Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГЪБИТЕ - лов или бране

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: ГЪБИТЕ - лов или бране

Аз не познавам гъбите чак толкова, но съм си набрал и фризеровал 25 кг (в сурово състояние бяха) диворастящи гъби.

Ползвам изключително една характерна особеност на отровните гъби:

Няма силно отровна гъба която да не е бяла под шапката.

Берете си спокойно само гледайте да не са бели отдолу
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
      Не съм я чел.
      Тай Хорс. Леко четиво, ама е занимателно. Та там главния герой беше в някакъв затвор в няква латино-американска джунгла, в Мадранго където и да е това, и като го изкарваха да бачка в джунглата си пълнеше джобовете с някакви халюциногенни гъби. Вечер си ги прибавяше в манджата и те се появяваха, Хорта-Гъби. Да, обаче точно тия гъби му помогнаха да оцелее психически, защото му осигуряваха общуване с хора. Та мойте познания за гъбите са стигнали до Хората-Гъби. За сметка на това обичам много да похапвам гъби, но понеже ме е страх да взимам от разни гъбари и ям леко безвкусните култивирани по магазините. И манатарки по заведенията, дето незнам от къде са се сдобили с тях.
      Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
        Аз не познавам гъбите чак толкова, но съм си набрал и фризеровал 25 кг (в сурово състояние бяха) диворастящи гъби.

Май е добре да спреш с гъбарството, или пък вземи да излезеш с някой добър гъбар. Един куп неотровни гъби са бели отдолу.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

...

Сигурен ли си в това си твърдение?

Значи, следвайки твоя съвет, да взема да си хапна от тези? (снимката е от тук)

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Boletussatanas2.jpg
Прегледи:1
Размер:190.1 КБ
ID:5689444

Щото, нали не са бели отдолу ...
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Човекът не гъбар. Все пак за незнаещ, начинаещ и друг вид мераклия, това-да се заобикалят гъбите бели ресни отдолу е добър начален показател.
            Всъщност за тях е по-добре да си ядат от магазина...

Коментар

Ей направо ме закопахте.
              Всъщност имах предвид че за начинаещи гъбари дето познават 3-4 вида гъби ще могат да не си наберат най силно отровните мухоморки

Между другото аз таз година токоз гъби събрах че трябваше нов фризер да си купя.
              И знам 4-5 вида гъби и цялата рода яде та се къса.
              VW Golf VI variant
              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                ... това-да се заобикалят гъбите бели ресни отдолу е добър начален показател.
                Всъщност за тях е по-добре да си ядат от магазина...
                Значи, да се заобикалят и сърнелите?

Име:Macrolepiotamastoidea7b.jpg
Размер:183.9 КБ
ID:5689472

Виж, за последното съм абсолютно съгласен. Който не е сигурен в познанията си - да "бере" гъби от магазина.
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Ей направо ме закопахте.
                  Всъщност имах предвид че за начинаещи гъбари дето познават 3-4 вида гъби ще могат да не си наберат най силно отровните мухоморки

Между другото аз таз година токоз гъби събрах че трябваше нов фризер да си купя.
                  И знам 4-5 вида гъби и цялата рода яде та се къса.
                  Я кажи кои са петте вида които познаваш да разнищим опасностите.
                  Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Значи, да се заобикалят и сърнелите?
                    [ATTACH=CONFIG]835699[/ATTACH]

Виж, за последното съм абсолютно съгласен. Който не е сигурен в познанията си - да "бере" гъби от магазина.
                    Не говори празни приказки. Сърнелите, вече отворени, отдолу не са бели. Друг е въпроса за двойниците, дето били отровни...

Коментар

Не говори празни приказки. Сърнелите, вече отворени, отдолу не са бели. Друг е въпроса за двойниците, дето били отровни...
                      Де прибери си бутоните! Празни приказки ще са да почнем да спорим колко бяло е бяло. :-)
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Прибирам. Снимката ти интернетска и никак не е характерна. И всъщност ресните не са бели, а светлокафяви, както е редно, де...Имам съмнения, че ти за гъби не ходиш.

