Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чл. 58, ал. 1, т. 10 от ЗОБВВПИ - масово отказване на разрешителни за КНО!!!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Чл. 58, ал. 1, т. 10 от ЗОБВВПИ - масово отказване на разрешителни за КНО!!!

Първоначално публикуван от Стефан2023 Преглед на мнение
    Колега Даскалов, мисля че от известно време разрешителното за КНО важи ТРИ години,(моето е от ...2009 до ...2012г.) погледни хубаво да не стане фал. Съветвам всички колеги да четат внимателно преди подписа, че после виновни сме си само ние. Наскоро научих от КОС че глобата за изтекло разрешително е 500лв.
    Объркал си се много яко в това си твърдение.

“ Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия " ( съкратено ЗОБВВПИ ), приет от ХLI Народно събрание на 3 септември 2010 г., влезнал в сила на 17.09.2010 г. след обнародване в ДВ, брой 73, от дата 17.09.2010 г. отменя изцяло стария " Закон за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси " ( съкратено ЗКВВООБ ) (обн., ДВ, бр. 133 от 1998 г.; изм., бр. 85 от 2000 г., бр. 99 от 2002 г., бр. 71 от 2003 г., бр. 102 и 105 от 2005 г., бр. 17, 30 и 38 от 2006 г., бр. 11 и 95 от 2007 г., бр. 69 от 2008 г. и бр. 88 от 2009 г.)!!! По стария закон разрешителните се издаваха за 3 години... но явилите се след 17.09.2010 г. за нови разрешителни и тези за подмяна/продължение... вече кандидатстват и им се издават за по 5 години!

Коментар

От: Чл. 58, ал. 1, т. 10 от ЗОБВВПИ - масово отказване на разрешителни за КНО!!!

Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение
      Може да Ви продължат разрешителното за 3 или 5години, зависи от КОСаджията.Даскалов е полицай(предполагам по-надежден за пред КОС) и за това срокът при него е по-дългият.
      Глупости пишеш и ти! Полицай бил, военен бил... много важно! Няма никакви такива... прочети предния ми пост и стига разисквахте глупости и разпространявахте погрешна информация сред колегите и обществото. Всички след 09 месец, 2010 година получават по новия закон разрешителни за 5 години! Описал съм подробно всичко, в предния ми коментар. Чети!

Коментар

Първоначално публикуван от biboqn Преглед на мнение
        След 10 год.служба в МВР или МО разрешителното се издава със срок 5 год.Преди това с по 3 год.
        Аман! Поредния несъответстващ на истината коментар! Стига с тия полицаи и военни, че е смешно вече! Четете законите по-внимателно и се информирайте с актуалните такива! Прочети и ти първия ми пост по-горе, и стига раздухвахте тея неверни истории и стари закони, дето изобщо не са актуални и в сила в момента.

Коментар

Първоначално публикуван от radev76 Преглед на мнение
          emil5koff, колегата Боян Богданов е абсолютно прав. Аз съм служител от 99 година и първите ми две разрешителни бяха за срок от 3 години, от миналата година е 5.
          Били са... щото такъв бе стария закон! Който има все още валидно разрешително за 3 години по стария закон... като му изтече и иде да си го подновява... вече кандидатства по новия закон! Новия влезна в сила 9 месец, 2010 година и изцяло отмени стария закон! По новия вече всички разрешителни и на цивилните се издават за 5 години. Няма стаж, няма военни, полицаи, първо, 2ро, 5то, 10то разрешително... В сила е новия закон - всичко се издава за 5 години и толкова. Написал съм, всичко подробно, в първия ми коментар по темата. Четете внимателно какво съм писал и стига разсъждавахте над стари закони, които не са актуални и не са в сила от години вече!

Коментар

Лордът е много прав...Всеки субект / физическо лице или ако оръжието се води на ЮЛ /, получил след 17.09.2010г. разрешение за придобиване, а после за съхранение и носене и употреба на огнестрелно оръжие, може да съхранява и носи разрешеното/разрешените му единица/единици оръжие за съответните цели за 5/ПЕТ/ години.....
            Аз лично, мога да кажа, че извадих лек късмет, че подадох документите пред Началника на РУ,,П" по постоянен адрес, през декември 2010г. т.е. когато беше влязъл в сила и действаше новата нормативна уредба..Иначе бях изкарал курса през юни 2010г., бях събрал комплекта документи ооще лятото, но така и не се организирах да ги подам....Толкова се забавих, заради служебни ангажименти, че първото свидетелство за съдимост ми изтече...

