Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли такъв пистолет?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Има ли такъв пистолет?

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
    Напълно ти вярвам. И не искам да кажа обратното на науката.
    Просто ми се иска да пробвам подобна дистанция с усилен МК патрон с лек прорез през центъра на патрона.
    Дори може да направим хибрид - гилза със заряд от усилен патрон и връх (проектил на твой език) от патрон за бърза стрелба (къс МК патрон).
    Какво ще каже науката за такъв хибрид ?
    Питам сериозно. Това е тема която е много научна и е много интересно човек да види какво е правил години наред без да е научно подготвен.
    Всъщност трябва да знаеш теглото на куршума. Лек куршум с усилен заряд говори единствено на по-висока начална скорост. Щом са по-леки, значи са и по-къси, а щом са по-къси, значи са и жироскопически по-стабилни, ако приемем че се изстрелват от една и съща цев /тоест и от цев с голяма стъпка на нарезите, те ще са стабилизирани/няма да се превъртат във въздуха//.
    .22ЛР които са предназначени за състезания би трябвало да са дозвукови. Ако излитат с по-висока скорост от скороста на звука ще отворят групата, при преминаване под скороста на звука.
    Самият патрон е за къси дистанций. Началната му скорост е ниска.
    За да е точен на 300 метра, трябва да излита с много по-висока начална скорост. .22WMR например изстрелва 2.6грамовия проектил с почти 600 м/с благодарение на доста по-големия заряд в него. Но дори и той не е направен за такива дистанции, въпреки че не се съмнявам че ще уцели микробус да речем.
    Просто групата на 300 метра на .22ЛР ще е много голяма.

Коментар

Аз имам още пистолет "Хилти" за забиване на дюбел-пирон в бетон и стомана. При това с регулируема дълбочина на проникването. На невярващите демонстрирам забиване на стоманан пирон в ж.п. релса.

Интересното е, че въпреки убойната сила, с такъв пистолет не можеш да застреляш нищо даже от половин метър, защото действа по принципа на чука. Ако има съпротива - пробива всичко. Ако няма - изплюва пирона.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
        Ето една таблица за .22ЛР дозвуков.
        След 100 метра пада му става огромен. Просто е замислен единствено за къси дистанции.
        Уточнение - пада е в инчове. Тоест на 300 метра пада му е 6 метра и 15 см.
        Колега кажи ми ка кое оръжие на 300 метра има прав полет?Аз съм тренирал Сп. Стрелба 8 год. и повярваи ми няма по-прецизно оръжие от 22к. Аз лично на 300 метра с аншуц пушка на 250 метра ни удрям фазана в окото когато си реша!Не е изхвърляне просто които се е занимавал с този спорт знае за кво иде реч!!!Пък да не горовим че има и 22к. за ловни карабини магнум патрони дето там тък изобщо нз. за кво става на въпрос.
        Кола без турбо е като жена без цици, върши работа но не доставя удоволствие.
        Витара 1.6 16V TURBO POWER!!!
        "Mud Angels" Stara Zagora

Коментар

Никое куршумче няма прав полет. Недостатък на коментирания проектил за такава дистанция е, че е много лек, много бързо губи скорост, началната му скорост е много ниска, съответно пада е голям, страничното отклонение от вятър също е голямо. От всичко това следва, че и най-малката промяна, ще му влияе много силно.

Коментар

Ама е тъничък и има голяма пробивна сила!!!Това не го забравяйте"Медицинските служби в американската армия са провели изследвания на огнестрелни рани, при което са установили, че за да се разкъса (пробие) човешката кожа, огнестрелното оръжие трябва да предаде на куршума скорост от минимум 36 m/s. Необходима е скорост от 61 m/s, за да се пробие костен пласт и допълнителна скорост, за да има смъртоносен ефект от поразяването. Установено е, че тази скорост трябва да бъде над 122 m/s."

