Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чл. 58, ал. 1, т. 10 от ЗОБВВПИ - масово отказване на разрешителни за КНО!!!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Чл. 58, ал. 1, т. 10 от ЗОБВВПИ - масово отказване на разрешителни за КНО!!!

След 10 год.служба в МВР или МО разрешителното се издава със срок 5 год.Преди това с по 3 год.

Коментар

От: Чл. 58, ал. 1, т. 10 от ЗОБВВПИ - масово отказване на разрешителни за КНО!!!

Ще стане вече 1 година от приемането на новия закон за оръжията, но все още има собственици на такова, които не са го чели. За всички "философи" като градския качвам линк и горещо препоръчвам да прочетат какво пише там, за да няма после "защо така стана" :

http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/F38A3...ZOBVVPI_BG.pdf
      Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

А издаването на разрешително за закупуване и после за носене на КНО дали зависи от КОСаджията или е изцяло в ръцете на началника на РПУто ?Тоест ако косаджията е мой човек достатъчно ли е, или да търся връзки и към началника на районното?Как мислите?
        Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....

Коментар

Първоначално публикуван от Боян Богданов Преглед на мнение
          След 10 год.служба в МВР или МО разрешителното се издава със срок 5 год.Преди това с по 3 год.
          Така се раждат легендите...от невежество! В закона ясно и просто е написано, но е по–лесно да се правиш на компетентен по форумите от колкото да вземеш да го прочетеш
          "...Чл. 84. (1) Разрешението за придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях
          се издава за срок три месеца и в рамките на този срок може да се ползва еднократно.
          (2) Разрешението за съхранение и разрешението за носене и употреба на огнестрелни
          оръжия и боеприпаси за тях са валидни за срок 5 години от датата на издаването им, освен в
          случаите по ал. 3.
          (3) Когато разрешението за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за
          тях се издава след разрешението за съхранение, срокът му на действие продължава до
          изтичането на срока на разрешението за съхранение.
          (4) Разрешението за съхранение и разрешението за носене и употреба важат само за
          посочените в тях видове огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях и могат да се използват
          само от лицето, на което са издадени..."

Коментар

Първоначално публикуван от drjanton Преглед на мнение
            А издаването на разрешително за закупуване и после за носене на КНО дали зависи от КОСаджията или е изцяло в ръцете на началника на РПУто ?Тоест ако косаджията е мой човек достатъчно ли е, или да търся връзки и към началника на районното?Как мислите?
            Началникът, естествено, има решаващата дума. Много е важно обаче, ако КОС-аджията може да каже някоя добра дума за теб... Точно `щото законът е врата в полето, нищо не конкретизира и се налага (по чл. 58, ал. 1, т. 10) хора в добро психическо здраве, без да са съдени, без да са под следствие, без противообществени прояви, изрядни във всяко отношение и пълнолетни, да ходят да се умилкват на КОС-аджии и началници, да правят "мили очи" и да се надяват, че някой ще удовлетвори правото им да се защитават, в случай, че не се чувстват достатъчно добре защитени.
            088/при нужда от помощ, или компания за бира/7908759

Коментар

A дали е достатъчно само добрата дума на КОСаджията пред началника ...? Или да включвам и тежката артилерия от "връзки"...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан2023 Преглед на мнение
                Колега Даскалов, мисля че от известно време разрешителното за КНО важи ТРИ години,(моето е от ...2009 до ...2012г.) погледни хубаво да не стане фал. Съветвам всички колеги да четат внимателно преди подписа, че после виновни сме си само ние. Наскоро научих от КОС че глобата за изтекло разрешително е 500лв.
                Пауноф е прав, вече е за 5 години разрешителното! Не само на мене го подновиха за 5 г. , но и на един приятел , който не е полицай и вади за първи път, направо му го издадоха за 5 години! Освен това аз нищо че съм полицай, още нямам 10 г. стаж и първото ми разрешително беше за 3 години. Също ми казаха един номер за спестяване на малко пари - разрешителното за съхранение може да се извади едно, общо за всички оръжия , които притежаваш ловни и бойни, така плащаш само 1 такса за съхранение, а не по една на всяко оръжие! Е, наложи се да си подновя разрешителното за ловното по-рано от изтичане на срока за да мине заедно с бойното, ама пък спестих една такса за съхранение!
                "Do not correct a fool, for he will hate you;
                Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Колеги, масовите откази на разрешителни продължават, колкото и да не ни се иска да е така. Моят отказ си го получих вчера, а се оказа че процентът откази последно е около 95%. Не искам да отчайвам никой колега, но уви тази ужасна практика по РПУ-тата продължава, а и може би набира скорост.
                  Някой знае ли какъв е законовия срок за подаване на нова молба за разрешително след получен отказ? Тук се изказват мнения, че нова молба се подава най-рано след 6 месеца. Предварително благодаря на тези, които се отзоват с някъкви отговори.

