Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за покупка на нож

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: какъв нож

Колебанията ми остават, но май се преориентирам към трамонтината. Поне са изпитана марка и последователни в качеството. Не очаквах толкова разногласни мнения, но благодаря все пак!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
      Баща ми си купи от мангалите на улицата "кован" за 5 лева . Вари го ,печи го все тая.На дъртия не можеш да му обясниш ,че тая работа не е читава. Спора продължи ,докато не му взех ножа и го навих като козунак.
      Познат случай.Само че аз бях по-"скромен" в демонстрацията и само го сгънах като подкова.Мога само да добавя фразата "Ефтините и хубавите неща се продават на различни щандове"

Коментар

Аз пък предпочитам ножа да се огъне вместо да се счупи (сигурно щото едното не е безвъзвратно за разлика от другото). Също предпочитам да мога да го наточа с няколко тръквания в някакъв камък, отколкото (макар и по рядко) да търкам сума си време на незнам си колко вида камъни докарани от майната си и струващи колкото месечната ми заплата! А най-вече предпочитам ножа ми да струва толкова че да гледам на него наистина като на работен инструмент, а не като че ли е бижу, та да му треперя сакън да не го трясна я в камък я в кокъл и да се повреди безценното.
        "Do not correct a fool, for he will hate you;
        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

В Габрово преди старите майстори са правели хубави ножове.Дядо ми има 3 от там и още държат тези боклуци сега дето ги правят не са ножове - това е моето мнение красота има ,ама за работа не става.Ще ги снимам ножчетата 1 ден ще ги кача да ги видите .
          По малко, ама с хляб!

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
            Аз пък предпочитам ножа да се огъне вместо да се счупи (сигурно щото едното не е безвъзвратно за разлика от другото). Също предпочитам да мога да го наточа с няколко тръквания в някакъв камък, отколкото (макар и по рядко) да търкам сума си време на незнам си колко вида камъни докарани от майната си и струващи колкото месечната ми заплата! А най-вече предпочитам ножа ми да струва толкова че да гледам на него наистина като на работен инструмент, а не като че ли е бижу, та да му треперя сакън да не го трясна я в камък я в кокъл и да се повреди безценното.
            Нямам нож ,който да не мога да заточа за 10 минути на точило за 10 лева така ,че да бръсне .Нямам и нож над който да треперя . Въпрос на гледна точка ,както и въпрос на месечна заплата . Купил съм го за нож ,за нож го и ползвам. Просто с тия който се огъват не ми е кеф да режа . Някой ползвал скъпи точила ,друг скъпи телефони,трети ядял само суджуци . Всеки си харчи парите както намери за добре . Практичноста вероятно е хубаво нещо но на мен ми действа зле на нервите . Прощавай ,ти защо не караш Симсон ?
            О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
              Прощавай ,ти защо не караш Симсон ?
              Щото сме почти на едни и същи килограми (със симсона), пък по мощност може и да водя, а все пак нали мотора трябва мене да ме носи а не аз него ! Или с други думи симсона не може да ми върши същата работа както моя мотор (не мога да отида на същите места със същия товар). А ножа не е мотор, т.е. с всяко парче заточена тенекия мога да си свърша същата работа каквато и с нож от сума ти пари. При липса на тенекия съм се справял и с парче стъкло, ама не е там работата. Работата е че това дето ще го свършиш с някакво марково острие, ще го свършиш не по зле и с китайче или циганче за една десета от цената на марковото острие. Просто цени над 50 лв. за какъвто и да е нож, не е оправдана - това когато ножа е инструмент за работа, а ако говорим за произведения на изкуството дето ще стоят на витрина или пък за старини някакви с колекционерска стойност, тогава е друго.
              Интересно дали тия дето ползват ножове професионално (касапи, професионални ловци на кожи, рибари)а не за дялнат от време на време някоя клечка или парче луканка, ползват ножове от по 100 и нагоре евра?!

