Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Препоръчайте хубав нож за оцеляване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Препоръчайте хубав нож за оцеляване

Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
    А от ето този нож става ли някакъв "бастун" или е като китайската техника - само казваш, че имаш нещо и до там.
    Поне на външен вид ми харесва иначе като здравина и стомана добър ли е.
    Стоманата е "1095 Хром-Ванадиева стомана, с HRC 56-58" добра ли е по принцип за такъв нож.
    По сайтовете пишат, че уж ножката присъства и в хамериканската армия, ама колко е вярно...?

[ATTACH=CONFIG]296420[/ATTACH]
    Точно такъв нямам, защото не харесвам остриета тип Bowie. но трябва да знаеш, че въпреки че е full tang. частта, намираща се в дръжката е относително тънка/съответно по-слаба/ и е фиксирана за помела само посредством един тънък щифт/също слабо място/.
    Дръжката е напластени кожени шайби и както и модела, като цяло, е класика.
    Недостатъка на този тип дръжка е много бавно съхнене при намокряне, при което е и хлъзгава.
    Отзивите за стоманата са много добри, но ръждясва и иска малко грижи/мазане/.
    По тази причина канията и дръжката не са най доброто, защото са кожени, а кожата задържа дълго влагата, което предразполага към корозия.
    От същата фирма имам ВК2, но още няма "сефте" и нямам лични впечатления.
    ВК2 е от същата стомана, но доколкото знам, закаляването е специфично за Becker.
    Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
    ... turn on your A/С !

Коментар

Да ти кажа дръжката ме притеснява най - много. Наистина е доста тънка и е първото място ,от където се чупи при по - голямо натоварване. Изгледах няколко клипа в тубата за тестове за разрушаване и наистина се изкревя доста бързо там и се чупи. Е вярно че онези го налагат със все сила ама... аз няма да тръгна да сека греди с него и да го млатя с чука душманската, как така не са го оправили толкова години... При нормална експлоатация едвали би имало подобни проблеми.
      Ако е машина, нека бъде немска!
      XJR 1200
      ETZ 150
      Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
        Да ти кажа дръжката ме притеснява най - много. Наистина е доста тънка и е първото място ,от където се чупи при по - голямо натоварване. Изгледах няколко клипа в тубата за тестове за разрушаване и наистина се изкревя доста бързо там и се чупи. Е вярно че онези го налагат със все сила ама... аз няма да тръгна да сека греди с него и да го млатя с чука душманската, как така не са го оправили толкова години... При нормална експлоатация едвали би имало подобни проблеми.
        Без да откриваме тепърва топлата вода - това си е класически войнишки нож, а при него основното изискване е ниска цена.
        Със същата форма го има произвеждан през годините от много фирми, а първообраза му е ловджийски нож, който се е бил доказал вече, но военните са решили, че за техните нужди ще е по-функционален, ако е по-дълъг и са го поръчвали +1 инч.
        Същият, който си показал съществува и в Short/къса/ версия.
        Аз, лично бих предпочел Glock 81. в случай че избирам нож от този тип/потърси неговия destruction test/.
        По данни от производителя - пружинна/ресорна/ стомана.
        Бях направо изненадан от това, което видях на теста.

Fight global warming !
        ... turn on your A/С !

Коментар

Това ми прилича на акордеон, да му се невиди!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:gig-swiss-knife.jpg
Прегледи:1
Размер:32.6 КБ
ID:5249576
          (Аз да си кажа, макар, че не съм никакъв спец по ножовете!)

Коментар

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение

[ATTACH=CONFIG]296447[/ATTACH]
            Това е реклама за това какво може да се вгради в швейцареца. На живо изглежда ужасно и не става за нищо.

Коментар

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение

[ATTACH=CONFIG]296447[/ATTACH]
              И е също толкова удобно !

Fight global warming !
              ... turn on your A/С !

Коментар

Само Glock-78! Трион на Глок-81 изпод всякаква критика!

Коментар

Всеки добре облечен бизнесмен не тръгва да оцелява в гората, планината, на скалистия бряг с един нарочен нож...
                  Истината според мене е постоянно ползвана и изпитана комбинация от поне 2 ножа...
                  Какво нося ВИНАГИ сред природата (каквото и да значи това)? Сгъваем нож, винаги в десния страничен джоб на камуфлажа или панталона, с който съм "навън".. В този джоб нищо друго не се държи. Ножа не е сувенирен, а се ползва постоянно в ежедневието, с което се добива представа става или не. Моя става! Свикнал съм с него: от развиване на бурми по компютри го обезкостяване (без колене) на телета. Пирфектен! Ножа е ментак. Има "трион". Не се огъва. От желязо е (не е ламаринен) - т. е. трудно бих го счупил (ако не е насила)...
                  Втори нож. Тука нюансите са много. Основно е закичен по каишките на раницата. Имам 2-3, дето основно ги ползвам за рязане на хляб и доотваряне на консерви "Копърка". Втория нож е каквото хвана на тръгване. Може да е и някой ментак от "Всичко по левче", дето ръждясва за 12 часа на брега на морето от високата влага. НО важното е да мога си отрежа филия хляб... Имам 1-2 дето се търкалят в багажника на колата (+ един от "комплект за хранене за ресторант")...
                  Публикувайте отговор

Коментар

Прегледах тестове на глока, верно си е здравичък, ама кабара по - ме радва. И на него като гледах тестовете също много издържа острието, просто тази дръжка нещо се явява като най - слабо място... но работата е да коли и да разпарчосва телета и свине.. айде да кажем само да разпарчосва, защото за коленето става със щика от манлихера, ама пък той за цепене на бутоев и ребра много, много не става. Сега ще ми кажете - вземи си 1 месарски нож - знам, ама... трябва ми един вид универсален нож(какъвто уви няма), също да служи и за други дейности от преживяванията из полята и пущинаците.
                    Ако е машина, нека бъде немска!
                    XJR 1200
                    ETZ 150
                    Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Както с много неща от живота, емоционалния елемент при избора е решаващ, така че щом ти харесва няма лошо.
                      Поледнах пак за информация - струва 145лв.,ножа трябва да е произведен в Щатите, канията в Тайван/пиша това, защото вече на всичко има ментета!/.

Fight global warming !
                      ... turn on your A/С !

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SP2.jpg
Прегледи:1
Размер:88.6 КБ
ID:5249609

Аз се сдобих е с едно такова острие. Трябва да е за оцеляване след като модела е SP2 Air Force Survival. Ето и малко данни за него:

ONTARIO KNIFE COMPANY - US MILITARY ISSUE KNIVES

SP2 AIR FORCE SURVIVAL KNIFE

1095 High Carbon Steel black epoxy finish.
                        Full Tang Construction
                        57-58 RC blade hardness.
                        5-7/8" blade length
                        11" overall length
                        3/16" blade thickness
                        Handle: Comfortable Kraton
                        Leather/Cordura Combination sheath system
                        Only after the last tree has been cut down,
                        Only after the last river has been poisoned,
                        Only after the last fish has been caught,
                        Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Имам два ка-бара USMC, имах и един от виетнамската война но ми го гепиха. Подлагал съм ги на невероятни издевателтсва и са си живи и здрави. Тия песни за трошливата дръжка не зная кой ги измисля но са пълни глупости.
                          О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
                            [ATTACH=CONFIG]296496[/ATTACH]
                            Това от магазин тук ли е? В смисъл, може ли да се "пипне" преди да се вземе.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Това от магазин тук ли е? В смисъл, може ли да се "пипне" преди да се вземе.
                              За съжаление не е от магазин в БГ. Никъде не съм ги срещал, а и много много не се говори по форумите за ножовете на Онтарио. Моят пристигна директно от Юнайтед Стейтс.
                              Only after the last tree has been cut down,
                              Only after the last river has been poisoned,
                              Only after the last fish has been caught,
                              Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Направо ме "грабна" - чиста, семпла, елегантна линия, по рационалната немска традиция за военен нож. Без "заврънкулки" стил - Рамбо и др. под. А и тази пластмаса - "Кратон" винаги ми е импонирала.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X