Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Елемент придържащ оста на предната гума - проблем

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Елемент придържащ оста на предната гума - проблем

първо да се извиня за неграмотното зададения въпрос но не знам как се нарича тази част затова ако трябва отговорните лица да променят заглавието на темата
    та днес докато сменях предната гума попрекалих с натягането и скъсах ето тези ,, шпилки,, на снимката е скасана само едната но днес отиде и другата , предполагам е опасно да се кара така , затова искам да попитам какви са вариянтите за отремонтиране ?
    благодаря предварително
    Прикачени файлове

До: Елемент придържащ оста на предната гума на Ямаха ХТ ?

Първоначално публикуван от maikallllll Преглед на мнение
    първо да се извиня за неграмотното зададения въпрос но не знам как се нарича тази част затова ако трябва отговорните лица да променят заглавието на темата
    та днес докато сменях предната гума попрекалих с натягането и скъсах ето тези ,, шпилки,, на снимката е скасана само едната но днес отиде и другата , предполагам е опасно да се кара така , затова искам да попитам какви са вариянтите за отремонтиране ?
    благодаря предварително
    Отвиване на скъсаните шпилки и внимаване със стягането за напред а вече за отвиването варянти много ако се показват малко е лесно ако не се разпробиват внимателно и се отвиват.
    Honda crf450x Nissan patrоl y260 RB25DET
    Honda doninator 650 4RUNNER 5gen limited

Sofrace Offroad Team

Коментар

Аз в такива случаи действам по следния начин.
      Развивате цялото капаче и отстранявате всичко.Като гледам шпилката е скъсана на около 10 мм над амортесьора.Диаметъра на шпилката е 6мм,и в случая вземате гайка 8мм.Нанизвате гайката на шпилката и я заваряте с телоподаващо на силен ампераж естественно като пазите шестограма на гайката да не се порази.Всичко ще светне от нагряване и по най бързия начин развивате гаиката със заварената шпилка.При неуспех,и повторно скъсване е нужно разпробиване и ново нарязване на резба.
      В повече от случайте се развива без проблем.Нищо от рода на спреьове и химии не помага.
      Задължително при подобни интервенции изключвайте електрониката на мотора.

Коментар

Благодаря за бързите отговори бяха ми полезни не знаех че тези шпилки могат да се развиват

Коментар

Пробвай първо да хванеш и отвиеш шпилките с клещи-чираци, щото заварката е вариант , ама крие разни рискове /да си окапеш чарковете с горещ метал и др/.
          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Първоначално публикуван от GEORGINESHEV Преглед на мнение
            Пробвай първо да хванеш и отвиеш шпилките с клещи-чираци, щото заварката е вариант , ама крие разни рискове /да си окапеш чарковете с горещ метал и др/.
            Аз предлагам моя метод като краен вариант,и предполагам че е пробван гореспоменатия метод с"чираците".

Коментар

Първоначално публикуван от p.djartov Преглед на мнение
              Аз предлагам моя метод като краен вариант,и предполагам че е пробван гореспоменатия метод с"чираците".
              Не бързай той човека сега разбра,че се отвиват още не е пробвал с чираците а докато стигне до телоподаващо колко време има.
              Honda crf450x Nissan patrоl y260 RB25DET
              Honda doninator 650 4RUNNER 5gen limited

Sofrace Offroad Team

Коментар

Първоначално публикуван от evgeniml Преглед на мнение
                Не бързай той човека сега разбра,че се отвиват още не е пробвал с чираците а докато стигне до телоподаващо колко време има.
                С телоподаващото е много опасно - може да пукне алуминия. Ако е долен болт както е показано на снимката не е толкова опасно. Ако загледаш конструкцията, ще видиш, че не е разделена на половина, а горната част заема близо 3/4 от "кръга т.е. тази ос ще си седи там даже и да няма капачка. Тази капачка не е подложена на кой знае какво натоварване - това и закрепящите болтове го "казват". За да натовариш капачката трябва да "биеш" колелото отзад / надолу. Шест годинки си карах Ямахата със скъсан болт. Това не значи ТИ да го караш така. Казвам го само за в КРАЕН случай ако не можеш като в моят случай да извадиш болта.

Коментар

Първоначално публикуван от spotbeam Преглед на мнение
                  С телоподаващото е много опасно - може да пукне алуминия. Ако е долен болт както е показано на снимката не е толкова опасно. Ако загледаш конструкцията, ще видиш, че не е разделена на половина, а горната част заема близо 3/4 от "кръга т.е. тази ос ще си седи там даже и да няма капачка. Тази капачка не е подложена на кой знае какво натоварване - това и закрепящите болтове го "казват". За да натовариш капачката трябва да "биеш" колелото отзад / надолу. Шест годинки си карах Ямахата със скъсан болт. Това не значи ТИ да го караш така. Казвам го само за в КРАЕН случай ако не можеш като в моят случай да извадиш болта.
                  до вчера си го карах така както си е на снимката но ....... скъсах и другия който е до него и вече интервенцията е неизбежна ще го мъча днес че да видим кво ще стане !!!

