Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Турция - Грузия и обратно през 2022 год.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Най-честата ни практика беше такава. Отиваме в някой не много голям град, не по-голям от 60 - 70 000 жители. Там в центъра обикновено са хотелите с 2, или 3 звезди, та там питаме и търсим. Даже и с 4 звезди да е хотела, когато градът е малък цените за стая са ниски. И обикновено бързо намирахме подходящ хотел. За големите и милионни градове тази схема не работи и ние ги избягвахме. И без друго нямаше, какво да търсим там в големите градове на Турция. Не бяхме тръгнали да им разглеждаме градовете, особено пък големите.
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

Коментар

Ние също няма какво да правим в големите градове.
      благодаря за информацията
      Желая безавариен завършек на сезона

Коментар

В Турция букинг не работи. В смисъл - работят с букинг - може да си резервираш предварително от Бълграия, или откъдето и да е по Света, но като си там не се отваря.
        Не, че не съм спал и в случайни хотелчета - както кзва Владича - по малките градчета има и е по-лесно, евтино и натурално.
        Но най-често при пътувания из Турция и търсене на места за спане ден за ден (когато не съм на палтка) аз ползвам Хотелс.ком - защото пък не е лошо и да имаш резервация, а и да видиш предварително цени, снимки и отзиви.

Коментар

Първоначално публикуван от Shider Преглед на мнение
          ...защото пък не е лошо и да имаш резервация, а и да видиш предварително цени, снимки и отзиви.
          Разбира се, че не е лошо.
          Помня как преди 4 години докато обикаляхме из европа с един приятел намирането на място за спане беше супер лесно и бързо с Booking.
          Караме колкото ни се кара, като решим, че ни стига отваря букинга и веднага избираме нещо наоколо.

Нашата идея сега беше основно бивакуване на палатки и по тази причина дори не се поинтересувах коя платформа "работи" в Турция.
          А така се стекоха нещата, че ползвахме основно хотели пък палатки само за 2 нощувки.

Това, което си писал предполагам има приложение за тамагочи?
          Трябва да го пробвам.

Аз наистина нямах карта за онлайн плащания но с Революта при нужда, ако ми допадне ще може да се ползва.
          Предполагам, де!

Враг усраине

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Е нямаше да ми хрумне да помисля за чак долкова дребни неща

• p-pleven
            p-pleven коментира
            Редактиране на коментар
            Може да сме рокери, но поне на 2-3 дена си требе къпане и пране. 1-2 пъти влизах с все кофража в банята - събувам само якето и ботушите.

Водата е голям берекет!
            Имаше крайпътни заведения, пред които е закрепен маркуч с голям цолаж на 3-4 метра височина и от него с голяма сила тече вода на пътя. Питам се още от къде взимат тази вода, но явно има... "Навивах" да мина под някой такъв "чочур", но единствено че нямаше кой да ме снима ме отказваше
            Няколко пъти уцелвах и момента да карам покрай някой ефенди, дето в най-голямата жега пръска с маркуча пред дюкяна и му правех знак да ме облее докато минавам покрай него - голям кеф и за двете страни

Че отворих приказка за вода... Гледам само бутилирана да пия. Веднъж спрях под една сянка, имаше пак маркуч, който се изливаше в голям циментов открит резервоар, нещо като малък дълбок басейн, "постав" му викаме на село. От цимента- 2-3 чочура, а водата ледено судена и сладка. Питах хората дали става за пиене - става. Пих. После като погледнах - на повърхността на водата - тлъст слой с жабуняк, комарени ларви и удавени насекоми

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            Ебавам се.
            Аз че съм си свиня - това е неоспорим факт.
            Но бях купил от Дек0тлон един портативен душ дори, към 10л вода.
            Ултра-портативен с размер на калъф за фото-сапунерка.
            Познай дали видях даже как изглежда с тия хотели - то звезди само над имената им гледахме!
            Не става никакви препъри от нас

