Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Избор на масло
Свий
Това е залепена тема.
X
X
-
От: Избор на масло
Течливостта на масла с вискозитети 10w-40 и 20w-50 при една и съща температура на двигателя е различна.Масла с вискозитет -50, -60 се използват при по-голямо топлинно натоварване на двигателя.Ако карате в гората (при по-високи обороти и по-ниска скорост) всичко ще е наред.Маслото не е много подходящо за по-спокойно каране.Например при температура 110 градуса С течливостта на масло с вискозитет -40 ще е по-висока.При същата температура масло с вискозитет -50 ще има по-ниска течливост и е възможно да се стигне до недостиг на масло в някои части на двигателя, където маслопроводите са с по-малко сечение.Така че подборът на масло зависи и от стила на каране.
Коментар
-
До някъде си прав,до някъде не. Когато маслото е с по-висок визкозитет при 100 градуса,ще изтича по-малко от хлабините и ще се запазва по-добре масления клин между триещите части.Когато му падне визкозитета, ще падне и общото налягане в системата,като дебита на помпата ще намалее от изтичането на маслото през хлабините.Доказано е опитно че един плъзгащ лагер работи нормално,когато кинематичния визкозитет при 100 градуса е не по-нисък от 6 сантистокса. Още повече ,че основното износване на един двигател е при начално стартиране и при рязка промяна на оборотите на двигатели.Така ,че е важно маслото как се придвижва,при относително нормални работни температури.Ако визкозитета е по-висок при ниски температури се придвижва трудно по маслените магистрали и трудно смазва триещите части,защото просто то липсва там.За това масла с по-висок начален визкозитет ,е хубаво двигателя да позагрее и тогава да почва да се напъва.Иначе има доста случаи на превъртели лагери от голям визкозитет на маслото заради трудното му стигане до триещите части.За това най-добро масло се предполага че е 0w-60,но такова масло още не е измислено.Така ,че не е важен само визкозитета на маслото,но и неговите антипенни присадки и диспергиращите,които са необходими за прилепването на маслата към триещите части.
Коментар
-
В сайта на МОТУЛ препоръчват масла от сериятя 7100 ,каквото е и наличното ми. Визирам употребата му през горещите месеци,когато температурите са над 20 градуса.От таблицата виждам,че мотора му дават 20W 50 при темп. над 10 градуса.Не смея обаче и да рискувам ,а и маслото не ми е изхвърля-доволно е скъпо...
В крайна сметка температурата на загретия двигател не е ли почти константна ,а от там и вискозитета на маслото?PATROL 2.8TD КЪСА БАЗА -МАЛКО ПИПНАТ
КТМ 990 ADVENTURE , SUZUKI DRZ400-E,YAMAHAYZ250F
0899187766
Коментар
-
Сега ме "хвърлихте в музиката"
Зимата карам с 10W40,a лятото с 15W50 - Motul 300V
Не карам по състезания,но си го тормозя доволно в гората.По-добре ли ще е и лятото да го карам с 10W40 ?Николай Миланов
"Fear. Fear attracts the fearful… the strong… the weak… the innocent… the corrupt. Fear. Fear is my ally."
Коментар
-
Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнениеами какво ти пише в менюъла, или поне какъв ти е мотора?
е така на примависта - карай го с 5W50
п.п.Модела на маслото,което съм избрал го има само в двата варианта 10w40 , 15w50 .Николай Миланов
"Fear. Fear attracts the fearful… the strong… the weak… the innocent… the corrupt. Fear. Fear is my ally."
Коментар
-
5W50 в Амазон е 2 кинта по-евтино от 15W50 в момента.Не ви знам от кьде купувате масла,но аз сьм напьлнил половин багажник с масло което го дават и за вьздухари боксери,за Харлита и каквито там мотори карат тук.9 кинта или нещо такова е тукашната цена,52 долара за 6 литра.TOYOTA SEQUOIA ‘11
W140 S420 '99
Коментар
-
Аз ползвам 10W-60 на IGOL някакво рейсингово специално за мотоциклети с голямо натоварване....... Покрива и препокрива всички стандарти........ Масло на 4-ри резервоара, отварям да сменя пуловете на клапаните и след това три пъти се мия и все са ми мазни ръцете
Цената за два литра е 32.50 с отстъпката. А най важното според мен е, че го взимам директно от вносителя.
http://mymoto.bg/showProductPictures...L_3.jpg&next=0
Не можах да намеря друга снимка в нета.Последно редактирано от chavetoo; 11-02-13, 19:16.EXC TPI 2019
Коментар
-
Първоначално публикуван от Helik Преглед на мнениеЕто го и моето масълце за новия сезонСпециален поздрав за Пешо 74
По средата на сезона се наложи да мина на добре познатото 15W50 пак на Агип. Не че исках да бягам от 10W60 но в магазина нямаше, а беше спешно защото на другия ден тръгвах за морето ( с мотора естествено)
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар