Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Самурайският меч може ли да бъде произведен в индустриални условия?

Идеята беше, че не всичко направено от майстори може да се повтори в лаборатория.Далеч съм от мисълта за чистото искуство и не отричам науката, но все пак има примери за неща, които са мистерия за днешните учени.Например, в Индия има един стълб от чисто Fe,който не е оксидирал от незапомнени времена, учените не могат да го обяснят, а е направен от човек.
    Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Първоначално публикуван от Blacksmith Преглед на мнение
      ...в Индия има един стълб от чисто Fe,който не е оксидирал от незапомнени времена, учените не могат да го обяснят, а е направен от човек.
      Могат

http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Pillar_of_Delhi

http://www.iupac.org/publications/ci.../3_veazey.html

Обяснено е от професор Баласубраманиам (наздраве ) от Индийският Технологичен Институт - Канпур.

По собствените му думи - "Ако има мистерия в този стълб - това е не защо не ръждясва, а как са успели с тогавашните технологии да заварят отделните му части".

Точно това имах предвид по-горе - не са го решили - не са го разгадали.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Blacksmith Преглед на мнение
        Идеята беше, че не всичко направено от майстори може да се повтори в лаборатория.Далеч съм от мисълта за чистото искуство и не отричам науката, но все пак има примери за неща, които са мистерия за днешните учени.Например, в Индия има един стълб от чисто Fe,който не е оксидирал от незапомнени времена, учените не могат да го обяснят, а е направен от човек.
        Колега,няма защо да ходиш чак до Индия,когато минаваш през Самоков в двора на музея има чукове на самокови ,изработвани през 16-17 в.по думите на директора на музея.Желязото е матирано в черно и помен от ръжда или друго атмосферно влияние няма.Ако беше някакво парче желязо произведено сега ,нямаше да го давам за пример,щото да се е раздробило преди 2-3 века.

Коментар

Ръждата и корозията са съвсем друга тема. И аз съм обработвал инструментална стомана заради ръжда и след това не е мръднала години наред, а на цвят си стои като желязо. В зависимост от страничните фактори фосфатният слой го докарва сив цвета. Пък колите в моргите в централните сухи щати на САЩ изобщо не ръзждясват, щото няма условия.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Могат

http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Pillar_of_Delhi

Обяснено е от професор Баласубраманиам (наздраве ) от Индийският Технологичен Институт - Канпур.

По собствените му думи - "Ако има мистерия в този стълб - това е не защо не ръждясва, а как са успели с тогавашните технологии да заварят отделните му части".

Точно това имах предвид по-горе - не са го решили - не са го разгадали.
            Мерси за информацията,не бях чел за откритието на професор Баласубралабала...заплете ми се езика(Наздраве).Все пак е останала мистерия!
            Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Аз мерси, не бях чувал за този стълб и ми беше много интересно да прочета за него

А мистерия винаги има и не е лошо да има. Не може всичко да се вкара във формули. Тоест може, но умира романтиката.
              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                Ръждата и корозията са съвсем друга тема. И аз съм обработвал инструментална стомана заради ръжда и след това не е мръднала години наред, а на цвят си стои като желязо. В зависимост от страничните фактори фосфатният слой го докарва сив цвета. Пък колите в моргите в централните сухи щати на САЩ изобщо не ръзждясват, щото няма условия.
                Не съм обяснил правилно ,технологията за производство на главите на самоковите/чуковете в ковачницата/е донесена от турците някаде от Индия според директора Балабанов и е загубена през вековете.Желязото стои в двора на музея и климата в Самоков прилича на този в централните щати колкото на този в Северния полюс.През 15-16 и 17 век Самоков е бил най-голямата леярна на метали в цялата Османска империя.Главите на самоковите са парчета метал които са по няколко тона.Просто едва ли някой ще ги обработва срещу корозия като инструментална стомана.Във военния завод в който работих едно време,имаше леярна ,термично ,с разни пещи за закаляване,циментация и др.С по старите майстори сме правили много опити,никога нож,брадва или друго острие не можеше да се отлее,изкове,и след това закали в пещите в термичното както ставаше с подобно ако се изкове на огнище с дървени въглища.Когато майстора си разбира от работата може да докара закалката на метала по цвят в масло до такива единици че ако е закалена в пещ,същото нещо или се напуква или се белят люспи от него.Незнам защо е така тук има много по-умни колеги те може би знаят.Помня само че някой от хората с които опитвах ме,изказа някаква теория за структорната решетка и отнемането на въглерода от металите ,при термообработката в огнището и термичната пещ.

