Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Клепане или точене?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Клепане или точене?

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    А не! Аз вица за лозето и наркотиците го знам... Най-много с вас да си разделим цепенето на дървата за лагерния огън на събора...
    До Белоградчик, с двете деца - за съжаление, мисля че, няма да мога да дойда ... живот и здраве, на някое събитие, което се провежда между София и Варна, ще се стъкми също добър огън ..
    Последно редактирано от iai-bg; 31-07-08, 15:08.
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Не по темата бих искала да поздравя всички практикуващи занаята или хобито с нажеженото желязо, и да им пожелая здраве и много ученици. И почти във връзка с темата да попитам, има ли вече направени опити за азотиране на остриета и може ли да се сподели натрупания опит?
      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

ЕЙ пружинке как да ти кажем като и аз не разбирам
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Някои да знае маистор в София,които да ми сложи дърена дръъжка на косата,че доиде времето за оправяне на двора????
          Благодаря на отзовалите се предварително.

Коментар

Чак сега разбрах ,че дръжката се казва косило!

Коментар

Първоначално публикуван от bg2001 Преглед на мнение
              Някои да знае маистор в София,които да ми сложи дърена дръъжка на косата,че доиде времето за оправяне на двора????
              Благодаря на отзовалите се предварително.
              Младост1 на пазара от страни ,братята роми продават всичко необходимо за селскостопанския труженик.
              FORD MAVERIK 2.7TD
              Тел.0898662817
              LZ1IID

Коментар

Мерси колега.

Коментар

До: Клепане или острене?

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                  Хич не ме бива по кратките обяснения ама ще се опитам!
                  Значи това са две съвсем различни обработки и резултатите също са различни! Първо нека си представим напречния разрез на острието като равнобедрен триъгълник, да речем!

При шлайфането просто се отнема материал от острието като целта е ъгъла между двете бедра на равнобедрения триъгълник, да стане по-малък, т.е. острието да стане по-остро. Получават се следните неща:
                  1. Структурата на метала не се променя изобщо (освен ако не се прегори при шлайфането)!
                  2. Има два варианта при заточване със шлайфане:
                  а) Шлайфа се по цялата дължина на катетите на триъгълника, като при това ъгъла между тях се запазва (остър) но дължината на основата и височината на триъгълника намаляват! Т.е. широчината и дебелината на острието намаляват!
                  б) Шлайфа се само при върха на триъгълника, обаче тогава колкото повече се изхабява острието, толкова по-трудно става да се направи ъгъла достатъчно малък и съответно острието достатъчно остро.
                  Има и нещо друго, ако се точи на ръка след няколко заточвания се получават така наречените "кореми", т.е. двата катета на триъгълника вече не са прави а стават дъги, оттам и ъгъла при върха става по-голям съответно острието по-тъпо!

При клепането се променя структурата на метала, но не се отнема материал! Получава се нещо като повърхностна закалка, дори ако се прекали с клепането повърхностния слой метал може дасе отлепи във вид на люспи от по-долните по-меки слоеве! Пропуснах да уточня че клепането всъщност като действие е много на брой но слаби по сила удари по катетите на триъгълника! При тези удари зърната, от които образно казано, е съставен метала се сбиват едно към друго! Това води до повишаване на якостта на материала, а също така променя формата а острието така че след наклепването да бъде заточено с минимум усилия (пак чрез шлайфане) до нужната острота! Промяната на формата на острието се изразява в това, че се избутва материал от по-дебелата част на клина към върха на острието, съответно частично се въстановява широчината на острието (намаляла при предишни шлайфания), за сметка на дебелината му! След клепането задължително се шлайфа!
                  Когато се клепа коса, например, режещия ръб се прави леко вълнообразен (така по-лесно реже тревата)!
                  Не всяко острие може да се клепа! Зависи от материала и от предишните му обработки! Закалените стомани не стават, неръждавейките също не стават!
                  Много вярно написано.
                  Искам само да добавя че наклепването променя кристалната структура на закаляемия стоманен материал.След това материала се закалява и после се точи т.е. шлифова.Добре е шлифоването да е машинно.Има цели японски родове които предават по наследство ръчното точене на ножовете катана така както и самите естествени камъни на които се точи.В BG няма вече кой да го прави ръчно освен още някои останали майстори в различните цигански кланове.Занаятът може да се смята за загубен.

Коментар

От: Клепане или точене?

