Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гражданска Отбрана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гражданска Отбрана

Идеята е добра, но обсъждането и, според мен трябва да става по някакви ред:

1.Какви са вероятностните катаклизми които могат да се появят с локален или повсеместен характер. От какво са породени - природни, технологични или други причини.
    2. Всяко населено място си има своята специфика съобразно географското си разположение. За Варна - разсечен на две от Варненското езеро. Града все по-вече ще се разширява на юг. Връзката между двете части е Аспаруховият мост, който е в експлоатация от 1976 г. Ако, нещо се случи с него няма, как да се осъществи бърза връзка между двете части. Ако дойде нещо от морето, то реално може да засегне ниските части в кв. Аспарухово, острова - със сериозни последици за екологична криза и разпространението на вълната навътре в езерото има да помете доста неща.
    3. Изградени и функциониращи в него или около него производствени мощности. За Варна - базата на "Петрол". Там вече един танкер горя. До Варна е Девня а опасното там са амонячните цистерни. В зависимост от посоката на вятъра се очертава една полоса с радиос около 25 - 30 км. където всичко живо трябва да се изнесе за отрицателно време.
    Един пункт за събиране може да е подходящ при едни катаклизми, а при други - не. На какви критерии трябва да отговаря?

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Освен това е и в района на Витошкия разлом, така че при едно силно земетресение не се знае колко би било подходящо ...
      Земетресението ще е минало отдавна, та в какъвто и да е случай няма как да е фактор.
      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
        Идеята е добра, но обсъждането и, според мен трябва да става по някакви ред:

1.Какви са вероятностните катаклизми които могат да се появят с локален или повсеместен характер. От какво са породени - природни, технологични или други причини.
        2. Всяко населено място си има своята специфика съобразно географското си разположение. За Варна - разсечен на две от Варненското езеро. Града все по-вече ще се разширява на юг. Връзката между двете части е Аспаруховият мост, който е в експлоатация от 1976 г. Ако, нещо се случи с него няма, как да се осъществи бърза връзка между двете части. Ако дойде нещо от морето, то реално може да засегне ниските части в кв. Аспарухово, острова - със сериозни последици за екологична криза и разпространението на вълната навътре в езерото има да помете доста неща.
        3. Изградени и функциониращи в него или около него производствени мощности. За Варна - базата на "Петрол". Там вече един танкер горя. До Варна е Девня а опасното там са амонячните цистерни. В зависимост от посоката на вятъра се очертава една полоса с радиос около 25 - 30 км. където всичко живо трябва да се изнесе за отрицателно време.
        Един пункт за събиране може да е подходящ при едни катаклизми, а при други - не. На какви критерии трябва да отговаря?

Няма как да сме наясно със всички вероятности. Затова и предложението е такова. Почнем ли да усложняваме нещата, както сочи практиката накрая става един хаос и нищо полезно... Дори това място да е неподходящо, може на подстъпите към него да се сложат табели къде е новото място... Поне ще е начална точка...
        VPetrov.photography

Коментар

Трябва да се помисли за основните изисквания към такъв един пункт. Като начало, смятам, че трябва да е
          1. близо до ресурси
          2. с директен достъп до свободен изход от града
          3. леснодостъпно от пострадалите места
          3а. с възможност да се направят маршрути за сувалки до ресурсите и пострадалите места.
          4. с възможност да събере достатъчно хора
          5. с възможност да се охранява сравнително лесно
          6. на място с добър радиообхват и в близост до място с добра видимост (от въздуха, от и до другия край на града и/или центъра му ..)
          Както често (винаги) се случва при сериозни катаклизми и природни бедствия по света в първите дни, за такива места се ползват парковете. Те за щастие са построени преди да избухне демокрацията и има мисъл в разположението им.
          недостатъците на парковете са, че изхода от града вече не е по границите им, както беше до преди 20 години. В този ред на мисли, следващите сборни пунктове трябва да са на изходите на изток и на запад, а не, залепени за южно препятствие. Доста големи поляни има и на изхода на София към Варна и/или към Пловдив, точно до околовръстното. Там проблемът е с надморската височина, а предимство е близостта на летището, ресурси (магазини, фабрики и складове), трудното (да не кажа невъзможно) блокиране на изхода (дори с паркетник можеш да обиколиш отстрани).
          От другата страна е горна баня и люлин планина ...
          Предимство е височината, недостатък е лесното задръстване ...
          На север ... няма измъкване на север според мен.
          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

