Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Български сгъваем нож - MANLY

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Български сгъваем нож - MANLY

Стефане, има ножове и ножове... Преди две-три години, една българска, търговска фирма, внесе огромно количество ножчета от Швеция, с оранжев калъв и оранжева дръжка. Много от съфорумниците носят от тях в джипките си, други пък ползваха острието, като заготовка и си направиха прекрасни ножове с красиви дръжки. Тези ножове и до ден днешен се продават на цена около 10 лева, но не са сгъваеми и са с възможно най-евтината пластмасова дръжка и подобна ножница. Острието им е добро, но въпреки това си е компромис... Цената на въпросните ножчета на едро, е толкова ниска, че първоначално са били внесени с идеята да им се сложи лого на вносителя и да се подаряват като рекламен материал.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

А-а-а-а ... Дойдохме си на думата. Сгъваемото ще струва нещо повече разбира се, с хитра ключалка - още малко. Но не два порядъка над. Или да вземат да правят модните в Русия скелетни ножове. Там ги смятат за пълна глупост, понеже в оня климат да хванеш голото желязо с гола ръка е чисто самоубийство. Но тука студ я има два месеца в годината, я - не. А ти трябва само дебела ламарина, лазер, и точилка. Айде, и макари с връв, ако ще го обявяваш за туризъм или за оцеляване.
      Хубаво че се опитват да правят. Лошото е, че не каквото трябва.
      Нямам пукната пара - не правя нищо. Щом са успели да направят фабрика, даже много малка, им пожелавам не да се завират в сувенирните магазини за безсмислици, ами с нея да изметат китайския и турски буклук от кварталните и селските железарии. Е това вече ще е удар, не прост успех.
      И технологиите са известни, и даже търговската политика на немците и швейцарците. Да пуснат по пет - десет лева ножчета за електротехници, за овощари, за ..., по списъка на професиите, които често купуват инструменти, ама да не умират посред първия обект, и сигурно ще си стъпят на краката. Понеже тия неща по-често ще се губят, отколкото чупят - народа ще ги хареса и заобича.
      Последно редактирано от Стефан; 19-05-10, 17:25.

Коментар

Работата както винаги е много по-сложна отколкото изглежда... Аз имам известни претенции че разбирам от ножове, но по снимка нищо не мога да кажа... Защото за мен основното качество за един нож е да може да реже... А на това ножче какво му е острието, как е закалено не мога да преценя... Възможно е да е пълен боклук, може пък да е уникално добро... Въпросът с визията на чирените, нитовете и прочие, много по-слабо ме интересува... Та в тази връзка не мога да твърдя нищо...

Но ще споделя един интересен факт... Как се закаляват разните стомани е тема, която се дискутира в хиляди учебници и помагала... Както се казва всичко е ясно... Е хубаво ама теорията, теория на практика нещата не стоят така... Изключителна рядкост са тези които могат правилно да закалят нож... Толкова голяма рядкост, че в САЩ които са водещи в ножарският бизнес в момента тези хора се броят на пръстите на едната ръка... С други думи ножарски фирми, дизайнери и търговци хиляди, ама тези дето закаляват единици... Имах идея за нещо конкретно, та нарочно проучих как може г-н Пол Бос да закали нещо правено тук... Няма проблем... Оказа се че същият работи за още стотина фирми... Но... закаляването на едно острие струва минимум 20-на долара... Само закаляването... Ще кажете скъпчия е този има разни други... Има вярно е... Тук и там, единици... В Япония не е по-евтино закаляването... В Русия още по-скъпо...
        Та ако острието на това ножче е както трябва струва много..., ако ли не..., не ми говорете за нитове и чирени...

Колкото за примерите с масови ножове, те държа да подчертая са масови и обичайно не блестят с никакви особени качества... Тук е много важно да се направи и разграничение кой нож, за какви цели се позиционира и какви изисквания към него ще има... Темата е огромна и изисква сериозни познания... Но честно казано въобще не ми се дискутира по въпроса: ама какво толкова, нали може да се свърши работа... То и с чук може да се строши главата някому, но все пак точно самураите с типичния меч са направили от боя изкуство нали?
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          ... Но почна да ми омръзва постоянно да се критикува нещо от хора дето и понятие си нямат от производство и търговия... И които с изказванията си довеждат до това сериозни майстори, да не искат дори и да пишат, защото веднага ще се намери някой дето му оценява труда по-малко от пакетче семки... Затова възприемам такава тактика: Щом някой твърди че може да го прави за толкова пари, веднага получава оферта от мен лично... Да го направи и да покаже... Щото, ако никой не приема офертите, ще стане малко смешно нали...? И с това силно се надявам да намалеят смешните изказвания и да се увеличат тези на хората, които са направили нещо и искат да споделят за него...
          Именно Г-н Петров, българина освен от футбол, жени и политика съща така много разбира и от бизнес(производство). А пък най-разбират от производство хора, дето никога не са организирали такъв бизнес!