Коментар

За мен това е най-уважавания калибър. Създаден преди много години и се развива непрекъснато. Боерипасът е 5,6 мм с периферно възпламеняване. Известен още като флаберов, от името на създаделя му.Има три разновидности: нормален- лонг райфъл, къс и магнум. Ще опиша възможностите на нормалните патрони. Няма боеприпас с по-голяма ефективност. Не искам да разглеждам балистичните характеристики. Ще изразя своето собствено мнение. Ако се погледне в аспект маса на заряда, начална скорост и остатъчна енергия, съотношението е отлично. Въпросът е за какво може да се използва този калибър. По принцип е създаден за спортни цели. За тренировки няма алтернатива. Основното преимущество е цената на патроните, което в условията на икономическа криза никак не е без значение. На нашият пазар взависимост от производителя варира от 7 стотинки за българските до 35 стотинки за най-реномираните марки. Ако човек иска да поддържа стрелковата си подготовка, непременно трябва да има оръжие с такъв калибър. Стрелбата с него е истинско удоволствие. Няма откат. При по-ниско скоростните патрони звукът е поносим. Искам да предупредя, че това не е никак безобден боеприпас както си мислят някои. Може да нанесе фатални поражения на разстояние по-голямо от 1500 метра в зависимост от вида на патрона. Необходимо е да бъдат спазвани всички мерки за безопасност при стрелба. Пушка с такъв калибър може да се използва за лов на всички видове птици, гризачи и дребни хищници. Добър и натрениран ловец, може да ловува на хищници с ценни кожи, защото не се правят големи поражения. Чакалът и лисицата също нямат шанс за оцеляване, но е необходим много точен и прецизен изстрел. При недобро попадение хищникът пада и умира на голямо разстояние. Невъзможно е да се намери. Според мен карабина с такъв калибър е ефективна до 75 метра. С много качествен, високо скоростен боеприпас и прецизна оптика може да се стреля до 100 метра. Характерно за куршума на този калибър е намаляването на енергията, след 100 метра, поради относително малката маса. Има на пазара патрони с начална скорост над 400 м/с. Голямо е разнообразието и от вида на куршумите. От обикновени оловни до помеднени с различна форма и такива с кух върх. Искам да кажа, че куршум при такава начална скорост създава много големи поражения. Много специалисти са на мнение, че калибърът не става за самоотбрана. Аз не съм съгласен. Разбира се по спиращ ефект не може да се сравнява с 9 милиметровите калибри - 357 магнум и 9 пара, но не е за отхвърляне. При натрениран човек може да респектира. Пораженията са помалки, но преимущество е, че и рикошетите са помалки. Пистолет с такъв калибър почти няма откат. Има такива с много малки размери, които са удобни за скрито носене. Ако се сравни с калибър 6,35 мм, калибър 22 има повече преимущества и е за предпочитане във всяко отношение. Калибър 22 LR освен за спортни цели, успешно може да се употребява за лов и самоохрана. С него може да се стреля до насита и да има много гилзи.

Коментар

Личното ми мнение - ако трябва да нося пистолет за каквато и цел да е - ще бъде този калибър 22.
                Ако трябва да ходя на лов - ще отида с този калибър. (в младите години ходих на лов).
                Диво прасе пада само с един изстрел от пушка Биатлонка - 22 калибър , 5.56 мм. Разстояние под 100 м.
                Няма как човек който е видял възможностите на такова оръжие да каже друго.
                Няма как човек който е тренирал с този калибър да хареса друг.
                Просто това е идеалния калибър и баланс между големина/тегло на оръжие, пробивна мощ, точност и евтини боеприпаси.
                За дистанцията ... трябват проби.....

