Старите папакита са убийствено удиотоустойчиви. В Гърция в караваната си имам Ямаха Минт от 89 година за ходене до магазина. Карам я с акумулатор от UPS и държи ток по цяла година. Миналото лято от кумова срама и смених буталото и сегментите, не за друго а защото ги намерих в селския магазин за символична цена. Не си представям, обаче пътешествие със скутер. А за машина за околосветско, към КЛР съм леко резервиран. Не зная как е новият, но някога имах от по-старите и ми е създавал доста и неприятни проблеми. Карах известно време и BMW R850R и го разкарах с кеф... Синът ми има KLE 500 и той е що годе безавариен, като се изключи отлепването на магнитите от генератора и последващото мазало. В това отношение Африката е отличник. Тежък и тромав хипопотам, но абсолютно безавариен и надежден. Не съм карал от новите мотоциклети и не зная как са откъм надеждност. Дано не са като всичко останало...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Машина за околосветско пътуване...
Свий
X
-
Някои и с колела пътешестват , но нали темата е за мотори.В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода
Коментар
-
На втората водка вече ми идва идеята да си взема един Трабант, да го ревизирам и да ида да пообиколя с него я Мароко, я Грузия..., но Мароко ми е цел определено! Пък и Шорш е наполовина мотор, така че ставаИ той е прост като галош, и на него няма какво да му се счупи.(Две бутала, един будала, който си мисли, че кара кола!). Впрочем, като студент когато бях в Габрово, взех трабито на един колега да си закарам бурканите до у нас. Имаше и една котка с нас, карах я като подарък за нашите
Та тъпата котка се загнезди от страх под педалите на Трабито точно като изкачвах Шипка
Я натисна съединител - я изреве на умряло... голямо пътуване падна 204км хаахах. На равното на 3-та и газта до ламарина тъкмо хване 90, чукна 4-та и омаелее на 80 - много насрещен вятър.. Абе приключение си бе, как ли ще е, ако го напъна от Мюнхен до Мерзуга и обратно
Ах какъв пъклен план ми се роди в празната глава хахахах. И да умре на пътя му свалям номерата и се прибирам със самолет, със сигурност няма да ми излезе по-скъп от един ДР(ъгел)650. А може и да отцелее добичето. Тази идея дълбоко ми заседна в главата...
В краен случай имам Дачия Сандеро, купих я нова преди 3г, а там ги има в изобилие, та и тя ще ми свърши работа. Честно да си кажа с Дукатито (Multistrada 1200S Touring / 2010г. малко ме е страх да тръгна, най-малкото че ако нещо загасне - как изобщо ще намеря някой в тея забутани села да ми го оправи? Може и да изкара, а може и да не (все пак е Дукати.. водят ги премиум мотоциклети, демек ако нещо спре - само в сервиз за да ти одерат кожата), а е бъкано с електроника. Много добър мотор е, но да не ти се скапе нещо на такова пътуване, предпочитам само в белите държави да го карам. Главата започва да работи....
Пък и винаги можеш да му шибнеш в багажника един резервен двигател
за всеки случай.
Последно редактирано от mutragen; 31-01-21, 23:22.
-
-
-
Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
Сега ще обясня защо толкова старо. Околосветско пътуване не съм правил , но темата нали е за мечти. За подобно пътешествие ще избягвам всички магистрали , първокласни пътища , големи градове , .... предпочитам да пътувам по планински пътища , черно , чакъл , пустиня , ..... Затова ми трябва мотор да ме закара навсякъде и да ме върне от всякъде , без да разчитам на сервиз , компютри , резервни части , ... И казвам предимствата на този мотор.
1-горивна система , два прости карбуратора , няма бензинова помпа , дюзи , компютър , жици , датчици , сонди , ...
2-електрическа система , възможно най-проста , монофазен алтернатор , лесен за ремонт , почни всяко реле може да се приспособи. При липса на бензинова помпа и други консуматори , може да се изминат стотици километри без алтернатор.
3-запалване , елементарно и много надеждно.
4-двигател , ниска степен на сгъстяване , ниско оборотен , много надежден , лесно достъпен за ремонт , наличие на манивела , непретенциозен към гориво и масло. Елементарно и надеждно газоразпределение. Много лесен достъп до клапани , свещи , бутала , .....