Коментар

винаги ме е учудвало в този форум високопарните мнения подплатен със сериозни научни термини и същевременно представляващи пълни глупостида, всяка думичка си е научно обоснована и има своето значение,но като цяло става една манджа, в която сте сложили сладолет,картофи,спагети,.колбаси....всички по отделно все добри ястия,но смесени в едно,ще имат вида на акано,а може би и същия вкус
                  първо: самурайския меч е "кен" - никога на практика не се е използвал и единствените му произведени екземпляри дремят в храмовете. на вид острието му представлвая едно дълго яри.
                  катана и тачи са друга бира,но тях самите японци ги определят като сабя,а не като меч.
                  дали може да се произвеждат в промшлени кличества - на този въпрос отговарят самите японци...по сериозно през първата и втората световна,но още в междуособните войни преди утвърждаване на шогуната , те са отговорили еднозначно - да,могат.не по същата технология,със задоволително, или по-добро качество.
                  първо са били произвеждани т.н. "мечове на снопи". това са остриета на катани с дължина 60см,от няква си стомана,покрита с японски лак ,и самте остриета са били завързавани на снопи по няколко дозини,от където и произхожда името им.не с отлично качество,дори и без липса на качества, колкото у една съвременна китайска реплика,тези "мечове на снопи" са били неразделна част от всякаква междуособица.по-късно въз основа на параметрите на това острие се появява специален вид катана,която е на границата м/у вакизаши и катна,но тва е друга история изискваща друга бира и мезе
                  през първата световна война започва масовото производство на офицерски катани...по-голяма част от тях по традиционите технологии ползващи за първоизточник тамахагаме.
                  през втората световна изискването за броя катани се увеличва и японците започват масово производство на катани от щампована стомана.като резултат - много ниско качествени остриета,които не могат да съперничат и на солингенските.за това повечето офицери,обикновенно от самурайски произход, са носили в офицерския зип на катана обикновенно някой семеен меч.колко такива са попаднали при американците и до днес никой не може да каже.
                  дали в лабораторни условия може да се създаде нещо като катана или тачиоще при хитлер са се опитвали.нарязали са над 100 катани и тачи,подарени на императора...т.е - безценни...разбира се видяли са структурата,пресъздали са я,но нещата дето са създали не вършели същата работа.японците казват,че в тези неща нямало "дух" за разлика от техните остриета.според мен въпроса е,че немците това което са видяли,не са го разбрали(както повечето участници тук с натруфени от "научност" мнения)...
                  всъщност катана и тачи се правят от тамахагане - изхдния материал получаван в странна пещ с форма на корито в продължение на 3 дни.самия материал "тамахагане" има процентно съдържание на въглерод С = 1.,6%.но...в самия слитък който се получава от пеща,материала е с различно съдържание на въглерод.слитъка се разчупва на парчета и по цвета им на око се определя въглеродното съдържание.естествено парчетата тамахагне отиват за майсторите на оръжия.освен тях,майсторите изкупуват и парчета със въглеродно съдържаниее под 0.6%.другото отива за майстори на кухненски ножове и инструменти.самите късове тамахгане се прекоавват на пити и от тях се получават чрез разбиаване, парчета с приблзителни размери 20 на 20 мм.парчетата се подреждат в пакет от който се изготвя външната обвивка на острието.пакета се парековава многократно,на принципа на дамаска и в резултат се получават около 5000слоя.вътрешната част на острието се изготвя от парчетата с въглеродно съдържание под 0.6% и като резултат се получава дамск със средно въглеродно съдържание около 3%.явно метода на преквване е свързан със загубата на въглерод,защото и горната част на острието е с резултат 0.6-0.8%С.
                  за т.н. дамаска стомана(wootz) или булат ще продъжа утре.
                  http://diadoblago.ucoz.net/

Коментар

Първоначално публикуван от diadoBlago Преглед на мнение
                    винаги ме е учудвало в този форум високопарните мнения подплатен със сериозни
                    Е сега пък ти ни забърка някакъв японски кашарок от японски думички, дето да се чудя с клечки ли да го ям или направо да се откажа да го ям ! Като си решил да ни образоваш, пусни по някоя илюстрацийка към японските думички та да стане ясно и на необразованите за какво иде реч! Защото аз съм чувал само за катана и за някакъв по-дълъг вариант тай (дай) катана. Пък и си мисля че щом дръжката е за две ръце значи със сигурност е меч! Е, има и мечове дето са за една ръка ама за сабя за две ръце не съм чувал!
                    "Do not correct a fool, for he will hate you;
                    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

