Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

    Навсякъде интересът е водещ. Тук също. Аз имам голям интерес да се напише такава статия ако и дедо Благо има интерес ще стане... иначе няма как... А наказанията и правилата са си наказания и правила... валидни са за всички, със или без интерес... и сега и после...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #32
      До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

      Дойде сезона на студените и тъмни зимни вечери, повечето от тях човек ги изкарва в къщи. Дядо Благо аз и със сигурност още доста членове на форума ще сме ти благодарни ако отделиш една от тези вечери и напишеш още малко за мечовете...
      LZ1RED

      Коментар


      • #33
        До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

        малко снимки за онагледяване:
        кен - меч:

        това е самурайския меч,дреме в шинто храмовете.
        яри - копие:


        тачи:


        катана:


        катана се появява 16век,след установяване на шогуната и спиране на междуосусобните воини.самураите ходят по-често цивилни от колкото в доспехи и катана е подходяща за такъв цивилен живот.носи се в пояса с острието на горе.дължината на острието и стига до 74см.пог-олямо няма как да се извади от това положение.
        тачи е оръжие за боиното поле.самурая е в доспехи и тачи виси на кръста,както сабя,с острието на доло.това улеснява изваждането му.дължината на острието варира и може да е по голяма от тази на катана.разликата м/у катана и тачи не е само в начина на носене.тачи трябва да пробие доспеха,което предполага по-голям ъгъл на заточване.катана служи в цивилния живот,там няма доспехи и ъгълът и на заточване е по-малък.
        всички японски оръжия се правят по един и същ начин оъ един и същ материял - тамахагане.тамахагане се получава в пещи подобни на вани от руда във форма на железен пясък в рамките на около 3 денонощия.тук видието е по-подходящо:
        http://www.youtube.com/watch?v=ko9vR2_ptlA
        http://www.youtube.com/watch?v=sN8q2...eature=related
        получава се безформен блок с различно въглеродно съдържание.от този блок се избират парчета с въглеродно съдържание 1.6%С - 1.8%Стези парчета отиват при ковача. парчетата се разковат на питки и се начупват на парчета.парчетата се подреждат в блок,овиват се в хартия и се обливат с глина.заготовката се оставя в огнището и следва едно дълго коване.прегъване,посипване с овъглена оризова слама и глина и пак коване.класиката е острието да е от 2 части - външна със съдържание на въглерод от 0.6%С до 0.8%С и вътрешна със съдържание на въглерод до 0.4%С.
        http://www.youtube.com/watch?v=ITrV8...eature=related
        другия въглерод е изгорял в огнището.в огнището е изгоряла и голяма част от заготовката.първоначално за една катана са нужни 4кг материал.в края острието е около килограм.
        когато се изкове острието то се оформя на ръка с нещо като нож...буквално се дялкаслед това се покрива със смес с основа глина.по този начин се оформя часта която ще бъде закалена и която определя т.н. хамон.преди закаляване острието е право,след закаляване става извито.понеже закалката е зонна се получава този ефект(закаляването е процес при който аустенита се превръща в мартензит.мартензита е най-твърд,но има най-голям обем.от това острието се изкривява).
        готовото острие се дава на полировчик.това си е независим бизнес от коването.острието минава през различни водни камъни,стоманени игли докато придобие краиния си вид.после се носи на ковача,който слага подписа си на дръжката.цуба,тцука и сая са си отделен бизнес.
        тая статийка изпи много бира
        http://diadoblago.ucoz.net/

        Коментар


        • #34
          До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

          Освен разликата в заточването, има ли разлика в дебелината и широчината на остриетата на катана и тачи, съответно разлика в тежест, гъвкавост и др.? Вижда ми се че гарда на тачи е доста по-малък - това правило ли е?
          А пък за първия меч, честно си признавам никога не съм предполагал че японците са имали и такива мечове!
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

          Коментар


          • #35
            До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

            в различните епохи широчините на остриетата са различни.дължините и теглото също.но ако вземем за пример тачи и катана с еднакви размери(което е рядко срещано,даже и при две катани,понеже всяка е индивидуална и се изработва ръчно),то разликата е еднинственно в ъгала на заточване.що се отнася до гъвкавоста,то тя зависи единственно от майстора които я е ковал.все пак това не са кой знае колко гъвкави оръжия.в началото на острието дебелината е от 8 до 10мм.
            гарда(цуба) може да е всякаква.не е задължително да е като показаните на снимките.повечето тачита си имат обикновенна(ако може да се каже така,защото няма 2 еднакви цуби) плоска цуба.тази я слагат повече на церемониални оръжия и е от по-стара епоха.
            http://diadoblago.ucoz.net/

            Коментар


            • #36
              До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

              Самурайските на Cold steel са декоративни и не стават за режене , така ли ??
              Последно редактирано от giorgio; 26-01-10, 11:43.

              Коментар


              • #37
                До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

                Първоначално публикуван от Hekler&Koch Преглед на мнение
                Самурайските на Cold steel са декоративни и не стават за режене , така ли ??
                Те не са и правени за рязане.По-скоро за сечене и мушкане.
                Имам Master Tanto на Cold Steel и твърдя,че определено не става за рязане.Прекрасна изработка,ножа просто е облизан.Стоманата държи заточка но за рязане не ще и да чуе.Острието е адски дебело и скосено под ужасен ъгъл.Заточен до бръснеща острота по скоро цепи отколкото да среже.С две думи не става за нищо.Ма аз пак си го харесвам
                Прикачени файлове
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

                Коментар


                • #38
                  До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

                  малко е стара темата, но понеже интереса към самурайското оръжие е вечен, предполагам, че още е актуална

                  времето за което един японски майстор изработва един меч е от 2 до 3 месеца и повече - мисля, че това е важен и малко познат детайл, който често се изпуска.

                  наистина термина самурайски меч е технически неправилен, но е придобил популярност и като цяло е коректен.

                  Кен или правият двуостър меч е привнесен в Япония от Китай, заедно с металургичните познания. Не са останали много защото е било отдавна и защото по това време японците не са можели да се похвалят с особено високоразвита култура

                  Едноострата сабя - или яйто (това, на което всички казват самурайски меч) - се появава по-късно и тя наистина е произведение на изкуството. Към самурайските мечове има огромен интерес от колекционери и поради тази причина съществува стройна система на класификация, най вече за по лесно оценяване на екземплярите.

                  От практическа гледна точка - има дълъг и къс меч, като дългия може да е по-малко дълъг по-малко извит и по-лек (катана) и по-дълъг по извит и по тежък (тачи). Катана е оръжие основно за бой между пешаци, а тачи е оръжие носено обикновено от самурай на кон. Популярността им през различните периоди е наистина въпрос на функционалност, но и на мода. Повечето бойни техники запазени днес са първоначално измислени за тачи, а после са адаптирани към катана. Накои основни (основно церемониални) техники са още от времето на кен.

                  Носенето и изваждането на оръжието от сая в двата случая е различно поради ред причини, но няма такова нещо като японски меч предвиден да сече броня. всички смислени техники срущу брониран противник са предвидени да търсят слабите места в противниковата броня, а не да я пробиват. Естествено - нанасянето на удари от гърба на кон предполага повече препятствия за острието и е нормално закалката да е различна.

                  Иначе оръжието е индивидуално, и трябват много отрязани глави за да може боеца да дефинира на майстора какво иска - практика която днес не може да бъде натрупана. Съответно може да се заключи че мечовете от времето на активното рязане са много по качествени от по-новите, поради по-активната развойно експериментална дейност развивана тогава...

                  Не мисля, че постигането на качеството на самурайския меч е постижимо в промишлени условия - дори и някой да се навие да го организира и финансира - съществува практическия проблем с реалните изпитания на изделието...

                  http://www.youtube.com/watch?v=Lbtbv...eature=related

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X