Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За и против GPS.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За и против GPS.

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
    Впрочем Мария, вместо да се "съпротивляваш" що не вземеш една такава играчка да се заиграеш ?
    В началото е малко странно, после става интересно, после супер интересно и накрая си я слагаш под възглавницата
    Ако отново трябва да съм честна от известно време обмислям подобна стъпка...
    Life is short, break the rules, forgive quickly, love honestly, laugh easy, ride often, ride free and never regret anything that makes you smile!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Maria R1100GS Преглед на мнение
      Само да си посмяла

Сега като ме питат що нямам GPS отговарям "За кво ми е - Мария да не би да има" и ме оставят на мира. Ама ако се сдобиеш с таквоз как ще се оправдавам

Коментар

Първоначално публикуван от Maria R1100GS Преглед на мнение
        Може ли малко спам?
        Да не се прекръщаваш на Дева Мария?
        П.С. И щерка ми е Мария. Да сте живи и здрави Мариите, както и всички колеги и колежки.

Коментар

Кратко за историята на доверието към техническите навигационни прибори и уреди:
          Съвсем скоро след появяването им, възниква правилото: "Не зяпай тъпо разните екрани и скали, а си отваряй очите и си размърдай мозъка!".
          Толкова за историята.

В авиацията например се ражда ефемизма: "Контролирано сблъскване със земята". В корабоплаването от своя страна, "навигационна грешка" добива още по-богата база за изследване и морски катастрофи за разследване. Всъщност "Изкуството на навигацията" е една тънка книжка. Теорията на навигационните определения заема дебели томове, без явни признаци теоретиците скоро да останат без работа.
          Магнитните компаси лъжат много, за сметка на това често. Електронните компаси хрупат ток, лъжат като дърти цигани и се смущават лесно, като селски моми в мъжка баня. Жирокомпасите са тежки, големи и пият ампери, както руснак лочи водка след седмицата на трезвеността.
          Визуалните способи са хубаво нещо, ако има видимост, опознал си ориентирите, изчислил си вярно магнитното склонение и остатъчната девиация, имаш корегирана карта, навигационна линия с транспортир, добре подострен молив и най-вече време...Явно всичко това на куп се е случвало рядко, та са измислили радиофаровете и радиопеленгаторите и радиолокаторите. После измислили радионавигационните системи (Loran А и С) и Dekka. Наскоро са си надвили на масрафа и са си спомнили какво е писал Артър Кларк преди доста време и започнали да изстрелват в орбита и навигационни спътници- така са се родили Transit и Цикада, а неотдавна и GPS. Galileo е ембрион, а ГЛОНАСС се роди с пъпна връв увита около шията.
          Всъщност всички тези навигационни системи са създадени за да си хвърляме бомби и ракети по главите. Ако някои с пагони започне обратно броене, хич няма да ни е до точност от 1-2 метра, но явно това е цената да имаме достъпна, глобална навигационна система работеща във всякакв и метеоусловия.

GPS-а в мирно време е много полезна система за масова употреба от слабо подготвени хора, без явна алтернатива в близко бъдеще. Харесвам я и я използвам. Когато съм и се предоверявал съм бъркал. И на мен не ми харесва да завися от кефа на Пентагона, но времето на квадранта и астролабията изтече, а инерциалните системи ги няма още по рафтовете на дюкяните...
          Колкото по-добре познаваме основните методи на навигацията, толкова по-добре ще използваме GPS, а и всяка друга навигационна система.

P.S.
          Стефан ще миряса, когато има УАЗ с ел. двигател и шепа йонни батерии за има-няма 100-200 хил. км (или поне парна машина), инерциална система колкото кутия цигари и келнерка с каса студена бира в крайната точка на прехода.
          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
          No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
            Кратко за историята на доверието към техническите навигационни прибори и уреди:
            Съвсем скоро след появяването им, възниква правилото: "Не зяпай тъпо разните екрани и скали, а си отваряй очите и си размърдай мозъка!".
            Толкова за историята.

В авиацията например се ражда ефемизма: "Контролирано сблъскване със земята". В корабоплаването от своя страна, "навигационна грешка" добива още по-богата база за изследване и морски катастрофи за разследване. Всъщност "Изкуството на навигацията" е една тънка книжка. Теорията на навигационните определения заема дебели томове, без явни признаци теоретиците скоро да останат без работа.
            Магнитните компаси лъжат много, за сметка на това често. Електронните компаси хрупат ток, лъжат като дърти цигани и се смущават лесно, като селски моми в мъжка баня. Жирокомпасите са тежки, големи и пият ампери, както руснак лочи водка след седмицата на трезвеността.
            Визуалните способи са хубаво нещо, ако има видимост, опознал си ориентирите, изчислил си вярно магнитното склонение и остатъчната девиация, имаш корегирана карта, навигационна линия с транспортир, добре подострен молив и най-вече време...Явно всичко това на куп се е случвало рядко, та са измислили радиофаровете и радиопеленгаторите и радиолокаторите. После измислили радионавигационните системи (Loran А и С) и Dekka. Наскоро са си надвили на масрафа и са си спомнили какво е писал Артър Кларк преди доста време и започнали да изстрелват в орбита и навигационни спътници- така са се родили Transit и Цикада, а неотдавна и GPS. Galileo е ембрион, а ГЛОНАСС се роди с пъпна връв увита около шията.
            Всъщност всички тези навигационни системи са създадени за да си хвърляме бомби и ракети по главите. Ако някои с пагони започне обратно броене, хич няма да ни е до точност от 1-2 метра, но явно това е цената да имаме достъпна, глобална навигационна система работеща във всякакв и метеоусловия.

