Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Маузер98 или Трилинейната винтовка.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

Мосина,е създаден много преди Втората световна война,и едвали конструкторите са мислили да местят заводи зад Урал,на вагони

Коментар

Да много преди втората световна е създаден но условията в Русия в началото на миналия век са били доста сходни . Малко за размерите на страната промишлено производство съсредоточено в няколко града и огромна численост армия за въоръжаване .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Не става въпрос за началото на миналия, а за краят на поминалия век. По онова време (и до седемнайста година) Русия е една доста бързо развиваща се страна, много сходна по тези параметри със САЩ например. Заводите за стрелково оръжие, така или иначе са на Урал, така че надали товаренето и местенето по ЖП са били някакъв фактор при избора на оръжие. Между другото, концепцията за производство на оръжие, изключително в рамките на Русия е наложена в съветският период. Преди това, руснаците са нямали такива скрупули, стрелковото оръжие в Русия, традиционно се е поръчало в САЩ, включително и основното количество Наган отпреди първата световна война е произведено там.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

От трите големи оръжейни завода само Ижевския е на Урал. Тула е на 200 км. южно от Москва, а Сестрорецк е на 30 км. от Питер.
          А иначе от руско американското сътрудничество в оръжейното дело има прекрасни образци оръжие. Лошият момент е че след някоя голяма руска поръчка в САЩ обикновено се стига до ръба на фалита.

Коментар

Вече се отклонихме от темата, но по отношение на "Мосинката" и въобще РККА има едно много голямо заблуждение, което битува в нашите разбирания за онова време. Става въпрос именно за масовото производство на въпросната пушка преди и по-време на войната. Искам да кажа, че това е просто една пропаганда от филмите и кинопрегледите в които легендания за руски войник си сглобява оръжие в обора и отива на война. Значи това до някъде е вярно, но се отнася за едно друго руско оръжие.
            Още много преди Хитлер да спре да се прави на художник и да реши да превзема света произодството на винтовка обр.1891 намалява. Съветското ръководство на армия се ориентира към разработването и превъоръжаването със самозарядни оръжия - пушка и картечен пистолет. През 1926г на конкурс се изявяват оръжията на Фьодоров, Дегтярьов и Токарев. Самозарядните пушки не се налагат автоматично поради това че не отговарят на високите изисквания, които са им поставени. Единствено е направена пробна партида от оръжието на Дегтярьов. И така до момента в който се появява другаря Симонов със своята станала по-късно известна като АВС-36. Конвейрите започват да бълват новото оръжие, до момента в който на следващия конкурс го измества др.Токарев със своето СВТ. СВТ-то като цена за масово производство е по-евтино от това на картечния пистолет на Дегтярьов и логично така да се каже се налага на пазара. По план трябва да се произведат през 1939г- 50 хил. броя, през 1940г - 600 хил., през 1941г - 1.8 милиона, а през 1942г - 2 милиона. Общо взето това се изпълнява без колосалната бройката за последната година. Какво се "обърква" през 1942г? Ами оказва се че ППШ е много по-изгоден като цена и като технология на производство и напълно съпоставим с цената на обр.1891. ППШ е само от 87 части, които не изискват специална изработка, има щампована цевна кутия и масова цена за производсво 500 рубли, срещу 143 детайла на СВТ, доволно сложната изработка и цена от 880 рубли.

С всичко което написах по никакъв начин, не искам да отнемам легендарната слава на "Мосинката", като оръжие "спечелило" войната. Просто искам да подчертая, че армейските части ( стрелкови роти и батальони ), които са били пряко ангажирани да водят бой с врага са били въоръжени с много висок дял самозарядни оръжия. Винтовката Обр.1891 е била масово оръжие за спомагателние подразделени, свързочници, артилеристи, шофьори и т.н., такива на които им се е налагало много, много да стрелят. От друга страна обаче екранния образ на един опърпан войник с ушанка водещ героичен бой с винтовка срещу немските "Тигри", се запечатва доста по-добре в съзнанието на хората. Нали?
            Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Както Винтовката така и Маузера са създадени и влезли в производство през по-миналият век, но въпросът не е в това.Големият въпрос според мен е/и затова започнах темата/дали е по-добре прецизният в стрелбата и с изработката си Маузер,но със слаб исхвърляч/само той в целият възел/ или грубата, неудобна,но ''вярна'' Винтовка!
              Последно редактирано от derhunter; 17-04-11, 19:22.
              Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

Коментар

Изхвъргача на Маузер не е по-слаб, просто е по-скъп за изработка, затова и почти всички клонинги на Маузер са с изхвъргач от типа на Мосин Нагант.
                Иначе огромна част от света е предпочела Маузера. Има много повече Маузери произведени. Почти всички болтови затвори и в момента споделят общи черти с затвота на Маузер, които се характеризира с това че болта е един цял детайл и се заключва към цевната кутия с два зъба в предната си част.
                Лично на мен ми харесва повече и предпазителя му, който е доста интелигентно измислен. Всъщност харесвам повече предходният модел - от 1893 година, на който затвора е по-семпъл, но ползва същият тип изхвъргач /не е по-добър от модел 1898, по-несигурен е/.
                Другите неща които ми харесват са това, че ръкохватката е разположена в задната част на болта, което пък позволява по-добри типове монтажи за оптика. Двуредовият пълнител за 5 патрона, като магазина не се подава и съответно е по-защитен, както и това, че не са необходими никакви тенекийки и други приспособления за да седят както трябва патроните в него.

