Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На колко атмосфери трябва да се помпат 2-те гуми?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: На колко атмосфери тябва да се помпат 2-те гуми?

Вчера експериментирах с 1.0 атм на предната и 1.2 атм на задната. Ами, добре беше. Смятам, че предната може да падне до 0.9-0.8 атм, но за задната се съмнявам под 1.0 атм, макар че не се знае. Повтарям, че става дума за ендурист 120кг + мотор 150кг.
    "Всеки струг - танк! Всеки шлосер - войн! Всеки детайл - бомба в лицето на империализма!"

Коментар

Пробвай обратното - предната на 1.0, задната на 0.8. Задната е много по-широка, трябва и по-малко налягане. Предната ако се изпусне много по-лесно се криви каплата. Ако има папиони - със сигурност.
      Предната зима карах ХЛ-а със митас С-02 на сняг на 0,2 атм. Беше перфектен - катереше всички баири, които катери на мокро на 0.8. Но това е мноооого твърда гума.

Коментар

До: На колко атмосфери трябва да се помпат 2-те гуми?

Нямам папиони. Страх ме е да не скъсам вентил.
        "Всеки струг - танк! Всеки шлосер - войн! Всеки детайл - бомба в лицето на империализма!"

Коментар

Пиша това за информация на по-тежичките ендуристи с по-тежички ендура. Пробвах предната на 1, а задната на 0.9 атм. и нямаше никакви проблеми. Мотора се държеше много добре в ужасна кал. Ще продължа да експериментирам с по-ниско налягане и ще ви държа в течение. Напомням ви че нямам папиони.

Коментар

Аз пък вчера карах и двете на 0,6 атм. Кал, лед, шума, твърд макадан и камъни но бавно на тях.
            Държеше се като на релси. Забравих да кажа, че задната беше чисто нов Бриджстоун.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
              Аз пък вчера карах и двете на 0,6 атм. Кал, лед, шума, твърд макадан и камъни но бавно на тях.
              Държеше се като на релси. Забравих да кажа, че задната беше чисто нов Бриджстоун.
              Aз забравих да кажа, че Чинела без нива гума не кара