GPS-а в мирно време е много полезна система за масова употреба от слабо подготвени хора, без явна алтернатива в близко бъдеще. Харесвам я и я използвам. Когато съм и се предоверявал съм бъркал. И на мен не ми харесва да завися от кефа на Пентагона, но времето на квадранта и астролабията изтече, а инерциалните системи ги няма още по рафтовете на дюкяните...
            Колкото по-добре познаваме основните методи на навигацията, толкова по-добре ще използваме GPS, а и всяка друга навигационна система.

P.S.
            Стефан ще миряса, когато има УАЗ с ел. двигател и шепа йонни батерии за има-няма 100-200 хил. км (или поне парна машина), инерциална система колкото кутия цигари и келнерка с каса студена бира в крайната точка на прехода.

Това слага край на коментарите
            offroad фен
            1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
            TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Чудех се дали да го пиша... ама кво пък? Връщам се от София за Пловдив и разполагам с 4,5 часа до края на тренировките на дъщеря ми. Широко ми е около врата и казвам на ТомТом-а да ме преведе през най-КРАТКИЯ път през Пазарджик до вкъщи. Малко преди Ихтиман ме свали от магистралата, прекара ме няколко пъти под нея и ме заби над тунела. Не знаех, че там има крепост. Сигурно това е "Траянови врата". Оттам юруш надолу /живописен път, по който две коли не могат да се разминат/. Докара ме до един кръстопът и ми каза да карам на дясно /урва, издълбана от дъждовете/. На ляво ми беше вход към магистралата. Реших, че "Мазда 5" не е за на дясно и си хванах магистралата. Следващия път ще отида с по- подходяща кола и ще видя къде ще ме откара. Никога не съм предполагал, че има такива местенца над тунела. Жалко, че не бях с джипката.
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Не помня къде, но там някъде отгоре има торфена яма, така че внимавай. Не знам колко е голяма, със сигурност не е малка. Никой не знае колко са дълбоки такива неща. Десетки - стотици метри. Там товарехме, за затревяването на скатовете. Да не се ронят. Него лято беше сухо, но ме бяха предупредили че не може да лазя вътре с фадромата, само отгоре.
                Изкарало те е на стария военен път. Той по проект вървеше успоредно на цялата магистрала. А през тунелите минаваха разни бригади за тилово осигуряване, и много танкове, от равното - между чукарите. Там винаги има мъгла, и дерета със завои. Самолетите не могат да улучат.

Коментар

Преди два дни направих обиколка с около 4000км. През цялото време съм ползвал GPS, подробна хартиена карта на съответната държава и съм питал. Сега се чудя кое от трите е излишно.

Коментар

Бойко, чудиш се, защото задната седалка ти е заета и нямаш място за най-надежното средство...
                    Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
                    Ok, съгласих се.
                    Изхвърляме GPS-ите, изхвърляме картите и се вземаме Дядото
                    /отзад на мотора/
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Мисля,че темата е безмислена...Ти какво бил предпочел ако си гладен-да ти дадат храна или да те оставят гладен!
                      [B]Honda 450R
                      Kawasaki 450R -продава се!
                      Range Rover Sport 2.7 stormer ;)[/B]

Коментар

Първоначално публикуван от juST Преглед на мнение
                        Мисля,че темата е безмислена...Ти какво бил предпочел ако си гладен-да ти дадат храна или да те оставят гладен!
                        Хахаха - ГПСът е храната на пътешественика - така ли да разбираме мнението ти.

Коментар

Аз пък си спомням, как до четвърти клас, ни караха да пишем с перодръжки и мастило, при положение, че вече имаше химикалки.
                          Дано да ме разберете правилно.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                            Аз пък си спомням, как до четвърти клас, ни караха да пишем с перодръжки и мастило, при положение, че вече имаше химикалки.
                            Дано да ме разберете правилно.
                            Колега, четете ли темата???
                            Никой не отрича възможността човек да се ориентира по звездите и с един компас в ръка.
                            Дано ме разберете правилно.
                            Per aspera ad astra.

Коментар

Първоначално публикуван от Тануцо Преглед на мнение
                              Колега, четете ли темата???
                              Никой не отрича възможността човек да се ориентира по звездите и с един компас в ръка.
                              Дано ме разберете правилно.
                              Да. И за това се чудя на подобни теми.

Коментар

Първоначално публикуван от juST Преглед на мнение
                                Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                                Хахаха - ГПСът е храната на пътешественика - така ли да разбираме мнението ти.
                                Аз пък помислих че ще изяде дядото...
                                Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                                Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X