Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да имаме армия, а не каквото имаме сега

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
    Я тогава набързо направи сметка колко чадъра трябват, за отбраната на квартала, в който живееш. Това само щикове, без останалото население, и подходящата за ситуацията негова подготовка.
    Мда. Жалко. Ясно е какво още ще бъде написано в тая тема, в началната вече видях знанията и мисленето на родоначалника на тази. Стандартните кухненски приказки. Между другото, в архивите на този форум вече е обяснявано за какво всъщност става дума. А поредното ентусиазирано цитиране на разни паметки на агитатора, не е интересно с нищо.
    Като махнем плявата и подкарването на разговора към самоизтъкване, чрез обиди към събеседниците, като че ли искаш да кажеш нещо за стойността в материално измерение.
    Да съпоставим двата типа структури:
    Техниката си е техника. Издръжката на офицерския и сержантски състав си остава. Оборудването и обучението на "бойците" - също. Остава заплащането на последните, като се има предвид, че битовите разходи в наборната армия също, така и така се поемат. - Май няма да стигнем до някакви главоломни разлики на това основание!
    Следват нЕкои подробности: Разликата в мотивацията на доброволно постъпил, след осъзнат избор, чувстващ вътрешна потребност, за именно такава реализация човек от една страна и пряко (поне - независимо от) волята му "набутаното" "бомбе". Освен отношението достигащо до ненавист (съвсем непренебрежимо, когато достигне размер на обществен стереотип), споменато вече, такава ситуация може далеч да надхвърли рамките на елементарната незаинтересованост и имитация на дейност и да достигне до елементи на съзнателни бойкот и саботаж. Военната повинност е дължима във най-активната възраст на човешкият живот, това е фактор с радикално въздействие върху човешки съдби, а говорим за сто процента от мъжкото население. Колко дълга трябва да е военната служба, предвид съвременното ниво на материална част; изисквания към образование; физическо и психическо състояние на състава и т. н. Още преди двайсет години, реалната служба се носеше от свръхсрочно служещите, а набора, след като усвояваше строевата подготовка и разглобяване на АК (за което са достатъчни седмици) почваше да боядисва бордюри и да служи като работна ръка в селското стопанство (и където изобщо има "дупки" за запушване).
    И значи хубаво - навалица голяма ...а ефективност (и значи разходи за постигане на еквивалент)!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

От: Що е то мениджмънт на въоръжените сили и има ли той почва у нас.

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
      Всички ,сте прави,но наборната виетнамска армия,направи за смях,професионалната американска...
      В случая за смях ставаш ти. По онова време американската армия беше наборна. Което обяснява и част от "успехите" и във Виетнам. Както и окончателното и преминаване към професионална армия няколко години след края на конфликта.

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
      ...и сега пращаме децата да мрат за чужди интереси там където българите нямат никаква работа...
      Ъ ? Ма как ги пращаме ? Не са ли платени професионалисти, кандидатствали да отидат там където българите нямат никаква работа ? Как ги пращаме, насила ли ? С бой ли ?
      Последно редактирано от Goblin; 23-02-12, 19:22.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

С организацията която имаше армията ни едно време, съвременни бойни действия трудно биха се водили (говоря за асиметрични конфликти без ясно изразен фронт на бойните действия). Мисля, че мисията ни в Кмабоджа го доказа (тук не коментирам качествата на редовия войник, сержант или офицер). Тук има достатъчно съфорумци, които са били там и могат да говорят от първо лице и единствено число. Липсваха достатъчно качествени комуникации и координация за целта (сега не знам как е). Крупни формирования, зависещи от поддръжката на различни родове войски с отделно командване, организация и структура, обедидени в общи щабове на съответните нива, е тотална отживелица - дайте да не се лъжем! Относно американската армия - до колкото знам не всички са завършили Уест Пойнт... Общовойсковия курс е три месеца и ако войника не е кандидатствал и разпределен в част, която изисква допълнителна подготовка и усвояване на материалната част, директно отива в зоната на бойните действия да си изпълнява договора (ако е имал лошия късмет да се запише в армията по време на военен конфликт), което пък съпоставено с наборната ни армия от едно време в която служеше по 2 и кусур години си е чисто убийство от страна на правителството на САЩ, но това си е техен проблем. Определено степента на подготовка и нейното качество както на личния, така и на командния състав е от решаващо значение. На времето ме учиха, че учебника по тактика в условията на реални бойни действия основно играе ролята на наръчник за това какво и как не трябва да се прави. Имах щастието да попадна на много качествени командири за времето си, които се опитваха да ни набиват в главите, че най-важното нещо което трябва да направим, е да се научим да импровизираме, защото противникът ни е изучил учебниците ни много по-добре от нас (съответно и ние учихме техните)... Освен липсата на пари, според мен основния проблем е и огромната закостенялост в мисленето. Това е проблем на всички армии от бившия източен блок. Руснаците научиха това по трудния начин първо в Афганистан, после и в Кавказ (като цяло в годините и отделните конфликти)... За щастие на нас ни се размина, като изключим нелепата загуба на наши момчета в Кербала, където се прилагаше един много остарял и абсолютно неприложим начин на мислене относно охраната (караула) и приоритетите пред личния състав. Другото което трябва да научим е правилното и точно разпределяне на ресурса. Едно време се гледаше на БНА, като на бездънна яма в която колкото и да бъркаш, няма свършване. Не е държавна тайна, че за лошото състояние на материалната част най-голяма вина имаха злоупотребите, кражбите и пълната безстопанственост. Мое лично мнение е, че за да е добра една армия, тя трябва да воюва регулярно така, че в нея винаги да има хора с боен опит, които да предават наученото на младите. И най-добрата професионална армия, като се залежи в базите се превръща в дебелогъзи хрантутници.

Коментар

Сметката, че видиш ли професионалната армия е съставена само от добри войници, а наемната само от недобре обучени затлъстели такива, е много крива.

Давам пример по аналогия с университетите ни. Казват масово, че "качеството на образованието ни спада" защото "всеки вече става висшист" и "университетите ни са много". Невярно. Качеството на образованието въобще не спада заради това, че студентите са повече, много от които неподготвени. Пада качеството само на дипломите, т.е. на статистиката. Но качествените студенти вътре в системата ги има и продължава да ги има. Те продължават да излизат като много добри специалисти точно така, както са излизали преди, когато университетите са били по-малко. Просто преди като сте гледали някой ВУЗ сте виждали само тях - ситото е било от 1 човек за 4 места (непопулярните учителски специалности) до 1 човек за 2500 места (худ. академия например), т.е. вие сте виждали каймака, най-добрите. Сега същият този каймак продължава да го има, той просто се е слял с тълпата. И вие оценявате успеха на тълпата като цяло, с което казвате и "образованието се срива". Тоест стойността на дипломите наистина се е сринала, но това ни най-малко не означава, че качеството на образованието е спаднало. В България в частност и то е спаднало, но причината е съвсем друга!

Обратно към армията. В наборната такава продължава да ги има същите онези специалисти и добре подготвени войници, които би ги имало и в една професионална армия. Просто в наборната те също се "сливат с тълпата". Но ги има, силата им остава да бъде сила. И към нея добавяш "пушечното месо" като добавена стойност. Тоест силата е по-голяма.

Тоест няма как една професионална армия да е по-силна от една масова - наборна, естествено разполагайки с едни и същи технически средства. По същия начин няма как една образователна система ориентирана към елита да дава по-добри крайни резултати от една ориентирана към масите.

Въпросът е колко ресурси имаш за подобна инвестиция. Ако имаш - ще ги дадеш за масова образователна система и за наборна армия. Ако ги нямаш - ще кърпиш на парче с каквото имаш. А ако имаш ресурси в излишък - тогава ще си правиш каквото искаш, защото можеш да си позволиш всичко. Дори глупости.

Коментар

Мартине, моля те не се изказвай неподготвен.... Преди всеки деплоймънт - демек мисия се минава подготовка значително по дълга от три месеца. След това следва "бойно разпределение", което не е точно мисия- силно са сравними нещата с БА преди и след "първоначалната" подготовка. Само сглобяването огневи екип-отделение -взвод е около 9 месеца. Отделно преди мисия имаш модул на подготовка с продължителност 6 месеца- точно като в БА. Кербала е рожба на похуизъм в големи дози и силна некомпетентност. Не знам колко човека от Първи и Втори пехотен познаваш - но специално тези които са били кадри на 68 бригада ги познавам кажи речи всичките.
            Уест Пойнт е най известният но не единственият военен колеж. Имаш ли представа с къв чин се излиза от там? Втори лейтенант от запаса. За да станеш пълноправен офицер минаваш едногодишен курс във Форт Бенинг и след това едногодишен специализиран курс според рода войски. Да Уестпонтерите се развиват по добре с службата (пръстена има значение), но статуса им е като на всеки завършил колеж+ROTC или друг военен колеж.
            Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
            No man left's behind !!!!

