Какъв?
Върни се нагоре и прочети постовете на Щурмфюрера. По Т-34 - Т-55 и западните им аналози - кръгла дупка, практически цилиндрична с малко грапави краища, с диаметър около 5 см. Винаги еднакво, даже в маската на оръдието. Това са монолитни брони. В другите, с композитни и динамични брони - на различните места по танка изглежда различно.
Старите гранати и снаряди са с един кумулативен заряд - като го халоса гръмва каквото гръмне, и толкова. От 30 години обаче са тандемни - два почти независими кумулативни заряда един зад друг. При удара предния разнася екрана или задейства касетата на активната броня, вторият пробива основната ако може.
Волк, нещо се измъкваш... Пикането върху снега е комбинация от термодинамичен процес (топене) и механика на разрушаването (чупене на кристалите).
Военното дело е многостранно и определено не се крепи на принципа, който изтъкваш. Най-малкото, защото въпросният принцип принципно е грешен ;-) Налягането си е налягане, т.е. сила върху площ - p=F/S, а понятие "налягане върху площ" просто няма, щото площта идва на квадрат и става една...
Re: Кумулативната струя разтапя или прогаря бронята?
Аз съм виждал дупки от кумулативни снаряди в броня около 20см. Това е в полигона Змейово. Всички (без изключение) дупки са с толкова малък диаметър, че не мога да си завра малкия пръст вътре.
Бронята е разстрелвана под ъгъл за да се симулира по-дебела броня. Отворите са с дължина поне 60см. Ужас!
Като се сетя, че съм служил като танкист....
Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.
Коментар