Коментар

Прибирам. Снимката ти интернетска и никак не е характерна. И всъщност ресните не са бели, а светлокафяви, както е редно, де...Имам съмнения, че ти за гъби не ходиш.
                          Първо, сърнелите биват повече от един десен. Едни с по-светли, други с по-тъмни ламели. И второ, хайде да не ти казвам какво да направиш със съмненията си.

Ей ти не-интернетски снимки

Име:IMAG0307.jpg
Размер:196.4 КБ
ID:5689559

Име:P1130921.JPG
Размер:331.1 КБ
ID:5689560
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Я кажи кои са петте вида които познаваш да разнищим опасностите.
                            1. Сърнела - ресните са белички но прозира кафявото както е видно от горните снимки; Голяма чадъровидна форма с пръстенче, кафеникаво петниста шапка, миризмата също е характерна, дребни не бера.
                            2. Печурки - основно се ориентирам по розовия/кафяв/черен цвят отдолу, миризмата е характерна.
                            3. Челъдинки - реснички през една къси, кафяви на цвят, растат по л-ната, дребнички.
                            4. Масловки - жълтия сюнгер отдолу, лигавата кожица при влажно време, борова гора.
                            5. Манатарки - дебелото пънче, жълто кафеви отдолу и миризмата о каква миризма.

Ако се напъна може и още видове да докарам.

За протокола:
                            сърнела

Име:сърнела.jpg
Размер:149.8 КБ
ID:5689561
                            мухоморка

Име:бяла мухоморка.jpg
Размер:96.2 КБ
ID:5689562
                            Кое е бяло и кое кафяво?
                            Последно редактирано от rosen_offroad; 01-11-15, 22:04.
                            VW Golf VI variant

Коментар

1. Сърнела - ресните са белички но прозира кафявото както е видно от горните снимки; Голяма чадъровидна форма с пръстенче, кафеникаво петниста шапка, миризмата също е характерна, дребни не бера.
                              2. Печурки - основно се ориентирам по розовия/кафяв/черен цвят отдолу, миризмата е характерна.
                              3. Челъдинки - реснички през една къси, кафяви на цвят, растат по л-ната, дребнички.
                              4. Масловки - жълтия сюнгер отдолу, лигавата кожица при влажно време, борова гора.
                              5. Манатарки - дебелото пънче, жълто кафеви отдолу и миризмата о каква миризма.

Ако се напъна може и още видове да докарам.
                              Добре си го докарал.

По 1-няма по-вкусна от още неотворена сърнела, така че ако пропускаш яйцевидните губиш.
                              По 2- при печурките е гадна карболката, също розова отдолу но смърди на карбол а при топлинна обработка на изгорял бакелит. И двата нейни двойника, бялата и зелената мухоморки смърдят ужасяващо при топлинна обработка/ чудя се на тия дето могат да ядат нещо смърдящо на морга/. Обръщай и внимание на основата на пънчето, мухоморите имат "волва" остатък от ципата което при печурката го няма.
                              По 3- челАдинката има два двойника, гвоздейката която е по-дребна и тъмна и с много тънко пънче, лесно се различава, не е ядлива и по-близсата по форма орешка, действа слабително без други последствия.
                              За масловките-да. За манатарките направо си трябва отделна тема, толкова много видове и подвидове че.....

Коментар

бялата и зелената мухоморки смърдят ужасяващо при топлинна обработка/ чудя се на тия дето могат да ядат нещо смърдящо на морга/.
                                Точно четях инфото от линка, който LAZZ сподели. И там пише, че "Зелената мухоморка има приятен вкус". Не съм пробвал и нямам намерение, просто искам да обогатя знанията си за различаване на отровните печуркоподобни, по-конкретно бялата мухоморка.

Първоначално публикуван от LAZZ Преглед на мнение

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X