Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Български сгъваем нож - MANLY

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Български сгъваем нож - MANLY

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
    Както сам си написал праховата е по-твърда ...между другото от кога Манли работят с RWL34 ?
    Хубуу де, не съм слушал добре в началото-ПАРДОН! После като поразпитах с огризка и листче в ръка бях по-изчерпателен! Не съм доразбрал, но добре съм се насочил. В края на краищата нито съм им рекламен агент, нито им следя професионалното развитие, просто ножчетата ми харесаха, направих поръчка, получих каквото исках, платих колкото струва и съм доволен. После намерих сарач, поръчах калъфчета, и след като получих едното сега чакам другото. И пак съм доволен-не са като на Викторинокс, но са от същата кожа и не струват 50+, а 12 левчета. Може да има по-евтини, може някой да каже, че съм се прецакал с ножчето-но защо е нужно това? Имам парите, харча ги както ми харесва. Малки пари-малки удоволствия! Като имах повече, инвестирах в мерцедеса, сега-в ножчета! Тук съм да науча нещо, не да се изявявам. Това отдавна съм го надживял!

Коментар

Да пораздвижим малко темата
      Понеже колегата Upi обърна внимание на качеството на снимката ми, вижте какви снимки правят хората с повече умения от мен:
      http://picasaweb.google.com/11036132...07523376858706

,

,

,

Коментар

Колеги ножките определено хващат окото, но искам да ви попитам нещо: до колкото разбрах остриетата се изработват от два вида стомана - RWL34 и 12C27 искам да ви попитам каква е разликата между двете и коя е по - добра?
        Ако е машина, нека бъде немска!
        XJR 1200
        ETZ 150
        Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Ами до колкото знам 12c27 е като на морите неръждавейка,за rwl знам само, че много твърда във тубата мисля, че има клипчета от българин ,който си е изковал и му прави тест на една кофа.Мушка удря (със острието) в тенекията на ножа НИЩО му няма.Прави си сметката коя е по-добра .
          По малко, ама с хляб!

Коментар

Ясно, че RWL е по-твърда, но не много повече от 12C27 до колкото разбрах 12C27 е шведска стомана и цялото и найменование е SANDVIK 12C27 55-58 HRC, а също до колкото разбрах rwl34 е 61.5 HRC
            Ако е машина, нека бъде немска!
            XJR 1200
            ETZ 150
            Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Аз съвсем скоро изобщо чух за тази RWL, а тя се оказва много модна в съвсем последно време. Като тип и технология е прахова стомана, т. е. металокерамика - резонно с много висока твърдост. Тази другата, ако е Сандвик, значи не е шведска - от едно известно време (две-три години)марката Сандвик я купи някакъв американски производител, от това следва голяма вероятност да се прави и в Китай. Шведите, бивши Сандвик, сега произвеждат под други марки (пр. BAHKO).
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
                Ясно, че RWL е по-твърда, но не много повече от 12C27 до колкото разбрах 12C27 е шведска стомана и цялото и найменование е SANDVIK 12C27 55-58 HRC, а също до колкото разбрах rwl34 е 61.5 HRC
                До колко единици ще се закали зависи не от вида на стоманата, а от термообработката и доколко позволява самата стомана разбира се. Но закаляването се прави и според това за какво ще се ползва инструмента. И Сандвика може да го закалиш на 62 единици, ама после дали пък няма да ти се строши в ръката? И дали ще можеш да си го точиш сам, ако изобщо позволява точене при такава твърдост?
                А разликата от 55 НRC до 61.5 хич не е малко!

Коментар

Праховата металургия не е металокерамика.
                  Металните прахове, загрети до някакна температура, и халосани с пресата, са известни като технологията "дроп форгет". Чиста синтеровка, с уж ударно уякчаване. Отлично нещо за разни инертни тела като филтри, корпуси за детайли работещи при ниско налягане, при високи вибрации, без механични претоварвания.
                  Металокерамиката е отделна печална песен. Произвежда се наистина на топло, обикновенно е наистина твърда, крехка, износоустойчива, но служи за съвсем друго. В машиностроенето всъщност не участва.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    ... Металокерамиката е отделна печална песен. Произвежда се наистина на топло, обикновенно е наистина твърда, крехка, износоустойчива, но служи за съвсем друго. В машиностроенето всъщност не участва.
                    Участва, Стефане, участва. Повечето пластини за режещи инструменти са металокерамика. Разните метални карбиди са всъщност металокерамика...
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

А да попитам 1 въпрос извън темата.Питах един продавач на ножове дали 420 е мека, а той ми казва че зависило от закалката !? Какво трябва да значи това.
                      По малко, ама с хляб!

Коментар

Първоначално публикуван от IcOMencheV Преглед на мнение
                        А да попитам 1 въпрос извън темата.Питах един продавач на ножове дали 420 е мека, а той ми казва че зависило от закалката !? Какво трябва да значи това.
                        Пак пишеш и спамиш без да четеш! А темата даже не е голяма. Точно 2 поста по-горе съм писал "До колко единици ще се закали зависи не от вида на стоманата, а от термообработката и доколко позволява самата стомана "

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
                          Пак пишеш и спамиш без да четеш! А темата даже не е голяма. Точно 2 поста по-горе съм писал "До колко единици ще се закали зависи не от вида на стоманата, а от термообработката и доколко позволява самата стомана "
                          Айде малко спам и от мен.
                          Човека може да не знае за какви единици му пишеш и термообработка какво е.

Коментар

Първоначално публикуван от kiro.b Преглед на мнение
                            Айде малко спам и от мен.
                            Човека може да не знае за какви единици му пишеш и термообработка какво е.
                            А ти защо не му прочетеш и другите "постове", и тогава да играеш "защита"? Подфорума е толкова пълен с информация, че не се налага да търсиш другаде. Трябва само....да четеш !!!
                            "Make love, not war!"

Коментар

Първоначално публикуван от dok_vd Преглед на мнение
                              А ти защо не му прочетеш и другите "постове", и тогава да играеш "защита"? Подфорума е толкова пълен с информация, че не се налага да търсиш другаде. Трябва само....да четеш !!!
                              Колега dok-vd,познавам лично човека с ник Ицо Менчев..и те моля да бъдеш по-толерантен..това все пак е млад човек,който е вече направил първия си нож,и се учи,откъдето и от когото може.А че трябва повече да чете,съм съгласен с теб!Ама нъл ги знАш младите/разглезени от нет-а/ - по-лесно им е да питат,отколкото да ровят и четат..Извинете ме за спама,ако Мод-а счете за необходимо - да трие..със здраве!

Коментар

С уважение, Майсторе! Нищо лично към колегата, в случая всички се учим от Вас, знаещите и можещите.
                                Бъди здрав!
                                "Make love, not war!"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X