Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ото Скорцени - престъпник или герой?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ото Скорцени - престъпник или герой?!

А е толкова просто- Ако е от "нашите" е герой, ако е от "чуждите" е престъпник. И те така...
    Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
    Селска фурна аспух нема. Пак същият.
    В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
      А е толкова просто- Ако е от "нашите" е герой, ако е от "чуждите" е престъпник. И те така...
      Именно!
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
        +1

Дискусията малко прилича на такава за произход на пари, все едно има значение от къде са след период от време. Много труд, лотария, нелегална дейност, съобразителност...меришат и служат за едно и също.
        Малко ли са доказателствата, дори от последните месеци, че на война правила няма и е прав по-силния, нищо чудно и "етиката по време на война" да е идея на оръжейни компании.
        Проблема май е, че все повече в ежедневието важат подобни "правила" .
        VARADERO SD2

Коментар

Според мен всичко от една страна опира до пари и икономически интереси.

От друга страна всичко във историята/те може да се промени както му е угодно на по-силния на деня.

Примери бол, не ми се иска да давам, може и сами да си прочетете. Фактите обаче са следните многобройни и доста противоречиви: след края на войната тези от които нямат нужда ги съдят в Нюрнберг, другите обаче отиват да поработят за Америка и СССР, иначе ги мразят много, обаче на книга ЦРУ и КГБ бая са помогнали на баш лошите да се интегрират ама са изсмукали доста пари от тях. Икономика и пари това е....всичко друго е статистика за простолюдието. Една стара но много умна мъдрост "Дръж народа в мъгла за да му е ясна политиката"

Защо случайно толкова добрите съюзници не са бомбандирали влаковите релси водещи към комплекса "Дора", а чак към края на войната са "освобождавали" . И това беше представено като героизъм от страна на съюзниците...щеше да е доста лесно да се разрушат всякакви фортификации, но от това което съм виждал като документи, е че почти до последно фирмата "Джонсън и Ко" е била обслужващата фирма на крематориума, която от своя страна е част от кръга (Червените шапки и другите барони) плащашти за войната и съответно печелещи най-много. Да не говорим кой дава идеята за плана за спасение на "Толкова близкия нам остров Англия" и дали същия този човек след месец време, въпреки загубата на кораби и конвой от глутниците, реализира дневна печалба от почти 1 милион долара....Всички помним как руснаците забиват знамето на Райхстага...обаче винаги са пропускали, че това е монтажа поръчан от Сталин с други хора и лица, а истинският е вече забравен.
          Така че историята винаги за мен е била субективно нещо, през погледа на силния на деня. Дали човека е бил герой или престъпник, за мен е бил герой в едно време на други ценности и идеали.Сега е престъпник от гледна точка на това какво ни е набито в главите....Ако бяхме закърмени с идеята че войната е нещо добро (Аресенал и Вазовските да са на 1500% печалба) то в учебниците винаги щяхме да сме освободители за нас и агресори за другите...нещо като щатите сега, но след 50г. може да ги обявят и тях за агресори...пак въпрос на гледна точна и въпрос най вече на пари.

Кой както му изнася така поднася историята, а тя попива в нас и ни променя мислене и мироглед.

П.С И за да подкрепя това което писах, мен лично доста ме учуди като се запознавах с историята на Васил Левски, да свят човек и направил много за България но доста ми се промениха вижданията набити още от ученическа възраст когато постоянно ми беше набивано че лош човек е поп Кръстьо или Кръстю, а Левски е добрият ( не казвам, че е лош но образа му далеч не е тоя, който го представяха през комунизма и някой неща са доста измислени за да паснат на героичния му образ). Обаче се оказа че нито той го е предал ами 3-човек, а може и повече, и повода за издаването е един обир и убийството на човек...и дефакто са го търсили за криминално престъпление, а в последствие е съден и за други работи...и т.н дълга тема, но идеята ми беше че историята дори в нашата малка България може да се подмени както е угодно на силните на деня, какво остава за световната.
          Който оцелее ще закусва!

Коментар

По същия начин можем да зададем въпроса за Вернер фон Браун ; Райнхард Гелен и много други .
            Последно редактирано от sek.1; 07-11-11, 18:32.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Абе.... целта оправдава средствата. Някой го беше казал вече...