Коментар

Първоначално публикуван от SAMURAI Преглед на мнение
                Аз моя КЛХ 150кг + мен 120кг го карам на 1.5 атм за двете гуми на сух терен. Нямям кой знае какви оплаквания. Доста съм тежък и се притеснявам да го пусна по-долу, но като ви чета писанията се навивам да го пробвам на 1,2атм. Аре от мен да мине, ако се представи добре може и на 1,0 атм да се престраша. Обаче на по-ниско налягане се притеснявам да го пробвам, защото все пак съм бая тежък. Преди да сложа Максиса бях с Дънлоп он/оф. Така го купих мотора и на първото тестово каране ги пуснах под 1,0 атм и резултата беше, че предната гума се разбортира и застана на криво. Е, прибрах се криво, ляво. Да, да, да знам че двата типа гуми са съвсем различни, но все пак се притеснявам да сляза под 1,0 атм. Някой с мойте килограми и с подобен на моя мотор карал ли е под 1,0 атм?
                Мотора ми е Aprilia TUAREG 350 и е 175кг. с пълен резервоар, който е 30л., но го карам с не повече от 12-15. Аз съм 105кг. (чисто гол ), а с екипировката можеби ставам около 115. Та простата сметка сочи, че в комолект сме около 275кг.Задната гума ми е MITAS C-02 130/80-17, а предната Pirelli Scorpion 90/90-21
                Задната я карам на 1атм защото съм без папион, а и ми харесва да карам бързо по камъни. Предната съм я спадал и под 1 на око, но много здраво блъска, а и бях с масло 20W, което лятото не беше проблем, но в студеното не се кара. Сега съм с масло 5W, и я карам на 1.2-1.3атм за да не се съобразявам откъде минавам за да я пазя.
                Но пазбира се, всичко е субективно, и мисля, че всеки сам трябва да реши какво го устройва във връзка с машината, стила и местата на които кара, с метеорологичните условия и собствените си възможности.
                ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Доста се позабавлявах "разлисвайки" тези пет страници. Двама трима се опитват да кажат каквото трябва други си казват аз така ги помпам и си ми е добре, даже модераторите "изпушиха" по едно време.
                  Повечето на дали ще усетят голяма разлика дали гумата ще им е 0.8 или 2 атмосфери. Ако имат проблеми ще ги отдадат на нещо друго. Даже имаше и мнение, че пишело на гумите колко да се помпат. Да пише, но там пише MAX налягане. Ако гониш секунди или конфортно каране ще се съобразяваш с налягането (казано е в началото). По каталог е едно (както го дадоха по-горе), но в зависомост от тежеста ще +/_ 0.1-0.2 атмосфери. Лично аз карам повече в гориста и кална почва 90кг съм и най-конфортно съм с 0.7-0.8 предни и 0.8-1,0 задни, а при по-твърда почва ги качвам с 0.2.
                  Разбира се тези които нямат Папион (малко ми е неестествено защото аз го знам като butterfly) не могат да си позволят лукса да смъкват прекалено налягането.
                  Аз винаги преди състезание ги помпах в повече, след като обхождах маршрута преди старта смъквах налягането в зависимост от терена. Но веднъж в бързината забравих да го направя. Цели два часа подскачах като топка из корените и камъните, ръцете ми се надуха, не можех да стисна съединителя даже.
                  Темата се раздууууу прекалено много.
                  Всеки уважаващ себе си оф роудър, трябва да си следи налягането на гумите.
                  Някой по-отгоре се чудеше за мерни единици. Някои манометри са в PSI т.е 10PSI=0.68atm. или 1атм=14.7PSI
                  Надявам се да не съм ядосал някой.

Коментар

Първоначално публикуван от spotbeam Преглед на мнение
                    Разбира се тези които нямат Папион (малко ми е неестествено защото аз го знам като butterfly)
                    то е същото де...
                    По принцип си е пеперуда...
                    Папиона на сръбски е пеперуда, както и на някои наши диалекти от по-западна България.

Коментар

Rim lock Му казват, буквално преведено защипващо към обръча.
                      Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от spotbeam Преглед на мнение
                        ... Повечето на дали ще усетят голяма разлика дали гумата ще им е 0.8 или 2 атмосфери...
                        Не мога да се съглася с теб колега. Е, как няма да усетят разлика? Аз, както съм писал в началото карах на 1.5 атм. и двете гуми. Сега карам предната на 0,9 атм., а задната на 0,8 атм. Разликата е все едно карам друг мотор. В пъти по стъбилен, особенно на кал. И возията е съвсем друга. И това не си го внушавам. Отрази ми се на стила на каране. Аз без да съм състезател и кой знае какъв карач усетих разлика междо 1.5 и 0.8, а какво остава за 2.0 и 0.8 атм.? Е, ако се качи някой абсолютен новобранец може и да се обърка. Може да отдаде разликата на друго, но определено ще почувства разлика.

Коментар

Първоначално публикуван от SAMURAI Преглед на мнение
                          Не мога да се съглася с теб колега. Е, как няма да усетят разлика?
                          Правилно, и се радвам щом усещаш разликата. Разглеждайки какво е писано из тези 5 страници.... Нищо лично към тебе. Аз само обобщих.

Току що погледнах малко по-нагоре един пост и там Чинела споменава, че карал на 0.5 и се чувсвал като на релси. Човекът иска да каже, че прекалено меки също не е на добре.
                          Последно редактирано от spotbeam; 09-01-09, 16:14.

Коментар

Веднъж съм карал по съвет на един професор с гуми напомпани на 1.5 и това беше едно от най лошите ми падания нямам си на идея колко корав трябва да си да караш с гуми напомпани на 2 атмосфери
                            [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X