Вода за пиене в Турция си купувахме обикновенно от фризерите по бензиностанцийте. Тя и без друго при тия цени в Турция струваше някакви стотинки. Иначе чешми има по пътищата и превалите из Турция и от там сме си наливали и пили вода, но по истинската Турция на изток от Анадола, а не по Средиземноморието. Колкото до къпането, то това никога не ми е било особена нужда и приоритет. Бил се изпотил... И какво от това? Дядо ми и баща ми на времето сигурно всеки ден са се къпали...
          В същност рекорда ми по некъпане беше в Непал, когато 22 дена обикалях, из Хималайте на и над 5000 м нмв. Тогава не бях се къпал 22 дена, до като слязох на по-ниско в Лукла. Та там имаше един софиянец голям фен на къпането и на около 5000 м нмв му бяха стоплили една кофа с вода и той се поливаше с един маркуч там, защото се бил изпотил, и не можел без баня... После се беше завил с два спални чувала, трепераше като цигане през зимата и на въпроса утре ще се къпе ли пак, съвсем откровенно заяви, че повече такива глупости няма да прави на 5000 м нмв.
          Последно редактирано от ВладиЧ; 26-01-24, 11:09.
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

Коментар

Е, от некъпане никой не е умрял.
            Поне не съм чувал за доказан такъв случай!
            За пиене на вода не бих коментирал понеже рядко ми се случва.
            Обаче нямам задръжки да пия от извор или ручей директно.
            Не в Турция конкретно, навсякъде в природата.
            В градовете само бутилирана и то защото е студена.

Но без съмнение течаща вода е голямо предимство при бивакуване.
            Първата нощувка се оказахме без такава, не беше добре.
            И ебаси гробищата без вода но като се замисля - до сега не бях спал на гробища!!!

Враг усраине

Коментар

В казармата не се бяхме къпали от ден 1-ви до клетвата. Месец и половина
              Откараха ни предишния ден на градската баня, при условие че имаше баня в поделението и то действаща.

ПП за тези които не са били в казармата - потенето е гарантирано всеки Божи ден
              Панайот Бърдарски
              0887 60 77 22

Коментар

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Имаше хора дето твърдяха, че около клетвата са ходили за 1 път по голяма нужда та за къпане…
                Не съм сигурен естествено колко е вярно но аз успях някъде след 20 дена.
                Тя нищо чудно няма и да е било така!

Изобщо човешкият организъм е много адаптивен - на удивителни неща е способен при екстремни ситуации.

ТО от много къпане дори и епидермиса изтънявал, така казват.
              Верно е, че може и без къпане, като в най-добрия случай минаваш с подмиване - днес подмиваш под кръста, утре - над кръста НО само при условие, че има вода. С 2,5 литра съм установил, че мога да се изкъпя с две насапунисвания на главата, като се има предвид, че косата ми е до кръста, а брадата - до гърдите и всичко това трябва да се изплакне, понеже после е по-гадно. За целта си возя една бутилка на багажника, като водата дори е топла вечерта. Пролет и есен, когато има бахър - там малко е по-така, ама не е чак толко зле.
              Къпанйе, пранйе, миенйе, подмиванйе - всичко това не е проблем през лятото, може да се прави на всяка крайпътна чешмичка, рекичка или дори водопадче. Идеята е следната: обездвижване часове наред в потно състояние може да докара някой и друг обрив и т.н., особено краката, заради ботушите. На мен ми се случва да ми се обриват краката винаги след 7-8-9 дена, колкото и да се мия вечер, колкото и да чистя с вляжни кърпички. СЛед обрив обикновено кожата изсъхва и почва да се бели на огромни люспи и е неприятно.
              ... случи ми се веднъж толкова да ми е противно от некъпане и заради жегата, че спрях на една крайбрежна улица някъде по северните селца на Мраморно море, само събух ботушите и съблякох якето и ... айде в морето. Бааааси кефа! Хората гледат, ама няма начин

Тъй.
              Публикувайте отговор

Коментар

Еее хироу - с 2-3 литра нямам достатъчно развинтена фантазия за да си представя къпане.
                Душа дето не ползвах (и вече не зная къде е) беше 10.

Виж в тоалетна и половинка ми е достатъчна.
                Турция пък е единсвеното място извън дома, където това няма значение.

Ама каква насока взе темата, а?

Враг усраине

Коментар

• p-pleven
                  p-pleven коментира
                  Редактиране на коментар
                  2-3 литра резултата усвоих/ме по северното ни Черноморие, Камен бряг, понеже там няма обществена чешма и само с ятаци успявахме да си налеем някоя бутилка за изплакване. Оказа се, че уменията са полезни.

• Esper
                  Esper коментира
                  Редактиране на коментар
                  На жена това няма да стигне само да си измие очите.
                  МоЙта поне можеше да изпомпи плувен басейн вода за едно къпане!

Само да питам: насихте ли някакви PМР станцийки и как се ползват?
                Публикувайте отговор

Коментар

На мен Миро ми беше дал разговорно за каската и до 100-200 метра си говорихме по пътя. Имаше и някакви други станции, но не сме ги ползвали. Не се наложи. Иначе те с Валери си купиха някакви турски карти на телефоните и имаха интернет, там фейсбук и т.н. Аз хич не си падам по електрониките. Имах си хартиени карти на Турция и Грузия, и това ми беше напълно достатъчно, а интернет, фейсбук и др... След, като се прибрах в България.
                  Златомир Попов - Forry

Коментар

• p-pleven
                    p-pleven коментира
                    Редактиране на коментар
                    Как можеш да тръгнеш някъде без Фейсбук в джоба! Постовете с дюнери и селфита с нови приятелчета по пътя са просто задължителни!

П.П. аз малко почвам да се притеснявам от тези изпълнения, между другото. Срещат ме хора, дето виждам за първи път и почват да ми казват как сутрин са проверявали къде съм стигнл и къде съм се селфил...

Както каза Владич бях взел две PMR но наистина не се появи особена необходимост от тях.
                  При движение ползването им открай време е чиста клизма, извън това просто не потрябваха.
                  А купих специално за там второ, някакъв бафенг от китайката на Илиянци.
                  Исках да е максимално евтино, не ми се носеше HAM радио.
                  То не е съвсем законно да се ползва на PMR но реших, че за крупните май 30лв, колкото струваше ме боли шмайзера.

А с въпроса "как се ползват" имаш предвид регламенти ли?
                  Мисля, че проверявах отгоре-отгоре - и в двете страни PMR банда е разрешен но в подробности не съм задълбавал.
                  И в други случаи извън нашият мисля, че биха били удобни.

В Турция с техни SIM карти наистина няма никакъв сми от радио.
                  Обаче в Грузия най-евтините карти, които ползвахме са само за данни.
                  Ако искаш и телефония става по-скъпо и ние не сме вземали такъв пакет.
                  Враг усраине

Коментар

• Esper
                    Esper коментира
                    Редактиране на коментар
                    Краткият отговор е: никак.
                    Преди години, преди да минем на BT интеркоми с познати сме опитвали всякакви варианти с радия.
                    Всякакви - наистина всякакви, няма нужда да изпадам в подробности.
                    И всеки един от тях е мъка, колкото да се каже, че има нещо а на практика не върши работа.
                    Единственият ама единственият позитив от това да ползваш токи в движение е обхвата.
                    И за какво ти е обхват ако не се разбирате?
                    А не се разбирате и на 20м в движение!

Тия неща са ОК само като слезеш от мотора.
                    За мотори - BT интеркоми.
                    Обхвата не е километри но там, където сте свързани се разбирате нормално.

А Владич е динозавър - на него мисля, че и GSM не му е нужен та какво остава да има интернет на него

П.С: Ако те интересуват подробности като например какво сме пробвали и защо НЕ СТАВА мога да бъда по-конкретен.
                    Но не тази тема я място за технически подробности около това.
                    Последно редактирано от Esper; 07-11-22, 17:06. Причина: Допълване

• p-pleven
                    p-pleven коментира
                    Редактиране на коментар
                    Аз съм 50/50 за резултата дали се разбира говорене понеже с опитите проблема не беше в тази насока. Просто заеххххах системата, понеже открих удоволствието да карам сам.

