Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изводи от съвременните войни, видове армии, предимства и недостатъци

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Изводи от съвременните войни, видове армии, предимства и недостатъци

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    42-а армия не изтреби населението в Афганистан защото не получи заповед за това. Можеше. За разлика от сегашните палячовци.
    Егати наивното мнение. Стефане, все повече се съмнявам в адекватността ти. Такава "заповед" теоретично е можела да стане актуална едва когато работата загрубя, а когато работата загрубя руснаците знаеха, че вече са загубили. Всяка още по-голяма простотия щеше само да им навреди несъразмерно, да ускори краха на СССР и на режима. За капак последствията щяха да са такива, че към момента щяха още да са в "елциново време", а Путин щеше да търка някое бюро, вместо да се надува наляво и надясно. Леко се отърваха, даже. Въпреки, че от друга страна, САЩ надживяха унижението Виетнам, за разлика от тях.

Малко съм попрочел някой и друг мемоар на Сахаров, та там по едно време разправяше как като мъдрили мегатонните си торпеда, изпаряващи цели пристанищни градове се стъписали как неусетно са се превърнали в, цитирам, "чудовищни людоеди". Този епизод беше кулминативен. Вземи и те се осъзнай поне малко.

Коментар

Не плачи за нероден Петко - нали такава заповед нямаше? Не е работа на армиите да вземат политически решение. А да могат да изпълнят взетите. Е, оная армия можеше. Тая глутница демократизатори - не.

Коментар

Ако бликне петрол в Афганистан ,там ще изсипят 150 000 хил .армия и ше го демократизират,ама петрол няма ,само некви талибани и за тва там са към 30 000.И то с другите съюзници барабар.Нас защо ни пращат там не ми е ясно ,поне дълг да имаха да връщат или някой калашник да бяхме продали.Цял батальон за тоя дето духа.Пак сме по католици от папата.

Коментар

Баш плача... Просто казвам, че говориш глупости. И американците имаха капацитета да изтрепят всички виетнамци, камбоджанци т.н. чак до Тайланд. Само трябваше да подменят напалма с ядрено оръжие. Сега вземи ми кажи, че с конвенционално оръжие е друго, щото никой няма да забележи и да надигне вой.

А, ти откъде знаеш, че "онази армия" можела? Нали не го е показала на практика. Разбрах, сега ще ми извадиш тактически схеми и изсмукани от пръстите доводи... Понеже приказките ти са абстрактни, изобщо няма да те питам за контекста на онези събития и за тогавашната "международна обстановка". При тотална война, познай кой само нямаше да се намеси и руснаците щяха да ядат страхотен конвенционален бой, още повече, че сторят вече буксуваше и т.нар. "съюз" беше пред колапс. Или може би щяха да отпочнат ядрена война?

Хубаво, че руснаците поне се учат от грешките си, а не пеят химни като теб. Сега прилагат същата стратегия на американците в Ирак, защото се е доказала обективно и то на техен гръб.

Кефи ме как изопачаваш нещата само да отговарят на твоя мироглед. Изнизването на американците от Виетнам и предстоящото такова от Ирак са позорно бягство, а руското изнасяне от Афганистан го представяш в диапазона - стратегическо отстъпление до великодушно махване с ръка в стил "живейте, бе, няма да ви изтрепем всички".

Коментар

Нищо няма да ти казвам. Ти не слушаш и вече казаното.
            За озаптяването на Афганистан трябва около 600 000 армия. Със 150 000 може само да ги избиеш, не можеш да управляваш поне в приблизителен мир.

Коментар

Ей сега ще започна да слушам някакви схематични военни приказки за числености и за това кое как се озаптява. Освен с дремеща или разхождаща се войска, държави се усмиряват не по-малко успешно с много други доказани методи - тоталитарни марионетни режими, фаворизиране и финансиране на избрана групировка, която са налага над останалите, вербуване/купуване на ключови фигури, които започват да преиначават и "адаптират" позицията си и т.н.