сега се оказва, че е било за добре, защото по стария закон сега трябваше да ми изтече резрешението....
            https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

Коментар

Първоначално публикуван от andreiS40 Преглед на мнение
              Лордът е много прав...Всеки субект / физическо лице или ако оръжието се води на ЮЛ /, получил след 17.09.2010г. разрешение за придобиване, а после за съхранение и носене и употреба на огнестрелно оръжие, може да съхранява и носи разрешеното/разрешените му единица/единици оръжие за съответните цели за 5/ПЕТ/ години.....
              Аз лично, мога да кажа, че извадих лек късмет, че подадох документите пред Началника на РУ,,П" по постоянен адрес, през декември 2010г. т.е. когато беше влязъл в сила и действаше новата нормативна уредба..Иначе бях изкарал курса през юни 2010г., бях събрал комплекта документи ооще лятото, но така и не се организирах да ги подам....Толкова се забавих, заради служебни ангажименти, че първото свидетелство за съдимост ми изтече...

сега се оказва, че е било за добре, защото по стария закон сега трябваше да ми изтече резрешението....
              И да го бе пуснал по стария закон... и сега да ти бе изтекло... щеше да си го подновиш за 5, по новия закон!
              Аз лично съм имал разрешителни и по двата закона. При последното ми подновяване и разрешение при мен така се стекоха нещата, че си го поднових няма и 10 дни след, като влезе в сила новия закон. По районните даже още не бяха започнали да го прилагат, и в целия град масово като практика бяха започнали да изземат всички стари разрешителни, и да не подписват нови изобщо. Такова разпореждане имаше в целия град... до като си оправят бумащините и започнат да прилагат новия закон. ... та си спомням, че в мотивацията ми изрично бях писал всички точки и алинеи по които ми е издадено старото разрешително... и след това всички от новия... касаещи това, че той изцяло отменя стария закон, и новото ми разрешително трябва да бъде подновено за 5 години по него. Беше още една такава... мъглява история, и се чудеха какво да правят и как да изземат колкото се може повече пищови, без да се подновяват разрешителните за тях. Та... както и да е. С новия закон определено е доста по-спокойно и удобно за гражданите. 5 години не са малко време... спестяват се доста разправии, такси и прахосване на време и средства. Така са два пъти по-малко разправиите, като се издават за период от 5 години разрешителните.

Коментар

Лорде, ти от колко време имаш и носиш КНО? От коя година всъщност??
                виж сега и 5/ПЕТ/ години не е много...Е го при мене вече преполових времето, че и отгоре...

Всъщност в Пловдив има ли още хора с къси оръжия за самоотбрана?? чувал съм, че при Вас е най-затегнато и общо взето пищовите са Ви изпоприбрани.....Като масово състояние говоря.....

това за 5-те години валидност на индивидуалните административни актове е хубаво, защото реално изравни гражданите....Защото преди, знаеш само настоящи и бивши военни и служители от системата на МВР, НСО и др силови структури имаха право да съхраняват и носят за 5 години, а редовите цивилки за по три...Един вид направо това си беше нормативноустановена дискриминация, с оглед на професионално-служеба принадлежност / актуална и в миналото /.....

Имама едно сериозно подозрение, че увеличаването на срока на действие на разрешенията се направи и с оглед на това при последващо подновяване по-лесно да се отказва такова, с трудно опровергаемия мотив, че нямаш докеазана необходимосдт и това че преди 5/ПЕТ/ години си имал, не означава, че към момента на подаване на документите за подновяване тя съществува....

Целта е ясна...в целия ЕС, с изключение на Чешката република има трайна тенеденция на силно ресктриктиране на гражданските огнестрелни оръжия.....В това отношение на правото на носене на огнестрелно оръжие за самозащите в ЕС не се гледа с добро око.....
                до 5-10 години ще приберат и малкото пистолети на гражданите в България....това очаквам аз.....