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                Дааа Ерих Хартман! Бях забравил за него! Най-големия немски ас, свалил 352 вражески самолета (345 от които руски) в 1425 бойни полета! Кавалер на почти всички военни отличия на райха! Предаден от американците на Русия, като част от споразуменията в Ялта. Осъден като военнопрестъпник и лежал почти 11 години в Гулаг, където прекарва доста време в карцера, отказвайки да работи и борейки се да докаже, че е обикновен войник, който е изпълнявал дълга си! През 1997 година (четири години след смъртта му) Русия го реабилитира, приемайки, че присъдата му е била неправомерна! Един от най-достойните мъже за които съм чел някога!
                Наистина е бил голям...Пред "съдът" на въпроса - защо свали 345 (доказано!)руски самолета,отговорил :защото мога...Но има и много други - Ото Кречмер,Ханс Улрих Рудел,Йоахим Мюнхеберг,Ерих Топ,Волфганг Лют и много,много други,които,ама в никой случай не са престъпници!Престъпници са тези,които бомбардираха абсолютно незащитения Дрезден и убиха към 200000 души,между които и двама войници...
                Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
                Най-добрият ром е студеният ром!
                Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Bat_Pepo Преглед на мнение
                  Наистина е бил голям...Пред "съдът" на въпроса - защо свали 345 (доказано!)руски самолета,отговорил :защото мога...Но има и много други - Ото Кречмер,Ханс Улрих Рудел,Йоахим Мюнхеберг,Ерих Топ,Волфганг Лют и много,много други,които,ама в никой случай не са престъпници!Престъпници са тези,които бомбардираха абсолютно незащитения Дрезден и убиха към 200000 души,между които и двама войници...
                  Маршал Артър Харис останал в историята с името касапина Харис . Победителите не ги съдят . Всичките имена които споменаваме са виновни само и единствено защото са от страната загубила тази война . Победителите най безскруполно се възползваха от остатъците от Германия след войната без въобще да им пука на кой нацист спасяват кожата . При производството на ракетите Фау 2 са загинали над 30 000 концлагеристи което е над 10 пъти повече от щетите нанесени от тях при бойното им исползване. Всичко това не пречи ни най малко на американците да направят бившия офицер от SS Вернер фон Браун американски гражданин през 1955 година и на практика да оглави НАСА.
                  Последно редактирано от sek.1; 08-11-11, 05:47.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Лошото е, че лицемерието на същите тези победители продължава и днес! И всичко е скрито зад едни псевдо-морал и кухи евро-атлантически ценности и прочее ала-бализми! Другия парадокс над който се замислих е т.нар. "общ интерес"... Що е то и има ли почва не само у нас, ами и въобще! Предполагам всички сте чували фразата "жертви в името на общия интерес"?! След като на хората персонално им се налага да правят жертви, а "жертви" в случая означава "загуби", "пасиви", "негативи" и т.н. (независимо от какво естество), и всеки персонално трябва да накърни интересите си, чий е "общия интерес" в такъв случай..?!! Как може да се формира "общ интерес" на базата - на липсата на частен такъв..?!! Да вземем за пример този форум! Той представлява "общ интерес", защото обединява личните ни интереси, като дори ги допълва и разширява - тоест, той е основан върху личните ни интереси, без да ги ограничава по някакъв начин! Възможно ли е да съществува форума (разбирай като общ интерес), ако налагаше рестрикции върху интересите ни, които биха изисквали жертви от наша страна в името на общо имагинерно благо...?!! Малко се отклоних от темата, но размиването на понятията породено от псевдо глобализма, криво разбрана толерантност и хуманизъм, налагането на "общи ценности", и "интереси" е всеобхватен проблем, който с пълна сила важи и днес! Според мен проблемите ни идват именно от там - подмяната на реалността - когато героите стават престъпници, а престъпниците - герои! Хората днес имат тотално размита и изкривена представа за "добро" и "зло", и от там лесно се поддават на манипулация! От нас се очаква да помним Аушвиц, Бухенвалд, Освиенцим и Гулаг, а трябва да си затваряме очите за Гуантанамо, иракските затвори, ивицата Газа, Голанските възвишения, бежанските лагери, съвременната финансова система и т.н. ПСВ и ВСВ със своите "герои" и "престъпници" не са войни в името на "общото благо", а войни на интереси - както и всички останали войни! Концлагерите днес са заменени от корпорации и банки. Робството е преминало от една форма в друга! Лошото е, че съвременното робство става все по-доброволно! Удивително е как хората сами намират убедителни за себе си оправдания за всичко това!?!

Коментар

..... Робството е преминало от една форма в друга! Лошото е, че съвременното робство става все по-доброволно! Удивително е как хората сами намират убедителни за себе си оправдания за всичко това!?!
                      Всеки век си има своята играчка. Играчката на 20 Век се наричаше Средства за масово унищожение. Автоматичното и многозарядното оръжия, с голяма пробивна сила, деперсонализираха и улегчиха убийството, по време на война, в имвто на някаква кауза и.т.н.
                      Вече не бе необходимо да сечеш някого с меч, като при това го гледаш в очите, за да го убиеш. За това си трябва мъжество, пък и силица. Можеш просто да постреляш с картечница в тълпа пленени офицери в Катин. Кой кого е убил и дали ти конкретно си убил някой - не се знае. И така стотици милиони жертви през 20 век.
                      21 век дойде със средствата за комуникация, тоталната персонална идентификация и перфектно проследяване. Вече не е необходимо да убиваш някого за да го владееш и контролираш. Също така и да го унищожиш. Изобщо могат да се налагат идеи и модели върху света, без физически убийства в голям размер.
                      Героите и антигероите вече се наричат Стивън Джобс или Джулиан Асандж.
                      Човечеството ще си поиграе и с тази играчка - бъдете убедени. И с не по-малки количество "живи" жертви.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Лошото е, че лицемерието на същите тези победители продължава и днес! И всичко е скрито зад едни псевдо-морал и кухи евро-атлантически ценности и прочее ала-бализми! ..
                        Търсиш морал там където няма.
                        Международното право винаги е правото на силния. И това не може да се промени докато не се промени човешката същност и интелект.

Големите престъпници са тези дето запалват войните. Тука също си ги имаме вече - смрадтта им от Катуница още се усеща.
                        А подготовката за насилие/война става с липсата на справедливост, та огледай се, може да се здрависаш с някой престъпник,че даже може много да го уважаваш.

Подмяна на реалността няма. Няма добри в една война - има озверели хора готови да убиват други. "Героя" е убивал хора и търсиш морал ? при това твоя "герой" е и агресор !? Честта на войник по-високо от човешкия живот !? Геройство е когато се защитаваш, но в действията да търсиш морал ? С румънците по румънски сигурно я знаеш .

Не си ли чувал за протестите на робите като отменили робството. Свободата е отговорност. Знаеш %-та на отговорните хора, какво те учудват доброволните роби.
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Марто, темата е хубава, но лично за мен при Скорцени дилема няма и отговара е еднозначен. Добър, лош, кадърен, некъдърен той си е войник на райха до последно. Въпроса престъпник или герой по подхожда на личност като Дитрих фон Колтиц например- военен комендант на Париж, отказал да изпълни лична заповед на фюрера и да вдигне Париж във въздуха /малко едропанелно го описвам/. Вярно, по това време изхода от войната е ясен, но при бомбардировките над Дрезден е още по-ясен. А при Хирошима и Нагазаки е много по ясен, даже някъде е вече свършила.

Коментар

Честно с последния пост на колегата ме напира отвътре да напиша следното:

Най-простата нация за мен са американците, като се почне от това че са направили над 900 ядрени опита на своя територия в сърцето на страната си , премине се през факта че нямат дори мозък да измислят имена на градовете си, а "заимстват" от цял свят. И се стигне до там че са толкова страхливи, че ако не са 200 срещу 1 нещата са против тях. Обаче едно и признавам, че умеят да работят с информация и от мухата правят слон за техен интерес.

Вижте докато собствената ни държава не прави нищо, за да помнят поколенията ни славните български мъже...ще поднасяме цветя на тези които ни заливаха с метал през войните....
                            Ако нашето поколение не направи нещо, всичко ще бъде забравено....и макар и малко искам да се отклоня от темата като кажа само - За чиии.... трябваше да празнуваме някакъв тъп празник Хелоин, а нито една медия или айде поне националните не отделиха повече от 2 - 3 реда, че е ден на народните будители. И после ми кажете, че това не е промивка......
                            Последно редактирано от БИЖО БИЖЕВ; 08-11-11, 12:34.
                            Който оцелее ще закусва!

Коментар

[QUOTE=symphony;1669057[B]]Марто, темата е хубава, но лично за мен при Скорцени дилема няма и отговара е еднозначен. Добър, лош, кадърен, некъдърен той си е войник на райха до последно.[/B] /QUOTE]

Престъпник определено не е, доказва го и присъдата му от Нюрнберг. Дори са опитали да му повдигнат фалшиво обвинение за разстрела
                              на 20 души някъде в Полша, но се оказало, че не е бил той, нито неговата част. Бил е докрай верен на командването си, включително и в
                              най-критичния момент - при заговора срещу Хитлер.(оглавил е временно щаба на резервите, на мястото на Щауфенберг, докато се успокоят
                              нещата). Но не е и този велик командос, за който го представят, това имах предвид.
                              Към изброените по-горе офицери от Вермахта бих добавил и Михаел Витман.
                              Трудно се дефинира понятието герой. За мен лично, ако сравнявам подводничари, бих поставил Гюнтер Прин заради Скапа Флоу преди Ото Кречмер,
                              въпреки че последният е рекордьор по нанесени на противника щети, а Прин е четвърти или пети в този списък, не помня точно.
                              И досега има хора, за които маршал Харис е герой, Монтгомъри е велик стратег и Патън - велик пълководец. И винаги ще има.
                              Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                              имат право да гласуват на избори.

Коментар

E, не са толкова лоши чак американците Имената на градовете им не са дадени от тях, ами от европейци - пристигат, основават някакъв град и го кръщават много често не на друго, а на собствения си град в Европа, от който са излезли, за да не се върнот никога. Носталгия!

Колкото до героите, не знам кога ще се роди по-голям такъв, от Рудел. Не само, че е унищожил едвали не цели армии... сам толкова, колкото цели авиационни съединения заедно общо! Ами и свръхчовешката воля, с която лети отново и отново и отново, далеч извън пределите на нормалната издържливост. Да не говорим за последния етап от бойната му дейност, когато лети с прясно ампутиран крак, с временна протеза и после на земята техниците бършат кръв от кабината! Този човек е бил истински феномен!
                                Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X