Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

    “Go on an adventure!” - they said – “It’s going to be fun!”- they said …

    Лятната ми ваканция винаги преминава по един и същи начин – лежа на плажа и блея в морето.

    Тази година обаче ми предложиха нещо много различно – ADVENTURE! С мотори да обиколим Балканите. Речено – сторено!

    Когато обсъждахме плана, респективно багажа, Събин каза, че понеже такова пътешествие ми е за първи път, мога да си взема всичко, каквото поискам. Ха-ха, голяма грешка!

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_3286.jpg
Прегледи:1
Размер:141.1 КБ
ID:6061758

    За 7 планирани дни – 7 чифта от всичко, което би могло да ми потрябва, плюс 4 /словом: четири/ чифта обувки, душ-гел, шампоан, парфюм, репелент, тоалетни принадлежности, боне и ръкавици.

    План : България – Гърция – Албания – Косово – Черна Гора – Хърватска – Босна – Сърбия – България

    Старт : 18.06.2014



    Ден 1: Тръгнахме от София с KTM Adventure 990. Идеята беше по пътя да се срещнем и продължим с Димо и Яна с BMW-то и Тошко, също с КТМ. Потеглихме към обяд към Гърция. Времето беше преобладаващо, и понеже не ни притесняваше с нищо, решихме да уважим скарата „При Митака” на пътя край Струмяни. От нашите спътници все още нямаше и следа, за това хапнахме по метър месце и продължихме. Не след дълго минахме границата и вече бяхме в Гърция. Решихме вместо да чакаме бандата в хотела, да се разходим в Серес. Голям кеф е да си махне човек кожените дрехи

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140618_164820_IMG_4404.jpg
Прегледи:1
Размер:107.9 КБ
ID:6061759

    Пийнахме кафе и се запътихме наобратно, към хотела. Идеята на Димо беше да спим в едно хотелче в с.Керкини край езерото Керкини. Езерото там е известно с това, че много и различни видове птици гнездят и се размножават от Март-Април до към Юли-Август. Много птици много нещо! Има построени специални наблюдателници, от които фотографите ги дебнат и заснемат. Собственикът на хотела ни разказа, че по реката от България идват множество боклуци в езерото, но сред тях има и дървени трупи, което за птиците било добре, понеже си строяли гнездата върху тях и гърците в онзи район са общо взето хепи от факта.

    Така. Тръгнахме от Серес и отбихме към Керкини. Небето беше драматично-черно и яко контрастираше с цъфналите ярко жълти слънчогледи край пътя. Карайки по тясното пътче край езерото, ясно виждахме как над главите ни фуниеобразно се събират облаците, точно както във филмите за торнадо. Виждайки задаващият се дизастър, решихме, че това е много красив и интересен момент за снимане. И вместо да се стреснем и изнесем от там, се забавлявахме безумно:

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140618_180827_IMG_4499.jpg
Прегледи:1
Размер:97.7 КБ
ID:6061760

    На това място :

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140618_181753_IMG_4409.jpg
Прегледи:1
Размер:132.7 КБ
ID:6061761

    сметнахме, че е крайно време да си сложим дъждобраните. Тъкмо ги облякохме, и дойде Бурята! Качихме се на мотора, но едновременно ни заблъскаха ураган, дъжд и градушка. Лошото беше, че сме на тесен път, от двете страни на който имаше само вода. Езерото ни бе заобиколило и бурята ни хвана на възможно най-неподходящото място! Опитахме да продължим на ход, но се оказа невъзможно. Слезнахме от мотора. /така си мислех, в последствие се стана ясно, че така бързо ни е треснал ураганът, че Събин не е успял да слезе/. Събин с едната ръка държеше мотора, а с другата мен. Вятърът ме подмяташе като носна кърпа. Умирах от ужас да не захвърли мотора и Събин във водата. Стоях с глава към бурята под ъгъл 45 градуса и се държах, за да не излетя и аз към водата. На всеки 3 секунди силата на бурята ставаше х2. Ескалираше бурно и ние на практика не знаехме кога и дали ще спре. Впрегнахме всичките си сили да се задържим на тесния път и никой и нищо да не излети във водата. Градушката бясно тряскаше по каската ми и смътно чувах Събин как ми крещеше в комуникацията да си прикрия ръцете, за да не ми изпочупи пръстите. Беше нещо невиждано от мен до сега.. След известно време, не знам колко, вятърът понамаля. Събин извика да се качвам на мотора и се махнахме от това място. Двайсет метра по-надолу по пътя намерихме беседка и се „скрихме” там.