Коментар

Щото сме почти на едни и същи килограми (със симсона), пък по мощност може и да водя, а все пак нали мотора трябва мене да ме носи а не аз него ! Или с други думи симсона не може да ми върши същата работа както моя мотор (не мога да отида на същите места със същия товар). А ножа не е мотор, т.е. с всяко парче заточена тенекия мога да си свърша същата работа каквато и с нож от сума ти пари. При липса на тенекия съм се справял и с парче стъкло, ама не е там работата. Работата е че това дето ще го свършиш с някакво марково острие, ще го свършиш не по зле и с китайче или циганче за една десета от цената на марковото острие. Просто цени над 50 лв. за какъвто и да е нож, не е оправдана - това когато ножа е инструмент за работа, а ако говорим за произведения на изкуството дето ще стоят на витрина или пък за старини някакви с колекционерска стойност, тогава е друго.
                Интересно дали тия дето ползват ножове професионално (касапи, професионални ловци на кожи, рибари)а не за дялнат от време на време някоя клечка или парче луканка, ползват ножове от по 100 и нагоре евра?!
                Отговорът е много прост.Да кажем че тръгна на море примерно с москвич а не с нормална кола.Шансът да мина около 400км.преди да го ремонтирам е да кажем....около 25%не че няма да се справи ама винаги има едно АМА.След главоболие от рева на мотора и някой и друг пречукан пръст от ремонти ще се замисля сериозно.Така е и с ножовете.Може да имаш нормален нож който с едно заточване да изкара доста време или тенекия и като ходиш на излет примерно да водиш и поне двама точилари с теб( че един няма да смогне да го заточва)И на края качеството си има цена.

Коментар

Първоначално публикуван от Немезис Преглед на мнение
                  И на края качеството си има цена.
                  Разбира се че има, ама е доста по-ниска от тая дето виси в магазина! И само не се опитвайте да ме убедите че няколко грама стомана (каквато и да е) + 1 час труд струват повече от 50 лв. Или може би всичко дето се продава над 50 лв. е ръчна изработка и произведение на изкуството?! Пак повтарям (що ли се хабя), ножа не е нито кола, нито мотор, нито пък кресло или облекло, та това дето някой от пишештите тук няма да могат да го направят с острие от 100 и повече лв., някой друг може да го направи и с каменно острие или мидена черупка - става дума за хора чиито живот наистина зависи от умението им да боравят с такива инструменти, а не за някой дето е мръднал на 15 минути ходене пеш от най-близкото населено място и "наистина" му е нужен нож от супер стомана със супер закалки, излязъл от ръцете на супер майстор, за да си нареже подковката луканка и стоте грама кашкавал, па междудругото и да делне показно 2-3 лескови пръчки (за пред дружината, да видят какво е това хубав нож). Ма то пък производителите на скъпите ножове съвсем щяха да са фалирали ако разчитаха само на тия дето наистина имат нужда професионално от ножове.

Коментар

Разбира се че има, ама е доста по-ниска от тая дето виси в магазина!........
                    Ценообразуването е коментирано достатъчно в тоя форум . Това ,което си написал важи за абсолютно всяка една стока.
                    О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

..И само не се опитвайте да ме убедите че няколко грама стомана (каквато и да е) + 1 час труд струват повече от 50 лв. Или може би всичко дето се продава над 50 лв. е ръчна изработка и произведение на изкуството?! ...
                      Колега..нещо не мога да схвана гледната ти точка..за твое сведение ножа с бакаутова дръжка съм го работил 8 дни по средно 6-7 часа дневно(вкл.канията)..и утре почвам да работя "бакаут 2" - по поръчка..и клиента знае колко ще струва, и ми предложи капаро даже..АМА ТОЙ СИ ГО ИСКА ТОЗ БАКАУТ!..А инак аз самия ходя на лов с два ножа - единия го купих преди 10-ина години от циганин(за ужасните тогава 25 лв!!!), а другия е най-обикновен "Фридрих Дитц" със 7 см.острие и чернопластмасова дръжка..ама като падне животно - ни едина не мога да свъртя в ръце-веднага ми ги приватизират колегите,налагало ми се е да дера с топорчето(Фискарс,м/у другото, не е реклама!)Та така-"вода гази - жаден ходи" в моя случай е "бучаци прави- с чужди ходи"А ножа не е само острие-понякога е красота..със здраве!

