Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Клепане или точене?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Клепане или точене?

Благодаря ви уважаема колежке... Ще внеса малко уточнения. Брадвата, голямата, на Щил е сравнително универсална и е предназначена 70/30 за сечене/цепене. Основната разлика между брадвите за сечене и тези за цепене, е първо теглото и второ формата на клина. Брадвите за сечене се правят с т.н. лещовидна форма на клина за да не се забива и после трудно вади... докато тези за цепене обратно... формата е сравнително триъгълна, клина е с по-малка работна повърхност, но пък по-тежък... Тази която имам е със уклон към сеченето, но все пак може да се цепи макар и по-трудно...

Другата брадвичка е 65 -та година немска сапьорска, със съответното предназначение, което е видно и от задната и част... Да тежка е и определено не е удобна масова универсална употреба...

Въпросът ми от преди време, клепане или точене, беше част от цялостното ми проучване на теорията, имам принцип като нещо не ми е ясно да питам тук първо... Междувременно се свързах с доста хора по света, които са експерти в точенето и разбрах че то е сложен и труден процес, който изисква големи умения на първо място и страхотно оборудване като камъни за точене на второ... По първата част вече работя усърдно, тренирайки на голямата ми колекция ножове... имам известни успехи, но след като знам че училището за точилари на самурайски мечове е 10 годишно, въобще не смятам че съм достигнал нивото което искам... Брадвите си секат/цепят и сега, просто винаги държа на максималният резултат в случая с точенето им също... Успях да се оборудвам с основните камъни за точене... сега чакам да получа и по-специалните, които за съжаление се намират само от няколко японски фирми и то трудно...
    Последно редактирано от Венцислав Петров; 22-07-08, 14:03.
    VPetrov.photography

Коментар

Сега видях допълнението ви за дрелката която ползвате при точене... Да знаете че за качествено точене използването на каквито и да са подобни уреди е недопустимо... Топенето във вода в никакъв случай няма да ви помогне срещу локалното прегряване което от своя страна "отвръща" правилно термично обработеното острие... Само на поредица камъни с различен грит и бавно...
      VPetrov.photography

Коментар

Опитах се да споделя собственият си скромен опит без да повтарям постовете на специалистите с прецизните чълъми .
        От малка обичам да цепя дърва и да кося, в последствие, когато започнах да тренирам Айкидо, направих и по-добрата връзка между стойката, движението на човека, и полученият резултат и прецизност. Разбира се, че дрелката със шкурките не е най-добрият вариант за точене, но с достстъчно търпение и сигурна ръка може да направи от щърбава брадва - инструмент, който да цепи дърва, а не да ги чупи, а и оборотите и се регулират все пак ... . В Никакъв случай не бих го препоръчала за поддръжка на колекция ценни сечива и ножове обаче!
        Длетата за дървообработване винаги заточвам ръчно. А когато обработвам липа се захабяват много бързо заради пясъка в нея, орехът, въпреки че е доста по-твърд не захабява чак толкова добре наточените остриета.
        Последно редактирано от iai-bg; 22-07-08, 14:21.
        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

От дядо си и баща си знам, че всяка коса буквално си иска бруса и винаги се клепа на студено.
          В темата е изписано доста професионално технологията на точене, но ако някой има време, край Габрово в етнографския музей Етъра може да види майстор точилар, нищо ново след прочетеното тука, но на живо.

Аз искам да споделя удивлението си от един прост уред масат, може да се носи в джоб, за битови нужди точи, изтегля перфектно. Преди време имах навика да подарявам на познати по различни поводи такива масати и всички бяха доволни.
          Прикачени файлове
          Колкото е по-добър джипа, толкова по-далеко ходиш за трактор и попадаш на по-пиян тракторист

Коментар

"на тая мома мъж и не требе"
            ако мога да си позволя малко отклонение от темата.
            Венци все пак какво според тебе означава "по остро" за тези брадви?

Коментар

Еми с други думи колкото повече толкова по-добре... Ако една брадва спокойно реже косъмчета е да кажем остра...

А т.н. "масат" е друга тема. При него идеята е с няколко движения да се направи режещият ръб... но не идеално а напротив, след масата режещият ръб е на микро ниво като нож със серетация (като трион) Това е търсен ефект и позволява при косене много по-лесно да се захващат и режат стъблата на тревата... Същият е и механизма при месарските ножове... Нали сте обръщали внимание как месарите почти постоянно си острят ножовете с масата... НО! Този режещ ръб който се получава с масата реже но много кратко... и затова и месарите и косачите имат постоянно под ръка това съоръжение и подновяват "серетацията"... Проблем е сравнително бързото износване... на микро ниво тези малки зъбчета се отчупват, пак се правят и така... Загледайте се в употребяван по-дълго месарски нож и ще видите колко е износен...
              VPetrov.photography

Коментар

От марката Щил Бих ви препоръчала този модел. Изпробван и удобен!
                STIHL MS 290
                За да не се захаби добре наточеното острие за цепене(дялкане) на косми.

Нека, не забравяме - Нашите си достижения ...
                Българските!
                Коня на Аспарух не е бил Дюстабанлия, защото Аспарух не си е мъкнел камъните за точене на меча от Япония.

Дали ще се заклини брадвата, е въпрос не само на формата на острието, а и на майсторлъка на дърваря.

