Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гражданска Отбрана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гражданска Отбрана

За армия да си пишем няма смисъл, викачите останаха само в романите и спомените. Военните окръжия също. Кой ще те призове, като няма адресна регистрация дори. Къде са системите за оповестяване, независими от GSM.
    Айде да не си говорим за запасняци, че и те са на привършване.
    Ако сами не си организираме нещо - няма кой, не лежте на това ухо. По-добре нещо , макар и малко , да направим, пък ако ни призоват в армията ...
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Колеги, да не разводняваме темата, но ще ми е пре-любопитно, да ми обясни някой как точно и коя армия е пусне повиквателни, кой как ще ги получи, къде ще иде и кой там ще го посрещне, осигури, дрехи, храна, оръжие и най-вече командване...? Тя армията ни вече е под 20 000 човека, от които голямата част администрация. Имаме реално толкова бойци, колкото да поддържаме мизерно участие в някоя външна мисия + останалите се подготвят тук... за мисия... Армията ни в цялост, едва ли може да осигури само околовръстното шосе на София... Да не говорим за нещо по-сложно... За да викнете 1 000 000 човека запас, трябва да имате минимум 100 000 редовен състав който да поеме командването им, за него пък отделно висш състав него да командва. Всичко това осигурено със свръзки, тил, осигуряване и всичко останало... Навсякъде по света, където има професионална армия, тя няма подобни функции. И в САЩ дори, изцяло се разчита за подобни мероприятия на Националната гвардия...
      VPetrov.photography

Коментар

При катастрофално бетствие на последно място ще може да се разчита на армията и останалите силови структури. При локално бетствие което засяга малка част от територията - може би но при голямо земетресение ( или друг катаклизъм засягащ голяма част от територията на страната) всеки оцелял и в задоволително здравословно състояние ще хукне да спасява близките си. В това число воиници, полицаи и пожарникари. Може би единици ще останат на работните си места и с неуспех ще се опитват да внесат някакъв ред. Още няколко процента ще се сетят за служебните си задължения след ден - два и ще се върнат в организираните пунктове (ако има такива). Останалите вече ще са станали част от самоорганизирали се групи, всяка със своя собствена цел или просто ще са се изнесли с близките си.
        И така докато пратят международната помощ.
        Имаше доста подробно описание в подобна тема на действията предприети от държавните институции по време на наводненията от преди няколко години. Беше доста показателно и лесно може да се опише с една дума - БЕЗХАБЕРИЕ така че ако ножа опре до кокала - на държавна помощ не можем да разчитаме...

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
          За Варна, може би паметника на Българо-Съветска дружба на Туна Тепе http://www.moreto.net/varna-gid2.php?n=14934, .
          Само да допълня че въпросния паметник на Българо съветската дружба във Варна е всъщност подземно изградено бомбоубежище, самият паметник е кух и под него е разположена съвещателната зала, а хълма е прокопан с множество коридори и изходи, включително има изгнили и ръждасяли съоръжения за пречистване на въздуха, много от входовете са със заварени решетки за да не влизат наркомани(ама пак влизат).Ако се стегне съоръжението може и да послужи за нещо някога.