за момента таксите по огнестрелните оръжия не са високи........Но....много си прав за прахосване на времето...
                защото на мен ми струваше няколко дни пожертвани като отстъствие от работа.....При това с триста зора ми разрешиха отпуска....такава непланувана и за по едни -два дни.......
                Тегава е административната процедура за разрешетилните за граждански оръжия....Мисля, че това е е идн от мвеханизмите за отсяване на кандидатите......Много време и нерви се губят.....

Коментар

Лорде, ти от колко време имаш и носиш КНО? От коя година всъщност??
                  виж сега и 5/ПЕТ/ години не е много...Е го при мене вече преполових времето, че и отгоре...

Всъщност в Пловдив има ли още хора с къси оръжия за самоотбрана?? чувал съм, че при Вас е най-затегнато и общо взето пищовите са Ви изпоприбрани.....Като масово състояние говоря.....

това за 5-те години валидност на индивидуалните административни актове е хубаво, защото реално изравни гражданите....Защото преди, знаеш само настоящи и бивши военни и служители от системата на МВР, НСО и др силови структури имаха право да съхраняват и носят за 5 години, а редовите цивилки за по три...Един вид направо това си беше нормативноустановена дискриминация, с оглед на професионално-служеба принадлежност / актуална и в миналото /.....

Имама едно сериозно подозрение, че увеличаването на срока на действие на разрешенията се направи и с оглед на това при последващо подновяване по-лесно да се отказва такова, с трудно опровергаемия мотив, че нямаш докеазана необходимосдт и това че преди 5/ПЕТ/ години си имал, не означава, че към момента на подаване на документите за подновяване тя съществува....

Целта е ясна...в целия ЕС, с изключение на Чешката република има трайна тенеденция на силно ресктриктиране на гражданските огнестрелни оръжия.....В това отношение на правото на носене на огнестрелно оръжие за самозащите в ЕС не се гледа с добро око.....
                  до 5-10 години ще приберат и малкото пистолети на гражданите в България....това очаквам аз.....

за момента таксите по огнестрелните оръжия не са високи........Но....много си прав за прахосване на времето...
                  защото на мен ми струваше няколко дни пожертвани като отстъствие от работа.....При това с триста зора ми разрешиха отпуска....такава непланувана и за по едни -два дни.......
                  Тегава е административната процедура за разрешетилните за граждански оръжия....Мисля, че това е е идн от мвеханизмите за отсяване на кандидатите......Много време и нерви се губят.....
                  Носил съм го моето и по време на стария закон за 3 години... и по време на новия за 5. Така е... времето лети неусетно, без значение дали ги издават за 3, за 5, или за 50 години. И все пак 5 е по-добре от 3! Двойно по-малко раправия и такси през годините е.
                  И за " затегнатото " положение си прав. В Плд и Пз е най-зле в това отношение от цялата страна. Масово се изземат стари, изтекли разрешителни и пищови... и масово се отказват нови, при все, че хората се явяват с изрядни документи и са си прахосали времето и парите в събирането им. Ко да ти кажа... всеки град и районно си е автономия и си има местна политика и начин на прилагане на закона.
                  Има хора с разрешителни за самоотбрана ( визирам и себе си ), но те са адски малко и отстояват позициите си с 300 зора.

Да се прилага според мен такъв натиск е крайно ненужно и неправилно. Като цяло законите касаещи оръжията и разрешителните в БГ според мен трябва още много да се либерализира и освободи. Честно казано на мен самия закон и в момента ми харесва, стига да се прилагаше безпристрастно и еднакво за всеки. Платил ли си си всичко, събрал ли си си документите, нямаш ли провинения... трябва да ти дават разрешителното, без никакви спънки касаещи мотивацията. Това е личното ми мнение и позиция по въпроса. От 10000000 подали изрядни документи - на 10000000 трябва да се дадат разрешителни, иначе грубо се погазва и обезсмисля закона и личното ти прави да носиш каквото си поискаш ( оръжие ), в рамките на законовите норми и ред.

А за таксите и времето... хич не са малко мен, ако ме питаш. За всеки документ нужен за набора документи за разрешително са ти нужни по няколко други документа... Тук 20 лв, там 20... трето, пето, десето... накрая се събират. И на всякъде се чака по няколко дни, или седмица... времето си заминава. Да не говорим за касите, курса и прочие другите неща извън таксите, които също са време и вече не са по 20 лв и те. Накрая като теглиш чертата... си с 2 месеца вътре като време и над 500 лв прахосани само в събирането на документацията с която се явяваш за искане на разрешителното.