Всъщност, с предлаганата от теб схема се банкрутира, особено ако няма какво да компенсира многократно разходите. И това е доказано практически вече. Пък и ти не се ангажираш със срокове. Този половин милион военна навалица свършва работата за седмица и се изнася (логистично изнасянето ще отнеме месеци) или стои там с години. Щото за всеки, който разбира нещо от такива операции е от съществено значение продължителността и според нея нещата могат да имат коренно различен облик.

Коментар

Без коментар:
                http://www.focus-news.net/?id=n859260
                VPetrov.photography

Коментар

Напълно закономерно. Само дето проблемът с наркотиците в ЕС не е някаква абстрактна история, която касае единствено страните членки. Това е огромен бизнес, а за капак създава много неприятности на оформилия се нов голям играч, което е допълнителен плюс за тях. Да не говорим, че в спънките на ЕС американците и руснаците са съмишленици, да не кажа съучастници.

Общо взето - като няма нефт, ще измислят друга доходоносна афера.

Коментар

Първоначално публикуван от kiki.t Преглед на мнение
                    Естествено че летището ще пазят, нали от там тръгват наркотиците към Щатите и по света.Да не би някои да си мисли, че тия са в Авганистан да налагат свобода, демокрация, и да не си бият авганците женитеМай в последно време производството на наркотици там, доста се е увеличило
                    +1
                    Only after the last tree has been cut down,
                    Only after the last river has been poisoned,
                    Only after the last fish has been caught,
                    Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Колега, сигурно ти се вижда странно, но военните задачи се решават с военни методи. А действията на военните се обосновават с хехни си нормативи, и не с други. Така че като не искаш да чуеш за тях - няма и да разбереш за какво става дума. Но не се вълнувай, няма да чуеш. Ти не си готов да ги разбереш, а аз не съм готов да губя време да говоря на някой, който не иска да слуша.
                      Така и няма да разбереш защо щатите не успяват да нападнат например Иран. Въпреки че много им се иска. Понеже ще ти липсва ключовото съображение.

Коментар

Нагледали сме се на военни методи - две световни простотии и поне две локални с пряко участие на по една от "великите сили". Който си е направил изводите - направил.

С умерено безразличие чакам да чуя твоето тълкование на "иранската ситуация" и какво е ключовото съображение. В случай, че ме заинтригуваш, мога да ти отговоря на л.с., защото напоследък ме съветват да понамаля ангажираните публични мнения, пък аз знам кога да слушам.

Коментар

Какво сега, почваме автоцензурата...? Аз какво да кажа? Хем под мненията ми стои и пълното име и снимката... актуалната... хем не се притеснявам ако ще и целия свят да ми знае мнението...
                          VPetrov.photography

Коментар

Това е луксът да не ти пука дали някой ще се заблуди, че може би не представляваш само себе си, пък ако ще мненията и убежденията да са си лично твои.

Коментар

Де такъв лукс... ама прекалено много хора ме познават лично и не става... и по този повод съм принуден да представлявам себе си... А, и да не говорим че при толкова писания и снимки в интернет е малко трудно да да бъде друго... освен ако нямам бюджета на някоя централа... ама не телефонна

А поддържането и най-вече изказването на собствено мнение си е лукс в наше време... факт... но си заслужава... така мисля...
                              VPetrov.photography

Коментар

Иранците имат много хубави неща на въоръжение.Американците имаха някаква идея
                                преди време да ги нападнат само по въздух, но срещу ТОР М1 ще им бъде доста
                                трудно.Няма да посмеят по суша, защото жертвите ще са в пъти повече от Ирак и
                                няма как да ги оправдаят в собствената си държава.Все пак луди и алчни хора много
                                и няма да ме учуди ако скоро станем свидетели на нова война срещу тероризма.А варианта с финансиране на опозицията и "поставяне" на марионетно правителство на
                                дали ще действа там.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X