Коментар

Варна е доста дълъг град .. Посоченият за сборно място паметник на мен ми е на около 10 км.. Едно време - когато се правеха учения - при включени сирени населението се събираше в бомбо убежищата под училищата и детските градини , а самите училища през лятото се превръщаха в летни лагери за ученици от цялата страна - в близост до морето с походни легла в класните стаи. Повечето от училищата във Варна (новите- от края на соца) са изградени от доста масивни бетонни панели .. и си мисля че биха устояли до голяма степен - повече от блоковете - на евентуален силен земетръс. В същото време голяма част от училищата са в по-високата част на града.. а игрищата в близост до училищата са допълнителна свободна зона.. Училището в което учех до 7ми клас във Владиславово се намира до стадион - който лесно се достъпва с автомобил , а през 90-те когато започна да се краде в повече - преградиха колонадата отпред с метална решетка , както и всички прозорци на първият етаж , което го прави лесна за охраняване територия. В близост има и поликлиника и читалище строени по същото време около 85та година. Това на теория... на практика -кой където го завари... и когато...
            Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
              ...Повечето от училищата във Варна (новите- от края на соца) са изградени от доста масивни бетонни панели ..
              Училищата от "соца" наистина са типови сгради, но никога не са били панелни, а скелетна конструкция. Типовите училищни сгради, нямаха предвидени убежища, такива има, много рядко, в доста по-стари училища. Всъщност, именно мазетата на жилищните панелни сгради са предвидени за убежища. Нулевият им цикъл е изпълнен монолитно, а първите подови панели са многократно преоразмерени. Идеята е, въпросните панели да издържат срутването на сградата върху себеси, като образувалият се слой да осигури защита от радиацията (вредната). Всичко това са теоретичните постановки - практическата реализация е такава, че всякакви разсъждения са безпредметни.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Аз съм в центъра до Катедралата и не познавам кварталите добре и не бих могъл да се ориентирам за място в някои от по новите квартали.

Коментар

43°14'52.67"С 27°50'40.71"И Координати на У-щето във Вл-вово в Гугъл Ърт
                  43°12'30.90"С 27°54'40.30"И Координати на Хуманитарната гимназия в близост до Катедралата във Варна . Пак там..

По-новите училища в града са от този тип (това е снимка от вътрешният двор)- нека специалисти се изкажат - какво точно са като конструкция. Аз съм била в укритията - когато имаше учения и затова знам че ги има .
                  Владиславово като квартал е в най-високата част на града, разделен е на 4 зони + квартала Кайсиева градина в близост. Като във всека една от тях има в центъра детска градина и/или училище и голям супермаркет - освен в Кайсиева градина. Скоро нацъфкаха Лидъл Кауфланд Пени , а пикадили е от най-отдавна.. Не е сложно да се намери кое да е от изброените неща а гората е в северният край на квартала, над горичката има секретно зенитно поделение - което си е в началото на Франгентското плато , което се разпростира над целият град. Летището е в Южният край .
                  Но като цяло във целият град си има детски градини и училища.. но в кварталите са малко по-нови и здрави - така мисля...
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от iai-bg; 09-07-11, 13:35. Причина: Допълнение.
                  Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    Училищата от "соца" наистина са типови сгради, но никога не са били панелни, а скелетна конструкция. Типовите училищни сгради, нямаха предвидени убежища, такива има, много рядко, в доста по-стари училища. Всъщност, именно мазетата на жилищните панелни сгради са предвидени за убежища. Нулевият им цикъл е изпълнен монолитно, а първите подови панели са многократно преоразмерени. Идеята е, въпросните панели да издържат срутването на сградата върху себеси, като образувалият се слой да осигури защита от радиацията (вредната). Всичко това са теоретичните постановки - практическата реализация е такава, че всякакви разсъждения са безпредметни.
                    В моя квартал всичките училища имат предвидени скривалища под тях . Даже в едното ни се помещаваше стрелковия клуб на ОСО с хубави дълги стрелкови коридори .
                    Първоначално публикуван от nisanterano Преглед на мнение
                    ...Чак се чудя сериозно ли сте го изписали всичко по-горе...
                    Може да ме навикате , ама да кажа...
                    Абе пичове , нали ако стане нещо такова , за каквото се каните да реагирате , нали всички ние ще получим повиквателни , което ще бъде правилното , и ако не отидем на сборния пункт ще бъдем дезертьори и ще ни разстрелят...което също е правилното.
                    Да сме се събирали някъде ...ами че нали на всяко кръстовище ще има БТР...и ако аз съм част от екипажа му , хич няма да се интересувам от намеренията на офродистите , а от заповедите които имам...
                    ...Какво трябва да стане , че да се разпадне армията т.е. държавата ??!
                    ПП
                    Аз лично бих се поинтересувал как най-бързо да стигна до военното окръжие за да получа заповедта си...
                    Това няма как да се случи чисто физически е невъзможно по план 2014 в армията ни трябва да останат 80 танка 280 БТР и 20 самолета не стигат дори за по една бройка във всеки средно голям български град . Всичко останало се продава http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=926183 тънко при това . Най вероятно няма военно окръжие до което да стигнеш закрито е преди поне 15 години от долу горе толкова години по останалите още предприятия не се съхраняват суровини и метали а товарните МПС не се водят на военен отчет .Така че ако нещо стане хаоса ще е пълен .
                    Последно редактирано от sek.1; 09-07-11, 18:53.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                      В моя квартал всичките училища имат предвидени скривалища под тях . Даже в едното ни се помещаваше стрелковия клуб на ОСО с хубави дълги стрелкови коридори .