Коментар

Който е решил да притежава и употребява оръжие ще намери сили и начин да си отстоява правата! Разни КОСаджии по места може да слушат началниците си и да режат на поразия но си има начини и методи, жалби, съдилища и т.н. може да се организират няколко отказани и заедно да действат, има ли желания и воля за борба има и начини, горе главата, стискайте зъби и смело си отстоявайте правата и НУЖДИТЕ, щото има места където оръжие се притежава и ползва по нужда освен за самочуствие и за спортни цели...
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                      Който е решил да притежава и употребява оръжие ще намери сили и начин да си отстоява правата! Разни КОСаджии по места може да слушат началниците си и да режат на поразия но си има начини и методи, жалби, съдилища и т.н. може да се организират няколко отказани и заедно да действат, има ли желания и воля за борба има и начини, горе главата, стискайте зъби и смело си отстоявайте правата и НУЖДИТЕ, щото има места където оръжие се притежава и ползва по нужда освен за самочуствие и за спортни цели...
                      Не леж на тая кълка / за съдилищата говоря /.., особено при КНО за самозащита...А за практиката на Административните съдилища в България- в един хор са с административния орган...Не просто масово, но и много над 90% от случаите на образувани по жалби, срещу отказ на началници па РУ,,П" за подновяване или издаване на разрешение за КНО за самозащита, се отсвирват / жалбите де/ като неоснователни и съответно се потвърждава отказа...Нещата са много по-затегнати, в сравнение с преди 6-7 години....Да не говорим пък с положението от 1998-2001г.....
                      Оръжието за спортни цели е ,,друга бира" и там по-трудно ще могат да ти откажат мотивирано да придобиеш....

Коментар

Ако си юридическо лице, нещата НЕ стоят толкова песимистично, особеното е в разходите за придобиване и подновяване на разрешителните... те, разходите са в пъти по-високи но пък шанса да те резнат ако си напишеш домашното е минимален!
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                          Ако си юридическо лице, нещата НЕ стоят толкова песимистично, особеното е в разходите за придобиване и подновяване на разрешителните... те, разходите са в пъти по-високи но пък шанса да те резнат ако си напишеш домашното е минимален!
                          Определено не съм от хората, които биха лавирали така м/у законите, прехвърчайки ту тук, ту там за неща, които по право ми се полагат, по първия, по-лесен и по-евтин начин.
                          Хич не обичам и не търпя да се кланям и моля на някой за нещо, което ми се полага така, или иначе. Та така и за тези неща... Намирам си начините и гледам да се добера до желаното по най-безболезния начин, ако мога така да се изразя.

Коментар

Първоначално публикуван от LORDA83 Преглед на мнение
                            Определено не съм от хората, които биха лавирали така м/у законите, прехвърчайки ту тук, ту там за неща, които по право ми се полагат, по първия, по-лесен и по-евтин начин.
                            Хич не обичам и не търпя да се кланям и моля на някой за нещо, което ми се полага така, или иначе. Та така и за тези неща... Намирам си начините и гледам да се добера до желаното по най-безболезния начин, ако мога така да се изразя.

ЕХ Лордее, Лордее, Лордее....къде живееш ти ??? На колко години си- 30 г. и ак явно някои работи не си ги разбрал...
                            Правото ти да притежаваш и носиш огнестрелно оръжие не е закрепено и установено в Конституция на Р България! Тука не ти е САЩ!
                            Тези приказки, че нещо по право ти се полага, ако и да са справедливи сами п себе си...напрактика нищо не означават и не мотивират при подаване на Заявление и документи да ти се издаде/ поднови разрешението за съхранение и носене и употреба!;
                            Няма никакво лавиране ....Щом имаш фирма, шанса да се издаде на ЮЛ и съответно да се носи от управителя е много по-голям, отколкото ако просто заявиш за самозащита! Дай да не се лъжем! Особено пък В Пловдив!
                            А това че на теб са ти подновили разрешението, изобщо не означава, че е лесно или че такава е масовата практика! Дори напротив. Точно обратната е!