    Изчакахме да поотмине бурята и яхнахме мотора. И ново двайсе – на единствения път към селото беше паднало огромно дърво, беше ударило една кола и пътят беше абсолютно блокиран.



    Събраха се коли и от двете страни и докато се чудим какво да правим, дойде един байчо с един пикап. Изпсува три пъти на чист гръцки и си замина. На учуденият ми поглед, един опърпан младеж ми обясни на чист български, че байчото е отишъл за резачка и след минути ще реши проблема. Така и стана – дойде човекът с една моторна резачка, наряза ствола, мъжете дружно разчистиха пътя и продължихме цееееееели 300 метра – там беше хотела, до който се опитвахме да стигнем последния час Били сме толкова близо..

    Посрещна ни един страхотен симпатяга. Оказа се моторист с Африка Туин, който веднага ни настани, показа ни място за мотора и беше много изненадан от разказа ни за бурята. Каза, че тя ни е хванала на възможно най-гадното място. Качихме се в стаята и направо не ми се вярваше, че премръзналите ми и мокри до коленете крачета усещат топла вода Изкъпахме се и тъкмо когато се насочихме към кръчмата, дойдоха и останалите – Димо, Яна и Тошко. Tе, вместо да си правят снимки, са решили да изчакат в една бензиностанция бурята да отмине. Браво на тях

    Всички вече изкъпани, преоблечени и в прекрасно настроение, седнахме на вечеря. Вечеря? Мда – Bull! Какво? Bull – каза нашият домакин. Аз направих някаква първосигнална неконтролирана физиономия и си поръчах гръцка салата, ракия БЕЗ анасон и вода, обаче Събин реши да пробва ястието, което предлага заведението. В онзи район отглеждат някаква специална порода добичета, финансира ги Европейският съюз и най-много внимават да не се омеша работата с чужди крави Манжата се оказа супер вкусна – крехко месце и домашни картофки мммммм! И така с ракийки и салатки и някакви странни манджи премина вечерта. Накрая удовлетворени и преяли, си легнахме.

    П.С.1. Моля да извините евентуални географски неточности, които може би ще има в моя разказ
    П.С.2. Всички снимки, с изключение на размазаните, са дело на Събин. Размазаните са мои.
    Кръвна група 0+

    Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

  • #2
    От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

    Ден 2: Керкини, Гърция – Саранда, Албания

    Дет’ се вика – нов ден – нов късмет! Станахме рано, пооправихме се и слязохме на закуска. Бяхме единствените в хотела. Една добра жена взе да принася на масата ни всякакви вкусотии, които аз лично не опитах, защото не закусвам, но останалите споделиха, че са разкошни – варени яйца, пресни плодове и зеленчуци, ябълков щрудел, солен пай, биволско кисело мляко с гъстотата на домашно масло, филийки, банички, сладка и какво ли още не. Единственото гадно беше кафето – шварц, ама от най-рядкото. Както и да е – една ометена маса, три кафета и две цигари по-късно бяхме строени пред хотела с всичките багажи. Ботушите ни още не бяха изсъхнали, но ние бяхме в чудесно настроение. Газ към Албания! По пътя нямаше кой знае какво интересно – път, 3 мотора, и толкова. Преди границата вече беше 27 градуса. Решихме да спрем в Йоанина. Гълъбин се обади, че е на 50 км от нас и трябваше да го изчакаме. Бандата се разсъблече на крайбрежния път, а аз и Събин тръгнахме да обиколим и да намерим някое приятно ресторантче. Оказа се, че има само кафенета наоколо, но изведнъж погледът ми спря на 5 чадъра до водата! Отидохме там и попаднахме на много готино местенце за похапка, попийка и почивка. Седнахме и звъннахме на останалите да дойдат. Междувременно, да не чакаме така, на празна маса, си поръчахме по бира. С бирата ни донесоха печена наденичка, картофки и някаква салата – ей така, за мезе! Е да, това беше нашето място. След малко дойдоха и останалите, разпльокахме се на столовете и в лаф и смях очаквахме Гъби.



