Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Използване на огнестрелно оръжие за охрана, цивилна употреба

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Използване на огнестрелно оръжие за охрана, цивилна употреба

Здравейте,

Това е интересен казус, който си заслужава да бъде проследен, анализиран и всеки да си извади изводите.

Според мен, предвид настоящите събития ще имаме прецедент в досъдебно и съдебно производство относно този случай:

16-годишно момче беше застреляно, а негов връстник беше ранен, след като охранител откри стрелба по момчетата при опита им да крадат от вагони на гара "Подуяне". Вторият младеж е ранен, но е без опасност за живота.

След инцидента към мястото са изпратени екипи на „Транспортна полиция" и СДВР. Инцидентът е станал малко преди 12.00 часа, в района на хладилното депо - територия, охранявана от частна фирма, уточниха от пресцентъра на МВР.

Оцелялото момче е разказало пред полицаите, че по тях е открил стрелба мъж в камуфлажни дрехи, въоръжен с пушка-помпа.

Мястото е отцепено от полицията. Случаят се разследва от транспортна полиция и от Главна дирекция "Национална полиция".
    Бъдете живи и здрави!

От: Използване на огнестрелно оръжие за охрана, цивилна употреба

На прима виста ,охранителя е с двата крака в кереча.Първо няма право да стреля на месо,а да извика полицията(и тя няма право в случая) и второ става реч за непълнолетни(които не носят отговорност за действията си ).Тука явно няма условия за неизбежна самоотбрана,а дори и да има явно няма реципрочност,няма предупредителни изстрели,няма стреляне в краката и т.н.
    МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Какво общо имат настоящите събития с този случай, че дори да стане прецедент? Нещо като минимална логика да посочиш?
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Минимална логика...

Въоръжен охранител на който му е наредено и е задължен да опази собствеността на обекта.

Пушката е помпа, разрешена от закона само за охрана като служебно оръжие.

Нарушаване на непрокосновеността на частна собственост, в момента на кражба, за предотвратяването на която е използвано оръжие по предназначение.

Защо смятам, че ще имаме прецедент, защото ако някой оправдае мангалите които за взломили и опитали да крадат, и недай си боже накажат/осъдят ефективно охранителя, всичкото критично напрежение в държавата може и трябва да се насочи някъде, може би в посока на тези които оправдават престъпници и наказват този който брани неприкосновенността на частната собственост.

Подобна случка в Англия, в една ферма влизат с взлом 5-6 човека, фермера и жена му всеки с по една законна гладкоцевна ги посрещат у дома, двама на място още толкова ранени, освен тези на място другите избягват и скоро ги хващат из местните болници...

На първо четене задържаха фермера и жена му с моментално обвинение в убийство, след по-малко от 48 часа ги освободиха и свалиха всички обвинения.

Крадците им предстои съд, с гарантирана присъда и затвор.

Това става в една държава където и полицаите нямат оръжие и са много чуствителни и сурови към престъпление с участие на оръжие.
        Последно редактирано от BatGeorgeone; 02-03-13, 16:11. Причина: допълнение
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Прочети Закона за частната охранителна дейност и ще разбереш, че охранителя по никакъв начин не е имал право да използва оръжие в случая и ще бъде осъден. Ако не бъде осъден ще е прецедент. А щом мислиш, че "критичното напрежение" може да се насочи към този случай, то дай да четем цялата криминална хроника и да мислим накъде може да избие...

Коментар

Нито ти нито аз знаем подробности от случката, както и не знаем коя е фирмата и кой е охранителя...

Моето мнение го споделих по-горе, не уточних само, че освен мнение имам и надежда, много ми се иска да има прецедент, вместо да бъда наказвани потърпевши от кражби да започнат да бъдат наказвани и бандитите, били те и малолетни, камикадзетата като са малолетни да не би да им прощават като наближат военни и откажат да се подчинят на заповедите им, всеки си носи последствията, за сега българите си носят последствията от прекомерна търпимост и овчедушие...за сега, до сега...
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Търпимост и овчедушие са две различни неща, а фермата в Англия, вероятно, е била лична собственост.
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                Търпимост и овчедушие са две различни неща, а фермата в Англия, вероятно, е била лична собственост.
                Пушка помпа може да се ползва само за охрана, за лов също, но в Подуене няма гора...

Предполага се човека е нает от фирма, отново защото ходи с помпа да охранява, лична собственост се пази с КНО.

През ноща, повече от един, влизат с взлом, опит за кражба преустановен на момента чрез употребата на Пушка Помпа, около това разсъждавам и се надявам да излезе нещо добро в края на краищата...за охранителя като за начоло, а косвено за българите ако ми се сбъднат надеждите...
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Никъде по света не можеш да гърмиш по хора които не те нападат с опасност за живота ти. Може да е разрешено притежаването на оръжие, но това винаги е единствено с цел защита на живота ти. Никъде не позволяват да се стреля по крадци, докато те само крадат. Ако тръгнат да те нападат-тогава може да се защитиш.
                  Особено пък когато става дума за деца-нямаш никакво оправдание за стрелбата.

Сега, че на нас ни е писнало от крадци, и че голяма част от крадците са цигани е съвсем друг въпрос. А и 16 годишен мангал си е направо чичо, а в някои случаи може да е и дядо, но за закона не си навършил 18-още си дете. И се ползваш с доста сериозна закрила от закона. Мангалите го знаят това много добре, и го използват. Сега им дойде урок.
                  А конкретния пазач май е гледал много американски филми за да стреля по лапетиите само задето крадат. Дупе да му е яко...
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    Никъде по света не можеш да гърмиш по хора които не те нападат с опасност за живота ти. Може да е разрешено притежаването на оръжие, но това винаги е единствено с цел защита на живота ти. Никъде не позволяват да се стреля по крадци, докато те само крадат. Ако тръгнат да те нападат-тогава може да се защитиш.
                    Особено пък когато става дума за деца-нямаш никакво оправдание за стрелбата.

