Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Турция - Грузия и обратно през 2022 год.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от ssaattyyrr Преглед на мнение
    Благодаря за труда да се сподели това преживяване. И едно въпросче имам. Средно на ден по колко часа отиваха в каране?
    Различно. Зависи от състоянието на пътищата и от маршрута. Но 6-8 часа е нормално за 400-500 км при нашите скорости от максимум 90-95 км/час в Турция. Даже и само по турските хубави пътища да караш, които са като магистрали, то има много населени места, а там има светофари, обикновенно по няколко на населено място. Разстоянията са големи, няма зелена вълна, а и светофарите обикновенно не са по 30-40 секунди, а с доста по-дълъг ход, така че чакането ти е сигурно през определено време, а така средната ти скорост пада.
    В Грузия вече схемата е друга. Там разстоянията са много по-малки, но пък пътищата са много по-лоши и тесни, а там, където се движат и ТИР-ове средната скорост е много ниска, даже и за нас с моторите.
    Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
    Златомир Попов - Forry

Коментар

• ssaattyyrr
      ssaattyyrr коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси, питам защото това лято от Клуж до София (през Трансалпина и след това през Видин) беше 660 км и по гугъл си е над 10 часа и половина каране, а на мен реално ми излезе точно 13 часа да си стигна в къщи. Честно казано на другия ден не исках да виждам мотор. Ама 6-8 часа се ядва по се ядва

И аз сърдечно благодаря за всичко!!!
    Ако не беше този пътепис до сега да съм забравил половината места къде и какво са.
    Нищо, че аз нямам снимка без геотаг/локация и въпреки това!
    Да не говорим за организацията и идеите по трасето.
    Освен Кападокия всички останали места от снимките бяха нови за мен а за Владич беше точно обратното.

Иначе за карането както каза Владич - различно.
    Почти фиксирано беше само тръгването сутрин към 8.
    Не сме били на норма и уговорката беше - БЕЗ БЪРЗАНЕ!
    Но да кажем - по тъмно не се е налагало да караме.
    Включително и моята самосиндикална експедиция до Шатили приключи в светлата част на деня.
    Враг усраине

Коментар

Браво, Влади, няма празно при тебе, супер пътуване сте направили и цветен фото репортаж!
      Настане вечер — месец изгрее,
      звезди обсипят сводът небесен;
      гора зашуми, вятър повее, —
      Балканът пее хайдушка песен!

Коментар

Страхотно пътешествие Владич,отново.Благодаря за пътеписа.Апропо ти за кой път си в Турция...

Коментар

• ВладиЧ
          ВладиЧ коментира
          Редактиране на коментар
          Ами общо към 10 пъти съм бил из Турция, но само 5 пъти съм бил там с мотор. Ходил съм и с бус, когато ходихме да изкачваме Ерджиес и с автобуси, и с коли, защото два пъти съм ходил на Олудениз на фестивала да хвърча с параплана, и един път на Текирдак, пак за хвърчане.
          Последно редактирано от ВладиЧ; 07-09-22, 12:08.

Владич, аз теб съм те признал за фотограф, винаги имаш много готини снимки, освен това така си подреждаш пътеписите, че могат спокойно да служат като инструкция за по- незапознатите, които търсят инфо, пък и за всички въобще. Благодаря и аз за прекрасния разказ

Коментар

• ВладиЧ
          ВладиЧ коментира
          Редактиране на коментар
          Когато пиша пътепис, освен забавното и интересното, винаги една от главните ми цели е била, да дам максимум полезна информация за тези, които ще пътуват по този маршрут след мен.

Аз направих някаква приблизителна сметка на разхода от Fuelly.
        Излиза, че съм издухал около 230 литра гориво за тези 7500 километра.
        Това е разход от 3/100, което също е напълно в рамките на очакваното.

Ако бях пътувал с DR-a, какото ми беше първоначалното намерение разхода щеше да бъде с литър повече, тоест 4/100.
        Това не е нищо кой знае колко различно но и нямаше да даде почти нищо в повече.
        Още 100км пробег с 1 зареждане но то е заради афтър маркет резервоара не заради модела.

Иначе горивото в Турция към момента е около 22 лири/литър което го прави с около 1лев по-евтин отколкото тук.
        Тоест към Август 2022 е било малко над 2 лева за литър.

В Грузия горивото е почти колкото в България за същият период.

Естествено говоря за бензин, останалите горива са ми извън интересите, както там така и тук.

Тук пък има скриншоти от пробега за всеки ден от трипа, както го е описал Владич.

От по-интересните места имам и тракове.
        На Валери зумото е по-ново от моето и спомена, че е запазило цялостен трак.
        Но не мисля, че трака е важен след такъв пътепис.