    Не след дълго той дойде и като попита какво има за ядене, му казахме „Само си вземи бира, яденето е към нея!”

    Поседяхме, починахме си и поехме към Албания. Мнахме границата и ни очакваше първият офроуд, за ужас на Тошко, и на мен! То пък се оказа съвсем кратко, полу право черно пътче с „камъчки” и минахме набързо, без никакви проблеми. Заобикаляха ни езера и камъняци, докато стигнем до Бутринт. А там беше Салът! Един сал, който все едно аз и дъщеря ми сме конструирали и строили. 5 пръчки „на така”, 5 „на иначе” и това е. Питахме колко струва – за чужденци по 2 евро на мотор. Доообре! Качихме моторите и поехме през „дългото” 100 метрово пътешествие със сал



    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20140619_175226_DSC09689.jpg
Прегледи:1
Размер:82.5 КБ
ID:5597337





    От другата страна на езерото ни посрещна един господин, който твърдеше, че е охрана, и можем да си оставим моторите и всичките багажи, без да се притесняваме. Да, ама аз много много си харесвам якето Alpine Star Stella - бяло със сребърничко, и реших да си го мъкна с мен

    Оставихме кой каквото реши и влязохме в парка на крепостта. Красота! Огромни дървета, табели и ТОАЛЕТНА ни очакваха на входа. Платихме по 500 леки на човек и продължихме. Ето малко инфо за мястото, на което бяхме:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%...B8%D0%BD%D1%82

    Беше магическо. Стари каменни останки от къщи, стаи, амфитеатър, фонтани и какво ли още не. Само вървяхме като хипнотизирани и четяхме табелите, за да успеем да добием представа къде сме и какво е било там.

































    Накрая времето пак ни се разсърди и побързахме да минем през музея преди поредната буря. В музея имаше много интересни и страхотно запазени статуи, битови съдове, бижута и това, което най- много ме впечатли /внимание, не е за хора със слаби сърца/ - бебешки скелет, прибран и запазен в счупена амфора… явно на бебешкото погребение са го мушнали в амфората трупчето и така са се запазили костите.. това беше изложено в музея и ме разрева .. гадно, но факт.

    Излязохме от музея и на върха се разкриха ето тези гледки :















    От там няколко стъпала ни деляха до изхода, когато ни запляска поредният дъжд. Решихме, че е малоумно да обличаме дъждобрани и да тръгваме в най-силния порой, и за това изчакахме под беседката на по цигара да поутихне.









    Когато дъждът почти спря, поехме към Саранда.





    Саранда е готино място, до колкото някой харесва Слънчев бряг – много хора, много сгради, плаж и кръчми. И деца – просяци. Докато търсехме готиният рибен ресторант, от един хотел излетя някакъв момък към нас и ни каза „Хотел – 10 евро на човек, и място за моторите!”. Записахме координатите и продължихме. Слязохме на крайбрежната улица, на която слизахме три пъти, защото все беше забранена в нашата посока, и най-накрая се озовахме, където трябваше да стигнем – на границата на пешеходната зона Дойдоха хора и ни казаха, че понеже сме чужденци, а албанските полицаи не тормозят чужденци, можем да прекараме леко моторите до ресторанта. Така и направихме. А най-смешното беше, че докато се чудехме как да ги обезопасим, Събин извади една метална мрежа, метна я на багажа, заключи я и на изумените погледи на останалите, каза „Е, аз ако в Албания не я ползвам – за кво я нося изобщо?!”. В този момент аз се изстрелях към будката за цигари и Карелия Слим, която в България е 4 и нещо, там беше 220 леки – кеееф! Купих си три! И както се кефех на далаверката, когато едно малко момченце дойде и каза „Give me one euro! Please!” Събин се намеси и на чист български и жестомимичен превод в ефир му каза “Ааа, дай ми ти на мен едно евро!” И малкия изчезна

