Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Клепане или точене?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Клепане или острене?

според мен трябва да забравите за флексове, шмиргели и тем подобни бързооборотни "точила" освен ако не искате острието да светне в червено и да умре.

за студеното клепане са обяснили колегите и ясно че е неприложимо в случая.

намерете правилния точилар или поне ръчно точило и наточете брадвите по старовремския начин.

Коментар

Ръчни съм виждал на Фискарс. В няква пласмаса има два камъка, така че да държи ъгъла на клина правилен.

Коментар

Аз доста съм си играл с точене на ножове брадви и др. и мисля че тази брадва е от хубава твърда стомана,затова по-добре не я докосвай с ъглошлайфа ще стане грозно и може да и прегрееш ръбчето.За да се заточи се иска шмиргел и спокоен човек с точна ръка, който не бърза.Първо трябва да решиш горе долу какъв ъгъл да предадеш на острието според това което ще се сече и започваш на шмиргела лека полека да изтъняваш но се търка до 3-4 мм преди края на острието и постоянно се потапа в вода за да не прегрее (това е най важната част).Като се оформи добре от двете страни последните мм е най добре да се шлаифат на ръка с шкурка (p240-p400-p600)или по-финна белгийка,като ъгъла на края се прави малко по-тъп.Шлаифането с шкурка е наи добре да стане на нещо плоско (например стъкло) с вода и е хубаво поне при последния етап да се търка само назад,по този начин може да стане ,като бръснач.
        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
          Ръчни съм виждал на Фискарс. В няква пласмаса има два камъка, така че да държи ъгъла на клина правилен.
          това си го купих и заточва много добре ножове...... или много по- бързо. ако преди си играех с 2 бруса да заточа всички ножове в къщи за час, сега ги опатках за 5 минутки.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            Благодаря, и двете брадви са съвсем нови и неупотребявани... но бих желал да са доста по-остри отколкото са...
            Най-добре се получава ако намериш селски точилар с голям бял камък, който се върти на ръка. Камъка по принцип е ексцентрик и при въртенето постоянно се потапя в корито с вода. По този начин не можеш да се прегрее пострието. Общо взето си е пипкава работа, но аз винаги съм оставал доволен.
            Дискавъри 300 тди ръчка
            Витара тди автомат
            XT660R

Коментар

До: Клепане или точене?

Заточване САМО с ръчно точило, долния край на камъка е потопен във вода постоянно (ваничка). Като се върти всичко е мокро.
              Народа го е измислил преди векове .....
              Другото го е описал Джорджо.
              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

А истински брусове, от селски майстор точилар има на бул Цар Борис 3ти, посока Княжево, веднага след сфетофара на Борис/Околовръстното в ляво, малка барачка/магазинче на самата главна улица с алкохолик вътре за продавач, продава колани за ТИРове и подобни джунджурии но късмета ме доведе там и намерих истински брусове, 1-2 лева мисля бяха, с тях си точа мачетето и домашните ножове, нямат равни...
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Венци, аз имам специалния брус на Фискарс за точене на брадви, звънни да ти го дам. А мога и да споделя откъде може да се купи за 20 лева. И става за всякакви брадви и тежки остриета.
                  LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                    Венци, аз имам специалния брус на Фискарс за точене на брадви, звънни да ти го дам. А мога и да споделя откъде може да се купи за 20 лева. И става за всякакви брадви и тежки остриета.
                    Щракни му една снимка, ако обичаш, да го видим на какво прилича това.
                    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                      според мен трябва да забравите за флексове, шмиргели и тем подобни бързооборотни "точила" освен ако не искате острието да светне в червено и да умре.
                      Аааа, флекса и шмиргела не са съвсем за забравяне. С едно уточнение, обаче. За грубо точене на захабени ножове използвам флекс, но с регулатор на оборотите, докато престане да хвърля искри. При липса на камък, може да се използва и за точене на брадви.

