Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кумулативната струя разтапя или прогаря бронята?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Кумулативната струя разтапя или прогаря бронята?

    Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
    Това са казармени приказки и са много далече от реалността. Една от любимите ми е, че кумулативната струя разтапя или прогаря бронята, за да я пробие.
    Прав си, - изпарява я....!

  • #2
    ами тя стоманата не се изпарява, може да гори при специални условия, но не се изпарява

    доколкото знам комулативния заряд създава хидхошоков ефект и буквално изкъртва бронята. следите от стопяване по отвора са от минаващите след това газове на втория заряд, който в същност прави екипажа на пръжки
    drive alive

    Коментар


    • #3
      Ей, забравяте, че метала е замръзнала течност...
      Да ви подсещам ли за оня учен който направил чаени лъжички от сплав на живак и калай и след като професорите си разбъркали чая и в ръцете им останали само дръжките, започнал лекциите по темата за топенето на металите... Казва се Менделеев..

      Явлението е толкова сложно, колкото да пикаеш върху лед и сняг, правиш дупки по половин метър, но още никой не се е захванал да докаже теоретично, какво аджиба всъщност се случва там - между пикнята и снега на молекулярно и термодинамично ниво...

      Коментар


      • #4
        За изпаряването на бронята - надявам се, че се майтапиш. В противен случай материята ти е много чужда. Няма лошо, и без това явлението е доста сложно.


        Измама! Гадовете са ни дезинформирали! Мръсни руснаци!!!!!

        Кво ни занимаваха с механика на флуидите при пробиване?! И кви бяха онези диференциални уравнения за фронта на разпространение на струята в метала?! А пък пресмятанията на активната защита на бронята - детонационна и електромагнитна беше пълна шашма... Късам си дипломата, щома така сме се заблудили, че учим нещо а то било като лед и незнамсиощекво.

        Волк, а сега сериозно - като не ти е специалност, не давай такива мнения, че олекваш. Пък да не прочете Барбаронът, че ще те разкърти, щото това му беше дипломната работа.

        И понеже се изказваш така категорично, ще ти задам един насочващ въпрос - каква е температурата на кумулативния пест преди и по време на пробиването; при каква температура гори стоманата и какви са типичните налягания във фронта на струята? Подсказка - абстрахирай се от температурното взаимодействие, защото направо е пренебрежимо. А, да, и още защо кумулативната фуния се прави от материали с възможно по-висока плътност? Допълнителен насочваш въпрос - защо ако бронебойното действие е 600 mm по хомогенна броня, ако има екран на 300 mm от нея, всичко отива на кино и по бронята остава само лека вдлъбнатина? Въпросите нямат краен срок, така че рови в Интернет на воля.

        Коментар


        • #5
          Всичко се изпарява (в частност сублимира). Обаче явлението не надхвърля 800 градуса, които вършат работа за олово примерно.

          Го го го, държа да отбележа, че даваш истинския отговор - при тези налягания металите се държат като флуиди и кумулативната струя измества бронята от пътя си. Даже не я откъртва.

          Волк, за втори път след тезата за пясъка в дулния срез, оставам с впечатлението, че си жертва на казармения фолклор. Няма лошо - има доста митове за развенчаване с помощта на науката.

          Коментар


          • #6
            Допълнителен въпрос - каква е дефиницията за прав изстрел и как е прието да се определя с достатъчна дочност максималното му разстояние без сложни изчисления?

            И два елементарни въпроса за квалификация - на какво разстояние пред кумулативната фуния се поставя пиезовзривателят и защо; колко метра е долната граница на ефективната стребла с кумулативни снаряди и защо?

            Коментар


            • #7
              мислех да напиша издухва, ама си помислих, че ще последват един куп лафове от казармата и се отказах, ама ето написах го
              drive alive

              Коментар


              • #8
                Това е по-точния термин, издухва я. В ударните фронтове всичката история е газодинамика, термодинамиката върви за по-бавни процеси. А това и не успява да се стопли толкова бързо.
                Урановите сърдечници палят. Или се пали урановата броня, ама това не е кумулативно въздействие.

                Коментар


                • #9
                  "Издухването" е баш точен термин. Остава да ми обясните какво разбирате под него - че избива пробка, за да се получи отверстието ли? Така работят някои тъповърхи кинетични бронебойни снаряди - натоварват бронята на срязване и избиват съосен чилиндър.

                  При кумулативната струя няма газова фаза, а явлението е пластична деформация - върхът пробива, а струята разщирява и уплътнява настрани канала. Явлението най-точно се описва като взаимодейтвие на неидеални флуиди. Двата най-важни параметъра са скоростта на струята - (близка до скоростта на звука в материала й) и разликата в плътностите между пробивания и пробиващия материал (сами се сетете защо).

                  Откъртване има само около изхода на отверстието и то е малко - масовите загуби в пробиваната монолитна плоча са доста по-малки отколкото дава плътността по обема на канала, т.е. материалът не е "издухан", ами компресиран.