Коментар

ЕХ Лордее, Лордее, Лордее....къде живееш ти ??? На колко години си- 30 г. и ак явно някои работи не си ги разбрал...
                              Правото ти да притежаваш и носиш огнестрелно оръжие не е закрепено и установено в Конституция на Р България! Тука не ти е САЩ!
                              Тези приказки, че нещо по право ти се полага, ако и да са справедливи сами п себе си...напрактика нищо не означават и не мотивират при подаване на Заявление и документи да ти се издаде/ поднови разрешението за съхранение и носене и употреба!;
                              Няма никакво лавиране ....Щом имаш фирма, шанса да се издаде на ЮЛ и съответно да се носи от управителя е много по-голям, отколкото ако просто заявиш за самозащита! Дай да не се лъжем! Особено пък В Пловдив!
                              А това че на теб са ти подновили разрешението, изобщо не означава, че е лесно или че такава е масовата практика! Дори напротив. Точно обратната е!
                              Изобщо не се " лъжем "! Чсно и точно написах, че режима наистина е крайно затегнат и погазва грубо правата и законите сами по себе си!
                              Разрешителните... без значение от какъв тип... са ти в правото да ги искаш / изискваш от съответните органи, а не да се молиш за тях... и да се превръщат в " ходене по мъките "!
                              Пределно ясно ми е каква е масовата практика... още повече пък в Плд и Пз... по-горе ясно съм написал, че по отношение на разрешителните това са двата града в БГ с най-затегнат режим и най-много необосновани откази.

Идеята ми бе, че нещата трябва да стават по каналния ред, и когато всичко е изрядно... да ти се дава съответното разрешително за което кандидатстваш, без никакви спънки и размотавания. И много грешиш в първото си твърдение! ПОЛАГА ТИ СЕ ПО ЗАКОН! И при изрядно събрани и подадени документи никой няма правото да ти го отказва! Само, че... все пак сме в БГ, и районните управления са си автономии, които тълкуват законите както им е угодно на тях, поради ред причини... и индивидуално си решават каквото сами поискат, без значение то колко съответства на законите и колко ги потъпква и ощетява изрядните граждани. И мога да ти гарантирам, че само който не се е явил в съда - той не е спечелил дело с/у тях! Но защо по дяволите трябва да се стига до там и хората само да се вкарват в разходи и губене на време, средства и нерви?!
                              Добре, че на този етап не съм от хората, които трябва да се " гърчат ", " молят " и да си губят времето за такива неща. Би било хубаво нещата в държавата ни да бяха малко по-нормални и както трябва, за да можеше всеки да се похвали с това.

Коментар

Изобщо не се " лъжем "! Чсно и точно написах, че режима наистина е крайно затегнат и погазва грубо правата и законите сами по себе си!
                                Разрешителните... без значение от какъв тип... са ти в правото да ги искаш / изискваш от съответните органи, а не да се молиш за тях... и да се превръщат в " ходене по мъките "!
                                Пределно ясно ми е каква е масовата практика... още повече пък в Плд и Пз... по-горе ясно съм написал, че по отношение на разрешителните това са двата града в БГ с най-затегнат режим и най-много необосновани откази.

Идеята ми бе, че нещата трябва да стават по каналния ред, и когато всичко е изрядно... да ти се дава съответното разрешително за което кандидатстваш, без никакви спънки и размотавания. И много грешиш в първото си твърдение! ПОЛАГА ТИ СЕ ПО ЗАКОН! И при изрядно събрани и подадени документи никой няма правото да ти го отказва! Само, че... все пак сме в БГ, и районните управления са си автономии, които тълкуват законите както им е угодно на тях, поради ред причини... и индивидуално си решават каквото сами поискат, без значение то колко съответства на законите и колко ги потъпква и ощетява изрядните граждани. И мога да ти гарантирам, че само който не се е явил в съда - той не е спечелил дело с/у тях! Но защо по дяволите трябва да се стига до там и хората само да се вкарват в разходи и губене на време, средства и нерви?!
                                Добре, че на този етап не съм от хората, които трябва да се " гърчат ", " молят " и да си губят времето за такива неща. Би било хубаво нещата в държавата ни да бяха малко по-нормални и както трябва, за да можеше всеки да се похвали с това.

П.С: в интерес на истината... на никой не съм отказал помощ и съдействие за тези неща, в рамките на Плд, точно, щото знам какъв е филма и зора.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X