Петре не искам да те отчайвам, но в ЮЕСЕЙ МХ-шампионата последния кръг дето гледах по АБмоторс, нямаше ни един КТМ
Все едно са я забранили тая марка там
Аз също съм фен на КТМ и мисля че са много хубави мотори въпреки че повечето мотористи са скептични относно качествата им.
На световния шампионат по МХ (който е повече европейски )обаче нещата са доста по-различни МНОГО ОРИНДЖ
Понеже въпроса е кое да избере човека - японско или европейско, 2Т или 4Т и заговорихме за КТМ - от европейските мотори само те заслужават внимание.
Имах SX250-1992г. и бях много доволен от качествата му.
По-съвременните 4Т модели пък са супер Само който не се е качвал на такъв мотор може да говори че не са хубави
Така че ако се намери на изгодна цена 4Т КТМ ЕХС (ендуро) - купувай
KTM-a е много хубав мотор, спор за това няма! Причината поради която не го препоръчвам, е че балансът му спрямо обслужване/каране е по към обслужване спрямо ямахите. Проблемът става още по сериозен при условие, че го купуваш 2-ра ръка! Естествено ако смяна на лагерите на коляновия вал, смяна бутало или смяна съединител не те плашат, става.
Естествено ако смяна на лагерите на коляновия вал, смяна бутало или смяна съединител не те плашат, става.
много смени много нещо.... лошо
макар че и на ямахата която имах същите работи и се смениха
даже колановия вал беше комплект цял не само с лагерите 850лв май беше
но явно преди това доста е била карана а и беше от първите модели
войната КТМ Ямаха тепърва се разгаря като вече започва да се прехвърля и на западния фронт тоест в щатите
от няколко години ктм много агресивно настъпва на щатския пазар но ямаха пък са се окопали там отдавна имат си и заводи там та "десанта" няма да е лесен но....
Петре не искам да те отчайвам, но в ЮЕСЕЙ МХ-шампионата последния кръг дето гледах по АБмоторс, нямаше ни един КТМ
Все едно са я забранили тая марка там
Аз също съм фен на КТМ и мисля че са много хубави мотори въпреки че повечето мотористи са скептични относно качествата им.
На световния шампионат по МХ (който е повече европейски )обаче нещата са доста по-различни МНОГО ОРИНДЖ
Да точно така беше, нямаше нито един ктм в клас 250, само на 125 имаше 2-3 мотора. Незнам каква е причината за това но определено ктм не са от най-здравите мотори когато говорим за големи натоварвания. иначе за нашето каране какъвто и да е мотора ще е добре стига да е в добро състояние, така че с удоволствие бих карал един exc 200 или 250
Краси - недей така да говориш за КТМ
Самия факт че се конкурират успешно с японските производители е достатъчно красноречив за качеството им
Това че не присъстват в щатския шампионат не е заради липса здравина.
Ако харли-дейвидсън решат да вкарат техни мотори на мотокрос - просто трябва да вкарат доста пари и готово
проблема с качеството не е само в самата фабрика на ктм
а и в поддоставчиците
по трудно в европа явно се намират качественни поддоставчици
за това биелите им са висеко запалването им вече е японско
мембранните им клапани са V FORCE тоест пак американски
дръжките рентал сдвоените и т.н.
повечето от тези неща се правят донякъде маркетингово заради щтатския пазар но също и за да се вдигне качеството
лошото е че окачването им е WP а като качество на изпълнение на
СЕРИЙНОТО си производство те отстъпват много пред каяба и шова
имат по големи допуски използват по хлабави семеринги и т.н.
ханес механика на австрийците ми каза че тая година модела втулките му издържали мноого малко и трябвало задължително да се сменят
в щатско издание пък четох че преди каране препоръчват да си "обезвъздушиш" семерингите с пластинка 0.015 за да не протекат така правели тунерите на ктм в щтатите
тва обаче предполагам че също скоро ще го оправят
щом взе толкоз да се говори
иначе ктм са най мощтни от серийните мотоциклети и това никой не го отрича
особенно 125 кубиковите им модели всички тестове признават че
ктм125 2т може да бие 250 4т мотоциклет докато другите японски не
сега и 250 2т то също се оказа рекордьор по мощтност
все пак обаче офф роуда не е само конски сили
Ей, пичове, за моторите никога няма да се стигне до точният извод, тъй като повечето на запад отстраняват проблемите в специализирани сервизи на фирмите. Така, че всички слухове са по разкази на хора най-вече от България и бившия соц. лагер, а тук един кара с кофти масла (синтетика от 2 лв), друг не сменя маслото навреме, трети си отстранява малките повреди сам, друг не си чисти възд. филтър, бензинът ни е кофти и т.н. Повечето пък си купуват моторите вече издухани!
Аз съм правил без да искам един тест на сравнително нови ендура на 900 км каране из яка кал до Емине и ще ви кажа резултата все пак. Май съм го казвал и друг път?! От 20 мотора:
10 КТМ EXC
6 Ямахи WR
2 Хонди XR400
1 Кавазаки KLX
1 Gaz Gaz,
накрая нито един КТМ не се прибра на ход до Стара Загора. Последният скъса верига на 20 км от града.
На ход се прибраха 5 Ямахи и 2-та XR-a i Gaz Gaz-a ! Това е един малък тест за машините, но такива бяха резултатите. На нашите две ямахи с Данчо ни протекоха семерингите на вала на малкия пиньон от нахаканата там кал и ни се изпилиха зъбите на пиньоните като игли за 900 км(най-вероятно заради тъмен внос), но това не ни попречи да си изкараме прехода.
Нещо друго, което не исках да ви казвам, но сега се налага: Тест драйвъра на КТМ, който кара в България последния път за пътешествия из Алпите ползва Африка Туин. А на провокативния ми въпрос защо не кара КТМ Adventure той отговори, че познава добре качествата на двата мотора и няма база за сравнение. Африката му е на 147 000 км без ремонт
Механиците на КТМ препоръчват основен ремонт на КТМ EXC на 20000 км Ямахата ми вече е на 30000 и няма въобще такива изгледи.
Аз съм най-върлият противник така елементаено да се сравняват моторите, но ви казвам тези неща въз основа само на мои лични наблюдения, без да ангажирам сериозно никого с това.
Ендурото и сексът не са шега работа !
-------------
Животът се измерва с броят на издишванията !
според мен на ктм специално при 4т моделите ще им се наложи да се потрудят в следващите години
при 2т тата вече са почти от лидерите
но 4т съвсем скоро трябва да вземат мерки имат леко остарели концепции
първо трябва да направят алуминиева рама
тва вече взе да става стандарт
все още има фенове на железните и ктм явно искат да го използват но до 2 години най късно според мен трябва да пуснат кросовите си модели с алуминиеви рами
2 ро трабва да си пооправят двигателите и те вече го правят сега излиза нов модел тази година 250 4т който вече е съвсем модерен с два вала помпата е долу и въобще направен по съвременните стандарти
а като стана въпрос за помпата вече трябва да е ясно че няма никаква работа горе ,струва ми се че го знаят и скоро щте пуснат и 450 модел двигател както са направили 250то
ако си сменят и доставчика на предниците или пък WP направи някакъв сериозен технологичен скок ще е много добре за тях
а и да не забравя да спомена
трабва спешно да въведат и японските ГМП стандарти при производството си и при избора на поддоставчици
Коментар