Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Цар-бомба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Не е съвсем чиста - спрямо мощността си е била много чиста, но пък заради огромният си размер замърсява пак много. Втората й фаза е била 1,5 МТ водородна бомба все пак

Коментар

От: Цар-бомба

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
      Не е съвсем чиста - спрямо мощността си е била много чиста, но пък заради огромният си размер замърсява пак много. Втората й фаза е била 1,5 МТ водородна бомба все пак
      Точно пък водородните бомби нямат никакъв радиоактивен остатък. Но мисля, че не е 1.5МТ - доколкото си представям конструкцията, основната мощност е от водородната част.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Точно пък водородните бомби нямат никакъв радиоактивен остатък. Но мисля, че не е 1.5МТ - доколкото си представям конструкцията, основната мощност е от водородната част.
        Моя грешка, Разбира се, че е така - първата степен, ядрената, е била 1,5 МТ и от нея е замърсяването.
        Голямото замърсяване щяло да дойде от третата степен, та затова я пропуснали.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Такъв план (бомби по крайбрежието и вълни) изглежда е съществувал и е бил технически осъществим. Според слухове (то по тази тема има главно това) отказът на водещите съветски учени да сътрудничат на този план представлява началото на дисидентската култура там. И изобщо, цялата надпревара в ядреното въоръжаване, и от двете страни на желязната завеса, е белязана от проблеми с мотивацията на хората, ръководещи научно и технически процеса. Те твърде ясно са си представяли и какво правят, и в чии ръце го дават. Практически всички големи учени от двете страни на някакъв етап от живота си са развивали политическа дейност срещу ядреното оръжие и са брали големи ядове поради това.
          На мен ми се струва силно демотивиращо да разработвам неща, които искрено се надявам никога да не се употребят. Въобще колкото по-запознати са били хората с материята, толкова повече май не им се е искало да угаждат на политиците и генералите. От учените, само за Едуард Телер има слухове да е бил почитател на голямото "бум". Може би съм в грешка, но е предлагал (само слух - нищо потвърдено от официални източници) различни полезни употреби на термоядрените взривове изтъквайки, слабото им замърсяване. Едното е било да се взриви Панамския провлак с няколко заряда и на мястото на Панамския канал да получим пролив. Тази задача, май е решима само е един "Цар Бомба". Имало е и по-делнични идеи - например да се направи с термоядрени взривове залив за пристанище в Аляска.

Ама добре, че тези идеи не са напуснали зоната на празните приказки.

Коментар

Такъв тип оръжие се разработва не за да се използва а за да се покажат мускули . Мерене на п---и така да се каже . На моменти много по важни са политическите дивиденти когато тропането по трибуната с обувка не свърши работа вадиш нещо такова . Това никой не може да го пренебрегне и да се направи че не го е чул/видял .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от blago72 Преглед на мнение
              ...тъй като точността на руските ядрени оръжия към онзи момент е била неособено висока, са компенсирани с мощност...
              Това важи за руските ядрени оръжия от всички времена, та и до днес. Това именно е причината, при всички преговори за разоръжаване, ограничаване и пр. руснаците да настояват критерият за съкращения да е мощност, а американците - бройка.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                Това именно е причината, при всички преговори за разоръжаване, ограничаване и пр. руснаците да настояват критерият за съкращения да е мощност, а американците - бройка.
                Източник ?
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Ми не е от "нет"-а (въпреки, че сигурно и там ще се намерят достатъчно), та затова ще е - как да кажа - сложно. Най-малкото по обем на библиографията...
                  Но, ако държиш - ще се постарая поне по принцип. Самата литература, обаче, не мога да я прочета вместо никого, колкото и да имам доброто желание.

Коментар

Нямам проблем с четенето Аз затова и помолих за източник, а не за цитат. Че не е в нета също не е драма, стига литературата да е достъпна. Темата ми е интересна, така че ако не ти представлява проблем - ще съм благодарен за насоки.

Коментар

Значи - можеш да започнеш със: Soviet nuclear weapons - Thomas Cochran, William Arkin, Robert Norris, Jeffrey Sands. Много добре синтезирано, обективно и научно систематизирано по темата изобщо (преговорите всъщност, не са основното), като езикът и стилът, съвсем не са "префърцунени". Книгата със сигурност е преведена и издадена и в Русия, но по-конкретна информация не мога да дам. Можеш да четеш още каквото намериш от същите автори. Мемоари на Громико, Шеварнадзе, Бжежински, Кисинджър, също и нарочни по повод конкретни преговори трудове на последните и изобщо техни произведения. Също Горбачов, Картър и Рейгън. Всякакви документи около т. нар. Женевски, Хелзинкски и Виенски цикли (може да намериш дори и протоколи). Материали около разделянето на СССР и конкретно разпределението на ядрения му арсенал. Материали около програмите за съкращение на руско (ядрено) оръжие във връзка със международното му финансиране. Не би била излишна и периодика на официозите от онова време (Работническо дело, Фронт, та и Поглед), пишеше се дори и във Орбита, а ако намериш целите течения на Огонек от `87-ма, `88-ма, `89-та (преди това беше блудкав казион, след това - безнадеждна жълтина) още по-добре.
                      И така нататък, докато намериш това, ще се запознаеш с още много, а ако го и изчетеш - още повече.
                      Евентуално може да приключиш още след първото, но пак ще имаш сериозна база.

п п
                      Надявам се наистина да си сериозен, а последното ти мнение да не е чист сарказъм.
                      Защото за един изявен участник тук, живо се ангажирах и му "насипах" един сак литература на оръжейна тематика (стрелково оръжие конкретно) като за начало, а той май още не е и погледнал та да продължим. А уж имаше сериозни намерения.
                      Последно редактирано от davc; 16-08-12, 14:20.

Коментар

Не, не е сарказъм Благодаря за насоките, мисля да започна от препоръчаната от теб книга. Довечера ще се поразровя от личния комп да видя къде и как може да се намери.

Коментар

Аз всъщност ти препоръчам всичките. А тези четиримата имат и "Ядрено въоръжение на САЩ", която предхожда горната.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            един изявен участник тук, живо се ангажирах и му "насипах" един сак литература на оръжейна тематика (стрелково оръжие конкретно) като за начало, а той май още не е и погледнал та да продължим.
                            Долни, гнусни инсинуации, за които се надявам да са чист сарказъм, а не убеждение.

Коментар

Ето и хронологически повечето (всички ?) ядрени взривове:

Правено е от японец, по данни от шведски институт. Занимателно е.
                              Издъних се на Тюринг теста

Коментар

За мощността като функция на точността.
                                Примерно "символите" на противостоянието (това са нещо като АК и М 16) - Прословутата Сатана и МХ:
                                Р36М, това е SS18 Satan mod1 по НАТО носи бойна глава с мощност 25Мт и има КВО около 1,5км (километър и половина).
                                Р36М2 Воевода (последната модификация) SS18 Satan mod5/6 носи или единична БЧ (mod5) със мощност 8Мт, или 10Х750Кт (mod6) и има КВО 350м.
                                МХ носи 10Х300Кт и има КВО 80м.
                                Последно редактирано от davc; 16-08-12, 22:01.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X