Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Черноморско приключение

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • До: Черноморско приключение

    Понеже самото Черноморское общо взето изглеждаше по подобен начин затърсихме място за къмпиране мааалко по-далеч от него. И намерихме. На брега, до фара, прекрасна гледка на няколо км. от следващото Мизхводне - няма жива душа. Да но не. Тази цялата романтика беше известна не само на нас, но и на тази красива двойка, за която днешният ден щеше да е особено важен.





    Ние, разбира се, ги поздравихме...



    ...и продължихме няколко километра на север по черен път граничещ с брега. Намерихме достатъчно отдалечено и безлюдно място и се заехме с разпъването на палатки.




    Ето тук се наложи да употребим системата за чистене на вода, която най-общо се състои в следното: филтрираш намерената вода използвайки това шише със подвижен филтър и после разбъркваш с уреда (подобен на термометър) за умъртвяване на микроби. Цялото упражнение отнема минута, както и евентуалните стомашно-чревни проблеми.





    Всичко вървеше прекрасно, спокойна вечер, черноморски залез, вкусна храна... Спретнахме едно ритуално погребение на старите ми ботуши





    и докато приключат „формалностите” вятърът ни връхлетя. Със скорост не по-малка от 20 м/сек. Ей така от нищото. Мощни пориви. Огънят се разлетя, а ние едва смогнахме да гасим и да тичаме с горящите клони надолу към морето преди да са се подпалили палатките. Разстоянието между тях и огъня беше не по-малко от 7-8 метра, но след този случай ще избирам място за огън на повече от 20 ...Разбира се заваля с едри капки без да спира да духа, което не остави нищо сухо по нас в следващите десет минути, докато ние копаехме дупки в земята за да увеличим още наклона на моторите срещу вятъра. После допълнителни въжета за моторите с метални колчета в земята, затрупани с камъните, които успяхме да намерим наоколо. Веселба.



    На сутринта вятъра беше поутихнал. Не съвсем, но достатъчно за да го ползвам за сушене на пода на палатката ...



    От тук нататък целта беше Одеса. 6-ти октомври. Напуснахме Крим и дали заради дъжда, дали заради сезона, но започнахме да усещаме зимата. Стана си студено. Мрачен ден в който не спря да вали през всичките над петстотин километра до Одеса. След такива дни идеята за палатка, не е онова, което се върти дълго в главата ти. Пратих SMS на rumbata с въпрос за координатите на техния хотел в Одеса и получих адреса на топлата вода и покрива. Е, с два номера по-нагоре J, но все пак на същата улица и в същия квартал. То не беше точно хотел, по-скоро студентско общежитие, но – нямаше места. Обаче връзките ни с Украйна не са от вчера... и получихме светкавична подкрепа от друг член на нашия форум – Тони. Тони бързо ни организира с много уютно и приятно хотелче, където ни посрещнаха като скъпи гости, за което искам сърдечно да ѝ БЛАГОДАРЯ . За съжаление, тя не успя да се присъедини към нас при последвалата вечеря в българския ресторант, намиращ се на стотина метра от хотелчето. След разказа на Генади (gtsvg) “Пътуване до Украйна” за Одеса, аз какво бих могъл да добавя... Трябваше да я почувствам. Затова и освежен след вечерята, вместо да заспя си взех апарата и се гмурнах в нощната Одеса.












    След няколкочасова разходка из красивите улици в централната част на града, чух звуци на китара от близката градинка. Компанията - приятна.



    Хората свирят,пият и пеят, а аз уважавам тези три неща, те пък уважават хора като мен. Останалото не може да се разкаже...










    Прибрах се около 4 сутринта, замислен кога за последно съм пял в парка... Не се сещам и да съм виждал последните 15-тина години хора да го правят. Завидях им... усмихнат.
    ______2
    Е = MZ

    Коментар


    • До: Черноморско приключение

      Ето я сутрешната Одеса.









      Тук за малко да загубим един от нас J



      Сутрешното кафе с Тони беше кратко, но приятно, след което поехме към крайната точка от украинското крайбрежие - Вилково – Украинската Венеция.



      Малко и бедно градче на дунавската делта, в което вместо улици тече реката, а хората се придвижват с лодки. Президентите на Украйна, Румъния и Молдова са се събирали тук за да вземат важни решения, защото мястото е знаково.






      Обяда беше в българско село по пътя и премина при завишен интерес от страна на дечурлигата .