    Седнахме в ресторантче край морето. Компанията побърза да поръча нЕколко ракии, салати, каламари, каркалеци, миди и всякакви други мустакати морски същества, които аз не понасям, но всички бяха много доволни от богатата вечеря. Аз ядох спагети болонезе Гасиму и мустаците имат тия каркалеци! Не е за мен сий-фууд-а! Ето една снимка на Гълъбин:



    Преядохме пак и дойде време да отиваме към онзи, „10 евро на човек и място за моторите”. Хотелчето се оказа прилично. Е, имаше косми по използвания сапун в банята, но аз нали си нося половин кило душ-гел – не се притесних особено! /Благодаря ти, Събине!/ А най-якото беше огромната покривна тераса. Димо и Гъби веднага ни снабдиха с бири и всички поседнахме на терасата за почивка. И тъкмо когато лафа вървеше и всичко беше 6, 18 мълнии разцепиха мрака и заби поредният порой! Опитахме да се скрием в простора с чаршафите, обаче не стана и решихме колективно, че е време да спим. А утре ни очакваше Вльора! Поне така си мислех аз ..

    Следва продължение
    Кръвна група 0+

    Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

    Коментар


    • #3
      От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

      Очакваме продължението... Супер разказче! Завиждам Ви.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

      "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

      Коментар


      • #4
        От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

        Включвам се в листата на чакащите.........

        Коментар


        • #5
          От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

          Благодаря. И аз ще чакам с нетърпение.
          "Do not correct a fool, for he will hate you;
          Correct a wise man, for he will appreciate you."

          Коментар


          • #6
            От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

            олеле!Блазе ви,блазе ви,блазе ви. <3
            Виличка,хубаво пишеш!И снимките-всяка с настроението на деня!
            Брава на всички!!!
            Ама не разбирам как се возиш на този мотор,ми то от багажи няма място за крачката ти! И защо си носиш 4 чифта обувки???
            Колкото по божествено красиво е нещо,толкова по безбожно скъпо е...

            Коментар


            • #7
              От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

              Супер Вили , ще чакам продължението
              На нас клиренс ни трябва , не скорост

              Коментар


              • #8
                От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                Скоро не бях чел толкова добър пътепис! Благодаря!
                ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                0878 23 58 34- Радо

                Коментар


                • #9
                  От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                  Вили, ти си гений-разказвач!
                  Чакаме с нетърпение продължението!
                  Suzuki Jimny, 1.3, 2009

                  Коментар


                  • #10
                    От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                    Радвам се, че ви харесва
                    Кръвна група 0+

                    Ivan_J: " Всеки си има глава на раменете, лично негово задължение е да си я пази, ако му трябва за нещо. "

                    Коментар


                    • #11
                      От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                      Очаквам с нетърпение, много увлекателно върви

                      Коментар


                      • #12
                        От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                        Поздравления за хубавия пътепис, Вили!
                        Чакам продължението.
                        А бирите с мезета на Йоанина ги знам от години и съм засядал всеки път, докато чакам фериибота.
                        Your conscience is all you can take to your grave.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                          Всички участници в Adventure имате отличните ми почитания

                          Паздрави
                          Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                            Вили..страхотно!Благородно ви завижда!Пожелавам ти само добри емоции и безаварийна обиколка а Балканите!Наздраве!
                            HONDA DOMINATOR 650
                            ОРЕЛ ASTRA
                            РСПБЗН-Приморско

                            Коментар


                            • #15
                              От: Adventure, или иначе казано - 3500км за 9 дни

                              Хубаво пътуване и хубави снимки, благодаря.
                              .

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X