Стефане, относно технически въпроси ти свалям шапка. Но когато философстваш и даваш акъл на хората какво да произвеждат и на каква цена, имам чувството, че живееш в някакъв утопичен свят. Явно никога не си се занимавал с производство и не си наясно, че в момента в България нова малка фирма да успее да пробие е адски, адски трудно. От една страна да произведе нещо добро пък и да не е много скъпо, от друга страна да се пребори с евтините боклуци по 3 лв, от трета страна да се пребори с търговци и посредници, които ти извиват ръцете. За справка погледни темата за „Картел на търговските вериги” да разбереш лесно ли им е на българските производители. Накрая все се намира по някой да ти даде акъл как трябвало да правиш ножове за дърводелци и електротехници.

А колегата upi как пък успя да направиш сравнение между двата продукта на базата на 2 снимки? Едната е на световната фирма BUCK свалена вероятно от официалния им сайт, правена от професионален фотограф и т.н. и т.н. А другата е моята снимка, правена набързо с апарат-сапунерка, в къщи от мен. А ти показваш заедно моята грозна снимка до другата и правиш коментари за качеството без дори да си видял продукта. А и как може да сравняваш BUCK с милионните тиражи с малка нашенска фирма? Не е коректно просто.

Идеята ми да пусна тази тема беше, че е хубаво че се е намерила българска фирма, която се е хванала да направи СГЪВАЕМ НОЖ, а то веднага се намериха философи, които все много разбират и критикуват. От цялото изложение, което обиколих ми легнаха на сърцето 2 ножа. Едните бяха тук коментираните MANLY, а другите бяха на щанда на Каммартон - EKA Swed 8 Wood.

Всякакви други ножове, които гледах Херберц-и, Пуми, Муели, Кизляри, Колд Стийл-и, Опинели и т.н. просто ги отчетох като присъствие. Но на щанда на MANLY се връщах 3 пъти да им разглеждам ножките. На щанда на Каммартон също 2 пъти ходих да разглеждам ЕКА-та. Накрая си купих от Каммартон синия Хултафорс, щото ми трябва за работата. Обаче не се хваля с него, защото той си е грозно работно добиче. MANLY-то ходих да си го купя специално впоследствие от цеха, защото наистина много ми хареса.

Има май някаква форумна народопсихология. Ако някой покаже някоя ножка изработена лично от него, винаги бива похвален за труда си без изключение. Но понеже това е произведено от фирма и давай да ги оплюем, щото „фирмаджии” печалбари, решили да печелят гадовете. А зад всяка фирма стоят живи хора, които са вложили труда си в изделието. И не е коректно да им се правят бай-ганьовски сметки колко им струвал тон стомана, а те за колко си продавали ножката.

Моето лично мнение е, че ножчето е много красиво, семпло и много изпипано в изработката. От няколко дни си го нося и му се радвам като дете на нова играчка и днес за пръв път го използвах. Нося си в чантичката на кръста синия Хултафорс, Викторинокса и новото МАНЛИ. Ами днес шницела на обяд си го нарязах с кеф точно с новото ножче. Пък който иска нека си реже пържолата с нож от ресор...

Коментар

Страхувам се че не само съм се опитвал, ами и повече от повечето тук. С трагични резултати.
            Не Венци, гледаш съвсем друг проблем. За 20 долара може да закаляваш някакви дебели ножове, които са или декоративни, понеже нямат повторно наточване и никой няма да ги използва като знае колко струват, или за нещо с къс живот, понеже след няколко точения повърхностния слой ще се свърши, и ще загубят обещаните си свойства. Джобното ножче е тънка пластина, която се закалява еднакво обемно, и се точи нормално, докато просто се свърши. Това е лесно и евтино. Ако ножчето е скъпо - пак остава декоративно, и няма кой да го купи.
            Зер никой джамджия, нито даже собственик на цех за стъклопакети, не мечтае да купи Кулинан, за да може да си реже джамове колкото си иска без да се набутва за нови ролки. А прилични видиеви ролки купува и се радва.