      Денят беше към края си, но решихме да не оставаме още една нощ в Украйна и забързахме към румънската граница. Трябваше да заредя гориво, но през следващите 70-80 км не видяхме бензиностанция и може би с последните капки бензин достигнах до такава, за да установя, че моят резервоар не побира както пише в документацията на мотора 30л., а 31 и нещо... !!! Особености на бензиностанциите по тези земи, но пък е евтин и добър. Нямам забележки към качеството на бензина – напротив.
      Излязохме бързо от Украйна, но след влизането в Молдова засякохме. Почивка – четири часа.
      Хванахме смяната . Един километър – четири часа.
      Леко изнервени от дребния молдовски рекет (10 гривни на всеки) и доста уморени стигнахме до румънската граница.
      Не знам защо, но когато влизам в Румъния, вече се чувствам у дома. Дали защото личната карта е достатъчна или защото веднага отличавам знаците на неоевропейската нагласа у хората, но е така.
      Решихме да прескочим Галац и въпреки умората и късния час (след полунощ) да караме до Браила.
      Нищо ново не бих могъл да разкажа за Браила освен написаното на 10-та страница – разделих се с немалка част от багажа си, което беше особено неприятно.
      Но мога да покажа някои снимки:












      Това беше централният хотел на Браила и предлагаше гледки към града и Дунав.







      ______2
      Е = MZ

      Коментар


      • До: Черноморско приключение

        На следващият ден аз се отправих към Тулча, а Дафин и Дърк - към замъка на Влад Цепеш.
        Ето това беше моят ден за почивка. След нервите в Браила покарах сто километра, колкото да ми мине, пристигнах в Тулча и се заех с организацията по спането. В Тулча през октомври човек трудно си намира място за спане. Хотели и хотелчета има много, но са пълни. Кипи някакъв туризъм и както по-късно се оказа, това е доста популярна дестинация от вътрешен и международен туристопоток. От Тулча тръгват много корабчета по Делтата, които са основна връзка към множеството румънски островчета. Едноседмична разходка в района на Делтата би била приятно преживяване, но аз просто исках да спя. Пред петия или шести поред хотел спрях за да проверя за свободни места, когато до мен спряха и двама французи с колела. Вече писах за това. Те също търсеха подслон и след като проверих, докато те пазеха мотора имахме време да поговорим. Едва тогава забелязах спящите деца в ремаркето... Преди осем месеца тръгнали от Франция за Китай. Стигнали и сега се връщаха. Мъж, жена и две деца в ремарке за колело. Бащата влачеше две ремаркета. Едното с багаж, другото с децата, които в този момент на деня спяха завити с одеало. Прехвърлих в съзнанието си моя път до Тулча вече 24ти ден и се опитах да си представя къде е Пекин... Явно не бързаха много. Къде е Тулча? От никъде-за никъде. Не е на някой международен път за Франция. А беше октомври... Пожелахме си успех и се разделихме.
        След като намерих хотел за тридесетина лева, хвърлих багажа, погрижих се за сигурността на мотора и заспах. Събудих се вечерта и потърсих интернеткафе за да постна някои от снимките и да
        напиша два-три реда,че всичко е наред. Знаете ли, че нашият форуми има и още една важна функция, освен всички останали? Когато си далече, не си се виждал отдавна с близките си и с приятелите, да се озовеш в тази макар и виртуална, но позната среда е особено приятно. Преглеждаш „Новите теми”, зачиташ някои от старите, виждаш как живота си тече и въпреки румънската реч наоколо и непознатата клавиатура, ти става спокойно... На другия ден спах до обяд. Не съм снимал, не съм правил нищо. Пълна почивка. Моите хора пристигнаха живи и здрави от замъка и след кратък обяд продължихмее към Констанца. Спахме в Мамая, въпреки близостта на България.Те бяха карали близо седемстотин километра, а аз едва двеста и петдесет. Бяха уморени.
        Мамая е румънски курорт подобен на Златни пясъци или Слънчев бряг. Организиран, подреден и празен по това време на годината. Няма много за разправяне. Вечерта премина в разкази за Дракула.
        Рано, рано бяхме на българската граница, където се оказа, че Дърк си е забравил паспорта. Как ли не опитахме да влезем... лична карта, писма, връзки... Не. Не може. Той се ядоса на себе си и се отправи отново към замъка на Дракула, а ние - към Балчик. Спирахме по любимите места на северното ни черноморие. Дуранкулашкото езеро, Шабла, Яйлата, Болата,Тузлата, Мидарника...
        После Балчик... Не бързахме.














        Дърк трябваше да реши, дали ще се връща до Дуранкулак или направо към Русе. По обяд се обади – Русе и среща в 9:00 в гр.Шипка на другия ден, а ние отпрашихме към залива Вромос.
        В залива бяхме малко преди десет вечерта. С по една малка бира точно на мястото, от което потеглихме преди 25 дни. Обиколката на Черно Море приключи. Мислехме си за трудните и смешни случки, "паданията по пътя", за срещите с различни хора , светове... седем държави...