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                  Личното ми мнение - ако трябва да нося пистолет за каквато и цел да е - ще бъде този калибър 22.
                  Ако трябва да ходя на лов - ще отида с този калибър. (в младите години ходих на лов).
                  Диво прасе пада само с един изстрел от пушка Биатлонка - 22 калибър , 5.56 мм. Разстояние под 100 м.
                  Няма как човек който е видял възможностите на такова оръжие да каже друго.
                  Няма как човек който е тренирал с този калибър да хареса друг.
                  Просто това е идеалния калибър и баланс между големина/тегло на оръжие, пробивна мощ, точност и евтини боеприпаси.
                  За дистанцията ... трябват проби.....
                  Благодаря колега за подкрепата за 22к. може би си ми и колега относно сп.стрелба
                  Последно редактирано от SaTaNaTa_83_stz; 11-04-11, 19:26. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от SaTaNaTa_83_stz Преглед на мнение
                    Благодаря колега за подкрепата за 22к. може би си ми и колега относно сп.стрелба
                    Да - колеги сме по спорт. Май ти си с пушка, но все едно .... потили сме се от вдигане на суха .....
                    Пратих ти лично .... .
                    А за 22 кал - с него са силни тези които знаят какво искат от ЕДИН изстрел. Без нужда от "дублета" както е модерно да се казва....

Коментар

Така е аз затова казах че 22к. е за хора които знаят какво искат!!!Незнам защо хора незапознати много с оръжията залагат на голям калибър или едри съчми(ако говорим на за лов)като тази балха си хапе доста повече от др.

Коментар

Хората не вярват . Изглежда им дребно нещо - такова патронче.... да убие нещо ....и няма звук като оръдие и няма откат като ловна пушка .... кое да впечатли ?
                        Но ние си го знаем ...... и предаваме знанията на тези които искат да чуят . Които не искат - да си вземат голям калибър .
                        Много колеги са така .... и само носят оръжието за украса. Стрелят по 50-100 изстрела на година и смятат това за нормално.
                        Дори не подозират какво е да изпразниш две-три кутийки на една тренировка ( на една стрелба)

Коментар

Признавам си честно, че не изчетох темата... Има доста точни малокалибрени пистолети - Walter P22, Ruger 22/45 (моят личен фаворит за пистолет) и много други, които също са чудесни (Hamerli Hero например). Не са за 300 метра със сигурност - на тази дистанция всяко движение (дори и от дишането) ще дава много големи отклонения, но са много точни и удобни за стрелба.

Коментар

Първоначално публикуван от господин никой Преглед на мнение
                            Признавам си честно, че не изчетох темата... Има доста точни малокалибрени пистолети - Walter P22, Ruger 22/45 (моят личен фаворит за пистолет) и много други, които също са чудесни (Hamerli Hero например). Не са за 300 метра със сигурност - на тази дистанция всяко движение (дори и от дишането) ще дава много големи отклонения, но са много точни и удобни за стрелба.
                            Прав си колега ама по време на прицелване не се диша!!!

Коментар

След всичко което прочетох за дистанции и възможности на въпросния боеприпас съм решил още утре да отида в КОС и да си депозирам всички оръжия за продажба с изключение на флоберката и иж-а (ИЖ-34). Ако тази шапна година в нашия вилает все пак има лов съм решил "пилиуфта" и "патюафта" да ги бия със "змийски" патрони, "зайчуата" с арсеналски, а за "прасюата" съм си оставил малко хамерикански.

П.С. Някой знае ли комбинацията Brno1 + .22lr Арсенал + изстрел от упор в окото (от долу на горе) = Дали пробива двустранно човешки череп?
                              Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
                                П.С. Някой знае ли комбинацията Brno1 + .22lr Арсенал + изстрел от упор в окото (от долу на горе) = Дали пробива двустранно човешки череп?
                                Ще го пробие, сигурен съм. Отделно че тази комбинация в часта си 22лр на Арсенал на мен поне ми звучи екзотично, в смисъл че аз поне не познавам уважаващ себеси и оръжието си да ползва такъв. Това за дивото прасе ще го повярвам само ако го видя, и то трезвен от поне месец Да не преиграваме колеги. А пък за пилетата е направо меко казано неприложим, освен ако си уникалният стрелец и ги целиш само в главата. От 30-тина метра патица ударена в тялото с 22 лр само те гледа учудено, и сигурно си мисли че я почесваш. Пробвано. Хайде сега спецовете по този кал. да кажат защо.

пп Паунов ти да си мълчиш по последната питанка.
                                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X