5-въздушно охлаждане , изключват се проблеми с гарнитури , радиатор , водна помпа , маркучи , капачки , вентилатори , течност , боза. Така разположените цилиндри са най.доброто за въздушно охлаждане.
6-задната спирачка е с барабан и механично командване , безпроблемна.
7-гуми , най-разпространения размер за ендуро.
На този мотор , при повреда в един от цилиндрите/бутало,клапани/ , маже да го махнеш и само със здравия да се върнеш от нищото.
Та от тези филми съм стигнал до заключението, че в по голямата част от света асфалта е "екстра". Бензиностанциите не винаги са толкова начесто, колкото ни се иска. Качеството на горивото е....съмнително. Сервизите и "механиците" в тях не са "оторизирани" и т.н. В този ред на мисли моята представа за приключенски турист трябва да отговаря на следните изисквания.
- Масов - за да се намират части по-лесно. "Уникални" екзотики само за колекция закачени на стената.
- Елементарен- като изгори габарит да не ми влиза в авариен режим.., а и как да му обясниш на индианеца в джунглата (или на бедуина в пустинята), че по кабела освен ток върви и информация за компа?
-Надежден - да не си ставам близък със всички майстори по трасето
-Безотказен - да няма "Абе вчера до последно работеше, а сега що не иска да запали?!?"
-Ремонтопригоден - Отвертка, клещи, 4-5 ключа и "технически конец" да са достатъчни за да докуцукаш до цивилизацията.
-Непретенциозен - да няма "Този бензин ми е кисел-не го ща!"
-Евтин за поддръжка и експлоатация - да не лапа като Змей и да иска само "масло с краварката в левия ъгъл"
-Не прекалено тежък и не прекалено лек - угодия нЕма!
-Невидим - да не дразни погледите на зложелатели, щото света не е само цветя и рози.
- и т.н. и т.н.
В този ред на мисли KLRите които обсъждате по-нагоре отпадат, защото пак от фиУмите знам, че не може да се разчита много на тях. БМВ, Дукати, Гуци - пак не отговарят на някои (или на повечето) от условията. Пистови и чопъри от всякакви марки и модели - НЕ.
За мен най-подходящо е XTZ660 (като на Павлин) или XF650 (дятето на дъртия DR650). Ямахата е Чук с главно "Ч" и го е доказала не веднъж, а Сузукито и е близнак ама от друга майка. Може би и последните Доминатори, но за тях не съм много сигурен.И трите си имат неща за изкусуряване (подготовка) за дълъг път, но то с кое не е така?!Последно редактирано от Bat Sande; 01-02-21, 07:57.
Коментар
-
Доминатора, ако изключим любовта към крварката в десния ъгъл - всичко му е таман. От няколко месеца следя във фейса един пич с Доминатор (RD0, дето разцепва Южна Америка предимно по черно. Верно, след Африка, на клетата машинка нещо и дойде нанагоре, че беше отварqл двигателя ведни колиби в джунглата. Но сега пак е на пътя.
Един цилиндър + въздушно + спици мисля е добра концепция за "муле".Последно редактирано от p-pleven; 01-02-21, 08:24.
-
-
Ямаха XT 660 Z Тенере тежи 183 кг сухо тегло, а 206 кг заредена, а старата Ямаха XTZ 660 Тенере e 195 кг пълна заредена.
Виж ХТ-то е по-леко. Ямаха ХТ 660 R е 172 кг "суха", а 181 кг заредена, но с 15 литра резервоар, а Тенерето има 22 литра резервоар и разни други неща още по нея.
Макар, че този показател "сухо тегло" за мен е рекламен трик и е напълно безполезен. Никой не си кара мотора без беннзин, без масло, изобщо без течности, та ми ги пробутват, колко са "леки" моторите, които правят.
Моето БМВ 650 Сертао е 177 кг "сухо" и 191 кг пълно заредено. Но БМВ имат в този клас и по-леки мотори. БМВ G 650 Х Чалъндж, което е 53 коня, (за разлика от 48 коня на Сертаото) тежи 144 кг "сухо", а 165 кг пълно заредено. Освен това ходът на амортисьорите му е по 270 мм, но пък резервоарът му е само 9,5 литра. То си е машина предназначена за оффроуд, до като Сертаото си е Адвенчър машина.
Така, че нищо ново под слънцето. Всеки трябва да си избере, какво го устроива и после да си преработи, и нагласи машината, за там, за където ще я ползва.Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
- 1 like
Коментар
-
Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнениеМотори има за всеки вкус и джоб. А правилният винаги се свежда до личните предпочитания.
Теглото според мен трябва да е между 140 и 180кг с течностите без багажа. За да не те засмуче някои тир на магистралата, а и същевременно като го изпуснеш многократно на камънака също така многократно да можеш да го вдигнеш. Да може да поддържа 50-60 по черно и 90-110 по магистрала без да се поти (прегрява).. Резервоара (разхода) да позволява поне 400-500км автономия (на асфалт) без EXTRA FUEL. Ветрозащитата трябва да е на ниво, но пластмасите да не са хрупкави като вафла. Допълвайте каквото смятате за важно и правилно. Аз съм се спрял вече на 2 конкретни машини пък да видим дали и колко ще пътуват. За сега тренирам локално.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Bat Sande Преглед на мнение
...Резервоара (разхода) да позволява поне 400-500км автономия (на асфалт) без EXTRA FUEL...
Иначе точно този момент за мен е съществен.
Винаги може да се окичиш с туби но удоволствието да шофираш 600км пробег без зареждане е нещо, от което трудно бих отвикнал.
Или да го кажа така: Ачербис трудно биха ми опонирали с цена, която не бих платил точно за това.
Враг усраине
Коментар
-
Разхода се влияе от много фактори, но от гледната точка на скромния ми опит смея да твърдя, че има стокова машина без тунинги в диапазона 180кг. + 150кг ездач и багаж, която да прави по 500км. без презареждане. За следващия сезон съм тунинговал (не резервоара) пък да видим какви ще са резултатите.
-
Повече от вероятно е да има такава машина но в тази тема не е само въпрос да направи 500 - 600км без презареждане.
Аз не съм с претенциите да съм енциклопедия и бих се радвал ако науча нещо ново.
Ма точно с КТМ колкото и да ги харесвам не бих излязъл дълбоко извън цивилизацята.
-
В този линк има и такъв KTM690:
https://lezvhas3hgzfadnu53p2m4jgei--...venture-bikes/
Но не само седалката му е неудобна, това е такъв вибратор, че няма, или по не знам друг подобен.
-
-
КТМ и аз нещо не ги слагам в сметките си, макар, че дилъра им е при мен в Пазарджик и ми е приятел. Пробвал съм ги, но нещо не ги харесвам тия мотори аз. За мен са леко странни, малко прекалено оффроуд ориентирани, малко по-чупливи от са другите мотори и могат много неприятно да те изненадат на най-различни, и неудобни места по планетата. Говоря за Адвенчър моделите. Може моделите им за мотокрос да са много добри, но мен такива модели мотори не ме вълнуват и интересуват. Но има хора, които, пък ги харесват. Светът е шарен.
Жена му на дилъра на КТМ в Пазарджик, обаче кара БМВ G 650 X Country.Последно редактирано от ВладиЧ; 02-02-21, 08:17.Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
-
Не е без значение и възрастта на пътешественика. Масово пътуват с тежки мотори от типа на Африка и ГС, които са си тежки машини. Когато си млад ги вдигаш безгрижно. И аз вече обмислям минаване към нещо по-леко и ниско, въпреки че си харесвам мотора."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
КТМ преди всичко е мотоциклет за спорт , лек , много мощен , много добро окачване. Това го прави по претенциозен откъм поддръжка. Това не е мотор за бране на гъби , боровинки , и снимки на залеза.В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода
Коментар
-
Принципно Адвенчърът, би трябвало да става, въпреки че е грозен като Фашизма."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнениеКТМ преди всичко е мотоциклет за спорт , лек , много мощен , много добро окачване. Това го прави по претенциозен откъм поддръжка. Това не е мотор за бране на гъби , боровинки , и снимки на залеза.Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
Златомир Попов - Forry
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар