Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изводи от съвременните войни, видове армии, предимства и недостатъци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Изводи от съвременните войни, видове армии, предимства и недостатъци

Груповото противоборството е присъщо на повечето животни със сложна социална структура. Дали ще са локални битки като при различните видове маймуни или ще са масови сражения като при мравките, пчелите и термитите е въпрос на мащаб, а не на принцип. Толкова по въпроса, че само човекът избивал себеподобните си...

Във всяка голяма социална група, неизменно се заформя антагонизъм на почина "ние - те" или "бият наш`те". Дали ще се колят немци с руснаци на фронта или агитките на Ливърпул и Манчестър из подлезите е проявление именно на този абстрактен стремеж - "ние" да сме най-отгоре, а за рамка се възприемат широки признаци - от национални и блокови граници, до разделителни мрежи по секторите на стадионите.

След двете най-големи войни в историята само в рамките на две поколения, големите бабити си направиха някои изводи и засега не смеят да се впуснат в пряк военен сбълсък ами си се дразнят по периферията - Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак и т.н.

Ние, като водещ животнски вид, сме най-напред с материала и затова имаме най-ефикасните методи за изтребление. Обаче това далеч не е основното в едно общество, защото рано или късно всеки "венец на цивилизацията" запада икономически и социално и най-накрая военно. Като се почне от Елада, та през Рим и се стигне до СССР, като най-скорошен нагледен пример.

Лично аз не виждам нищо лошо в изследването на частните проявления. Все пак, както анализът, така и синтезът са методи за постигане на някакви заключения.

Коментар

Войната е явление което неизменно присъства в историята и ще продължи да съпътства и за в бъдеще човечеството. Тя е и квинтесенцията на борбата за генетично наследство при видовете със социална структура...

За да не влизам в прекалено дълги обяснения препоръчвам на всички които се интересуват да прочетат книгата Войната от Гуйн Дайер. В нея се прави един не лош опит за изследване на това социално явление, неговата история и бъдеще...
      VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
        Груповото противоборството е присъщо на повечето животни със сложна социална структура. Дали ще са локални битки като при различните видове маймуни или ще са масови сражения като при мравките, пчелите и термитите е въпрос на мащаб, а не на принцип. Толкова по въпроса, че само човекът избивал себеподобните си...
        Ние, като водещ животнски вид, сме най-напред с материала и затова имаме най-ефикасните методи за изтребление. Обаче това далеч не е основното в едно общество, защото рано или късно всеки "венец на цивилизацията" запада икономически и социално и най-накрая военно. Като се почне от Елада, та през Рим и се стигне до СССР, като най-скорошен нагледен пример.
        ОК, и по какво все пак ще разграничим човека от животните?? Къде му е "надстройката"? В други теми дъвкахме колко велико, интелигентно, учено и напредничаво същество е Човекът. Сега се връщаме обратно на тезата, че водещи при него са първичните инстинкти за налагане. Къде е тогава разликата между "венеца на цивилизацията" и останалия животински свят? Единствено в мащабите на начините за унищожение ли???

Лично аз не виждам нищо лошо в изследването на частните проявления. Все пак, както анализът, така и синтезът са методи за постигане на някакви заключения.
        Разбира се. Забавно е. Макар да няма определящо значения за Цялото. Коментарът ми беше единствено във връзка с класификацията на gadeff.
        НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
        Omnia vincit amor !

Коментар

Точно пък аз по нищо не разграничавам човека от животните. По много показатели човекът е по- и най-, но засега не знам за такъв, който категорично да го поставя извън животинския свят. Това, че имаме самосъзнание, а не просто съзнание не знам доколко обективно е определено, а и доколко е нещо даващо основание за качествена диференциация.

Горното по нищо не противоречи на тезата, че човекът е "велико, интелигентно, учено и напредничаво същество", както си го представила ти. Според ситуацията, водещи са различни фактори - както "първично животински", така и "възвишено духовни".

Коментар

[quote=Петя;289197]Хе!!! Добър опит за систематизиране на причините. Ама май твърде повърхностен...
            Чета с огромен интерес споровете между Обера и Стефан - поклон пред знанията им и хъса, с който защитават тезите си !!!! На моменти се смея с глас , абсолютен разкош си е да вкараш на едно място академизъм и свежо чувство за хумор! Но в общия случай наблюдавам задълбаване в частни ситуации и риене с нос в калта - тоя прав, оня крив... quote]

Никакви претенции нямам относно качеството на "систематизацията" ми. Всъщност, основната ми цел беше да се опитам да провокирам участниците да се върнем към темата, защото ми е интересна. Както и да вкарам по-различна гледна точка.
            За мен войните са нещо отвратително, но неизбежно. Трудно бих се нарекъл пацифист (особено с трите пушки и пищова в касите ), пък съм и ОЗ... Но нека се опитаме да разгледаме темата в ширина.
            Всъщност, какво означава "съвременна война"? Исторически погледнато, 100г. са нищо, но последните 100 са белязани с развитие на техниката и технологиите непропорционално много спрямо развитието на човечеството. Ние сме си същите полумаймуни в емоционално отношение, само дето вече не се замеряме с камъни...
            Та, да не се отплесвам, за изводите от кои съвременни войни говорим? Между Китай и Виетнам? Или геноцида в Руанда през 1994г, където умряха над 1 000 000 хора (май, повечко отколкото през войните в залива). Дали не ставаме жертва на медиите, преекспониращи деянията на Големите братя и пропускаме масовите кланета като безинтересни, но и те са войни, при това съвременни...
            Или ако няма "умни бомби", значи войните са тъпи?
            Спете спокойно, всички самолети и крилати ракети се завърнаха невредими в базите .
            Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Точно пък аз по нищо не разграничавам човека от животните. По много показатели човекът е по- и най-, но засега не знам за такъв, който категорично да го поставя извън животинския свят. Това, че имаме самосъзнание, а не просто съзнание не знам доколко обективно е определено, а и доколко е нещо даващо основание за качествена диференциация.

Горното по нищо не противоречи на тезата, че човекът е "велико, интелигентно, учено и напредничаво същество", както си го представила ти. Според ситуацията, водещи са различни фактори - както "първично животински", така и "възвишено духовни".
              Чисто физически основните разлики между човек и каквото и да е животно са две: изправен гръбнак и ларинкс. От там нататък вече следват всички други различия.
              Друг е въпроса обаче , че има хора на които нищо животинско не им е чуждо. Даже някои се гордеят с това
              Аз лично поддържам тезата на Ницше: "Между животното и свръхчовека има едим мост и той се нарича човек"

Що се отнася до войната - тя винаги си е била бизнес. Променят се само количеството средства, които се влагат - съответно печелят от една война.
              Последно редактирано от Милко Милков; 09-01-08, 18:31.
              !

Коментар

Ще си позволя едно мнение:
                "За каквото и да става въпрос,става въпрос за пари" - цитирам популярен израз,не знам автора.
                Войната започва далеч преди първия изстрел.На масата сядат банкерите.Преди да отворят касите,решават кой кого според калкулацията.След това привикват политиците.Дава им се заданието и те го разработват-"джихад" срещу неверниците,кръстоносен поход срещу сарацините,внасяне на "демократични" ценности за иракския народ,пъшкащ под игото на диктатора(наше момче,отказало да слушка) и т.н.Списъкът е дълъг.
                Заданието е готово и политиците привикват медиите.Прахосмукачката за мозъци се включва на пълни обороти-появяват се термините "жизнено пространство","непълноценни раси","истински арийци","правата вяра","демокрация","правата на малцинствата","мръсни комунисти","гадни фашисти" и пр. и пр.Тук списъкът също е дълъг,всеки да си го допълни.
                После политиците привикват военните.Те са най-малко виновни за крайния резултат,но това им е работата.При това за разлика от другите съсловия са обвързани с клетва и устав,в който пише :"Заповедите се дават за изпълнение,а не за обсъждане".И те ги изпълняват,а който не иска-по военновременните закони наказанието е едно.
                Далеч след последния изстрел кръгът се затваря.На масата отново сядат банкерите...

Та колега gadeff ,каква религия,какъв фанатизъм,кви пет лева ?(ще ме прощаваш)
                П.С. И аз съм от Захарната,но още съм си там.Ако си дойдеш от Балчик,може да се видим,ако не съм те засегнал.Ти поне си наясно какви сме си в Захарната..
                Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                имат право да гласуват на избори.

Коментар

Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
                  Ще си позволя едно мнение:
                  "За каквото и да става въпрос,става въпрос за пари" - цитирам популярен израз,не знам автора.
                  Войната започва далеч преди първия изстрел.На масата сядат банкерите.Преди да отворят касите,решават кой кого според калкулацията.След това привикват политиците.Дава им се заданието и те го разработват-"джихад" срещу неверниците,кръстоносен поход срещу сарацините,внасяне на "демократични" ценности за иракския народ,пъшкащ под игото на диктатора(наше момче,отказало да слушка) и т.н.Списъкът е дълъг.
                  Заданието е готово и политиците привикват медиите.Прахосмукачката за мозъци се включва на пълни обороти-появяват се термините "жизнено пространство","непълноценни раси","истински арийци","правата вяра","демокрация","правата на малцинствата","мръсни комунисти","гадни фашисти" и пр. и пр.Тук списъкът също е дълъг,всеки да си го допълни.
                  После политиците привикват военните.Те са най-малко виновни за крайния резултат,но това им е работата.При това за разлика от другите съсловия са обвързани с клетва и устав,в който пише :"Заповедите се дават за изпълнение,а не за обсъждане".И те ги изпълняват,а който не иска-по военновременните закони наказанието е едно.
                  Далеч след последния изстрел кръгът се затваря.На масата отново сядат банкерите...

Та колега gadeff ,каква религия,какъв фанатизъм,кви пет лева ?(ще ме прощаваш)
                  П.С. И аз съм от Захарната,но още съм си там.Ако си дойдеш от Балчик,може да се видим,ако не съм те засегнал.Ти поне си наясно какви сме си в Захарната..
                  Е, за това ми е думата... Виждаме и слушаме само това, което се иска от нас да виждаме и слушаме... Колега Hala, чувал ли си за "Африканската световна война" или още наречена "Великата Африканска война"? 1998 - 2002г. 4 000 000 жертви. И в случая не говорим за пари. А за расизъм, фанатизъм, идиотизъм и канибализъм
                  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%...B9%D0%BD%D0%B0
                  П.С. За празниците си бях в Захарната - прибрах се миналата събота. Бе, то една кръчма не е останала! Трябваше да ходя към трета градска, там поне са се намножили
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

От 1945-та до сега САЩ са започнали 260 войни в които са убити 20 милиона души.
                    Сталин казвате? Хитлер? Добре, добре.

Коментар

Йовчо, щом една ситна кост в гърлото и подредбата на прешлените е достатъчен критерий за категоричното ни разграничаване от животинския свят - добре. Въпросният свят обхваща всички многоклетъчни с ясно изразена форма, житейски ръстеж, способност да се предвижват самостоятелно, да си набавят и обработват храна, както и нервни системи, отговарящи на различни стимули. В случая не търсим уникалност, а рязка качествена разлика, каквато според мен няма.

Хала, ясно че и този "сектор" вече е овладян от банкерит, обаче войни има много преди да се появят каквито и да било финансови инструменти. Само ако видиш какви битки си устройват бабуините и шимпанзетата за малко повече територия...

Стефане, как пък ги преброи тези 260 войни и как пък доказа наличието и дълбочината на американското подбудителство? Не е хубаво броят жертви да се обръща на просто статистика, обаче дори и да е вярно, то американците са много далеч от споменатите от теб Шикългрубер и Джугашвили. С активните действия на тези двамата, за 5 години бяха избити 80 млн души, вместо "твоите" 20 млн за 60 г. Така че отговорът на твоя въпрос е - да, казваме Сталин и Хитлер.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        От 1945-та до сега САЩ са започнали 260 войни в които са убити 20 милиона души.
                        Сталин казвате? Хитлер? Добре, добре.
                        Аха дилетанти. Хитлер направи само една война и загинаха три пъти повече.
                        А Сталин погуби почти толкова свои без да обявява война.

Все пак всяка една война си е бизнес, войните на САЩ са най-яркият пример за това.
                        !

Коментар

Йовчо, щом една ситна кост в гърлото и подредбата на прешлените е достатъчен критерий за категоричното ни разграничаване от животинския свят - добре. Въпросният свят обхваща всички многоклетъчни с ясно изразена форма, житейски ръстеж, способност да се предвижват самостоятелно, да си набавят и обработват храна, както и нервни системи, отговарящи на различни стимули. В случая не търсим уникалност, а рязка качествена разлика, каквато според мен няма.
                          Фюрер, това е външното проявление на основните и съществени разлики между човека и животните.
                          Ларинксът не е просто един орган, а е нещо, което е обработвано в продължение на хиляди години, за да можем ние да имаме членоразделна реч - нещо което животните нямат.
                          За изправеният гръбнак темата е малко по особена - части от нея има засегнати още в библията. Това не е просто едно подреждане на прешлените. Не бива така да се опростяват нещата.
                          !

Коментар

Животинският свят обхваща всички безгръбначни, риби, птици, бозайници и квото още се сетиш. На този фон, изправеният ни гръбнак не е нищо съществено, пък кво остава за разните костици...

Не знам дали не бива така да се опростява, но зорлем да се усложнява и да се привеждат примери от Библията също не е много подходящо. Ако ще търсим някакви физически диференциации дори и сред бозайниците, прилепите са още по-уникални от нас, защото са единствените, които могат да летят.

Коментар

Ако сме свършили с прешлените на млекопикаещите, прилепите, Заратустра и библията, Хитлер, Сталин и Чингъз хан, дали не може вече да се върнем към темата? Ето един списък на войните през последните 7-8 години. Извинявайте, че е на руски, ама ме мързи да го превеждам.

Список войн XXI века
                              Кавказ
                              1999—2006 — Вторая чеченская война (активная фаза до 2000)
                              2004-по наст. время — Вооруженные конфликты Грузии с непризнанными Абхазией и Южной Осетией
                              2004, 2006-по наст. время — Южноосетинский конфликт
                              2006 — Конфликт в Кодорском ущелье
                              Ближний Восток
                              2000-по наст.время — Вторая интифада (Интифада аль-Аксы)
                              2005-по наст. время — Вооруженные столкновения между боевыми частями группировок ФАТХ и ХАМАС
                              2003-по наст. время — Иракская война
                              2006-по наст. время — Иракская гражданская война
                              2006 — Израильско-ливанский конфликт 2006
                              май 2007 — Конфликт в Северном Ливане 2007 года
                              Индостан
                              2001-по наст. время — Война в Афганистане
                              2004—2006 — Вазиристанская война
                              Центральная Африка
                              2001-по наст. время — Гражданская война в Кот д-Ивуаре
                              2003-по наст. время — Центрально-Африканская война
                              2003-по наст. время — Дарфурский конфликт
                              2004-по наст. время — Война в Центрально-Африканской республике
                              2005-по наст. время — Третья Чадская гражданская война
                              2006-по наст. время — Сомалийская война

П.С. Ако все пак се върнем към животинското царство, бих желал да се спрем по-подробно върху половия живот на regias Fungi, тези животни под въпрос на скучаят....

Коментар

Само че не са животни, ми гъби. И с кво ти е интересен половия им живот бе, извратеняко ? )))))
                                А и така не връщаш темата към същината й...
                                Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X