Нека се разберем за следната дефиниция:
            По време на обсъждането за нови места за събиране са валидни старите, които са назовани.
            След като се приеме ново място, официално се оповестява за такова и обсъжданията продължават до откриване на ИДЕАЛНОТО МЯСТО.
            Ала през това време, може да се случи всичко, така че винаги трябва да имаме валиден сборен пункт, добър или лош.

И така, към този момент за София валиден сборен пункт е Наклона, под Семинарията за първите дни, и в околностите на Икеа за следващите дни.
            За Бургас паркинга пред Била. За Варна, може би паметника на Българо-Съветска дружба на Туна Тепе http://www.moreto.net/varna-gid2.php?n=14934, .
            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
              За Варна, може би паметника на Българо-Съветска дружба на Туна Тепе http://www.moreto.net/varna-gid2.php?n=14934, .
              Там е кофти . Няма голям паркинг (има, но е долу до 4та гимназия) и ще си далеч от автомобила и багажа си . Нямаш голям избор на маршрути за изнасяне . Няма вода и големи магазини в близост . Няма място за временно бивакуване .
              Единственото преимущество е че под паметника има огромни бомбоубежища .
              ‎По 2 литра са само млякото и сока !
              WJ 4.7

Коментар

То ако магазините работят и имаш кола в движение,значи нещата не са толкова черни.
                В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

Коментар

Гледам, че темата сериозно се "захапва". Изглежда някои имат сериозни подозрения, вярват или имат някаква информация за вероятно случване на подобно събитие в близко бъдеще. Ако е така би било добре да се събере група от подготвени хора и да се направи някакъв разчет, план, схема и т.н. за подобни сборни пунктове в цялата страна, по области или региони, а не само за София и Варна. В някакъв срок да се огледат подходящи места, да се предложат обсъдят и изобщо в този порядък да се подредят нещата. Ако недай си Боже нещо се случи, поне който иска да знае къде да отиде и да се събере с редовни хора.
                  По-нататък може да се мисли за някаква логистика на тези сборни пунктове.
                  Ако ще се прави нещо сериозно - да го правим.
                  сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                  dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                    За Бургас няма смисъл да се пише. Като гръмне рафинерията няма да имаме такава нужда.
                    Има и темата е много навременна.
                    Мисля , че трябва да решим последващото изнасяне - към Странджа или към Стара планина / от това зависи първоначалния пункт./
                    Както и какви са възможните катаклизми.Сещам се за цунами , загазяване от рафинерията , слънчево/магнитно избухване ; със съответните последствия.
                    Паркинга на Била не е добра идея - моста за изхода към Странжа ще е задръстен или срутен.На юг са циганските квартали , а на север е рафинерията.
                    Около града са три езера и море.Накъде ще е евакуацията?.Аз бих заложил на север - към Стара планина., съответно - сборен пункт на северния изходен пътен възел - панкинга на Метро , например.
                    животът е магия !
                    X5 3.0d

Коментар

...Чак се чудя сериозно ли сте го изписали всичко по-горе...
                      Може да ме навикате , ама да кажа...
                      Абе пичове , нали ако стане нещо такова , за каквото се каните да реагирате , нали всички ние ще получим повиквателни , което ще бъде правилното , и ако не отидем на сборния пункт ще бъдем дезертьори и ще ни разстрелят...което също е правилното.
                      Да сме се събирали някъде ...ами че нали на всяко кръстовище ще има БТР...и ако аз съм част от екипажа му , хич няма да се интересувам от намеренията на офродистите , а от заповедите които имам...
                      ...Какво трябва да стане , че да се разпадне армията т.е. държавата ??!
                      ПП
                      Аз лично бих се поинтересувал как най-бързо да стигна до военното окръжие за да получа заповедта си...
                      Последно редактирано от nisanterano; 08-07-11, 01:00.

