Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цар-бомба

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Цар-бомба

    Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
    ...Да кажа и аз като Волк - има нещо там... ))
    И точно като в неговите теми - като провери човек, да вземе най-близкия японски бряг да се окаже на 3700 километра

    Горе долу колкото от Семипалатинск (съветския полигон) до България, и с 1500 километра повече отколкото от френския изпитателен полигон в Сахара до България...
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #47
      От: Цар-бомба

      Коментар


      • #48
        Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Е как! Целите са укрепени бункери (командни центрове пр.), противникови пускови установки (укрепени подземни шахти) и др. все в този ред. Значи, "бомбата" като падне на един километър, трябва да е в пъти по-мощна, за да унищожи все-пак бункера. Каквото и да си мислим, "бомбите" никога не са били евтини (за никого), нито в излишък, за да ги мята докато все-пак нещо гръмне.
        Като направим 25Мт БЧ, това значи десет тона да се закарат на онзи край на света - хайде двеста и кусур тона ракета. Ресурс-ресурс-ресурс ...от всякакво естество ...обслужване и поддръжка ...народ... Като се има предвид (и примерно такава, несъвсем подробност), че руснаците винаги (и до днес) си имат проблеми със съхраняемо течно ракетно гориво, а ракети с твърдо успяха да направят напрактика едва след края на студената война - нищо особено чудно във фалита им.
        А освен горивото, безспорно най-голям проблем, стабилността на плутониевите ядра, конвенционалните експлозиви от първата степен, екзотични разпадащи се продукти, силно токсични (берилиеви рефлектори). Цифра пари, която е изплашила и американците

        Коментар


        • #49
          От: Цар-бомба

          Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
          А я кажете за другата теория, която е в раздел "Мирен атом" - с малки подземни взривове да се стапят границите по плочите и да се стабилизират земетръсни райони. Ако това е възможно, бих разбрал негодуванието на японците - толкоз думкаха тия реднеци, барем тва да бяха свършили.
          Енергийният мащаб на тектониката обикновено е несравним с ядрените заряди, които имаме. Поне на проблемната тектоника, не говорим за съборените винкели в мазето на Перник. Даже и Цар Бомба е била нещо под 5 по Рихтер, или примерно 7, ако се смята всичката енергия, отделена при взрива (а не само механичната). Съществувала е и обратната идея - да се напомня на плочите по-често да си освобождават напреженията, та да клатят по-слабо. Тя е малко по-реализируема, ако не те бърка подземен ядрен взрив в масив, който доказано не е най-плътният.

          Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
          И тва добре, но ето - минаха едни 20 години от "последната учебна тревога" и всички разбраха, че това е било и всичкото - учебна тревога. Докато половин век двете страни тривиално са се уговаряли "Ся аз шсе направя че пускам, пък утре ти ме заплашваш и т.н. ..."
          Е, и? Сега вместо с разходи за въоръжаване, го правят директно с международните пазари. С променлив успех.

          Коментар


          • #50
            От: Цар-бомба

            Всъщност "големината на павето" е имала повече превантивен ефект, от колкото реален такъв! В началото "паветата" са се доставяли до адреса с бомбардировачи, които е трябвало да се проврат през вражеската ПВО система, да избягат от почти стратосферните изтребители - прехващачи и т.н. - много сложна и трудна задача, със съответните заложени загуби и вероятност за успех... Затова и "паветата" са били големи - дори и малък брой да успеят да преминат - белята да е максимално голяма, а тя може да бъде такава единствено ако павето удари гъсто населен район, а не бункер в нищото!
            После се усъвършенстват балистическите системи за трансфер на "паветата", които нямат товароносимостта на самолетите, но за сметка на това пък реално нямат противодействие и успеваемостта е почти на 100%! От там се налага и намалянето на размера на "паветата", което пък се компенсира с количество! Появяват се и касетъчните "павета"!
            Въпреки добрата точност (предвид) разстоянията на които се мята "павето" - то си остава стратегическо, а не тактическо оръжие (има си и такива, но те ползват още по-малки "павета")! За да порази стратегическа цел като НОРАД (например) е нужно директно попадение с мощ, която не може да се достави до целта дори и днес, заради тежестта на БЧ! Поради тази причина целите на паветата винаги са били големите градове на противника, АЕЦ, големи военни бази, а също така и регионите в които основно се е произвеждала селскостопанската продукция (храната)... "павето" е било и е прекалено скъпо за да се мята по ракетни силози, заради ниската вероятност да ги порази, а и поради друга причина - те много бързо се превръщат в резерв, а основната ударна сила за руснаците са били (и продължават да бъдат) мобилните установки, а за САЩ и съюзниците и - ядрените подводни ракетоносци! Все цели които първо е трудно да локализираш и второ - трудно да достигнеш и унищожиш...!!!
            Та още от времето на първото "паве", та до днес нещата са си едни и същи! Моето лично мнение е, че веднага след първия успешен ядрен опит на руснаците, на всички става ясно, че "паветата" никога няма да се използват в една истинска и пълномащабна война, заради липсата, на гаранции, че може да бъде избегнат ответен удар... "паветата" винаги са били, са и ще бъдат единствения инструмент, утвърждаващ една държава като световна сила и могат да имат ефект, единствено върху държави, които си нямат "павета"!!!
            Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 17-08-12, 11:55.