Въпреки не много дългата тема (до тук три страници), има големи отклонения стигащи до крайности от заглавието - от заточване до остротата на самурайски меч и заточване с дрелка до нагряване на брадвата и допълнително коване (нещо съвсем различно според мен от клепането).Та.... .
                    Въпроса от заглавието на темата остава - Клепане или острене?
                    Аз ползвам брадва единствено като ходя на пикник (на палатка) за събиране на сухи дърва, ползвам подобна брадва.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WP_01_003.jpg
Прегледи:1
Размер:32.9 КБ
ID:5197753

Която е точена на "селско точило" т.е. на цилиндричен камак който се върти и се полива с вода.
                    Острието изглежда като А или В на картинката

Име:ostrie.jpg
Размер:27.3 КБ
ID:5197757

Обаче наща компания купихме по-модерна брадва, като тази

Име:bradva.jpg
Размер:21.5 КБ
ID:5197758

с острие като С и доста тъпа
                    На мен се падна да я приведа във вид годен за използване, и сега се чудя как да стане.

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin75 Преглед на мнение
                      Обаче наща компания купихме по-модерна брадва, като тази...с острие като С и доста тъпа
                      На мен се падна да я приведа във вид годен за използване, и сега се чудя как да стане.
                      ..най-достъпния/но и "дивашки"/ начин е с флекса/можеш и назаем да вземеш,ако нямаш свой/, и я докарваш до острие А - от личен опит - това е компромисен вариант - става и за сечене,става и за цепене.Естествено-внимава се да не се прегрее/и "отвърне"/ метала."Модерната" ви брадва е предназначена точно за цепене/напоследък взеха да се появяват на пазара такива строго специализирани/..е, и после-заглаждане на ръка с шкурки с различна едрина,увити около дървено трупче..със здраве!

Коментар

Според мен си е точно за сечене тъй като главата е доста тънка. За цепене имат по-широка глава (като тази)

Име:381323.jpg
Размер:8.8 КБ
ID:5197822

И на мен ми беше "първо-сигнално" с флекса, но исках да питам за по-елегантно решение (без вманиачаване).

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin75 Преглед на мнение
                          Въпреки не много дългата тема (до тук три страници), има големи отклонения стигащи до крайности от заглавието - от заточване до остротата на самурайски меч и заточване с дрелка до нагряване на брадвата и допълнително коване (нещо съвсем различно според мен от клепането).Та.... .
                          Въпроса от заглавието на темата остава - Клепане или острене?
                          Аз ползвам брадва единствено като ходя на пикник (на палатка) за събиране на сухи дърва, ползвам подобна брадва.

[ATTACH=CONFIG]234613[/ATTACH]

Която е точена на "селско точило" т.е. на цилиндричен камак който се върти и се полива с вода.
                          Острието изглежда като А или В на картинката

[ATTACH=CONFIG]234617[/ATTACH]

Обаче наща компания купихме по-модерна брадва, като тази

[ATTACH=CONFIG]234618[/ATTACH]

с острие като С и доста тъпа
                          Формата на острието на брадвата е зададена още при производството и, и точно отговаря на нейното предназначение. Не можете да я смените, без да загубите качествата и. Да не забравяме, че закаляването е процес който не е еднакъв за всички елементи на острието, още по-малко в дълбочина на материала. Затова и отнемането на толкова количество материал, просто ще отсрани "работният" слой на острието... Съветвам ви, да си изберете точната брадва с конкретно острие и просто да го поддържате...
                          VPetrov.photography

Коментар

По-елегантното решение е и малко по-мургаво,демек търсиш циганин със "селско точило" и докато стърже си пиеш бирата

Коментар

Съветвам ви, да си изберете точната брадва с конкретно острие и просто да го поддържате...
                              За съжаление в моят случай брадвата е "даденост".
                              Не можете да я смените, без да загубите качествата и. Да не забравяме, че закаляването е процес който не е еднакъв за всички елементи на острието, още по-малко в дълбочина на материала.
                              Да, и аз съм съгласен с вас, просто за мен си се чудя дали си заслужава при все че ще ми е по трудна подръжката - трябва да я нося на точилар да се спазва ъгала на заточване... или с точилото (все пак не е скъпа, а и след всеки излед има поне по 2-3 нащърбвания от удари в камани)
                              Първоначално публикуван от misho60 Преглед на мнение
                              По-елегантното решение е .....
                              Ако се спра на този вариант - аз си имам точило та вместо бирата ще си държа брадвата.
                              Проблемът ми е че не мога да си задам (на мен) точно въпроса, иначе след това лесно ще си отговоря (сам)

Коментар

От: До: Клепане или острене?

Брадва ЩИЛ

Много ми се ще да я видя тази брадва от близо след неколкократна употреба, да й видя острието и как се подържа. Затова бих помолил ако е възможно за няколко близки снимки на режещата част.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X