Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Снайперска стрелба

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Снайперска стрелба

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
    Темата е страхотна! Благодаря за отговорите!
    Сега да кажа,защо попитах дали има снайперисти тук
    Аз съм служил в строителни войски,та, нас ни държаха настрана от огнестрелните оръжия и информацията за тях...Може поради тази причина да не съм чувал за снайперска школа към МНО или МВР..?
    В смисъл - не е ли снайперист само този,който е завършил такава школа,положил е изпити, няколко, пред други такива..?
    Все пак не трябваше да питаш...... аз си мислех, че всички освен мен са такива.

Коментар

Не знам дали е снайперист (в смисъл, титлуван от някое ведомство) този участник http://www.offroad-bulgaria.com/member.php?u=4989 , но познавам брат му и съм чувал интересни истории. Мисля, че е по-активен и известен в ловджийските форуми.
      П.П. По темата-има стандартно упражнение с АК в казармата на 450 м - група пехота. Стрелял съм по такава мишена десетки пъти и не знаех, че е такова предизвикателство да я улучиш.... Но по джанти не съм стрелял, поне не и на такава дистанция. Не съм снайперист, със СВД съм стрелял само за кеф и определено ми е по-трудно да улуча с оптика, отколкото със стандартните прибори.
      Последно редактирано от kuzdov; 13-10-11, 10:56.
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

В БА до 92 г. (до когато сами личните впечатления), никога не е имало "щатен" снайперист в подразделенията ( за разлика от Гърция, примерно, които по разчет имаха по един във всяко отделение). Някои от тези които показваха по-добри резултати бяха изпращани на въпросния курс (6 месеца - по 2-3 часа седмично) и то само ако има такъв в рамките на съответното военно окръжие максимум. Този курс се изразяваше не толкова с изучаване на теорията (балистика, тактика и т.н.), колкото до овладяването на СВД, тактически занимания и стрелби. В края му има един изпит (гръдна мишена на 300 метра с норматив 20 т. от 30 т. максимум и малко теория) след който взимаш "клас" - който ти се води в досието! След курса съм хващал СВД само няколко пъти - на т.нар. "Опреснителни стрелби" и по време на тактически занятия с ротата ми на които обикновено трябваше да ме "открият и неутрализират"! На въпроса ми - Какво става след като съм изкарал подобен курс?! Отговора който получих бе: - Докато не стане някой сакатлък и избухне война - нищо! Имах и все още имам чувството, че всичко бе не толкова заради това да се обучат хора, колкото да се оправдае наличието на СВД в БА! От цялото военно училище имахме само един майор - инструктора ни който знаеше за какво иде реч на практика - въпросните 3 от 3 в А4 на 600 метра - демонстрация правена само след хващането на бас в който има намесена водка (говореше се, че се е научил да стреля и пие така в братския СССР)! Това което се преподаваше в тактически план бяха морално остарели концепции и схващания от времето на ВСВ, които нямат нищо общо със съвременния начин на водене на бойни действия! Според тях през повечето време "снайпера" стои в окопа при останалите и стреля приоритетно (вражески команден състав, картечни разчети и т.н.)... В разузнавателните подразделения основната му функция е "прикриващ огън"! Така наречения "лов" - снайпера да навлезе в "ничия земя" или в тила на противника се случва само след заповед от командването, като това е свързано с откриването и неутрализирането на вражески снайпер, дозор, наводчик на артилерията на противника и т.н. След като влязохме в НАТО и армията ни стана професионална, не знам как стоят нещата..?!! Знам, че на мисиите ни в чужбина има момчета въоръжени със снайперски пушки с оптически прицел, но дали са щатни, как и къде са обучени (и дали) - нямам идея! В Русия, САЩ и някои от членките на НАТО знам, че има нарочни школи в които се провежда доста сложна, тежка и продължителна подготовка, но впечатленията за тях са само от телевизията и интернет, и не искам да ги коментирам! Въпросния майор (умишлено не пиша името му) ни казваше, че този занаят се учи истински само по време на война и се предава директно от старите на младите и който се научи и оцелее - оцелее. От него знам също, че по него време в БА е имало само няколко истински снайперисти - свръхсрочно служещи! Това са моите 5 ст. по темата! Ако ще се ходи при Румен - с удоволствие бих опитал тубата с вода на 470 метра, стига някой да ми услужи със "сламката" си - консумативите ще си ги платя! Това са моите 5 ст. по темата...

