Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Категории/типове мотоциклети според предназначението им

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Категории/типове мотоциклети според предназначението им

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    За какво да го ползвам-за удоволствие. Нямам никакъв опит с мотоциклети.Трябва ми да мога от село да стигна до града, да отида на работа, да е с компромисно удобна стойка и седалка, за да измина не повече от 200-300 км. за 1 ден, да има малък куфар/каса за шлема или за др. дрехи, да може без проблем да минава бързо през дупките по разбитите междуселски пътища, да е ендуро до толкова, че да отида на някоя хижа или по чер междуселски път.
    Току що съм тръгнал по този път с Хонда Доминатор, с абсолютно същите изисквания. На този етап не съжалявам, а и друго не може да бъде - нали е първа любов...
    Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от egerchev Преглед на мнение
      Търсих темата на Ива , ама нещо не мога да я намеря. (а е много полезна). Ако някой я знае къде е , ЩЕ СЪМ МНОГО БЛАГОДАРЕН ДА ПУСНЕ ЛИНКА !
      От Ива /Ламята Спаска/ се сещам за тази тем, чел съм я много пъти: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=7960
      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      я да се абонирам аз...
      Преди доста години изненадващо за мен Джорджо от Бургас замени джипа с мотоциклет, а после Румен от Ямбол /Картест/ ме изненада, като се появи в село на колела. Така, че чети, мисли или послушай сърцето както казва колегата за първия мотор.
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Ами то си имало много хубава, точна и подробна тема. Няма какво да повтаряме всичко отново.
        Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
        Златомир Попов - Forry

Коментар

Точно тая тема ! Благодаря!

Коментар

В другата тема виждам само ендура, пък било то и тежки. Мултстрадата и подобни шосейни спорт-туристически мотори не са засегнати.

А по темата - никога не съм мислел върху такава класификация, пък и не я намирам за особено полезна. Примерно какъв е моят мотор аз не знам. Бих казал асфалтов туристически, ама по "класификациите" такъв може би няма. Както каза Иван, просто си помисли какъв е интересът ти към маршрути, дестинации и т.н. и лесно ще си избереш мотор. Разбира се след време може да установиш, че избрания мотор вече не ти върши работа, но това е друго...
            LZ2NKM

Коментар

Загледах трансалпа http://www.bikez.com/motorcycles/hon...nsalp_2008.php малко ми грознее и ми се струва доста офф ориентиран и за по-далечни преходи. Може би http://www.motorcyclespecs.co.za/mod...enere%2009.htm е по-добрия вариант или http://motorcyclespecs.co.za/model/y...t660x%2004.htm, но този втория е със 17 цола предна гума, което ми харесва повече, а е с 1 спирачен диск. Това означава ли по-лоши спирачки?
              Не ти трябват определения за типове мотор, така или иначе в България "рокер" означава моторист, а "чопър" е групово определение на клас мотор, който можеш да си купиш от магазина.
              Ако трябва да ти отговоря на цитираното мнение, спрямо изискванията, които си пуснал в предишния линк то ще бъде-ти вече си посочил МОТОРА.
              От известно време имам в гаража Хонда Трансалп 650, този който си посочил е следващата генерация-малко по-голяма кубатура, много важно-вече е инжекцион, но за съжаление подобно на "модата" в модерното моторно производство е повече шосейно насочен. Взех Трансалпа, защото обичам да карам извън границите на асфалта, но ако не се направи много сериозно къстъмизиране особенно върху окачването мотора е предназначен към лоши пътища, но не и черни такива.
              От скоро в гаража имаме и третият посочен мотор- Yamaha XT660X- първият мотор на малкото ми братче, първоначално го взе като модификацията-R, тоест мотора беше с 21''предна джанта, но му купи комплект джанти и смята да го кара като супермото. Интересен мотор, идеален за междуградски пътчета с много завои-там му е силата, усеща се сравнително лек, добри спирачки (не гледай само броят дискове, Транса ми е с два диска отпред, но са 280мм, докато ХТХ-а е един 320мм като на пистов мотор), предницата му е малко слабичка, лично на мен ми идва малко мека, но това се оправя с прогресивно пружини. Страхотен двигател-ползва се от няколко производителя, инжекцион, двигател доказал се като неразрушим! Ако искаш да се качиш почерният път до някоя хижа обаче не мисля че е най-подхоящият избор, не че не познаваме и такива примери- Машината кара ДРЗ-а си в супермото вариант наравно с леките ендура по пътеките в Люлин планина, но той е Машината все пак
              И накрая, но не на последно място- Yamaha XT660Z Tenere! За мен това е мотора, хареса ми още когато излязоха първите коцептуални снимки на модела, сега за визията няма да коментирам това си е въпрос на личен избор, същият двигател и рама като на другите XT-та, същата Paioli предница-нищо особенно, това е и може би единствения минус на мотора, макар че ти едва ли ще разбереш в началото колко не е добро окачването, а може и никога да не разбереш ако не го натовариш подобаващо.
              Така или иначе какъвто и мотор да вземеш ще има нужда от персонализиране или дотунинговане, в каква насока и кога ще решиш да спреш само ти можеш да си решиш, досега за Хондата съм дал 1/4 от цената и като допълнителен тунинг, в крайна сметка ще стигна до около 1/2 и то ако не пипам окачването.
              Относно "леките ендура", аз съм голям почитател на ДРЗ400 на Сузуки, но ако трябва да минеш 100+км. с който и да е от мотор под условно 500-600 кубика след карането ще имаш неприятното чувство за разцепен на две ъъъ да де
              В село Сапарево се продава Кавазаки КЛЕ500 в уникално състояние, беше сравнително новичко-2007-2009 по спомен, не е лош като за първи мотор.
              Един приятел си продава КТМ LC4 640 Супермото-страхотно окачване, уникално състояние, само вибрациите са му малко в повече, но и за тях има лек.
              Успех и дерзай!