не съм решил да ви образовам.това е непосилна за мен задача, а и ми се струва доста безмислено.не мога да пускам илюстрации,щото линкове към други сайтове и http://www.youtube.com разбрах,че са забранени.
                      май ви развалих седянката...за което съжелявам
                      http://diadoblago.ucoz.net/

Коментар

Първоначално публикуван от diadoBlago Преглед на мнение
                        не съм решил да ви образовам.това е непосилна за мен задача, а и ми се струва доста безмислено.не мога да пускам илюстрации,щото линкове към други сайтове и http://www.youtube.com разбрах,че са забранени.
                        май ви развалих седянката...за което съжелявам
                        А кое е смислено? Да обвиниш другите във високопарност, когато ти самия се държиш така? Да изръсиш няколко японски думички, без да обясниш значението им?
                        От половината ти пост нищо не разбрах, което означава че и нищо не научих, което пък означава че напразно си загубих времето да го чета, което пък ме подразни! Е, изразих раздразнението си с думи! Ако съм засегнал някой, съжалявам!

Коментар

Т.н. дедо Благо... (т.н. защото май повече ми е набор) разбира от това което пише... Но и аз съм съгласен че за да стане нещо интересно ще трябва да се поработи доста по въпросът... Та говорихме с него - все пак аз поне друг майстор на дамаски стомани в България не знам... И се разбрахме че като се посвободи ще му помогна да напишем един пространен и хубав материал по въпроса. Който се надявам да хвърли светлина върху това какво прави той и интересният факт че и в малка България има човек който се мери с големите в тази област...

Тъй че моля да не усложняваме диалога... повярвайте ми с общи усилия ще направим доста добра статия... той набора Благо кове дамаска стомана, аз не мога, но пък съм сигурен че с писането на статии тук ще се оправя...
                          VPetrov.photography

Коментар

Знам че разбира! Ама защо на тия дето наистина разбират, все трябва да им се вадят думите с ченгел от устата, в пълна противоположност на другите, дето мъничко разбират, но пък щедро и подробно предоставят познанията си на останалите?!
                            Познанието има три степени: 1) Знаеш нещо дотолкова, че да ползваш познанията си за собствени нужди; 2) Знаеш нещо дотолкова че да можеш да обясниш и на други знаещи, какво и колко знаеш; 3) Знаеш нещо дотолкова, че да можеш да предадеш познанието си и на незнаещите (най-висшата степен на познание). Та в тоя ред на мисли, хубаво е да се пишат образователни статии от хора, които наистина разбират материята, но според мене, трябва да се пишат на ниво възможно за усвояване и разбиране и от незнаещите, но интересуващи се читатели! И пак в тоя ред на мисли, ако някой знаещ просто секне опитите на по-малко знаещите да споделят познанието си - това е лошо за незнаещите защото нищо не научават! Но ако наистина знаещия, сподели познанията си, засенчвайки по-малките знания на останалите - това е хубаво за незнаещите, защото научават нещо повече от преди!

Коментар

В точно за това уважаеми колега с удоволствие се нагърбвам със задачата съвместно да напишем статия която да е полезна за всички...
                              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                                Т.н. дедо Благо... (т.н. защото май повече ми е набор) разбира от това което пише... Но и аз съм съгласен че за да стане нещо интересно ще трябва да се поработи доста по въпросът... Та говорихме с него - все пак аз поне друг майстор на дамаски стомани в България не знам... И се разбрахме че като се посвободи ще му помогна да напишем един пространен и хубав материал по въпроса. Който се надявам да хвърли светлина върху това какво прави той и интересният факт че и в малка България има човек който се мери с големите в тази област...

Тъй че моля да не усложняваме диалога... повярвайте ми с общи усилия ще направим доста добра статия... той набора Благо кове дамаска стомана, аз не мога, но пък съм сигурен че с писането на статии тук ще се оправя...
                                Яяяя какво нещо е интереса!!Дядо Благо си е намерил защитник!?
                                Вече не го санкционират а направо го защитават и замазват тона......
                                Интереса клати феса.....и не само в догановата псевдопартия.
                                Дядо, имаш фен клуб!!Готви се да споделяш тайните на занаята!!
                                Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X