                  Както отбелязах по-горе колкото е по-голяма разликата в плътностите на материалите, толкова е по-висока ефективността, но и това е в тесни граници. Ако разликата в плътностите е голяма (например въздуша среда) струята губи фокус и има големи загуби на материал по периферията. Затова екраните са толкова ефективни срещу единични кумулативни снаряди - докато стигне до бронята, струята се е дезинтегрирала. Има и кумулативни мини с далечно действие, ама при тях материалът за фунията е бая количество.

                  Коментар


                  • #10
                    В идеалния случай (среща по нормалата и точно фокусиран конус) тръгва игла. Газова фаза в битовия смисъл няма, няма и време да се образува. При тия налягания материята започва да се държи като газ, и всичките и други ъъъ ... технически характеристики са безсмислени. В смисъл не се наблюдават, затова и явленията се описват добре в рамките на газодинамичната теория. Горната граница (по налягане) на такова поведение изглежда е състоянието "черна дупка", в неутронните звезди тя все още работи.
                    А пък сега разни хитри хора използват и други участъци от кумулативната струя освен фокуса. За инструмент. Така се правят разни екзотични фулерени, нанопрахове, заварки.

                    Коментар


                    • #11
                      E, нали това казвам - яко механика на флуидите. Нямаше да задълбаваме толкова, ако Волк не беше подметнал онова за леда и, че цялата работа била ултра проста. Бронезащитата и бронебойнинят дял са едни от най-сложните във военната област.

                      А, металът е замръзнала течност точно толкова, колкото течността е разтопен метал. Това са просто фазови състояния (със съпътсващите характерни свойства) на веществата. Че ние приемама за нормална, тази която е характерна около нашите температури е отделен въпрос. При екстремални условия, законите, описващи свойствата и взаимодействията започват да се омешват - напр. поведението на флуидите се описва по-добре със законите на твърдите вещества и обратно.

                      Коментар


                      • #12
                        Хмм - газодинамича - хидродинамична ... теория ...
                        Май наистина се държат повече като течности ... а защо се нарича теория? Защото никой още не го е установил и доказал научно - безират се на предположения от "бързо протичащи процеси" ... Има снимки от бързите камери и т.н. ...

                        До някое време се е смятяло, че кумулативната струя е от разтопен метал, но в края на миналия век френски учени провеждат редица експерименти и изчисления ... и стигат до заклучението , че кумулативната струя от медна фуния се загрява едва до 660 градуса по целзий ... остават наляганията ...

                        Ако в повечето случаи се смята, че течностите са несвиваеми ... в този случай се отчита свиваемоста

                        Сега нямам край мен но може скоро да ви посоча данни ...
                        Път без препятствия обикновено не води до никъде.

                        Коментар


                        • #13
                          )) Не, флуидите са все още просто класическа механика на непрекъснатите среди. А газодинамичната теория е брутална математика В нея се разглеждат ансамбли от частици с общото название газ, което означава само някакъв тип движение или квантови състояния на частиците вътре в ансамбъла. Плътността на коктейла е отделен въпрос. Слънчевият вятър си е чист вакуум от човешка гледна точка, в неутронните звезди наляганията са такива, че са натрошени не само атомите, ами и ядрата им, на отделни неутрони, затова се казват така, но все едно уравненията които ги описват са арии от една и съща опера.
                          Науката се различава от глупака по това че вечно се съмнява) Което собствено И позволява и да се развива и допълва с новооткритите явления и процеси. За това и всяка система от знания за нещо си се смята за недовършена, непълна и подлежаща на промяна, независимо колко точно описва наблюдаваното и предсказва развитието на процесите. И значи е теория, а не окончателна истина на факта Част от съвременните физически теории са просто потресаващо точни, но истинските физици и на пияна глава няма да се сетят да кажат че това е така, и край. Щото мОсквича е буклук а жигулата е върха, тва секи го знае!))

                          Наистина бързите кинокамери са лента, която се върти с огромна скорост на тъмно и регистрира нещото само когато мигне светкавицата. Например наносекунден лазер. Ако става дума за сложни изображения CCD матриците изостават все още, от там и ограничението. От скоростта на движение на плаката и чувствителността на емулсиите. Пък и не винаги е нужно да се вижда, моделите вече се смятат лесно, нали компютрите станаха бързи, после и рисуват шарени картинки по-красиви от всяка снимка

                          Коментар


                          • #14
                            Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
                            Нямаше да задълбаваме толкова, ако Волк не беше подметнал онова за леда и, че цялата работа била ултра проста. Бронезащитата и бронебойнинят дял са едни от най-сложните във военната област.
                            От пещерно време цялото военно дело се крепи на един единствен принцип - ГОЛЯМО НАЛЯГАНЕ ВЪРХУ МАЛКА ПЛОЩ!!

                            Дали те реже острие на нож, шрапнел или си снаряд в цевта на оръдие - принципа винаги е бил този!

                            Та дори и при удар с камък в главата или пробождане от стрела...

                            Съответно защитата е да се разпредели това налягане на по-голяма площ..

                            Ако изключим химическото и бактериологичното оръжие, всичко останало е на този принцип!

                            Това е и общото с пикането в снега! /и турболенцията и термодинамиката на струята/

                            Коментар


                            • #15
                              ))) Сега вече всички тайни са разкрити!))

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X