            Коментар


            • #51
              От: Цар-бомба

              Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
              Огромно животно, прилича повече на космическа ракета. Слава богу, че големите бойни глави са вече история!
              То си е космическа ракета. Специално тези от калибъра на Сатаната са дори "междупланетни". Целите космически програми и на Русия и на САЩ използват все варианти на МБР, няма ракета, която е разработена за "мирни" цели и след това влязла във военния им арсенал - винаги е обратно. Всъщност цялата серия "Съюз" във всичките му модификации, представляваща 99% от руската космонавтика, по същество е първата в света МБР Р7, която пък от своя страна е директен пряк наследник на V2.

              Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              Всъщност, останал си със съвсем правилно впечатление...
              Всъщност, няма по-достоверна информация от мемоарите - директно от първа ръка, от преки участници (всеки историк, или какъвто и да било е от втора ръка нататтък). Друг е въпросът, че и те са хора и си имат гледната точка и пристрастията, но това лесно се лекува - прочиташ мемоарите и на Жуков (примерно) и може да си сигурен, че истината е по средата .

              Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
              А освен горивото, безспорно най-голям проблем, стабилността на плутониевите ядра, конвенционалните експлозиви от първата степен, екзотични разпадащи се продукти, силно токсични (берилиеви рефлектори). Цифра пари, която е изплашила и американците
              Аз горивото не го споменах като най-големият проблем, всъщност, а само като допълнително интересно обстоятелство. Подобно интересно обстоятелство (уж дреболия, а със огромно значение) е примерно това, че в зората на "ракетното противостояние" (зората-зората, докъм средата на `70-те) руснаците не са разполагали със технология за достатъчно надеждни ...лагери. Като така, жироскопите на ракетите не е бивало възможно да работят постоянно в продължение на месеци и години - т.е. ракетите фактически не са в готовност до развъртането им. В резултат, за да противостоят на примерно пет ракети от отсрещната страна им се е налагало да разполагат с десет - "на смени". Руснаците също са си имали начини да харчат парите на американците, типичният пример са "мобилните" МБР на ЖП-ход - тези комплекси напрактика нямат приложение като оръжие, но са поглъщали огромен ресурс от американска страна, за следенето им.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар


              • #52
                Последната информация (за лагерите) е изключително интересна! И аз моля за повече информация откъде може да се прочете за тези детайли
                Малки детайли, а от огромно значение...

                Коментар


                • #53
                  От: Цар-бомба

                  Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                  ...Моето лично мнение е, че веднага след първия успешен ядрен опит на руснаците, на всички става ясно, че "паветата" никога няма да се използват в една истинска и пълномащабна война, заради липсата, на гаранции, че може да бъде избегнат ответен удар...
                  Всъщност не, около пет години по-късно.

                  През тези пет години и от едната и от другата страна са си правели илюзии че "паветата" са просто много, много силни конвенционални оръжия, включително и между две ядрени държави. Преломът идва към 1954та - 55та, което води в промяната на доктрините от "Масивен ответ" в случай на ядрено нападение до "Пропорционален ответ" след 1962ра.
                  Издъних се на Тюринг теста

                  Коментар


                  • #54
                    От: Цар-бомба

                    Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
                    Последната информация (за лагерите) е изключително интересна! И аз моля за повече информация откъде може да се прочете за тези детайли
                    Малки детайли, а от огромно значение...
                    И с некачествените лагери СССР изстрелял ПЪРВИ СПУТНИК, ПЪРВИ ЧОВЕК В КОСМОС, ПЪРВА ОРБИТАЛНА СТАНЦИЯТА и така нататък... Аман от всезнаещи всичкопознавачи!