За мен бих казал, че ако ще карам в тази посока отново (ще!!!) не бих носил пак палатка.
        Цените на хотелите, особено в Турция напълно обезмислят такъв начин за нощуване.
        Да не говорим за хигиената и удобството.
        Багажа също се редуцира значително както от бивачните съоръжения така и от дрехи.
        Реално ползвах през цялото време 2 комплекта бельо.
        Всяка вечер през вода и на др.ден са сухи и готови.

Но това е ако не си караш жена - те както винаги комплициран ВСИЧКО

Изобщо разпъването на бивак всеки ден, на ново място, след продължително шофиране е пълна глупост и загуба на време за мен!

Иначе и в двете страни няма никакъв проблем с диво къмпингуване ако дори разхода хотели е важен.
        За разлика от Европа но там, в Големото Добрутро има и други условности.

Друго, което е добре да се направи е да се купува местна, предплатена SIM карта и за двете страни.
        Струва да кажем грубо към 30-40лв, в Турция я купих от офис на Тюрк Телеком в Одрин.
        Задължително паспорт и я регистрират на човек, както тук.
        В Грузия ми я продадоха местните Шменти-Капели след митницата заедно със задължиъелната застраховка.
        Само пари искат и то естествено суха кешовица!

Нямам спомен за останалите подробности около пакетите към тези карти но аз вземах най-евтиният предлаган вариант.
        Данните (интернета) ми бяха достатъчни за периода.
        Ползвах ги за непрекъснато тракване онлайн през APRS.fi и андроид телефон, което за домашните беше много голям бонус.

Също Вайбър разговори, пращане на фотки, справки с онлайн карти, гугъл преводач - никакви ограничения от моя страна и пак беше достатъчно.

С таксите за роуминг е сложно, скъпо (ОСОБЕНО за Грузия) и за мен много по-скофтен и грешен подход.

И за Грузия ако се влиза през същото КПП на Черно море като нас е по-изгодно ВСИЧКО да се купува не от джамбазите след пункта а от първият град след това.
        Да се кара без застраховка до там е леко илигъл но това е Грузия все пак!

Също така знаех, че съществува фериботна линия Бургас - Сарпи.
        Ако крайната цел е само Грузия мислех, че е алтернатива за пътуване.

Обаче Валери ми обърна внимание на цените и се оказа, че не е съвсем така.

Около 1000лв в посока за човек и мотор.
        Аз не бих платил това, даже половината не бих дори да ме интересуваше едимствено Грузия!

По отношение на плащанията - оказа се, че в Турция почти навсякъде и всичко може да се плаща през POS терминал дори в провинцията.
        Това беше приятна изненада за мен, преди 7-8 години не беше така,

Има обаче особеност - някои техни терминали не работят с Master Card каквато е моята.

На същите терминали обаче минаваха плащания с Visa картите на останалите.

Също така, особено в провинцията не всички терминали работят с безконтактни карти.
        Това означава, че не може да се плати с виртуална карта в телефон, например!

В Грузия на по-малко места има POS терминали и възможност за плащане с карта.

Там е… Абе като Турция преди 7-8 години

Изобщо трябва си кеш за всеки случай но това никога никъде не е било особена новина!
        Последно редактирано от Esper; 07-09-22, 03:55. Причина: Допълване
        Враг усраине

Коментар

И аз съм проучвал фериботите, но няма начин да платя 1000 лева за ферибот България - Грузия, при условие, че на мен цялото това пътешествие от 17 дена и 7500 км ми излезе 1300 лева общо всичко... Освен това в Турция има толкова много, какво да се види и научи, че да я подминавам по море с мотора за мен е абсолютно безсмислено.
          Ако много бързаш точно за Грузия хвани си самолета пък после обикаляй там. Транспорт има абсолютно навсякъде, където бяхме и до където стигнахме с моторите из Грузия.
          Последно редактирано от ВладиЧ; 07-09-22, 09:53.
          Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
          Златомир Попов - Forry

Коментар

Ферибота и аз го гледах по едно време и съм напълно съгласен, че не е добра опция. Нестига, че е ненормално скъп, ами трябва да се лангъркаш три дена на това корито, т е ни пари пестиш, ни време. Естествено че ще си карам мотора и ще се кефя на пътуването. Дори и директно да отивам в Грузия, за три дена ще го направя без никакъв зор
            Между другото, някой знае ли дали отвориха КПП между Турция и Армения ?

Коментар

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Това е малко като да се направи ГО на мотор в компания, която не желае да застрахова мотори но по закон всяка една е длъжна да предлага такива полици.
              Решението е елегантно - х2 или по х3 за нормалните като това не е в разрез със законодателството.