        Беше десети октомври. Станах на тридесет и осем ...



        Статистика :
        Изминато разстояние: (От София – до София) – 6850км.
        Време: 26 дни
        Гориво: 350л. Бензин А-95
        Масло: 1,75л.
        Мотоциклети:
        BMW R1150GS Adventure – два
        BMW R1200GS – един


        Малко цифри:


        Маршрута по дни:
        Последно редактирано от Димо; 20-11-08, 13:38.
        ______2
        Е = MZ

        Коментар


        • До: Черноморско приключение

          Ей, бравос Димо Дафин и Дърк. Не само голямо приключение, ами и супер репортаж.
          Етап от живота !
          Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

          Коментар


          • До: Черноморско приключение

            Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
            Ей, бравос Димо Дафин и Дърк. Не само голямо приключение, ами и супер репортаж.
            Етап от живота !
            Eап от живота наистина Ник Приятен етап.
            А репортажа стана не без твоя помощ
            ... ако се върнем на четвърта страница

            Няма смисъл да казвам, че по време на това пътуване ... планувахме следващото Ще видим.
            ______2
            Е = MZ

            Коментар


            • До: Черноморско приключение

              Димо, тук виждам бръснат татарин и украинско девойче.
              Къде видя татарки?



              Поздравления за репортажа!
              Довечера нали знаеш къде сме

              Коментар


              • До: Черноморско приключение

                Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                Димо, тук виждам бръснат татарин и украинско девойче.
                Къде видя татарки?

                Поздравления за репортажа!
                Довечера нали знаеш къде сме
                Румене, понеже гледам "татарската" тема ти е интересна

                Ето ти една фотозакачка от същото място - Судак

                Човек като разполага с някои "опции" повече, като например 70-300мм и ще не ще се възползва ....
                (обърни внимание на статива )




                Та, гледам аз в далечината младеж показва на девойка някакви работи ...



                И после девойката изпълнително повтаря "урока"




                Е, не знам дали имаха нещо татарско ...
                ______2
                Е = MZ

                Коментар


                • До: Черноморско приключение

                  Хубав.. статив... и потен
                  Папарак папараку око не вади

                  Коментар


                  • До: Черноморско приключение

                    Страхотна експедиция и страхотен разказ със снимки.С нетърпение чакаме следващия.
                    Женя Вълчанова 0888272565

                    Коментар


                    • До: Черноморско приключение

                      През цялото време бях мислено с вас!
                      Страхотно приключение!!!
                      Бравос!!!

                      Коментар


                      • До: Черноморско приключение

                        Невероятно...Жестоко пътуване спиращо дъха. Браво момчета!
                        Only after the last tree has been cut down,
                        Only after the last river has been poisoned,
                        Only after the last fish has been caught,
                        Only then will you find that money cannot be eaten.

                        Коментар


                        • До: Черноморско приключение

                          Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                          Страхотна експедиция и страхотен разказ със снимки.С нетърпение чакаме следващия.
                          Женя, и аз искам да ти благодаря за твоят кримски разказ.
                          Откъде иначе щях да знам за Балаклава

                          Първоначално публикуван от бат Димо Преглед на мнение
                          През цялото време бях мислено с вас!
                          Страхотно приключение!!!
                          Бравос!!!
                          Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
                          Невероятно...
                          Наистина е страхотно, когато човек успее да тръгне на някъде, за където си е мислил замечтано ...
                          И още по-страхотно е, като се върне жив и здрав
                          ______2
                          Е = MZ

                          Коментар


                          • До: Черноморско приключение

                            Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
                            Женя, и аз искам да ти благодаря за твоят кримски разказ.
                            Откъде иначе щях да знам за Балаклава




                            Наистина е страхотно, когато човек успее да тръгне на някъде, за където си е мислил замечтано ...
                            И още по-страхотно е, като се върне жив и здрав

                            Поздравления още веднъж!!!

                            Няма нищо по-хубаво от това да усъществяваш мечти наистина!!!!!....наздраве за мечтите......

                            Мони
                            търся си подписа....

                            Коментар


                            • До: Черноморско приключение

                              Поздравления и от мен! A също и за половинките ви, които издържаха пътуването "заедно" с вас.
                              Поздравявам ви с една грузинска песен.

                              https://htftp.offroad-bulgaria.com/Petya/buka-cvima.mp3
                              не мога да я сложа.
                              Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 28-11-08, 10:03. Причина: поправка на линк
                              НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                              Omnia vincit amor !

                              Коментар


                              • До: Черноморско приключение

                                Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                                ... не мога да я сложа.

                                Заповядай
                                https://htftp.offroad-bulgaria.com/Petya/buka-cvima.mp3

                                Поздрави!

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X