Коментар

Ако стигнеш до разпробиване.
                    Преди да разпробиваш и да нарязваш нова резба, се опитай да навиеш метчик с лява резба(шпилковадач) и с него да развиеш парчето което е вътре. Много пъти така съм спасявал положението.
                    Нарязването на нова резба го остави като най-краен вариант.

Коментар

Според мен Джартов е дал най-точното решение.Щом се е скъсала шпилката заначи , че е залепнала добре за кола (иначе щеше да се скъса резбата на амортисьора) и като я напънеш с чираци може да прецакаш и малкото което е останало от нея.Ако това стане после няма къде да навиеш гайката за да я завариш.За да се отвие шпилката е хубаво тя да се нагрее.Тъй като в кола има масло не е желателно нагряването да е на голяма площ и дълго време(принципно има вариант зоната да се нагрее с пистолет за горещ въздух и след това да се пробва с чираците,но в този случай не е препоръчително).При заваряването (с висок ампераж-както е писал Джартов) от температурата се загрява само шпилката(за съвсем кратко време-то за това се заварява с висок ампераж,та заварката да стане бързо и да не грее дълго) и съвсем малка част от кола около нея-т.е. няма как да "кипне" маслото в кола или да стопиш нещо от карантията.От нагряването(алуминия и стоманата имат различно топлинно разширение и при нагряване се разширяват различно-от там идва и отлепването) шпилката ще се отлепи от кола и после развиването става много лесно.
                      Успех!
                      Последно редактирано от ЕМО; 17-03-09, 10:56. Причина: допълване
                      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                      Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро XR 600 Преглед на мнение
                        Ако стигнеш до разпробиване.
                        Преди да разпробиваш и да нарязваш нова резба, се опитай да навиеш метчик с лява резба(шпилковадач) и с него да развиеш парчето което е вътре. Много пъти така съм спасявал положението.
                        Нарязването на нова резба го остави като най-краен вариант.
                        Шпилковадача е вариант само ако не стърчи парче от шпилката.Много внимавай с него , защото е много твърд и при по-голям напън се чупи,парчето остава в дупката на шпилката и умираш прав-после нито можеш да разпробиеш отново , нито да извадиш парчето от шпилковадача.
                        По принцип не съм му голям фен(въпреки че имам и шпилковадач и обратен метчик 5мм).Предпочитам да разпробивам последователно с все по-голям размер бургия(започвам с 2мм и последователно увеличавам на 3мм,4мм 5мм-така много по-прецизно можеш да направиш дупката) докато стената на шпилката силно изтънее и се отлепи сама(най-лесно излиза като се опиташ да я завъртиш на отвиване с шабър).
                        ПП.Шпилковадача и обратния метчик са две различни неща-обратния метчик е просто метчик с обратна резба, а шпилковадача е нещо като метчик , но леко конусен.
                        Последно редактирано от ЕМО; 17-03-09, 10:59.
                        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                        Джон Кенеди

Коментар

Евала бе Емо , как не те мързи да пишеш по толкова много......

Той човека си е написал , че е прекалил с натягането а не ги скъсал на отвиване , та затова го съветвам да пробва чираци първо и после всичко останало ....... и не ми се сърди ама в алуминия дори и нищо да не стърчи от шпилката ще я заваря и извадя щото няма как да залепне за околния материал. Само да не беше на колеца дето е пълен с масло ... наоколо спирачки, гуми ,джанти ... все неща дето не обичат искри.

Е - като последна и най далечна перспектива - сваляне на амортисьор , източване и смяна на масло и семеринги ..... абе принудително обслужване на предница заради скъсана шпилка как ви звучи?
                          0888932647

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Коментар

Тази 6мм шпилчица няма да отдаде никаква никаква температура на този голям амортесьор,но щом великите философи са решили.Не се сещам какво вредят искрите на каплата,гумата и накладките.

Коментар

Абе философстваме тука.....

Може да си няма телоподаващо човека бе Джартов. А гадните искри се лепят и правят язвички на всичко гладко и лъскаво....... и после корозират ..... абе гадно.А за топлоотдаването може и да си прав ама като не ми е в ръцете и ще го прави някой , който може и да не се съобрази въобще ......

Е защо не даваш да го пробва първо с клещите а?
                              0888932647

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X