Коментар

Тия па дивотии какви бяха? Питах колко щика трябват, за сграда пет етажа. А колко за квартал с плътна застройка? А със смесена? За проста дълговременна отбрана.
              За очистване на такъв квартал ще питам после.
              За какво служи армия от 10 000 души, освен да бъде хваната и разстреляна, ще питам най-накрая.
              Какви ги върши общовойсковата армия на партизанска война, е друг въпрос, отговорът му е очевиден от средата на 70-те, и също не виждам с какво е интересен.

Коментар

Wattie.....
                Разсъжденията ти са ... да го кажа културно- може би от нещо разбираш ама не е точно от въоръжени сили. Значи според теб отбора на Горно Нанадолнище с 65 резерви е по- добър от отбора на Манчестър Юнайтед с 11 резерви.... Да и наборните армии ги има тези добре подготвени войници, но те ти казват довиждане след примерно втората година служба. Отделно - съвременните бойни действие- Марто спомена любимият ми термин асиметрични войни - имаш ли представа какви умения/познания трябва да има един прост кашик? Не за друго а да оцелее? При това при интензивен учебен процес. Понеже този въпрос често се задава- къде и кога си служил и като какъв? Така ще съм на ясно дали трябва да вадя пластелина и цветните моливчета или може и по нормален начин да ти го обясня.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                  Мартине, моля те не се изказвай неподготвен.... Преди всеки деплоймънт - демек мисия се минава подготовка значително по дълга от три месеца. След това следва "бойно разпределение", което не е точно мисия- силно са сравними нещата с БА преди и след "първоначалната" подготовка. Само сглобяването огневи екип-отделение -взвод е около 9 месеца. Отделно преди мисия имаш модул на подготовка с продължителност 6 месеца- точно като в БА. Кербала е рожба на похуизъм в големи дози и силна некомпетентност. Не знам колко човека от Първи и Втори пехотен познаваш - но специално тези които са били кадри на 68 бригада ги познавам кажи речи всичките.
                  Уест Пойнт е най известният но не единственият военен колеж. Имаш ли представа с къв чин се излиза от там? Втори лейтенант от запаса. За да станеш пълноправен офицер минаваш едногодишен курс във Форт Бенинг и след това едногодишен специализиран курс според рода войски. Да Уестпонтерите се развиват по добре с службата (пръстена има значение), но статуса им е като на всеки завършил колеж+ROTC или друг военен колеж.
                  Спокойно бе! Много се палиш... написал съм "до колкото знам" в началото на изречението..!!!

Коментар

Тия па дивотии какви бяха? Питах колко щика трябват, за сграда пет етажа. А колко за квартал с плътна застройка? А със смесена? За проста дълговременна отбрана.
                    За какво служи армия от 10 000 души, освен да бъде хваната и разстреляна, ще питам най-накрая.
                    Какви ги върши общовойсковата армия на партизанска война, е друг въпрос, отговорът му е очевиден от средата на 70-те, и също не виждам с какво е интересен.
                    Общо около 20 - и щиковете да ги оставят в къщи. Не знам дали си разбрал ама от около 150 години и малко оръжията не са досадно продължение на Щика. Трябват ми четири файър тима две снайперски двойки един медик и ако съм с посраните хамериканци - много батерии за радиото. За плътна застройка? да кажем х2 за четири пет блока- освен позиционната има и каскадна отбрана. Ама това не го преподаваха в БНА. И изобщо да се съсредоточим над мениджмънта на отбраната...... Темите в които трябва да обяснявам, че рейнджър гриийн е различно от алфа гриин и ОД грииин на хора с тежък далтонизъм и част от тях с кокоша слепота не са ми от най-приятните.
                    Последно редактирано от Mad Dog; 23-02-12, 21:02.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                      Спокойно бе! Много се палиш... написал съм "до колкото знам" в началото на изречението..!!!
                      Не се паля- за разлика от други участници в спора не се опитваш да направиш китайска хакерска атака, просто се опитвам да те предпазя от необосновани изказвания.
                      Що е то китайска хакерска атака:
                      Пентагонът съобщи, че централният му сървър станал жертва на китайска хакерска атака. Атаката била осъществена, като всеки китаец направил по един опит да налучка паролата на сървъра. Както се оказало обаче, всеки опитвал с парола "Мао Дзедун".
                      На 700 000 032 опит сървърът се съгласил, че паролата му е "Мао Дзедун"
                      Последно редактирано от Mad Dog; 23-02-12, 20:35.

