Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво мислите относно вероятността от катастрофично бедствие което да Ви засяга?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво мислите относно вероятността от катастрофично бедствие което да Ви засяга?

Мислех че темата е изчерпана, но не би?
    от извесно време си мисля че като цяло този наш тъй наречен СВят, НЕ върви на добре, има нещо сбъркано в главите ни, твърде консуматорско време настана, и нещо в понятията ни за общество, политика, ценности, или начин на мислене и възпитание, начин на живот са объркани. Вече не са останали почти никакви ценности които се уважават. Повечето от подрастващото поколение са неграмотни консуматори, Пишат се закони които не се прилагат и спазват(защото нямало наредба към тях например) Във всяко общество само големите глоби налагат някакво спазване на законите. а къде останаха човешките закони?
    Нещо трябва да се случи някаква промяна не казвам, природно бедствие, нито физическо нито друго, нещо трябва да ни накара да се отрезвим, дали ще стане. Питам се има ли бъдеще за децата ни, а за техните деца и внуци, светът ври, може и преди да е било почти така но сме живели в информационно затъмнение. Дали ни помагат, така наречените високи технологии и информационно развитото ни общество.
    Какво трябва да се случи? Дали сме още хора или човеци, докога ще носим името си Хомо Сапиенс?
    Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.

Коментар

От: Какво мислите относно вероятността от катастрофично бедствие което да Ви засяга?

Понеже работя в доста дърта централа си представям какво ще се случи при нас при такава магнитна буря и пораженията свързани с нея.Най-важното е,че при нас електронните системи тепърва навлизат (имам предвид електричарите,при КИП-а отдавна не е така).Та мисълта ми е,че наистина енергийната система ще се разпадне,но основните съоръжения,като големи трансформатори и генератори ще отцелеят,защото ще изключат почти мигновенно.Важното в случая според мен е,че те са все още със старите механични релейни защити.След това ще започне постепенно възстановяване на енергийната система.Някъде към 80-те години на 20 век това се е случвало.Според разкази на по-стари колеги цялата енергийна система се е разпаднала и нашатата централа е успяла да запази генераторите си в работа благодарение на това,че се е отделила от системата.Мисля,че тогава и ТЕЦ "Кремиковци" лека му пръст е запазил работещи генератори.Та оттам и от нашия ТЕЦ е започнало възстановяването на енергийната система.Не твърдя,че и сега е възможен толкова отимистичен вариянт,все пак доста от спомагателните съоражения вече са "модерни" ,но има шанс.Нямате си представа нашите началници какви борби водеха при една модернизация със фирмата извършваща я,за да запазят възможност и човек да може да контролира с бутони процесите,а не само с мишката на компа.И други неща,които наблюдавам ме изумяват: Как може и промишлената електроника да е на нивото на битов електроуред?!Имам предвид,че ни се увеличават проблемите свързани с подръжката и експлоатация вместо да е обратното.
      Тома Томов
      Вече с Kia Sportage.

Коментар

Когато през 70-те години на миналия век за първи път четох за глобалното затопляне, (бях абониран за "Космос" , "Наука и техника" и пр. ) учените казваха , че до 2050г може да се очаква разтопяване на полярните ледове. В началото на този век вече казваха - "Абе може и до 2030 г. да стане" , а сега отговарят (по разните научно популярни списания) : " -Ми не знаем , ама положението се топи по-бързо отколкото мислехме ... май по експонента , не линейно..."
        Чисто математически:
        -Ледовете покриващи Гренландия само , са достатъчни да повдигнат нивото на световния океан с 2 метра , ако се разтопят.
        - На ниво 2 м. от повърхността на океана в момента живеят 500 милиона души.
        - Преди две седмици група ентусиасти доплуваха до Северния магнитен полюс с обикновени лодки.
        ...
        Та предстоят ни интересни времена !...

Коментар

Първоначално публикуван от nisanterano Преглед на мнение
          ...
          Та предстоят ни интересни времена !...
          Това в световен мащаб, а като знам, че и към момента по нашите ширини живеем в интересни времена .... като добавим и зачестелите "финансови" кризи .... много адреналин и емоции ще ни се съберат, дали ще устискаме

п.п. Сетих се, че на учените да им нямаме много-много вяра, то техните неща само на хипотези и вероятности се крепят, а като знаем че и метеоролозите понякога бъркат с прогнозите.... как беше поживем увидем
          Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
          И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
          вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
            на учените да им нямаме много-много вяра
            Интересно. А на кого?

Коментар

Повечето катастрофични прогнози са продиктувани от чисто политически съображения - лесно се управляват само хора, които са в "Състояние на страх". Може да почетете Майкъл Крайтън.
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

Вероятността от такова бедствие, което да ни засегне лично е по-малка, отколкото да ни блъсне кола и то с много пъти. Няма смисъл да се затормозяваме с такива неща - по-добре е да си живеем приятно и спокойно, а ако се случи нещо неизбежно, страхът с който сме го чакали с нищо няма да ни помогне.
                ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                  Повечето катастрофични прогнози са продиктувани от чисто политически съображения - лесно се управляват само хора, които са в "Състояние на страх". Може да почетете Майкъл Крайтън.
                  Много точно...
                  Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

С хипотетични идеи и размисли можем да напълним много страници! Аз гласувах в графа 5, и има защо: в далечната 2006г. Дунав бе на сантиметри от преливане на защитната дига. Целият град, и северозападния район около него е абсолютно равнинен, и значително под нивото на придошлата река/на някои места разликата надвишаваше 2м./. Да са живи и здрави водолазите от Гражданска защита и другите участващи структури, които буквално запълваха образуващите се пробиви в дигата с чували пясък - те спасиха района от наводнение! Обаче само година след това аборигените от селата по протежение на дигата събраха и откраднаха всички чували, като изсипаха "най-прилежно" пясъка на купчинки/съжалявам, че не мога да приложа фото!/. При такова съчетание на обективен със субективни фактори, дали следващото бедствие няма да е реалност?
                    "Make love, not war!"