А ако нашите опит и знания Ви се струват недостстъчни и не на световно ниво - не забравяйте, че в тази тема, те отговарят на въпроса - "КЛЕПА ЛИ СЕ БРАДВА ?", а не на по-подходяща формулировка, за получаване на конкретна, точна информация.
                Последно редактирано от iai-bg; 23-07-08, 13:57.

Коментар

Уважаема колежке, тя темата от едно тръгна до друго стигна... ама няма лошо в това... кой каквото знае, това пише, че да може да е евентуално от полза за другите... ако погледнете кога отворих темата ще видите че доста вода е изтекла оттогава... и междувременно съм потърсил и тук там информация... дали е полезна, или не, не знам... но все пак не намирам нищо лошо в това да я има тук и евентуално някой да си спести ровене и търсене по-разни специализирани форуми...

Дали ще се заклини брадвата е основно функция на формата на острието... проста физика, която никой майстор не може да заобиколи... демонстрации винаги... Иначе генерално погледнато сте права разбира се... има едно филмче как с джобно ножче хората къщи строят... и дървета секат... въпросът беше друг... А фирмата ЩИЛ не случайно е име в бранша, нейните модели брадви са към 20-на... има причини да е така... и всяка си има предназначение и зад всяка стои много години опит и дървосекачи разбира се...

Колкото до дърворезачките можем да открием друга тема... Там съм по-подготвен. И при това имам най-добрият модел на ЩИЛ правен някога... Но ако знаете там пък колко детайли има... и колко знания са необходими само при избора на веригата... ще има да си пишем до нова година... Разбира се в духа на по-горното може и без дърворезачка въобще... В двата края на веригата се правят едни дръжки и на ръка също се реже и то доста бързо... Пробвано е, някои от колегите с които сме излизали заедно са виждали...

Вие моля да не се засягате... едно че няма за какво, второ че когато някой нещо научи мисля е добре да го напише тук... може да е от полза другиму... Колкото до хан Аспарух и неговият меч... сигурен съм в едно... че всички като него... има едно нещо което ги обединява... пълната всеотдайност към делото с което са се захващали... и всеки се е стремил да бъде "перфектен" в това с което се е занимавал... Някой правят държави добре, други са ковали мечове най-добре... трети са ги точели най-добре... и така... но е много важно всеки да се стреми да бъде възможно най-добрият в това с което се е заел... поне така аз си мисля... Това е и единствената отлика според мен, между хора като хан Аспарух, хилядите други велики люде и такива като нас в днешно време... когато желанието за консумация на всичко и навсякъде отдавна е задушило стремежа към съвършенство... Че ако хан Аспарух си беше казал, а бе я да си налагам парцалите... какво ми е... и съм хан и всичко ми е наред... Е щяло да е по-добре ако направим държава... може и без това... не е нужно да се престараваме... което съм сигурен че доста други ханове са си казали...
                  Последно редактирано от Венцислав Петров; 23-07-08, 14:13.
                  VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    ...
                    Дали ще се заклини брадвата е основно функция на формата на острието... проста физика, която никой майстор не може да заобиколи... демонстрации винаги...
                    Усещам ли нюанси на турнир за цепене на дърва
                    Има ли някой, няколко кубика за цепене излишни ?

Коментар

Знанието е безценно, възможноста да споделиш опита си и да почерпиш от опита на другите, да се развиваш по този начин, е най-доброто качество на този форум според мен. Не съм привърженик на перфекционизма, а на добре свършената работа. В реалният живот при цепенето на дърва, се случва я по-чепато дърво, я ръждив пирон или сачма сраснали се с кората и невидими поради това, или песъчинки полепнали по цепеницата да захабят брадвата в процеса на цепене, и 2 -3 дни за заточване на инструмента като пауза при всяко едно нараняване, да не са съвсем логически приемливи.
                      На тема Щил - не се смятам за твърде компетентна, както и за избора на вериги. Препоръчах модел, който съм ползвала и ми е по-удобен от други подобни.
                      Със закачката в пост 38 се надявам да не съм засегнала никого, за в пост 40 - съвсем сериозно смятам , че би могло да се получи едно атрактивно състезание, не пряко свързано с предмета на форума, но близко до практическите знания, полезни на всеки любител на старите обрасли пътеки, както и на уюта, създаващ огъня в камината...
                      Последно редактирано от iai-bg; 24-07-08, 14:10.

Коментар

А не! Аз вица за лозето и наркотиците го знам... Най-много с вас да си разделим цепенето на дървата за лагерния огън на събора...
                        VPetrov.photography

Коментар

С удоволствие !

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                            А когато обработвам липа се захабяват много бързо заради пясъка в нея, орехът, въпреки че е доста по-твърд не захабява чак толкова добре наточените остриета.
                            Прибавя се и нуждата за по-остър инструмент за липата и друга по-мека дървесина.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                              Усещам ли нюанси на турнир за цепене на дърва
                              Има ли някой, няколко кубика за цепене излишни ?
                              Цепенето на правожилести дървета не представлява никаква трудност.Не е ли по добре да се пробва майсторлъкът на купче чворести пенюги с комплект клинове тънки дебели и чукове леки тежки с различна дължина на дръжката
                              К мирной жизни не пригоден.
                              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                                "на тая мома мъж и не требе"
                                ако мога да си позволя малко отклонение от темата.
                                ....
                                А а а , "Тербе" ми!!! Да ми чупи от медените погачи, за ми яде от златистите пиленца, да развива точените баници и да ми кърши тънката снажка... да преинсталира когато се наложи компютъра и да мие понякога чиниите (това последното хич не обичам да го правя)...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X