Коментар

В пехотата и сега няма щатна длъжност "Снайперист" доколкото знам. Такава има в Специалните сили. Но нямам много добри впечатления от повечето такива. Една вечер гърмяха десетина пъти по една улична лампа (заслепяваше уредите за нощно виждане) и не успяха да я угасят, а беше на не-повече от 50-100 м. отдалечена и на 20-тина м. под тях. Имаше обаче един случай при който се опитаха да свалят една веха, поставена на покрив на около поне 300-400 м. Беше направена от квадратна тръба 40 мм (в последствие установено). Та един сержант успя да вкара 3-4 куршума във нея от това разстояние. Не успя да я свали естествено, та се наложи една групичка да влезе в къщата (малко грубичко..) и да я свали ръчно. За съжаление тогава не успях да снимам, щото бях на пост и фотото не беше в мен, даже и името на човека не помня.
          П.П. Веха е артилерийски жалон за корекция на стрелбата, за който не знае.
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от Румен Николов-sineto Преглед на мнение
            Нека свърши лова,и после ще се съберем при бат пепо, и ще се разберем за дистанция и мишена.Аз разполагам с 470 метра които мога да обезопася,но след края на лова.Всеки си носи пушкало и боеприпас.Даже от сега предлагам мишената да е десет литрова горна баня. А иначе по темата,макар че и тя доста се поразми,калибъра 300 win.mag. е доста подходящ за целта и свд ще загуби срещу голяма част от ловните карабини в този калибър.
            Ще ме вкарваш в беля....... а се опазих 25 години ......няма ли някой да услужи ......аз до оръжие не се докосвам ......освен при нужда......
            Има ли някой в темата от Пловдив с пушка . В краен случай с 22 калибър, ако не с подходящия.
            Причината за да питам:
            Експеримент - колко далече може да се ползва точността на 22 калибър. Може ли да стигне 300 м или не?
            Има и ЛС , ако някой се притеснява. Има телефон и гаранция за сериозност и дискретност (естествено).
            Има военен полигон (до Асеновград) . Там ще се пробва упражнението .

Коментар

Колеги, на път съм да се извиня за последните си няколко поста. Идеята ми беше да приземим малко темата, а не да се подиграваме с хората... Иначе, примери за безотговорно и непохватно боравене с оръжието, може да даде всеки. Тук, идеята е да споделим правила и/или някакъв практически опит от премерената стрелба. Ще повторя въпроса си. Кое да фокусираме? Целта, мушката или мерната пластина и защо? Говорим за неподвижна цел. Можем да дискутираме предимствата и недостатъците на различните стойки от позиция "прав"- спортната (с изнесен назад център на тежестта и лакът на опорната ръка, забит в корема) и ловната (с изнесен напред център на тежестта). Нещо такова си представям в тази тема, дано не греша. Не желая да обиждам никого. Поздрави!
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                Колеги, на път съм да се извиня за последните си няколко поста. Идеята ми беше да приземим малко темата, а не да се подиграваме с хората... Иначе, примери за безотговорно и непохватно боравене с оръжието, може да даде всеки. Тук, идеята е да споделим правила и/или някакъв практически опит от премерената стрелба. Ще повторя въпроса си. Кое да фокусираме? Целта, мушката или мерната пластина и защо? Говорим за неподвижна цел. Можем да дискутираме предимствата и недостатъците на различните стойки от позиция "прав"- спортната (с изнесен назад център на тежестта и лакът на опорната ръка, забит в корема) и ловната (с изнесен напред център на тежестта). Нещо такова си представям в тази тема, дано не греша. Не желая да обиждам никого. Поздрави!
                То се оказа, че няма кой да се е обидил . Спокойно!
                За мен разговор за стрелба е едно приятно изживяване и връщане в младостта.
                Темата обаче...... е за снайпери, снайперисти и подобни.
                Ако позволите в нея да си дискутираме и стрелбата без оптика - или да си направим друга тема ?
                Иначе (за да не ме упрекнете, че вече съм писал за "без оптика" ще кажа - 500 м си е снайперска дистанция, с каквито и мерни прибори да сте ) Така ли е ?

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                  Мерните прибори трябва да са ясни. В случаят целта се явява леко замъглена/премрежена. Ако фокусираш целта то мерните ти прибори отиват в небитието. За снайперска стрелба според мен всичко различно от позиция легнал е пропуск/мое мнение/, освен например вариант прав с фиксирано на опора оръжие, дърво или стълб например.
                  Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                  Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                  В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                    Мерните прибори трябва да са ясни. В случаят целта се явява леко замъглена/премрежена. Ако фокусираш целта то мерните ти прибори отиват в небитието. За снайперска стрелба според мен всичко различно от позиция легнал е пропуск/мое мнение/, освен например вариант прав с фиксирано на опора оръжие, дърво или стълб например.
                    Прав е Хънтъра. Вниманието при откритите мерници е в тях, за поддържане на "равната мушка". Целта при това положение е леко замъглена, но щом "лястовицата" сочи в нея - попадение има. Когато вниманието е в целта, съвсем леко разместване на системата
                    мерник-мушка при което мушката е мръднала ляво-дясно или горе-долу, попадението е извън целта, особено на по-големи дистанции.
                    Предимството на оптиката освен увеличението/приближението е и в това, че там "равната мушка", кръстчето е "фабрично" зададено и трябва само да я "наложиш"на целта. Също и коригира отслабването на зрението ни.
                    При откритите мерници съвмесняваш три точки: мерник, мушка и цел, при оптиката - две.
                    Относно определението, доколкото аз знам /може и да не съм прав/ "снайпер" е чуждица и означава оптически мерник. Съответно
                    снайперист е боец който стреля с оръжие с оптически мерник. В миналото оптиката се е използвала само за военни цели, сега оптиките са разпространени и за граждански цели, но това не ни прави снайперисти в този смисъл, макар, че съм сигурен, че има колеги които стрелят по-добре от някои снайперисти.
                    Да стреляш точно не е необходимо само практика, значение имат и чисто физиологически и характерови черти, също така и интуиция и опит къде точно да преместиш мерната точка в зависимост от атмосферни условия, дистанция и движение на мишената.
                    Изобщо е комплекс от качества и фактори, при всеки е различно.
                    сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                    dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Ей тука пише от къде идва; http://en.wikipedia.org/wiki/Sniper
                      Последно редактирано от Пенчо; 13-10-11, 18:07. Причина: доп