Коментар

Основните категории са три: мотокрос , пистов , турист. В зависимост от това къде ще се ползва мотоциклета , се прави микс от тези три категории , и се получава нужният мотор. Нещо като основните цветове , при смесването им , се получават повечето от останалите.

Примерно: от туриста взимаме двигателя , от кросовия окачването , получава се рали мотор /Супер Тенере , Африка , Др Биг.../
                Мултистрадата е смесица от мощен пистов двигател , ходова част и спирачки, удобството на туристическия мотор , малка част от окачването на кросовия мотор. За супер мотото Слави каза вече.
                Като най-видим пример на всичко това са КТМ и Априлия , ползват един и същ двигател за турист , тежко ендуро , пистов мотор.
                Така , че автора трябва да прецени каква мощност му е нужна , каква проходимост , разход , цена , и т.н. , за да прецени какъв микс му трябва и какъв мотор да си купи. Перфектен микс няма , винаги единия има нещо повече от другия ,за сметка на нещо което е по-малко.
                В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

Много Ви благодаря за отговорите. Темата на Ива съм я чел няколко пъти, но тя обхваща повече ендуро мотоциклетите и понеже е доста стара /темата, не Ива/ тези мотоциклети, които ме интересуват ако и да са били създадени не са се карали масово. Вече имам някаква ориентация какво ми трябва и мисля че КТМ 690 е идеален, но няма предлагане втора употреба, също много ми харесва Yamaha XT660Z Tenere, но също ги няма втора употреба. Интересно ми е какво е предназначението на новата придобивка на Ронин: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=173043 също ме интересува KTM Duke той за какво е предназначен? П.П. Какво представлява Suzuki DL 650 Vstrom?
                  Последно редактирано от s_s1; 22-04-14, 12:49.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

...Преди доста години изненадващо за мен Джорджо от Бургас замени джипа с мотоциклет, а после Румен от Ямбол /Картест/ ме изненада, като се появи в село на колела. Така, че чети, мисли или послушай сърцето както казва колегата за първия мотор.
                    А, за мен интригата е малка. Жена ми към моторите е скептична и във връзка с това, ако ще вземам нещо двуколесно, то ще е BMW. Свързани са нещата, но е дълго за обясняване. А BMW-тата не са безкрайно много.