Коментар

Мнение на nisanterano >Абе пичове , нали ако стане нещо такова , за каквото се каните да реагирате , нали всички ние ще получим повиквателни
                        До 1989 г. по два пъти на година ме викаха във военното окръжие за справки, а на 2-3 години редовно по 10-15 дена запас. Последно, може би е било през 1993 г. ме извикаха да ми кажат, че съм станал капитан - така и не го отразиха във военната ми книжка. То държава няма, армия още по -малко, а Вие търсите ....., че и да съм отговорен затова?! И, ако отида на военновременния пункт, дали ще намеря това което трябва или някои и друг заблуден като мен. Реалността вече е друга!

Коментар

Първоначално публикуван от nisanterano Преглед на мнение
                          ...Какво трябва да стане , че да се разпадне армията т.е. държавата ??!
                          Конкретно за българската армия бяха достатъчни 90те години на миналия век.

Какви БТР-и, къде са те? И какви повиквателни, вече повече от 10 години няма наборна служба, следствие - вече значим % от пълнолетните мъже си нямат хал-хабер от повиквателната като явление. А от останалите - през този век някой да е викан в запас?

И кой ще дава заповеди? Ония с розовите БМВ-та ли? И кой ще ги слуша - само в този Форум има повече цеви от целокупната българска войска.

Коментар

Знаех си , че ще ме овикате ...ама нейсе...
                            Прав си Ясене за съвременните младежи. ( Аз лично бих поел издръжката на мойте синове , ако има начин армията да ги вземе поне за една година да служат...)
                            Но по принцип за войската не си прав , все пак , тя си остава най-подходящо организираната група хора за рашаване на проблеми като дискутираните.А броя на "цевите от форума" изобщо не е показателен за такива проблеми. Сам разбираш , че тук важни са много други неща , които притежава армията. За мен лично , армията е последната инстанция. Ако тя не може да направи нищо за да вкара в релси обществения живот след сериозни катаклизми ( природни , техногенни , социално -икономически , или комбинация от тях ) то остава само Господ , нашите инстинкти и това което сме научили...в армията !

Коментар

Не бе, не сме те овикали. Еле па аз, който от казармата имам само косвени впечатления. Просто армията не е това, което е била. Първо, е вече професионална - една стъпка до наемната и на пропаст от наборната. Второ, авторитетът и на военното, и на цивилното и ръководство е отрицателен, а въоръжението и комуникациите са получили тежкия отпечатък на специалната схема за обществени поръчки, приложима там. Без да отричам съществуването на доблестни и способни войници и офицери в нея, структурата и не прилича на работеща.

И да, важни са тези други неща, които по принцип трябва да притежава армията, но след като тя не ги притежава, се опитваме да ги придобием ние. И ако засега сме далеч от идеите за граждански милиции, опълчение и други аспекти на военна самоорганизация, то идеите по въпроса си следват една след друга.

Отделно, че има много социални и икономически явления, от които армията трябва или да вдигне ръце, или да се изправи срещу населението, от което е формирана. Историята познава и двата варианта, известни са и последствията. А в тези случаи е добре все някой да направи нещо.

Коментар

"Гражданска отбрана" ? Срещу какво? "Пари, документи, бижута"?
                                Аре стига
                                На приказките за "лошите" 9годишния ми син тийнеджър-акселерат се смее с бирен смях.
                                Факта е че сме изгубили някакви базисни умения и ги търсим тук най-вече... понякога в гугъл. Намираме ги.
                                Ако Дядо ми който беше 20ти набор би бил жив щеше да ме опердаши и уви, ще бъде прав
                                Това което виждам между редовете на Ясен е, че ако не можете да се оправите когато ****************то удари вентилатора, не разчитайте на армията. Ако я има-добре
                                Леле колко хейтърско стана
                                LZ(единица) Лима Жоро Жоро
                                2002 ●||||||● Grand Cherokee Limited 4.7L и Ксантия 2000 HDi 110 коня без едно магаре.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X