Сега, че на нас ни е писнало от крадци, и че голяма част от крадците са цигани е съвсем друг въпрос. А и 16 годишен мангал си е направо чичо, а в някои случаи може да е и дядо, но за закона не си навършил 18-още си дете. И се ползваш с доста сериозна закрила от закона. Мангалите го знаят това много добре, и го използват. Сега им дойде урок.
                    А конкретния пазач май е гледал много американски филми за да стреля по лапетиите само задето крадат. Дупе да му е яко...

Кольо,

Прав си в малко страни се стреля по крадците, това е така защото кражбата трябва да се докаже.

В много бели държави има едно нещо което се нарича треспасинг, тоест ходиш там където е забранено, има си табели указващи това... а може и да няма, в доста щати навлизане в частна собственост се смята за повод за стрелба...

Охранителите са за това да охраняват, имат оръжие защото пазят нещо което си струва да бъда пазено, и ако дондат пет срещу един Охранител, става кофти за стоката и а охранителя.

Аз съм бил охрана на фермерск истории, имал съм оръжие, не съм стрелял но по мен стреляха веднъж на месо, силно вярвам,че демокрацията се гради върху уважение и спазване на принципи и закони, който не спазва, за това има охрана с оръжие да пази демократичното право на неприкосновенност върху частната собственост...

Мангала бил непълнолетен, ами ОК, пак са били повече от един, което отново доказва нуждата от оръжие и неговата употреба по предназначение.
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                      През ноща, повече от един, влизат с взлом, опит за кражба преустановен на момента чрез употребата на Пушка Помпа, около това разсъждавам и се надявам да излезе нещо добро в края на краищата...за охранителя като за начоло, а косвено за българите ако ми се сбъднат надеждите...
                      Както ти писах по-напред вземи да прочетеш Закона за частната охранителна дейност преди да разсъждаваш. След това може да прочетеш Наказателния кодекс в частта му за използване на оръжие при крайна необходимост и неизбежна отбана. След това разбери какво е взлом, че като гледам тази дума я ползваш наляво-надясно и чак тогава може да коментираме действията на охранителя.

ПС: Я, бил си въоръжена охрана, а не знаеш елементарни положения при използване на оръжие. Или не си бил охранител или показваш престъпна незаинтересованост и безотговорност.
                      Последно редактирано от silverfox; 02-03-13, 18:32.

Коментар

Хората от маалата твърдят, че там си плащаш на охраната и си влачиш желЕзо. Хлапетиите са пробвали да минат метър и са били "наказани". Очаквам наказващия да получи полагащото му се.

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
                          Както ти писах по-напред вземи да прочетеш Закона за частната охранителна дейност преди да разсъждаваш. След това може да прочетеш Наказателния кодекс в частта му за използване на оръжие при крайна необходимост и неизбежна отбана. След това разбери какво е взлом, че като гледам тази дума я ползваш наляво-надясно и чак тогава може да кментираме действията на охранителя.
                          Не съм юрист, чел съм закона за ООБО, и НК съм чел отдавна, чел съм обаче и конституцията на РБ.

Харесвам идеята за демократично общество, където да има равнопоставеност между всички граждани, харесва ми и идеятя за правопропорционално действие срещу всяко противодействие, притиводействие на правото за частна собственост например.

Намирам за нормално срещу повече от един човек с явни престъпни и може би смъртоносни намерения да се ползва съобразна сила, в този случай стрелба на месо... това е мое мнение, както и мнението ми за прецедент
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

А не намираш ли за нормално охранителя да извика полиция, вместо да стреля по деца за няколко килограма желязо?

Коментар

Стига с тези деца. На моного места по света деца стрелят по възрастни с АК или за 5 долара зануляват цял взвод с я с ИВУ, я с ПК. И тях ли да защитават? Има ограда, има табели с пиктограми, демек не влизай. Те влизат. Те (то) са нарушители на собствеността. Има нарушение и какво? Цялата държава в частност изпълнителна и съдебна власт са безсилни? Мен не ме е жал, нямам "съвест" като на защитниците на крадците, моралът ми е под съмнение. Това,че НК в БГ е някаква жалко подобие на закон е друга работа. Аз съм против крадци и закононарушители които се прикрииват зад термини като малолетни и непълнолетни. То и с пияните шофьори 15 годишни е така. А относно предупредителният исзстрел ще искажа моето компетентно мнение, набито ми в главата от много сериозни професионалисти в бранша и доказало се и утвърдило се през годините в полицейски, армейски и охранителни структури. Предупредителен изстрел във въздуха няма!!! За да е предупредителен, трябва да е по нещо. Иначе кой кого предупреждава. Има цяла концепция за това и доста учебници изписани. Извинявам се, агресивното си изказване, но ми писна в тази държава да закона да защитава лошите, пък били те и "деца" (нарушители, крадци, рецидивисти). За какво е охранител ако ще вика полиция? Тогава не е ли само портиер? И за какви деца говорим, като те на 16 години имат вече повеча деца от средно статистическия българин? Данъци плащат ли? С какво са полезни на обществото? Те въобще част ли са от това общество или са поредните кърлежи?
                              Последно редактирано от The Back Bone; 02-03-13, 18:55.
                              If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X