Коментар

Прави сте , колеги . Вниманието, фокуса на очите трябва да е на мерните прибори.
                        Ако пренесеш фокуса на мишената - няма как да поддържаш равната мушка. Тя става по-висока или по-ниска. Иначе ляво-дясно го виждаш. И съответно от такава грешка (блуждаещ поглед) изстрелите обикновено падат .
                        Това е най-често срещаната грешка при стрелците - погледа бяга от приборите до целта ....и обратно.
                        Последно редактирано от bgbul; 13-10-11, 19:22.

Коментар

Също и да държиш двете очи отворени. При продължително наблюдение усилието на мускулите да държат едното око затворено се предава и на отвореното око и то се уморява. Да се целиш с две отворени очи не влияе на точността на стрелбата. Но мое лично мнение е, че цаката не е в погледа а в ръката и дишането.
                          Правило номер 8: Никога не си въобразявай!

Коментар

Да това за очите е вярно но трудно постижимо, поне при мен. Успявам донякъде с бързомер, с механични колкото и да се напъвам...все тая, пак с едното. За дишането също е алогично, стеляш на изпуснат дъх. Това с малокалибрените не е проблем но оръжия с тежък откат ти е....т мамата. Пробвахме преди време на по 10 изстрела с 7.62х54 и резултатите бяха силно в ущърб на изпусналите дъх, но пък попаденията твърдо в тяхна полза. За снайпериста с единият точен изстрел- нада ли би му се отразило.
                            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Само да вметна един детайл..

Когато пристрелвате на големи дистанции през зимата, никога не вкарвайте патрона в цевта, преди да се е охладила достатъчно от предишния изстрел!

Т.е. - изстрел, отворен затвор, отчитане на попадението, цигара време и следващ изстрел!

Подгрете ли цевта или барута в гилзата, минавате на стрелба в лятно време!

Коментар

...

`Айде и един детайл от мен - Устата полуотворена (малко идиотски изглежда отстрани, но е много важно, особено за по-големшките "топове").

Пичове, темата става все по-приятна, информативна и рационалистична.
                                Много хубаво, обаче на всички им (ни) се "пука" - ама здраво. А няма къде! Някой спомена военен полигон - не виждам как ще ни пуснат там. Участникът Румен Николов, говори за място, което подлежи на обезопасяване, но това изобщо не значи, че е и законно. Онова, за което говоря аз, е абсолютно (естествено) обезопасено, но както стана въпрос - също напълно незаконно.
                                Мисълта ми е: Дали не може да се организираме и да се сдобием със едно наше (пр. на форума) стрелбище. Ако трябва може да регистрираме някакъв легитимен субект, като това може да е не непременно по търговския закон. Например, мястото, за което аз говоря е "запечатана" от десетилетия кариера за инертни материали - значи, може би концесия... При положение, че нямаме комерсиални намерения, предполагам, че няма да е нужен и лиценз за търговия с "предмети с възможна двойна употреба", или както там е официалната формулировка. Просто всеки (от нас) отива там със законно оръжие и законно придобити боеприпаси, без на място да има никаква база дори. Нямам представа за подробностите (а и дали изобщо е осъществимо това) - само нахвърлям едни "хрумки" дето ми се въртят из главата. Всичко това (всеки "излет") съгласувано с местното РДВР, РПУ, КОС и пр. ако трябва и някакво оторизирано от тях лице да присъства.
                                Как ви се струва? Дали е възможно (от всяка една гледна точка)?

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                                ...В краен случай с 22 калибър...
                                Недей с такова пренебрежение към калибъра. Изстрела, за който споменах някъде погоре, е именно с .22, само че WMR, чешко оръжие, оптика 6Х и патрони Динамит Нобел. Не е сега въпросът, какво реално може да порази на това разстояние, но въпросната гилза беше двустранно пронизана (от старите картонени). Пък и темата за "ловците на глави" не ни интересува нали (и ние няма да се правим на такива).
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X