Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    Може ли велики корифеи на воена мисъл да ви задам един прост въпрос - вводна: самотна правоъголна едноетажна сграда в чисто поле, вътре е един човек с леко стрелково въоръжение. Въпрос е колко човека с подобно въоръжение трябва само за блокиране на тази сграда?
    Шах и мат.... Допълнителна разузнавателна информация дава ли се или?
    Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
    No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
      Тоест да разбирам, че всички младежи подлежат на военна служба.
      Колко служат ?
      В зависимост от образованието и други фактори между 6 и 15 месеца.

Коментар

Аз съм любопитен да чуя предположението за решението на колегата Mad Dog, но не само като гола цифра, а и с методиката с която е стигнал до нея...
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 24-02-12, 08:49.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
          Че кой, кога и къде ти дават допълнителна информация?

Коментар

Колко по допълнителна?Задачата е достатъчно пълна.Равно поле.....едноетажна постройка...форма на постройката...един човек...еднакво въоръжени...

Коментар

Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
              Колко по допълнителна?Задачата е достатъчно пълна.Равно поле.....едноетажна постройка...форма на постройката...един човек...еднакво въоръжени...
              Колко прозореца? Колко врати? Има ли "сляпа страна на постройката"? Други пътища за напускане на сградата? Само блокираме или ще го вадим от там? Жив или няма значение?
              Това бро все едно да кажеш - трябва да сменя консумативите на МПС с пет врати - колко ще ми струва? Айде отговори ми?
              В порядъци и аз мога да отговоря- от 1 до 45.

Коментар

Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
                В учебниците по математика съм виждал подобна задача. Две мравки преследват паяк лазейки по глобус. Ако приемем , че трите имат еднаква максимална скорост и не могат да се отлепят от повърхността на глобуса, то да се намери оптималната поведение на мравките, за да не може паякът да избяга.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Правилния отговор се крие в избора на дистанция за разполагане на постовете от обекта! В задачата е поставено условието "блокиране" - т.е. на български ще рече създаването на безопасна за блокиращите сили невъзможност обекта в къщата да я напусне, а не за приемане на боя и елиминирането на обекта в нея! За да не издавам отговора на Сибирски, само ще кажа, че не съм съгласен с посочената от него дистанция, която предполага поемане на директен вражески огън (и двойкаджия ще улучи някой залегнал в полето на такава дистанция) и влизане в бой, което е малко по-различно от блокиране на обекта. Отделно от това наситеността на периметъра е недостатъчна в условията на ограничена видимост през нощта!

Коментар

Ок. Две двойки- т.е. четири човека. Отговора е на посоки. И мен ми е интересен резултата.

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
                      ... С по две думи според теб:
                      -какво се случва извън България(в глобален и комшийски план)
                      -какво се случва в България(политически,икономически,етнически и социално)
                      -възможните сценарии пред които реално може да се изправи БА (в това число и напред във времето).
                      Или с други думи къде искаме да стигнем. Т.е. кой е потенциалния противник,какво може той и какво ни е нужно за да го спрем.
                      За сега това.После ще мислим как евентуално ще го спираме.

Е, там е работата, че с по две думи не става. Вече е споменато какво трябва за се отговори на въпросите, които си задал.

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                      ... За целта се изисква сериозен анализаторски и планови капацитет. ...
                      А аз бих добавил "и достъп до голямо количество информация". По форумите добри анализатори с достъп до съответната информация се срещат много рядко. За сметка на велики стратези, които ще те сразяват с железни аргументи от типа на "Аз като бях запас ..." или с цитати от статии в Уикипедия, които са намерили набързо с помощта на чичко Гугъл.
                      Поради което спор със сигурност може да се получи. Виж, сериозна дискусия по същество - трудно ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Е, там е работата, че с по две думи не става. Вече е споменато какво трябва за се отговори на въпросите, които си задал.

А аз бих добавил "и достъп до голямо количество информация". По форумите добри анализатори с достъп до съответната информация се срещат много рядко. За сметка на велики стратези, които ще те сразяват с железни аргументи от типа на "Аз като бях запас ..." или с цитати от статии в Уикипедия, които са намерили набързо с помощта на чичко Гугъл.
                        Поради което спор със сигурност може да се получи. Виж, сериозна дискусия по същество - трудно ...
                        Според т.нар. аналитици в МО - пряко участие на БА голяма война не се задава в обозримо (10-15 години) бъдеще

Коментар

... обозримо (10-15 години) бъдеще
                          Ъ? Тия верно ли прогнозират с обхват 15 години? Сериозно питам.
                          Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                            По форумите добри анализатори с достъп до съответната информация се срещат много рядко.
                            А и предпочитат да си мълчат, че с тази плява чува ли те някой.Себе си не визирам, да не помисли някой.
                            Последно редактирано от disko04; 24-02-12, 09:38. Причина: допълване
                            Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Според т.нар. аналитици в МО - пряко участие на БА голяма война не се задава в обозримо (10-15 години) бъдеще
                              "Голяма" в смисъл като "световна"? А вероятността от локални конфликти?
                              Какво например може да се очаква да стане в Турция в рамките на следващите 10-15-20 години? Докъде може да доведе по-нататъшно задълбочаване на икономическата криза в Гърция?

На времето, насред общата еуфория покрай падането на Стената и отпадането на конфронтацията между НАТО и ВД едни "прости" скандинавци рязко си увеличиха средствата за разузнаване с аргумента, че взимането на дългосрочни решения в областта на сигурността изисква много добра обезпеченост с информация ...

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                              Ъ? Тия верно ли прогнозират с обхват 15 години? Сериозно питам.
                              Много или малко ти се вижда?
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Мнение на Мад Дог >Дейности в рамките на стратегическото управление:

* Анализ на външната среда;
                                * Анализ на вътрешната обстановка;
                                Да реализираме само тези две задачи, и останалото, който и където и да иска да го праща.
                                Външна среда - В началото на 90 -те години Тургут Йозал каза:/не претендирам да съм точен/ "Няма смисъл да завоюваме България, ние ще я купим! Това бавно и сигурно се прави, независимо дали структурите са частни или държавни. Целта е ясна, зад нейната реализация стои държавата.
                                Вътрешна среда - Колкото по малко държавност, толкова по - добре за властимащите . Стратегическото планиране е от обект до субект, с оглед съответно облагоденстване. В момента сме нация без идеали, а народа блуждае с наркотичен поглед ту към миналото или реалната действителност но не и към бъдещето. А, то както каза в един виц Nik Nikolov e : "Осрано и вмирисано отвсякъде".
                                Иначе, всичко това е добре като теория да се развие въпреки , че отдавна тези неща са известни от социалното управление. А, на практика може би Марто(Мартин Христов) да събере материал за фентъзи сценарий.
                                Реално, докато нашите генерали си намерят очилата по масата, разберат за какво става дума, и вземат необходимите решения, тя войната може да свърши.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X