Що се отнася до острието на брадвата, острата брадва е инструмент...хм с две остриета.

Ако е много остра, ръба ще се нащърби даже при сечене на мека дървесина. Така че, в края на острието ъгъла на заточване трябва да е доста по-тъп отколкото на 2-3 мм от него.

Освен ако целта не е да се прави конкуренция на Gilette Mach 3 Power, разбира се

Коментар

Флекса е много мръсен инструмент, но и много може. Ако знаеш какво да искаш от него. Може да съсипеш кво да е, а може да направиш и много дребни детайли.
                        Венци, ако помниш шилото за чупене на стъкла за мойте клещи, то е правено само с флекса. С дебел диск. Въпрос на материали и режими

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          Брадвата и едната и другата няма да дам на никой да им свали дръжките... нали са за изхвърляне след това... Дръжките и на двете са от Хикория и са уникални... с клиновете добре набити и без шанс за никакво вадене... тъй че за топла обработка въобще забравяме...
                          Не е невъзможна топлата обработка, но просто в случая не ти е нужна! Иначе имам у дома брадва PROFEL с пластмасова дръжка, на която успях да счупя острието и един ковач успя да я изкове без да разтопи и разлепи дръжката! Игра си доста човека, с мокри парцали омотава дебелата част на острието (където влиза дръжката), пък нагрева и кова само тънката, счупена част! Дръжката се размина само с леко опушване!
                          "Do not correct a fool, for he will hate you;
                          Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                            Щракни му една снимка, ако обичаш, да го видим на какво прилича това.
                            Утре ще го изровя от гаража и я имаме снимката. Но няма да личи много на нея, парче пластмаса с процеп, а вътре остирието се трие между два кръгли камъка. Такъв тип точила има и за ножове.
                            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Нямам думи, потърсих в нета "коса клепане" и първата информация излезе в OFFRoad! Не мога дапомогна с нищо повече от написаното до сега, само със снимка на съседа, който ми "клепа" косата:

Коментар

Важно е за какво ще се използва брадвичката.
                                Този модел брадвички са много красиви , от доста твърд материал, но са тежки и масивни. Нужно е да се прилага повече сила, колкото и да е остра брадвичката независимо от това , че дръжката е ергономична и естетична. Не зная какъв е точно размерът, но предполагам, че не са много големи, а като конструкция са близки до топорите. И от там идва неудобството при работа - няма я голямата маса на тежкият огромен топор, която да компенсира дебелината на острието му, и се налага компенсирането и с повече сила при работа
                                Няма как да се изтъни повече от фабрично зададеното, тъй като твърдото е и крехко също.
                                Проблем при тях при опит за цепене на дървета с голям диаметър се явява късата режеща част на острието, която в по меки - мокри дървесини се заклинва и се налагат няколко удара и намачкване/ начупване на дърворо вместо цепене с един удар .
                                Усеща се известен дискомфорт при работа, и предполагам това ви е навело на мисълта, че проблемът е в заточването - не е там.
                                За разчистване на клони край пътя и за потготовка на лагерен огън прекрасна работа върши обикновенна балтийка с 40 см. дръжка с дървен клин и 8-9см.острие Г-образно , за по сериозно сечене на дърва и цепене - нормална брадва отново с Г - острие около 16 - 18см. с дръжка м-у 80см и 1 метър - зависи от ръста на човека.
                                От еластично ръждаемо желязо, със закалка само на върха на инструмента.

Една удобна брадвичка може и да е много послушен инструмент -
                                дървените пластики са изработени с описаната малко по-горе малка брадвичка.

[img=http://img155.imageshack.us/img155/3610/img3749el8.th.jpg]

Като домашен вариант на точиларски камък ползвам дрелка с приставка шлайфане на която сменям различни кръгчета шкурки с велкро, както и съдинка с вода, в която топвам острието против прегряване.
                                Последно редактирано от iai-bg; 22-07-08, 12:40.
                                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X