Коментар

Стефане, точно в детайлите е разликата между закаляването от майсторите световна класа и всеки който е чел учебник по термистика... Нищо общо с това което си писал... Ако беше лесно и ясно, всички щяха да го правят...
              VPetrov.photography

Коментар

Естествено че е. Пластините на такива ножчета по принцип не бива да се закаляват повърхностно, така че вътре да остане мек слой. Това не е голямата дебела пластина на тежките ножове. Друга задача. Все едно да правиш стругарски нож с различни свойства по обема. Простите кобалтови са хомогенни, естествено. Ако искаш друго - вечен кютук, на края на който завинтваш сменяеми пластини.

Коментар

Мнение на petrof:
                  ... Всякакви други ножове, които гледах Херберц-и, Пуми, Муели, Кизляри, Колд Стийл-и, Опинели и т.н. просто ги отчетох като присъствие....
                  Колега грешите за Кизляр. Тоя нож е за цял живот , точих го около един месец след като го купих с арканзаски камък , но след това половин година съм го ползвал за всичко, включително тел и каквото се сетите. Не е мръднал. Невероятна стомана !
                  п.п. ..и невероятно заточване..

Коментар

Тук трябва да се съглася със Стефан. Безмислено е да правиш острие "топ ъф дъ топс". Трябва просто да е каствено (в смисъл да върши добра работа при минимална поддръжка), при минимална разходи.
                    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      Страхувам се че не само съм се опитвал, ами и повече от повечето тук. С трагични резултати.
                      Нормално е не всеки да може всичко. Опитвал си, не е станало, но това значи, че просто ти не умееш точно това. Интересното в случая е, че спориш основно с хора, които също са опитали, но за разлика от теб са успели... Това би трябвало да говори нещо и за оценките им...
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

В какво са успели? Разбирам налудността на заявлението "знам да гледам деца - затрил съм седем". Не оставам с впечатлението някой тук да е управлявал фабрики. Не ми се разказва собствената биография, който знае - знае. Който не - не ми е и съдия. Мирясайте, зер никога не съм ви разказвал как правилно се оре, или свири на цигулка. За жабите и гьоловете е казвано преди мене. Смятам тая част от темата за изчерпана.

Коментар

Цената се определя от тиража, едно е да прозведеш един милион ножчета по 3лв , друго е 30 по 50 лв . При тези 30, ако ги сметнеш половината пари отиват за метериал и разходи по консумативи, наеми гориво и всякакви щуротии. Накрая излиза, че работиш колкото да има пари за малко луканка две бири и да платиш сметките и по-добре от колкото да няма и за това. Всеки производител, ако го накараш ще ти измисли производство на ножчета по 3лв. Но, когато тои те накара да му намериш пазар за няколко млн. броя няма да се справиш ,заради скапаните ни управляващи , които разрешават вноса на боклуци.
                          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Тука може да настъпим съседна тема, за науката. Сигурно някой ще изквичи, но не ме интересува.
                            Ако се похарчат достатъчно пари за собствено разработката, ще се спестят няколко порядъка повече пари от реклама и маркетинг. Въпрос на вменяема научно - приложна политика. След това пазара е безсилен, каквото и да значи "пазар". Ще е победил разума. Въпрос единствено на навременно и достатъчно финансиране. Двете заедно, иначе - неуспех.
                            Боя се, че повлякохме крак към дерето. Вдигнахме достатъчно шум, за да ни чуят производителите на ножчето, ако естествено ги интересуват външни мнения. Ако да - каквото зная - с удоволствие, по всяко време, и при вменяемо отношение - безплатно. Ако не - побръмчали сме в мрежата, и толкова.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                              ... Не оставам с впечатлението някой тук да е управлявал фабрики...
                              Стефане, аз съм твоя човек!
                              Управлявал съм, при това много успешно. Трудна и неблагодарна работа си е, пълна с най-неочаквани, все неприятни изненади. Мога да напиша няколко тома за съпътващите разправии, като започнеш с банки, охрана на труда, транспорт и завършиш с глоби за нарушен косинус фи, или лични драми на персонала...
                              Сега си отвори една бира и зарежи тази тема, а някой път на маса, ще ти разказвам за "удоволствието", да управляваш производство...
                              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Освен giorgio, тук има и още управлявали, създавали, купували и продавали фабрики, а в частност и тяхното производство..., известна част от които твърде успешно при това... Стефане, не се бъркай където не ти трябва...
                                Последно редактирано от giorgio; 22-05-10, 21:54.
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X