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
                        Колега..нещо не мога да схвана гледната ти точка..
                        Колегата с меките ножове ,вероятно визираше магазинските такива
                        Думички като красота,удоволствие и ......всеки разбира (или не разбира ) по различен начин .

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
                          Колега..нещо не мога да схвана гледната ти точка..за твое сведение ножа с бакаутова дръжка съм го работил 8 дни по средно 6-7 часа дневно(вкл.канията)..и утре почвам да работя "бакаут 2" - по поръчка..и клиента знае колко ще струва, и ми предложи капаро даже..АМА ТОЙ СИ ГО ИСКА ТОЗ БАКАУТ!..А инак аз самия ходя на лов с два ножа - единия го купих преди 10-ина години от циганин(за ужасните тогава 25 лв!!!), а другия е най-обикновен "Фридрих Дитц" със 7 см.острие и чернопластмасова дръжка..ама като падне животно - ни едина не мога да свъртя в ръце-веднага ми ги приватизират колегите,налагало ми се е да дера с топорчето(Фискарс,м/у другото, не е реклама!)Та така-"вода гази - жаден ходи" в моя случай е "бучаци прави- с чужди ходи"А ножа не е само острие-понякога е красота..със здраве!
                          За твоите изобщо не коментирам. Тях ги броя произведения на изкуството (уникати). Аз колекционер не си падам и затова коментирам ширпотребата. А от ширпотребата изобщо не съм съгласен че китайските, българските или циганските за нищо не ставали, щото не стрували поне трицифрена сума. Ама то някои като се изръсят повечко парички, после по-спокойно спят.

Коментар

Здравейте колеги
                            Аз притежавам нож от габровските като първият от 44лв
                            Прави ги дядото на един колега от кв Ябълка.На мен ми го даде за 25лв
                            Острието стой в джипката и се ползва за каквото се сетите.
                            От рязане на клонки за шишове през дялкане на пръчки за Принцеса(момичката ми немска овчарка)до рязане на вратлета за пържолки.Ножът е от стомана 4х13
                            Наистина са ръчна изработка.Острието е цяло от край до край с дръжка от ясен.Не блести с нищо.В същото време не съм срещал никакъв проблем да си свърша каквато и да е работа с ножа.Доволен съм.И за 1000лв да си купя нож - не че ще дам толкова за острие де,едва ли ще го ползвам за нещо различно от това за което го ползвам сега.Вече близо 2 години го ползвам и не съм имал нужда да го заточвам.От същият човек имам и един нож за дране купен за 20лв
                            Според мен тези ножове са добри.Струват си иса надеждни.Но ако искате да имате нещо финно и скъпо -това не е вашият нож.
                            Просто това са ежедневни остриета с отлично за целта качества.
                            Ножът за дране го има тук
                            http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=54610
                            BMW X6

Коментар

Предвид по горните коментари, че на габровските стоманата не е добра и не държи заточване, се спрях и си купих Нож Трамонтина командо 26032/106 . На красота не може да се мери с българските ръчна изработка, но стоманата ми харесва, не че много разбирам, но издава един по-различен плътен звук при потъркване в камък, в сравнение с обикновените ножове които имам. На острието пише chrome molybdenum , това добре ли е?

Коментар

Колега
                                стоманата 4х13 е една и съща и в Габрово и в София и в Бразилия.
                                Поне така знам де.
                                BMW X6

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X