Коментар

Нова молба (с други мотиви) може да се подаде със същата такса (без ново плащане) веднага след като истече 14 дневния срок за обжалване на отказа.Успех

Коментар

Първоначално публикуван от emil5koff Преглед на мнение
                      Така се раждат легендите...от невежество! В закона ясно и просто е написано, но е по–лесно да се правиш на компетентен по форумите от колкото да вземеш да го прочетеш
                      "...Чл. 84. (1) Разрешението за придобиване на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях
                      се издава за срок три месеца и в рамките на този срок може да се ползва еднократно.
                      (2) Разрешението за съхранение и разрешението за носене и употреба на огнестрелни
                      оръжия и боеприпаси за тях са валидни за срок 5 години от датата на издаването им, освен в
                      случаите по ал. 3.
                      (3) Когато разрешението за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за
                      тях се издава след разрешението за съхранение, срокът му на действие продължава до
                      изтичането на срока на разрешението за съхранение.
                      (4) Разрешението за съхранение и разрешението за носене и употреба важат само за
                      посочените в тях видове огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях и могат да се използват
                      само от лицето, на което са издадени..."
                      emil5koff, колегата Боян Богданов е абсолютно прав. Аз съм служител от 99 година и първите ми две разрешителни бяха за срок от 3 години, от миналата година е 5.
                      Honda HR-V 4WD D16W1

Коментар

Първоначално публикуван от radev76 Преглед на мнение
                        emil5koff, колегата Боян Богданов е абсолютно прав. Аз съм служител от 99 година и първите ми две разрешителни бяха за срок от 3 години, от миналата година е 5.
                        Колега radev76, това което пишеш е така, но неправилно интерпретираш фактите!До миналата година и моите разрешителни бяха за по 3 години. Във връзка с промените в Закона, от 2011 г. на всички български граждани, разрешителните вече се издават за 5 години. За съжаление, съответно, с по–високи такси, но това няма нищо общо с факта, че си служител на МВР, а още по-малко със стаж в системата над 10 години.Справка- вдигни утре телефона на колегата ти по КОС и го попитай! С такива твърдения, при това непроверени, само дразним хората като им създаваме усещане, че полицаите, особено тези със стаж над 10 години, се ползват с някакви специални привилегии, които не са регламентирани в Закона. Посочи ми, къде в Закона(и в стария) пише, че имаш право на 5 годишно разрешително защото си в МВР над 10 г!? Това което си написал е същото все едно да твърдиш, че след като се събудиш сутрин изгрява слънцето. Повявай ми,няма връзка!Надявам се, си ме разбрал.
                        Последно редактирано от emil5koff; 09-02-12, 22:18. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от emil5koff Преглед на мнение
                          Колега radev76, това което пишеш е така, но неправилно интерпретираш фактите!До миналата година и моите разрешителни бяха за по 3 години. Във връзка с промените в Закона, от 2011 г. на всички български граждани, разрешителните вече се издават за 5 години. За съжаление, съответно, с по–високи такси, но това няма нищо общо с факта, че си служител на МВР, а още по-малко със стаж в системата над 10 години.Справка- вдигни утре телефона на колегата ти по КОС и го попитай! С такива твърдения, при това непроверени, само дразним хората като им създаваме усещане, че полицаите, особено тези със стаж над 10 години, се ползват с някакви специални привилегии, които не са регламентирани в Закона. Посочи ми, къде в Закона(и в стария) пише, че имаш право на 5 годишно разрешително защото си в МВР над 10 г!? Това което си написал е същото все едно да твърдиш, че след като се събудиш сутрин изгрява слънцето. Повявай ми,няма връзка!Надявам се, си ме разбрал.
                          Момчета, не се дърлете....в старият ЗКВВООБ имаше параграф 7 в преходните и заключителните разпоредби на закона, както чл.41 ако се не лъжа, но така или иначе този закон вече не е в сила...С влизането на ЗОБВВПИ в сила разрешенията за дейности са със срок пет години/носене, съхранение, съхранение с цел колекциониране и т.н., търговия, ремонтни дейности/.......
                          LZ3YG

