Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпроси за смяна на маслото на 2т

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: На колко време се сменя маслото на 2т

Spotbeam не забравяй че във форума сме любители и тия часове за които говориш за нас не стоят точно така
    Нито можем да караме като състезатели, нито пък повечето от нас карат на състезание(който кара си прави други сметки), така че нещата са много различни. Наистина буталото се сменя на 10-20 часа, но и в щатски сайтова има публикации за КТМ 2Т ендурата, че с едно бутало изкарват без проблем цял сезон, и не става въпрос че сезона е каране всеки месец по веднъж, а далеч далеч повече часове.
    По отношение на маслото в скоростите и 2Т и на 4Т нуждата е еднаква, колкото е по-малкомощен мотора толкова по-често се ползва съединителя, съответно толкова по-бързо маслото си губи свойствата и смяната му трябва да е по-честа.
    Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Първоначално публикуван от Краси Преглед на мнение
      Spotbeam не забравяй че във форума сме любители и тия часове за които говориш за нас не стоят точно така
      Нито можем да караме като състезатели, нито пък повечето от нас карат на състезание(който кара си прави други сметки), така че нещата са много различни. Наистина буталото се сменя на 10-20 часа, но и в щатски сайтова има публикации за КТМ 2Т ендурата, че с едно бутало изкарват без проблем цял сезон, и не става въпрос че сезона е каране всеки месец по веднъж, а далеч далеч повече часове.
      По отношение на маслото в скоростите и 2Т и на 4Т нуждата е еднаква, колкото е по-малкомощен мотора толкова по-често се ползва съединителя, съответно толкова по-бързо маслото си губи свойствата и смяната му трябва да е по-честа.
      Краси, аз мисля че опорочих малко темата. Вярно е. че аз съм вече 20 год извън Б-я, но четейки наоколо ми става драго да виждам че нещо което преди ми беше абсолютно невъзможно да правя сега се развива в пълна сила и много хора приемат нещата не толкова любителски. Даже ако им кажеш, че са любители ще се засегнат.
      Да, можеш да изкараш с едно бутало цял сезон (това са около 16 старта) при наличието на синтетиката. НО не бих се наел да твърдя същото за 125 кубика, както и за сегментите. А, за това че си ме разбрал каво искам да кажа с износването на сегментите, благодаря - колкото е по-износен Двигателя, толковапо по-често превключваш и държиш на полусъединител.
      Последно редактирано от spotbeam; 10-12-08, 11:22.

Коментар

В България ендурото е чисто любителско, ако някой се смята за про нека погледне клиповете от www.promoto.tv които пуснах във темата за мултимедия ...... и да каже е е про. За мотокроса е малко по различно, там наистина има няколко про карачи.

Радвам се че хора като теб които наистина разбират и имат опит са във форума, недей се отдръпва от това че някой ще ти каже "ти пък колко разбираш" и ще ти извади от 9 кладенеца пълни кофи с глупости, за жалост такива хора изгониха много свестен народ от тук.
        Husqvarna WR125 94-->Honda CR125 97-->Yamaha YZ125 04-->KTM 200EXC 07-->KTM 250EXC 06-->KTM 250EXC 09

Коментар

Е в крайна сметка на колко часа се сменя маслото? Два пъти в сезона и 30 часа нямат много общо.
          Аз карам 8 часа събота и неделя тоест 32 часа на месец трябвали всеки месец да сменявам маслото в скоростите????
          Като си взех мотора ме посъветваха да го сменявам веднъж на сезон!
          [IMG]http://www.maxmediabg.com/moto/bobi2_podpis.jpg[/IMG]

Коментар

Първоначално публикуван от borisgp Преглед на мнение
            Е в крайна сметка на колко часа се сменя маслото? Два пъти в сезона и 30 часа нямат много общо.
            Аз карам 8 часа събота и неделя тоест 32 часа на месец трябвали всеки месец да сменявам маслото в скоростите????
            Тук става въпрос за моточасове, а не за астрономически, между които няма нищо общо.
            Димитър Тенев

Коментар

Щом караш 32 часа месечно го сменяй поне венъж през месеца.
              А и когато маслото си влоши параметрите се усеща и на съединител и на скоростите.

Коментар

Аз карах половин сезон без да го сменям в един момент скоростите започнаха да се превключват малко по твърдо, а в началото влизаха "ато в масълце" възможно е да е от това че не съм сменял маслото доста време.

И все пак един моточас на колко астрономически часа се равнява?
                Ако науча ще мога да си легна спокойно тази вечер

Коментар

И все пак един моточас на колко астрономически часа се равнява?
                  Ако науча ще мога да си легна спокойно тази вечер
                  Не може да се каже, не е постоянна величина.
                  Пример, когато караме на 1 и 2 предавка по труден терен моя моточас метър отчита ХХ часове за един астрономичеки час.
                  Но когато караш по черен път и скороста е по висока на 4 - 5, то показателите са YY за един астрономически час.
                  Не мога да ти кажа, но има огромна разлика.
                  Моточасметърът отчита електро импулсите на свеща и от там се формира моточасът.
                  Това не звучи никак научно и си е така, но толкоз знам от практиката ми.

Коментар

Продават се моточасметърчета и не са много скъпи, купи си едно и ще си спокоен

Коментар

Е доста ценно нещо научих днес де .... Това ще от голямо значение за правилната експлоатация на мотора!

Благодаря!

Коментар

Както се спомена отгоре това е относителна величина. Аз го дадох като основа. До колкото си спомням моточас беше работата на един двигател в продължение на 1 час при еди какви си обороти и при еди какво си натоварване. От вас си зависи как товарите двигателя, къде карате, колко често и при КАКВИ условия. Чак пък да си купувате часометър, не заслужава.
                        Аз лично бих предпочел да си сменя маслото 20 пъти, но да не сменям съединител и да не цепя трансмисията за ремонт. Не знам какви са цените на маслата в Б-я, но предполагам, че можете да си купувате по 1 литаър без да ви навреди на бюджета.
                        Когато бях ученик в тогавашният техникум Вилхелм Пик, имахме един учител, който много уважавах и все още уважавам - Димов. Той толкова нагледно ни обясни защо трябва да сменяме маслото и защо не трябва да надвишаваме нивото му. Казвам това, защото много хора не обръщат внимание на този момент и карат докато стане нещо. Примерът беше: "Представете си, че вие сте двигателя и сте във вода до коленете и тичате в нея. Сега представете си, че водата ви е над коленете, какво се получава? Представете си сега, че трябва да тичате в басейн пълен с боза....". И така маслото е вече като "боза" - пожелирало се е, тогава ще се получи това което borisgp спомена. Гъстотата на маслото не поаволява на съединителя да се отдели напълно. Не забравяйте, че и влага влиза в маслото. При двигателя малко вода или кондензат ще се изпарят, но не и от трансмисията. При миенето също може да влезне вода ако използвате водоструйка.
                        При мене условията на каране, бяха или много сухо и горещо или кал до колене.

Коментар

Spotbeam, би ли препорачал масло за 2т, ако е вазможно по конкретно като вискозитет ,марка, ....... от написаното по горе виждам че си най в час, ....искам да сменям маслото често за да карам повече.

а ....и по горе си писал за 40 ска , нямя ли да увлича като е толкова гъсто ( имам предвид като съм на съединител )

Коментар

Карайте с 4Т масло 10W40 или още по-добре 15W50, но за мотоциклети. Нито е гъсто нито увлича.

Коментар

Първоначално публикуван от Краси Преглед на мнение
                              Карайте с 4Т масло 10W40 или още по-добре 15W50, но за мотоциклети. Нито е гъсто нито увлича.
                              Ето ти го отговора. Аз лично използвах двигателно за дизали, което е с малко по-голям визкозитет. Сега ще ти кажа каква е разликата между тези масла които ги дават за скоростни кутии на 2Т и двигателните масла.
                              1. Цената. Предполагам, че и при вас цените са 4-5 пъти по-високи.
                              2. Двигателните масла съдържат прибавка (detergent) в повече, която предпазва маслото от химическото въздействие на изгорелите газове.
                              3. Двигателните масла имат по-малка пенливост.
                              Въздържай се от тези масла за трансмисия които имат GOLD ( в наименованието). Съединителя ще ти приплъзва.

Коментар

Странна работа. Ще знам да си повиша цените на maxima-та

Литър Maxima MTL е с около лев по-скъп от литър обикновено двигателно мотоциклетно масло пак на Maxima. И два пъти по-евтин от синтетичната Maxima.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X