• Esper
                    Esper коментира
                    Редактиране на коментар
                    Карането сам е ясно.
                    И пак БТ интеркома печели понеже си слушаш музика от тамагочито.
                    С радио най-много да чуеш как некой карицар бие битон некъде.

VOX, VOX over BT, ларингофони, PTT бутони по кормилото…
                    Пълна чекия.
                    Изглежда външно да работи но всъщност чеп за зеле те става.

Ами Петьо, аз като тръгвам на пътешествие предупреждавам във фейса, че тръгвам и ще се видим и чуем, след като се върна. Телефона си го нося с мен, но той обикновенно е изключен. И да го включа, за да пратя СМС на жената, или спешно да се обадя, той (телефона ми) фейсбук няма. Това е обикновен телефон с копчета, така че и да се напъва някой да ме търси, и да праща съобщения по фейса няма да стане... Когато се прибера и си включа компютъра, тогава чак започва фейсбука и интернета. При мен е така. А то иначе, то това "чудо" фейсбука ти се качва на главата и започва да определя живота ти, а това на мен, изобщо не ми харесва.
                  Златомир Попов - Forry

Коментар

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                    А то иначе, то това "чудо" фейсбука ти се качва на главата и започва да определя живота ти, а това на мен, изобщо не ми харесва.
                    С технологийте съм на ясно и ги използвам, но тук си напълно прав.
                    Фейсклюк не ти трябва, а още по-малко като пътуваш.

Панайот Бърдарски
                    0887 60 77 22

Коментар

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      Фейс буклук и пред компютър не ползвам, той не движи нищо.
                      Ама чак толкова офлайн като Владич аз не мога.
                      Поне не и като има възможност

Фейса и аз го изключих преди 6 години и забравих да го пусна Иначе карта за данни в чужбина, си е много добре, аз винаги търся начин да имам нет, това ми дава връзка с когото ми трябва, мога да търся инфо, хотели, маршрути- абе благинка си е. Трябва, обаче да се внимава като се купува, кое точно си струва. В Южна Америка си купих една сим карта дето имаше толкоз минути и мегабайти, че трябваше само телефона да седя, ако искам да ги изхарча. После установих , че тук таме има обхват и почти за нищо не ми послужи

Коментар

• p-pleven
                      p-pleven коментира
                      Редактиране на коментар
                      Фейса не е лошо! Тази есен бях разпънал в едно село на мегдана в средата на Анадолското плато. мина един пич, почна да ми се кефи, да се снимаме, станахме приятели във фейса... Вечерта беше ветровита, но не беше студено. Та същия човек към 10 вечерт пише: Ако искаш ела да спиш у дома. мога да пратя човек да те доведе. СЪщия от време на време се "виждаме" с видео през месинджъра, просто се виждаме и показваме кой къде е... щото знам 50 турски думи и не са много нещата, дето мога да кажа. (това с видео разговорите редовно го правя и с друг пич от изчоната част на турция, бивш колега. хората се кефят)

Пак в района си размених емейли с един много готин човек... Ама по невнимание го затрих, понеже не разпознах преди да изтрия, че е негов и... изключително много съжалих, понеже след време пак ходих близо до неговото село и не успях да го намеря...

Социалките... са социални контакти, а после, по желание е "цикленето" Който иска - има по 5000 "приятели" в контактите: къде познати, къде сульо и пульо, дето му предложил "приятелство и т.н. За срвнение, в телефонния ми указател на телефона САМО телефонните номера на реални хора, с които съм бачкал и се познаваме са над 2000, а във фейса "адвам" само хора, дето знам на живо... в изключение на Владича... Общо към 150 чиляка. Сметката е такава: за 20 години с телефон събрах 2000 контакта в телефонната книга на живи, познати и реални хора, за 12 години във фейса - 150 "приятели". Което не ми пречи да съм интроверт и не ми пука от това.

Секи си избира.
                      Последно редактирано от p-pleven; 08-11-22, 11:08.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X