Не съм гледал на "офертата" ако се прекарва 4-колесна консерва а не мотор.
              Може да се окаже разумно но пък ми е тотално извън интересите.
              Във всички случаи този ферибот за мотори е пълен носенс!

Няма КПП между Турция и Армения. Поне все още няма отворено. За да влезеш в Армения трябва да минеш през Грузия.
            Най-прекият път за Армения в момента е Турция - Посов - Вале - Грузия. От там след 10 км е Ахалцикхе и от него се спускаш на юг към Ниносминда. Границата с Армения е на 20 км на юг от там, а самото разстояние Ахалцикхе - Ниносминда е 90 км. Или се получава, че на около 120 км от Турция има граничен пункт за Армения.
            Златомир Попов - Forry

Коментар

• Jimm
              Jimm коментира
              Редактиране на коментар
              Благодаря Владич,
              Дрънкаше се нещо , преди лятото, за отваряне на ГКПП , ама явно не. Ще карам точно както казваш

Esper коментира
            Днес, 18:24

Канех се да ходя на европейско по баскет, та гледах миналата година - Варна - Батуми, с кола. Беше нещо подобно, 4 цифрена сума, не помня колко точно.

Коментар

Първоначално публикуван от MM1980 Преглед на мнение

Канех се да ходя на европейско по баскет, та гледах миналата година - Варна - Батуми, с кола. Беше нещо подобно, 4 цифрена сума, не помня колко точно.

Имах предвид, че с кола при определени условия може би този начин да е приемлив.

Например времето за преминаване на границата България/Турция в някои периоди е драматично с кола.

С мотор такъв проблем не съществува.

Също така ако пътува семейство в една кола може би…

Не знам, опитвам да намеря някакъв смисъл от съществуването на тази връзка.

Ферито обикновено е или евтино или бързо илин пък без алтернатива.

А тази линия нищо от тези неща не е!
              Враг усраине

Коментар

• Shider
                Shider коментира
                Редактиране на коментар
                Ферито е за товари, т.е. камиони и вагони.
                Това, че може да се качи кола, кемпер, или мотор е съвсем странична работа.
                А че има хора, дето им се налага да отидат там с кола, пък не им се шофира през Турция примерно; или са пропътували половин Европа и искат да си дадат малко почивка от карането е съвсем друга работа.
                Не всеки е в нашите обувки...

• MM1980
                MM1980 коментира
                Редактиране на коментар
                Не помня вече, но за 4-ма човека, цената на човек беше повече отколкото самолетен билет.

Да беше изскочил тоя въпрос преди 2-3 седмици, можеше да кажа, ама си чистих глупости от компа и изтрих и пдф-а с брошурата на ферибота. Цените едва ли са същите към момента.

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Цените са в евро, едва ли са се променили.

Ето ги тук: http://bg.pbm.bg/tariff

450€ за консерва и по 250€ на калпак.

Тоест едно семейство трябва да отпоре около 2К в посока.
                Цената е за споделена каюта и ще се лангъркат 3 дни.

На самоход ще отидат за 2 дни без бързане и вероятно с 1/4 от бюджета.

Брилянтен пътепис от ВладиЧ,както винаги.

Благодаря за споделеното дядо Влади,и на цялата група за допълненията.
              Стегнато и информативно с пленяващи кадри и гледки.

Бъдете здрави момчета и безаварийни километри.

Поздрави.
              "Не е важно дали котката е бяла или черна, стига да лови мишки"
              ---------------------------------------------------------->Дън Сяопин

Коментар

Благодаря за споделения пътепис и снимки.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Страхотно!
                  Владич, бъди здрав и не спирай.
                  The only thing moving after WWIII will be cockroaches and V-Strom 650.

Коментар

Благодаря за споделеното пътешествие и имам един въпрос защото след два дни тръгваме на обиколка в Турция.
                    Хотели през booking ли търсите или на място.
                    Предварително благодаря

Коментар

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      На място.

Не съм опитвал booking понеже нямам карта с която да плащам онлайн.
                      Дори не зная дали там има практика да се плаща предварително при самата резервация.

Практикувахме да цъкна в GPS някой хотел в града, където възнамеряваме да спим.
                      Ако непосредствено преди него намерим друг - спираме там.

Никой не сме подминали и отхвърлили по тази схема.
                      Изключение е 2 ден в Кютахия - отказахме някакъв много лъскав, мисля че Хилтън, на който попаднахме така.
                      Тоест аз - категорично отказах да спя на такова шикозно и скъпо място.
                      Останалите бяха на крачка за ОК понеже цената на апартамент разделена на 3 човека не беше чак толкова зле а бяхме уморени.

Изобщо практиката показа, че да се намери случаен хотел в голям град е по-трудно отколкото в малък!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X