Отскоро,съм собственик на Хонда Трансалп 600,преди 3 дена я зазимих,свалих акумулатора и вчера говорим с един приятел,който има Шадоу 600,та той ми вика:''Трябва да се припалвана 2 седмици поне веднъж,че иначе,изсъхват карбураторите''.Досега съм имал мотори само инжекции,и не е било никакъв проблем,ако не паля мотора например 3 месеца,докато трае зимата,не съм имал карбураторен мотор,от по-новото поколение,та интересно ми е,вие,препалвате ли си моторите,и какво ще стане,ако,както съм намислил аз,не го паля до март.Според мен,би трябвало да запали безпроблемно.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
''Припалвате''ли моторите зимата?
Свий
X
-
От: ''Препалвате''ли моторите зимата?
От първия ако има бензин в карбовете. Иначе ще го скъса от въртене.
Трансалпа няма бензинова помпа, понеже карбовете са под нивото на резервоара. Има обаче вакумно клапанче, което спира притока на бензин към тях когато двигателя не работи. Достатъчно е да сипеш в резервоара повечко бензин и когато дойде момента за палене да източиш стария бензин от карбовете от дренажните винтчета, да извадиш маркучлето за вакума към клапанчето, с уста да направиш вакум за да се отвори, за 30 секунда може би и си готов.
При мен съм решил проблема елементарно. Понеже съм с вакумна помпа и ако мотора не е бил пален 2 месеца ще ми трябват 4 акумулатора за да го запаля. Източвам единия карб, а ако не ме мързи и двата. На маркуча за бензина от резервоара към помпата съм сложил тройник, на който съм нанизал затапено с тапа маркуче. вадя тапата, инжентирам със спринцовка бензин за да напълни карбовете и паля така, сякаш съм го изгасил преди 1 часYamaha XTM600E '98
Mazda 626 2.0 DITD '99 Estate
Коментар
-
Мъка, мъка.......
Знаете ли как палех моята Африка Туин, след като не е работила примерно три месеца? Дърпах смукача, натисках копчето на стартера и... Палеше все едно, че е изгасена преди един час...
За протокола - Хонда Африка Туин RD 07 от 1998 година.Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
Мдам...
Аз по същия начин си палех Фейзъра, като последната пролет беше след 6 месечен престой и запали от половин оборот.
Напролет ще ви кажа и как е запалила Африката, но не знам дали ще и се съберат толкова месеци некаране с тая топлата зима.
Малко ми е странно това с изветряването на бензина от карбураторите и т.н., но щом се случва - припалвайте, аз паля само ако ще карам.Човекът е човек, когато е на път...
Коментар
-
Владич, РД07 имат изменена система за вентилация на карбураторите и изпаряването е много по-малко. На РД04 може да се преправи лесно, но не виждам смисъл, точно 3 движения ми трябват да напълня карбовете. Все пак се съмнявам след 3 месеца стоене да е запалила само с чукване на стартера, но щом казваш....Все пак ти караше най-новата и запазена Африка в България, а сега...
Yamaha XTM600E '98
Коментар
-
За по-старите модели на Африката има възможност да имитирате сигнал от запалването към релето на помпата и тя да успее да напълни карбураторите. Аз съм го направил на Honda BROS, но там историята е същата. Под седалката съм монтирал едно бутонче и с натискането му помпата сработва веднъж, така след 5-6 натискания звука на помпата се променя, което означава пълни карбуратори.
Относно теорията за изпаряване на бензина, според мен просто изветря и се разлага, което е дори по-зле, понеже остават отлагания. Преди зазимяване източвам карбураторите и сипвам стабилизатор в пълният до горе резервоар, още докато е работил мотоциклета за последно. В много от ръководствата, които не са писани от случайни хора, е написано да се направи точно това. Но пък повечето сме по-умни от "някакви си там инжЕнери", нали?Черпете ме, не ме щадете!
Коментар
-
На Тенерето заместих оригиналната помпа (вакумна),с помпа от Субару Джъсти 1,1 карбуратор.Електрическа ,импулсна производство на Хитачи ,дърпам 1/3 смукача и е взривявам.
Онзи ден препалих само скутера ,та се повозихза крастата разбира се!
Никога нема да мине модата на сръбската музика,сливовата ракия и пъстръвата.
Коментар
-
Иво, прав си. Изпаряване няма толкова, колкото оставяране или изветряване на съставките на бензина, защото съм пробвал да напълня карбовете след дълъг престой без да източа стария бензин. Не поеха никакво количество, бяха си пълни, но въртенето беше много. Иначе за принудителното пускане на помпата си прав - с едно ключе да и се подаде плюс, което ще върши и добра работа при изгасване на мотора, поради липса на бензин.Yamaha XTM600E '98
Коментар
-
Иво, това с добавката съм го правил и ефектът беше кръгла нула.
Със или без добавка и без да източвам нищо от карбураторите си паля без проблеми напролет,
като само си зареждам акумулатора, за да ми даде силен ток.
И понеже обичам да барам тук-там, досега не съм източвал "жаби и гущери" от карбураторите, колкото и да ми се е разлагал бензина вътре.
А за това, че сме по-умни от разни инжЕнери си много прав, аз като инжЕнер любител си позволявам да пропускам някои неща от менюалите, писани преди 20 години.
Все си мисля, че някои неща са се развили оттогава досега, в частност качествата на бензина.
Като спре да ми пали мотора ще източвам карбуратори и ще сипвам добавки, даже и по една лъжица масло в цилиндрите ще сипвам, щото и това го пишат в менюала, и още там каквито магии се правят от знайни и незнайни войни и тях ще направя.
Ей сега като знам много и току виж ми дошла лоша карма и не запаля напролет от половин оборот, ще си посипя тогава главата с пепел, обещавам.Човекът е човек, когато е на път...
Коментар
-
Темата май пак я обърнахте на 'ондаджийски проблемации...
Аз цяла зима прИпалвам, но и покарвам, и позареждам бензинец сравнително често - но все пак по морето климата е по-благослконен.
Иначе най-голямата глупост е периодично да се пали за малко, колкото да видиш дали още може да запали и уж да се поррържа/зарежда/разкарва нещо си там вътре по мотора...
Правилното според мен е или да се кара, или да се зазимява, или алтернативно просто да не се пипа и преди първото палене да му се отдели малко повече време - било то да се зареди батерията, проверят гумите, налее пресен бензин или друго подобно. Без значение дали е прехвалена 'онда или нормален мотоциклет.
Весели празници!
Коментар
-
Хондаджийте са сектанти, то е ясно
Аз затова и лееко така вмъкнах една Ямаха в боя, че да не стане накрая темата "Карбураторите на хондите срещу останалия свят"...
Малко се отплеснахме чувствам вече и затова ще препоръчам на автора на темата следното: сипи си добавка в резервоара и ако ти се занимава си източи карбураторите. Напролет си зареди хубаво акумулатора и пали смело. Догодина недей да бараш нищо и виж дали ще запали лесно след зимата. Така ще знаеш кой вариант работи. За да съм честен и аз ще кажа, че първата зима ги правех тези неща, преди да разбера, че за моя мотор(Ямахата, не Хондата) няма смисъл.
Успех и весели празници!Човекът е човек, когато е на път...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар