Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Маузер98 или Трилинейната винтовка.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Маузер98 или Трилинейната винтовка.

    Две легендарни оръжия.Иска ми се да направим съпоставка м/ду Маузера и Винтовката, коя е по-добра и с какво.
    Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

  • #2
    От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

    Първоначално публикуван от ИЖ120 Преглед на мнение
    Две легендарни оръжия.Иска ми се да направим съпоставка м/ду Маузера и Винтовката, коя е по-добра и с какво.
    Интересна тема захващаш. Това е все едно да сравняваш Мерцедес и БМВ, но интересно защо изпускаш Ауди - Манлихер. Не мога да изнеса "тежеста на темата", аз съм /бях/ пищовджия, не е целта да се цитират т.т. данни отнякъде, всеки може да си ги намери, но съм сигурен, че ще се намерят колеги които ще помогнат. Ще се опитам да споделя практически впечатления без да претендирам за изчерпателност ако темата завие в тази посока и особено ако се включи Манлихера, защото с Маузер М98 не съм стрелял понеже нямаше патрони, а оръжието беше прекрасно, но с винтовката и особено манлихерата се е случвало.
    сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
    dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

    Коментар


    • #3
      От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

      За Маузера се знае, че е с "Мерцедеса" на затворите. Коментара за изработка, дизайн и функционалност са излишни. Не знам колко е вярно, но се говори, че на фронта предпочитали Манлихерите. Маузера като загреел и нещата отивали на зле. От към групата. Мосина си е грозен и недодялан пред Маузера, но много зависи в кой период са произвеждани двете оръжия.
      За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

      Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

      Коментар


      • #4
        От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

        Така, много се радвам че има учасници в тази на пръв поглед скучна тема.Айде сега да видя интернет поколението.Тука няма хромирани цеви,няма огнеприкриватели,няма стърчащи,висящи фенерчета,бързомерци и др..Имаме една гола пушка, която/говоря задвете/е минала изпитаният на няколко войни.Не включих Манлихера защото ми се струва че щяха да станат много разнопосочни мненията, макар че може би збърках защото уникалния и затвор я поставя на равна нога заедно с тях.И двата затвора имат своите предимства и недостатъци.Маузеровия е прецизен,с точна изработка, ръкохватката се намира в задния му край, удобен за оптика,но слабото му място е дългият пружинен исхфъгач.Винтовъчният пък макар и груб,направен е в горни граници на допуските което го прави надежден при всякъкви условия.
        Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

        Коментар


        • #5
          От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

          Тъй като не виждам особен наплив1 да почна, пък докъдето стигна. Другите ще допълват или поправят.
          І. Прилики.
          И трите са конструирани и приети на въоръжение в края на по-миналия век, когато опита от войните и масовото навлизане на бездимния барут, и унитарния патрон, поставят нови изисквания и дават по-добри възможности. Съпоставими по обща дължина, дължина на цевта, тегло и далекобойност. Малки разлики разбира се има. И трите са с по пет патрона, мерни прибори докъм 3000 метра/крачки, максимална далекобойност при подходящ ъгъл на възвишение 15 км. Пробиваемост, до 5 човека един зад друг. Навремето преди 9-ти са правени проби, от двора на Военната академия са стреляли по 45 метрови платнени мишени разположени на Витоша до пределните 15 км.
          И трите са преминали през големите световни войни успешно и след като не са сменени м/у двете, явно са доказали качества. Тук играе и финансовия въпрос за оръжието и боеприпасите в армейски мащаби, но да не се отклонявам.
          ІІ. Разлики.
          Не се сещам за някакви същестени предимства или недостатъци на една или друга. В един сайт, мисля, че беше "Бойна слава" ми попадна дискусия за "трите", където форумци живеещи в Щатите правеха сравнения. Там пушките се продават знаете как, патрони има в изобилие и те си правеха турнири за кеф. В общи линии, всеки си хвалеше своето.
          Изискванията според мен са да са достатъчно точни, лесни за употреба и поддръжка и безотказни в бойни условия. Съответно всяка една комисия утвърждаваща дадено оръжие за приемане на въоръжение, ги подлага на нужните изпитания. Поради тази причина прочутите Винчестери не намират масово приложение в армиите. Царска Русия прави голяма поръчка от тях под патрона на Мосин, но се оказало, че начина на зареждане с долния лост е крайно неудобен при бойни условия, особено "лежешким". Налага се оръжието да се извърта за да се усигури ход на лоста, демаскира се, по-бавно е и по опасно за стрелеца който инстиктивно се надига. Дори в окопа когато си се подпрял с лакти на бруствера не може да се зареди лесно и бързо.
          1. "7,62 мм трилинейна пушка на Мосин обр. 1891г." известна и като "Мосин-Нагант". Трилинейна означава 0.3 от инча. Здрава, надеждна, не особено красива. Затвора както казваш е в горните граници на допуските и имаш чувството, че "клапче". Ръкохватката на затвора стърчи встрани, пречи на оптически мерник, закача се, по тази причина на снайперските винтовки ръкохватките се изкривени и прибрани към ложата. Зарежда се и се поставя и сваля предпазителя с повече движения.
          С нея се поставя началото на унификацията на калибъра 7,62 в руската/съветската армия. Винтовка, Наган, ТТ, Симонов.
          Н-ка на Окръжния стрелкои клуб /бях в ОСО-то тогава/ ми се похвали, че има страшна винтовка. На сто метра цели бирено шише. Взех от домакина на ОС три винтовки с три сандъка патрони, но не останах доволен. Може би кофти екземпляри, а не ми се местеха мушки. Имах си манлихери по-добри.
          2. "7,92 мм Маузер М 98". Най-добрата по красота, качество и изработка. За съжаление не съм стрелял с нея. В "онова" време ми припадна една партизанска карабина 98К. Свети! Оксидация, лъскав затвор, приклад и дървении.. Обаче няма един патрон. Разстърсих се по "наши хора", един само ми призна, че има
          3 /три/ патрона и дума не може да става. В районното имаше в "М"-вите запаси за командите "Ред и сигурност" за картечниците МГ-42. На заобиколния ми към въпрос към домакина с който бяхме в отличини взаимоотношения, "абе за колекция" той подскочи. "Луд ли си, на три години стреляме по стотина патрона под брой. Да не мислиш, че само ти търсиш такива". Така и не я опитах, но ми е останала в спомените като принцеса.
          В артилерийския полк в Разлог където служех втората година ,имаше един Маузер който го поставяха със стойки на оръдието и стреляха по занятия с патрони "Дум-дум", за да се наблюдават разривите, и икономисват снаряди при
          обучение на разчетите.
          3. "8 мм Манлихер М 95". Най-разпространената в България. Имам отлични впечатления, лесно се зарежда, поради тази причина казашките формирования са я предпочитали пред винтовката, защото при езда на коня могат да я зареждат с една ръка. Патроните й са фабрично "пачкосани" и след свършване тенекийката сама пада отдолу. Много точна, кусур й е, че мерника започва от "3" и на
          по-къси дистанции трябва да се съобразяваш с мерната точа, но с течение на времето се изработва окомер. Изстрелял съм сандъци, имах една "за басове" и 9 за обща употреба.
          Ако трябва да правя класация най-вече по субективни критерии:
          1. Манлихер
          2. Маузер
          3. Мосин

          Май-много се разписах, ма нали е петък
          Поздрави!
          Последно редактирано от derhunter; 26-03-11, 01:32. Причина: Правопис
          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

          Коментар


          • #6
            От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

            Имам дадени около 200 наряда с къса кавалерийска карабина "Манлихер". Беше произведена през 1898год. Изстрелял съм почти 200 патрона с нея и то "фашистки" с орел и пречупен кръст гравирани около капсула. За мен е най-добрата отново по субективни причини.
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

            Коментар


            • #7
              От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

              Най-големия кусур на Манлихерата според мен е, че като се износи малко кутията, при подаването на нов патрон зъбчето което държи упорите изтърва и далеч преди да е дотикан патрона затвора започва да върви трудно. Упорите се мъчат да се завъртят и трият в каналите. Не съм го пробвал как ще е в комбинация с кал, ама вероятно няма да се справи по-добре от Мосина.
              За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

              Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

              Коментар


              • #8
                От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                Хубава тема ИЖ!

                Мосина не е недодялан, а с расширени допуски, както и ти каза, а това означава надежност!

                Освен това имат огромна разлика в изхвъргача - при калпав патрон на Маузера се чупи, а Мосина прескача и се запазва... Тази дреболия превръща едното оръжие в тояга!

                В Сталинград, Мосините са смазвани с нафта, Маузерите - със "щатна смазка" - при минус 20, затвора е залепнал.. За оптиката при снайперистите не говорим - там става дебела темата!

                Доброто оръжие е това, което печели войната, а кое печели битката не е важно! /субективно мнение/

                Коментар


                • #9
                  От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                  В постинга по-горе на третия ред съм объркал вековете /ще ми се да съм по-млад с 11 год./ Моля Модератора да го поправи ако е възможно на "по-миналия век"
                  или "в края на 19 век", за да не ми се смеят колегите. Аз вече не мога да го редактирам.
                  сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                  dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

                  Коментар


                  • #10
                    От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                    Май обърка и далекобойноста?
                    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

                    Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                      Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                      Май обърка и далекобойноста?
                      Ако говориш за 15-те км. лично не съм ги мерил Такива данни съм срещал за
                      максималния полет на куршума. Ако ти знаеш други - давай ги, няма да споря
                      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

                      Коментар


                      • #12
                        От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                        Не се бъзикайте!

                        Мосин трудно групира 5 изстрела в кръг 50 см. на 100 метра, но това не проблем на карабината!

                        Както кава нашият литератор Елин Пелин - " Не ми хвали пушка, хвали ми патрон!"

                        Та със сегашните патрони-боклуци, наистина тези оръжия разхвърлят като лейки, но да не забравяме, че след всяка война се сменят калибри, заради останалото в населението оръжие,аха да подпука и новата власт!

                        Коментар


                        • #13
                          От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                          Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                          Не се бъзикайте!

                          Мосин трудно групира 5 изстрела в кръг 50 см. на 100 метра, но това не проблем на карабината!

                          !
                          Горе-долу така е.
                          С Манлихерата с оригинални немски/австрийски патрони производство 1939 г. с пречупените кръстове по кутииките, на бас вкарах 5 от 10 в цигарена кутия на разстояние 80 м. Загубилите казаха, че е случайно, а аз се ядосвах, че ако си бях подготвил "мишена" за да имам стабилна мерна точка можех да вкарам още.
                          сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                          dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

                          Коментар


                          • #14
                            От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                            Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение


                            Както кава нашият литератор Елин Пелин - " Не ми хвали пушка, хвали ми патрон!"
                            Не е бил много прав. За хвалене е проектила, но тоя куршум ако не е изстрелян от подходящата за него цев /диаметър и стъпка на нарезите/ резултата няма да е като хората. А патроните трябва да са едно към едно всичките разбира се.

                            http://www.ada.ru/Guns/ballistic/bc/BC_calculator.htm

                            Дръпни си тази програма ако я нямаш и пробвай да си направиш куршум, доста е занимателно. Ако някой го заинтригува, ще кача и още една която изчислява обема, съответно и теглото на куршума.

                            И за да има поне нещо по темата в поста ми - Маузера е по-красивото оръжие. А за точноста - при прострелката са отделяли особено точните пушки и са им монтирали оптика. Качествена и изпитана схема за подбор. Така че при тези които се търси точност, едва ли има разлика в нея без значение от системата.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Маузер98 или Трилинейната винтовка.

                              Според мен Манлихер-Каркано М91 6.5/52 Също се нарежда в една от челните позиции за точност и далекобойност!Интересен калибър за времето си!Изключително мощно оръжие!
                              driving Offroad .. IPSC shooting and hunting

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X