Коментар

Ами това е според Закона(стария):

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Този закон отменя Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите (обн., ДВ, бр. 128 от 1950 г.; попр., бр. 137 от 1950 г.; изм. и доп., бр. 51 от 1965 г., бр. 26 от 1968 г., бр. 62 от 1997 г. и бр. 11 от 1998 г.).§ 4. Лицата, които имат издадени разрешения за дейности с взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, в срок шест месеца от влизането в сила на закона подават заявления за привеждане на разрешенията в съответствие с този закон.§ 5. За издаване на разрешения по този закон и за продължаване на сроковете им се събират такси в размер, определен от Министерския съвет.§ 6. В Министерството на вътрешните работи и във въоръжените сили на Република България осъществяването на дейностите, свързани с взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и контролът над тях, се извършва при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.§ 7. (Изм., ДВ, бр. 99 от 2002 г. , изм. доп. ДВ бр. 17/2006 г.) Разрешава се на държавните служители - от Министерството на вътрешните работи и на кадровите военнослужещи от въоръжените сили, прослужили не по-малко от десет години, да закупят огнестрелно оръжие.
                            § 8. (Изм., ДВ, бр. 99 от 2002 г.) Разпоредбите на този закон не се отнасят за огнестрелни оръжия, произведени или чиито модели са разработени преди 1 януари 1870 г., ако в тях не могат да бъдат заредени боеприпаси за забранени оръжия или за оръжия, за които се изисква разрешение, както и за огнестрелни оръжия, които чрез използване на технически средства са направени да не изстрелват боеприпаси и са проверени от оправомощените за това лица.§ 9. В срок три месеца от влизането в сила на закона Министерският съвет приема правилник за прилагането му.§ 10. Изпълнението на закона се възлага на Министерския съвет и на министъра на вътрешните работи.Законът е приет от XXXVIII Народно събрание на 29 октомври 1998 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Коментар

Да не ги е страх от преврат че забраняват оръжието
                              Grand Vitra ddis 2008
                              SEAT Althea XL tsi 2010
                              Mitsubishi Canter

Коментар

Не знам дали е тук мястото за въпросът ми, но не намерих по-подходящо. Не е нужно да пускам и нова тема, според мен.

След като ми подновиха разрешителното с още 5 години, реших да си купувам ново КНО!

Сега, процедурата по закупуването на КНО, при едно вече налично, я разгледах - в общи линии ми се видя тегава, а и не са ми нужни 2 броя.

Какви са ми вариантите:
                                1. Намирам човек да купи старото и си вземам нов пищоль
                                2. Оставям го в някой оръжеен магазин да го продават
                                3. Оставям го в КОС и не го търся повече /всъщност има ли такъв вариант, иска ли се такса за съхранение?/

Има ли възможност обаче да го дам на оръжейник, срещу заплащане да го обезопаси-продупчи, изпили, завари и тем подобни /естествено с протокол/, и да си ми го върнат като играчка!?
                                Причината за това мое решение е първо, че оръжието има сантиментална стойност за мен и второ, че май не струва нищо и са малко тези, които евентуално биха проявили интерес към него?
                                "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                                А+
                                LZ1DRZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X