Коментар

Te 90% от жените са скептични към моторите. Иначе БМВ са лесни за избор. Имат едноцилиндрови двигатели, двуцилиндрови редови двигатели и двуцилиндрови боксери. Това е. Четири цилиндровите им редови двигатели вече са само за голями и чисто шосейни мотоциклети. Отваряте мобиле бг и избирате. Добре е след избора, но преди покупката, да се консултирате с хора наясно с даденият модел, защото сме в България и много отворковци се опитват да ловят риба в мътна вода.
                      Последно редактирано от ВладиЧ; 22-04-14, 18:24.
                      Празен път с планини на хоризонта, бензин в резервоара и километри... Десетки, стотици и хиляди километри, които гумите жадно да захапват и да претворяват в емоции...
                      Златомир Попов - Forry

Коментар

Първоначално публикуван от ВладиЧ Преглед на мнение
                        ...Добре е след избора, но преди покупката, да се консултирате с хора наясно с даденият модел, ...
                        Някой току-що се вкара в задачи

Ама спокойно, засега не ми е до мотор. А както са ми тръгнали колената, може и никога да не ми е до мотор. А ако все пак - ще го избира BMW ентусиастът в семейството по каквито критерии намери за добре. Аз съм казал само че BMW с 3 и повече колела не искам да виждам.

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
                          Основните категории са три: мотокрос , пистов , турист.
                          Е стига бе това е толкова грубо определение, че според него отхвърляш поне 1/4 от типовете мотори. Как ще определиш какво е пистов мотор по нея, защото под пистов старите мотористи имат предвид speedway, а не шосеен мотор, както е разпространено напоследък. А бобъра към кои ще ги причислиш, а трайка? Прекалено е грубо това определение според мен.
                          Дюка е Naked bike, демек гол пистов, но в случая на КТМ не точно, за твоите цели не ти трябва. КТМ 690 е супер мотор, но ако ще правиш преходи с него забрави за ветрозащита, но на черно в правилните ръце и с правилните гуми може да покаже чудеса
                          Версуса е ни рак ни риба, изглежда висок като ендуро, но определено не му е предназначението да се кара по черен път.
                          VStrom-a казват че е един от най-добрите мотори за возене на втори човек за дълъг път, особенно ако е инжекция, но и той не е много за черно, нищо че има клипове доказващи обратното .
                          Тенере има, но не си търсил явно: http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi...s&slink=6aqcyx специално това съм го виждал на живо, мотора е в уникално състояние!
                          А ето това Кавазаки споменах по-рано, също съм го разглеждал, състоянието му е "неразличим от нов" без да имам каквото и да е изгода от двете обяви, просто съм ги гледал и двата мотора наживо, наскоро: http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi...s&slink=6aqcyx
                          Така или иначе мнение по четене в интернет не можеш да си създадеш, най-добре отдели един ден и се разходи до Дупница, Бистрица, Сапарево, за да видиш различни мотори, да седнеш и да си създадеш по-точно мнение. Най-добре също така да помолиш приятел, който разбира от мотори да дойде с теб, защото в еуфорията на любовта от пръв поглед в конкретен мотор може да се "нахендриш" много сериозно
                          Ако няма кой да ти прави компания бих се разходил с теб един следобяд да позяпаме ако не друго

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            ....А както са ми тръгнали колената, може и никога да не ми е до мотор.....
                            Мотора лекува!!
                            Gnome Rhone AX2 800 1938
                            Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                            Husqvarna Te 510 1989
                            Argvmentvm ad novitatem

Коментар

Първоначално публикуван от gnomerhone Преглед на мнение
                              Мотора лекува!!
                              Съгласен.Докато се возиш забравяш за тях.
                              Оправданието е като гъз-всеки го носи със себеси !

Коментар

И аз за това Тенере XT 660 Z в Дупница говорех. Мотора изглежда много добре по снимките, a също е и много добре обурудван. Малко са излъгали за конете в обявата. Не е 55 коня, а само 48, но това е дреболия. Кавазакито КLE 500 също изглежда много добре.
                                Златомир Попов - Forry

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X