Не мога да знам, кой е твоят квартал и какво има в него. В моя квартал също има училище с ГОДНО убежище, даже в него учи голямата дъщеря, строено е преди около сто и двайсет години. Типовите училищни сгради категорично нямат убежища по същество (също и типовите поликлиники и пр.) съвсем друг е въпросът, каква табела е сложена на вратата на мазето (а това че има стрелбище, означава единствено - че има стрелбище).
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                        Не мога да знам, кой е твоят квартал и какво има в него. В моя квартал също има училище с ГОДНО убежище, даже в него учи голямата дъщеря, строено е преди около сто и двайсет години. Типовите училищни сгради категорично нямат убежища по същество (също и типовите поликлиники и пр.) съвсем друг е въпросът, каква табела е сложена на вратата на мазето (а това че има стрелбище, означава единствено - че има стрелбище).
                        Моето в което учих беше ново току що построено ние бяхме първия първи клас в него през 1976 година . Имахме и предмет НВО водили са ни в скривалището като част от подготовката по онова време тогава си имаше всичко вътре и филтри за въздух коридори и стаи разделени със стоманени врати независимо захранване дизелов генератор и тнт . Помещенията и сега ги има но в къкво състояние са и за какво се ползват това не знам . Ако имаш път към София обади се ще ти ги покажа поне входовете .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Колеги, мислейки за подобни сборни пунктове не е ли по-сигурно, поне "външният" да не бъде само един, от гледна точка на план Б? Така предложения до Икея е подходящ за евакуация към вътрешността на страната. Какво се случва обаче в случай, че бедствието идва именно от там и вместо да ходим в тази посока трябва да се отдалечаваме? Според мен е добре да се помисли и за поне още един втори или "Бекъп" пункт именно за такива ситуации и в зависимост от обстановката да се избира най-удачния. От друга страна недостатъка на този вариант е, че е нужна комуникация за синхронизирането за това кой е активният пункт, защото иначе рискуваме да се разпокъсаме.
                          Дела трябват, а не думи.

Коментар

Малко утопична ми се струва идеята за създаване на нов вид спасителна организация при положение, че такива служби реално има-ГЗ, БЧК, ПСС,АСО . Правят се също опити за създаване на групи доброволци към общините за подпомагане на населението при бедствия. Макар и ограничени те все пак имат някакви бюджети с които може да се подпомогне някаква форма на обучение. А без тренировки и обучение няма как да стане. Веднага давам пример:
                            ГЗ - Разград няма алпийска група и пуска писмо до алпийският клуб в Разград с молба за съдействие за конкретно учение. Съответно в мероприятието се включват алпинисти ,пещерняци, спасители в пещери и пропасти и се получава добра тренировка. Две поредни години съм участвал в такова учение, имаше скромна финансова помощ и ползвахме част от екипировката на ГЗ. Та според мен съвместна работа е начина.Още повече,че гореспоменатите служби имат хубаво оборудване и специалисти макар и малко. Не казвам, че е лесно имайки в предвид бюрокрацията, но другият вариант ще бъде опит за откриване на колелото

Коментар

В случая по-скоро коментираме (може би) идеята не за създаване на нова организация а за естественото "синхронизирано" организиране на група хора, които не разчитат на споменатите от вас организации и се решават на действие сами.
                              Дела трябват, а не думи.

Коментар

За дасе случи това и подобна частна организация да решава какво и как трябва преди това да е паднал Тунгуският метеорит на квадрат или нещо още по ужасно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X