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                      То това ясно, ама някои опасности са си съвсем реални (може би не най-рекламираните) и не е лошо да имаме някои аргументи против тях.

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                      Вероятността от такова бедствие, което да ни засегне лично е по-малка, отколкото да ни блъсне кола и то с много пъти. Няма смисъл да се затормозяваме с такива неща - по-добре е да си живеем приятно и спокойно, а ако се случи нещо неизбежно, страхът с който сме го чакали с нищо няма да ни помогне.
                      Има принципна разлика между това да те блъсне кола и бедствие да затрие 3/4 от родния ти град, държава или континент. В единия случай пострадваш само ти, но остават твоите роднини и близки в пълен комплект. В другия случай се затриват цели родове, племена, нации и народи. Загубата е по-голяма, ако и СЛЕД ТОВА да не ти пука (защото и в двата случая си умрял).

Първоначално публикуван от dok_vd Преглед на мнение
                      С хипотетични идеи и размисли можем да напълним много страници! Аз гласувах в графа 5, и има защо: в далечната 2006г. Дунав бе на сантиметри от преливане на защитната дига. Целият град, и северозападния район около него е абсолютно равнинен, и значително под нивото на придошлата река/на някои места разликата надвишаваше 2м./. Да са живи и здрави водолазите от Гражданска защита и другите участващи структури, които буквално запълваха образуващите се пробиви в дигата с чували пясък - те спасиха района от наводнение! Обаче само година след това аборигените от селата по протежение на дигата събраха и откраднаха всички чували, като изсипаха "най-прилежно" пясъка на купчинки/съжалявам, че не мога да приложа фото!/. При такова съчетание на обективен със субективни фактори, дали следващото бедствие няма да е реалност?
                      Периодично някой повдига идеята да се криминализира увреждането на инфраструктура - при това, понякога този въпрос го повдига някой собственик на инфраструктурни съоръжения. Познай защо това НИКАК не се придвижва напред.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Интересно. А на кого?
                        Хм ... имаше един израз от един филм (по спомен) : "Не вярвай на нищо което чуеш, и на половина на това което виждаш"

Като всичко е политизирано и е обвързано с бизнес и кинти, как да вярваш напълно на това дето някой е казал да се напише в пресата (примерно).

Нещата които наистина са революционни и важни няма да излязат туку така без да минат първо през "ухото" на когото трябва. И от друга страна, ако се пусне из нета на "всеслушание" може да не му се обърне внимание и да се приеме като шарлатанство или нещо такова.

Има неща които се знаят с точност, други се крепят на предположения и т.н. и като намесиш лицето от което зависи какво ще излезе от залата с учените, а то в повечето случай играе и на политическата сцена, и става доста мътно. Както и да е....
                        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                          Няма смисъл да се затормозяваме с такива неща - по-добре е да си живеем приятно и спокойно, а ако се случи нещо неизбежно, страхът с който сме го чакали с нищо няма да ни помогне.
                          Означава ли, че хората коите не мислят за подобни неща, и не могат да запалят огъня в гората без запалка, са прави като живеят безгрижно, и доста от тях даже не са влизали в гората......

Темата, по скоро поредицата от теми, не за да се всява паниката измежду мирното население..... Който иска - ще се замисли, и ще се подготви. По един или друг начин. На който не му пука - да живее като си иска. Само че в момента когато спре тока и жиесема за повече от три дни, първите ще си запазят самообладание, защото са свикнали с това, а вторите ще се втурнат някъде като пилци без глава.... Например да дигат гирите пред чиновниците в кметсквото, коите също ще бъдат с "безглавия" модел на поведение.....

Стас, на аватара си с кимоно...... За какво си тренирал каквото и да е било, като трябва просто да вярваш че нищо няма да ти се случи.........

ПП. Подготвения не се страхува. Той просто готов......
                          Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                          Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Аз лично съм на мнение, че бих се справил в твърде много ситуации. Има такива, в които ми се е налагало да го правя.

Не е в това въпросът, обаче. Около мен има няколко човека от семейството - след като аз мога, значи на тях в никакъв случай не им е необходимо да се затормозяват. А и какво ли биха научили децата и съпругата, даже да искат...

Цялата работа е, че вероятността за бедствие точно тук, в този момент и сега е нищожна. Не живеем в рискови райони. Най-сериозното бедствие напоследък, което ни се е случвало е ББ, но и с това вярвам, че ще се справим.

Кимоното не е точно кимоно, а е юката - японска домашна дреха. Снимката е от пътуването ми в Япония, но скоро ще ходя другаде и ще я сменя. А че съм тренирал - така е. Започнах през 1988 г. и това промени много неща у мен - за това го правя. И да, мога да се защитя, но мога и да избегна нуждата от това. Вярвам, че на никой от нас няма да му се наложи да използва специални умения за защита и за бедствия.
                            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                            СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

А аз се надявам да си искарам късмета и да не ми се наложи да ги прилагам. Ама гледам да подържам формата. Като моята, така и на жената ми..... Че много обича лукса.
                              Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                              Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

С тези ел.схеми по вратите, предполагам, че това е изгорелият трафопост на ТЕЦ София.
                                Много удачен пример.
                                Точно така ще изглеждат трафопостовете след една слънчева буря. Възстановяването на единичен случай отнема месеци, да не говорим за масово поражение.
                                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X