                    Коментар


                    • #55
                      От: Цар-бомба

                      Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                      И с некачествените лагери СССР изстрелял ПЪРВИ СПУТНИК, ПЪРВИ ЧОВЕК В КОСМОС, ПЪРВА ОРБИТАЛНА СТАНЦИЯТА и така нататък... Аман от всезнаещи всичкопознавачи!
                      Прощавай но неспособността да направиш едното в индустриални количества въобще не омаловажава подвига да си направил другото и да си пръв в нещата които изброяваш по-горе.

                      Интересен е начина ни на мислене. Твоята мисъл е "...Кааак, некачествени лагери ?!?...", моята е "...Брееей, и с лагери като кашкавал - пак първи спутник, първи това, първи онова - машалла, Майор Мишев..."

                      В този доклад, страница пет, абзац 11 вдясно, се споменава за "...миниатюрни лагери в насочващите системи на стратегическите ракети..." които не са могли да произвеждат преди да успеят да внесат по заобиколни пътища машини за производството им.
                      Издъних се на Тюринг теста

                      Коментар


                      • #56
                        От: Цар-бомба

                        Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                        Всъщност не, около пет години по-късно.

                        През тези пет години и от едната и от другата страна са си правели илюзии че "паветата" са просто много, много силни конвенционални оръжия, включително и между две ядрени държави. Преломът идва към 1954та - 55та, което води в промяната на доктрините от "Масивен ответ" в случай на ядрено нападение до "Пропорционален ответ" след 1962ра.
                        Съгласих се!

                        Коментар


                        • #57
                          Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение

                          В този доклад, страница пет, абзац 11 вдясно, се споменава за "...миниатюрни лагери в насочващите системи на стратегическите ракети..." които не са могли да произвеждат преди да успеят да внесат по заобиколни пътища машини за производството им.
                          Изключително интересен документ. Мястото му е в икономическите ВУЗ-ове, да го изучават и да размишляват по него. Рядко съм виждал толкова точно и лаконично описание.
                          Благодаря!

                          Коментар


                          • #58
                            От: Цар-бомба

                            Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Е, и? Сега вместо с разходи за въоръжаване, го правят директно с международните пазари. С променлив успех.
                            Ми няма "и" - аз не казвам, че нещо следва от тая работа Освен да си отдъхнат тези, които си казват "Брей, оцеляхме!!" - щото никой не ги е целил, - друго не виждам какво.

                            Гоблине, ти кво искаш ся - да си призная в прав текст, че ме е домързяло сам да си проверя... Ще се съгласиш, че дори на тази карта се прави очевидна разлика между сините точки край/върху Япония и разстоянието между френските в Африка и България. Сега, не знам авторът как е редил точките - "на ръка" или с други способи, та прости заблуждението ми.
                            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

                            Коментар


                            • #59
                              От: Цар-бомба

                              Ти остави, ми като преглеждах пак 1963та - няколко пъти светва между Черно Море и Каспийско... И като сметнеш че от 1963та Американците и Руснаците започват основно подземни тестове - и се почва - тоя подземен ли е бил, не е ли...
                              Издъних се на Тюринг теста

                              Коментар


                              • #60
                                От: Цар-бомба

                                Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                                Ми няма "и" - аз не казвам, че нещо следва от тая работа Освен да си отдъхнат тези, които си казват "Брей, оцеляхме!!" - щото никой не ги е целил, - друго не виждам какво.
                                А, целил ги е, целил. Иначе нямаше да работи изнудването.

                                Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                                Ти остави, ми като преглеждах пак 1963та - няколко пъти светва между Черно Море и Каспийско... И като сметнеш че от 1963та Американците и Руснаците започват основно подземни тестове - и се почва - тоя подземен ли е бил, не е ли...
                                А виж, подземните опити са били навсякъде по СССР. Оттам и сериозния напредък в геологията им през този период.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X