Коментар

Първоначално публикуван от T-1000 Преглед на мнение
                  ...Иначе огромна част от света е предпочела Маузера...

Много интересно виждане! За какво "предпочитане" може да става въпрос, след като на света никой освен руснаците, никога не се е интересувал от този Наган... Освен разбира се Финландия - просто защото по време на приемането му е била част от Русия.

Коментар

Естествено че Мосин Наган са си го харесали само в Русия. Но това не пречи к98 да са го харесали в най-много страни от която и да е друга пушка от неговата епоха, отделно японците и американците копират затвора и го прилагат в своите системи /за Япония не съм сигурен, може да са имали лиценз, незнам, но САЩ са осъдени и си плащат в последствие лиценза/.

Коментар

Аз съм стрелял с унгарски Манлихер и с немски 98к,доста...С Мосин-Наган не съм.За мен Маузера е определено по-доброто оръжие - по-точен е,много по-прецизно и с внимание е изработен...А относно това,че трилинейката спечелила войната... си е чиста колхозна пропаганда.Звучи ми точно като : Т-34 е по-добър от Тигъра,защото го е победил поради численото си превъсходство
                      Колегата по-горе споменава за групирането на винтовката...ако това наистина е така,за нищо на света не бих я нарекъл "вярна". Личното ми мнение е,че оръжието трябва да е точно,особено пък във време на война.И безпроблемно,разбира се,но ще си позволя да не се съглася,че Маузер е проблемен-визирам изхвъргачът му.Моят опит е с немски,сръбски и ...български патрони.Никога не е давал проблем.
                      Затова ако говорим за времето на втората световна война,моята каласация е тази:
                      1. Маузер 98к
                      2. Манлихер м95 (със S патрон)
                      3. Арисака т38
                      4. Л.е. N4
                      5. Гаранд М1
                      6. Мосин -Наган
                      Това е само моето скромно мнение на лаик желая успех на всички!
                      Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                      Най-добрият ром е студеният ром!
                      Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

За мен темата върви на исчерпване,но може да има още мнения.Лично аз харесвам Маузера/което е мнението и на болшинството от учасниците/,в моето село е имало около 50 учасници във ВСВ и всички са си дошли с Маузери, а пък който се е докопал до маузер ''десетак'' е бил ''голямата работа''.А пък от късото предимно Парабелум много рядко П38 сигурно защото въоръжението по него време е Германско или ......
                        Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

Коментар

Не просто Валтер са носели старшите офицери,а Люгера е бил по-масов.Всъщност повечето "Парабелум"-и са произведени от Маузер...
                          Знаем,нали,че парабелум е...нека кажем народно название,а иначе пистолетите си имат други имена И Р38 е "парабелум" - общо название на кал. 9Х19.От латински -para belum,за война,или военен.
                          Поздрави
                          Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                          Най-добрият ром е студеният ром!
                          Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Нормално е пистолетите Люгер във всичките си разновидности да са по разпространени просто са били едни 40 и отгоре години повече в производство от Валтер Р 38 и произведени над 3 000 000 броя докато от Валтер Р 38 за периода 1938 - 1945 са произведени около 1 000 000 броя.
                            Последно редактирано от sek.1; 19-04-11, 06:42.
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                              Нормално е пистолетите Люгер във всичките си разновидности да са по разпространени просто са били едни 40 и отгоре години повече в производство от Валтер Р 38 и произведени над 3 000 000 броя докато от Валтер Р 38 за периода 1938 - 1945 са произведени около 1 000 000 броя.
                              Точно 30 г. От 1908 до 1938 г. Парабела е бил в повече войни с българско участие, имало е специална партида произведени за царството с герба и надписи на български. Парабела е по-скъп технологично при производството и по-чувствителен към замърсявания и качество на боеприпасите от Валтер П38. Освен това Валтера е с двойно действащ спусък. Има вариант П44 с двуредови пълнители
                              и 14 патрона. Но като точност и ергономичност Парабела е по-добър.
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
                                Не ...Знаем,нали,че парабелум е...нека кажем народно название,а иначе пистолетите си имат други имена И Р38 е "парабелум" - общо название на кал. 9Х19.От латински -para belum...
                                "Парабелум" си е абсолютно официалното, фирмено, търговско наименование на въпросният пистолет. П 08, ако това имаш предвид като негово име, е просто служебната му кодификация и то единствено във германската армия. Иначе си прав, че идва от латинската максима: Ако искаш мир - готви се за война!

Първоначално публикуван от Чичо Преглед на мнение
                                Точно 30 г. От 1908 до 1938 г. Парабела е бил в повече войни с българско участие...
                                Всъщност, наистина са точно четиридесет. Този пистолет е представен през 1898г. Първата държава, в която е приет на въоръжение е Швейцария - през 1899г. Втората държава, която въвежда това оръжие е... България - през 1900г. Годината, 1908, не е година на начало на производството му, а само годината, във която бива приет и в Германия, след период на дълги сравнителни изпитания

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 14,445 в 10:11 на 30-01-26.

Зареждам...
                                X