Коментар

Стефане ти я подкара съвсем по.... Колко човека има в сградата (колко цеви стрелят от нея)?! Бетон ли е..?!! Тухла ли е..?! Колко прозорци има..?! Какъв е подхода..?!!Аз бих я разчистил със двама - в кабината на Ми-24ката, които ще извикам по радиото, примерно... Съотношенията за бой в градска среда от учебника - са само за учебника и който "го играе" по него се прибира в чувал при жена си, ако не го изядат кучетата и гаргите... Аз ще ти кажа колко средно е живота на кашика при кинжална атака на ДОТ - 12 секунди, пък ти ми кажи колко човека ти трябват да прочистят пет етажна сграда, като преди това трябва да влязат в нея...

П.П. Mad Dog, ако в пет етажната сграда има заела позиции една мотострелкова рота, с колко по 20 човека ще я прочистиш, при положение, че покриват плътен огневи периметър от 400-500 метра при чиста мерна линия и са минирали подходите..?! Темата взе да се да се изкривява и да навлиза в сферата на Кънтър страйк-а (електронна игра - за незапознатите) и форумната фантастика....
                        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 23-02-12, 21:04.

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                          Стефане ти я подкара съвсем по.... Колко човека има в сградата (колко цеви стрелят от нея)?! Бетон ли е..?!! Тухла ли е..?! Колко прозорци има..?! Какъв е подхода..?!!Аз бих я разчистил със двама - в кабината на Ми-24ката, които ще извикам по радиото, примерно... Съотношенията за бой в градска среда от учебника - са само за учебника и който "го играе" по него се прибира в чувал при жена си, ако не го изядат кучетата и гаргите... Аз ще ти кажа колко средно е живота на кашика при кинжална атака на ДОТ - 12 секунди, пък ти ми кажи колко човека ти трябват да прочистят пет етажна сграда, като преди това трябва да влязат в нея...

П.П. Mad Dog, ако в пет етажната сграда има заела позиции една мотострелкова рота, с колко по 20 човека ще я прочистиш, при положение, че покриват плътен огневи периметър от 400-500 метра при чиста мерна линия и са минирали подходите..?! Темата взе да се да се изкривява и да навлиза в сферата на Кънтър страйк-а (електронна игра - за незапознатите) и форумната фантастика....

Ако в сградата има заела позиции мото стрелкова рота-ще моля за нещо което може да стреля по сградата до момента в който от сграда не се превърне в братска могила. Въпроса беше за отбрана. По темата БДУС - Бойни действия в урбанизирана среда- само да те уведомя, че в момента се трудя по родният учебник по темата. Заедно с колектив разбира се.

Коментар

Всъщност, каква армия има в момента Турция ?
                            Наборна, или професионална ?
                            Знае ли някой ?
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                              Всъщност, каква армия има в момента Турция ?
                              Наборна, или професионална ?
                              Знае ли някой ?
                              Полу професионална. Има сериозен наборен елемент но в елитните подразделения са профита. В специалните им сили например на всеки екип- 4 човека има зачислен един "аскер" - който им чисти обувките, носи кафето , пере чорапите и т.н.

Коментар

...колко щика трябват...
                                Изпадане в подробности, единствено би могло да послужи на хората, които наистина някога са се занимавали с тях (от тук пишещите Mad Dog и Марто) като поле за изява и проверка на механичната памет...
                                Ако смяташ - и съответно това искаш да кажеш - че професионалната армия по презумпция е малобройна в сравнение със наборна: Много грешиш! Количесвото, оборудването, подготовката и пр. на армията са въпроси на пари, колкото и досадно да звучи. Предишната ни армия беше 300 000, защото се наливаше в нея без мярка, а не защото беше наборна - сегашната е такава, защото няма откъде (може да се каже, че са наляти в предишната ). Армията на САЩ (професионална) е милион и половина, а тази на Китай (наборна) два и двеста, това съотнесено към населението прави американската три пъти по-голяма - ма имат пари хората.
                                Ако имаш предвид, че населението минало през казарма представлява адекватен резерв: Прав си! Само че нивото на подготовка, реално постигано през тогавашните две години, е напълно постижимо за няколко седмици (както стана въпрос) които съвсем няма нужда да се прекарват непременно в казармата. За по-високо ниво, не стигат седмици, не стигат и две години - Е, нЕма държава, която може да си го позволи!
                                Последно редактирано от davc; 23-02-12, 21:33.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X