Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Просперитета, който загубихме. Защо времето доказа, че Тодор Живков беше прав?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Имаш предвид констатацията "много си бял за българин"?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Имаш предвид констатацията "много си бял за българин"?
      По-зле. Бъркаха "Бюльгарѝ" с "Бюрюндѝ". България с Бурунди. "Се в гъз" ©️- както поетично се изразява българският народ.
      Изобщо това "България" смътно го локализираха някъде между Буркина Фасо, Бурунди, Тарамбукту - някъде там.
      Течет вода Кубань-реки куда велят большевики!

Коментар

• jkd
        jkd коментира
        Редактиране на коментар
        Французите са интелигентен, образован народ, и на собствения си континент имат представа как се казват държавите. Това им е и в историята - кръстоносни походи, катари и други такива неща. Циганите у нас може половината да не знаят къде е Франция, но това не е показател.

Може и просто да се правят на интересни някои от тях. Примерно - говорят английски, обаче като ги пита нещо чужденец на английски, се преструват, че не го знаят тоя език .

Орфей на френското народното събрание на покрива - "идва, за да въведе ред сред все още дивите гърци, и да ги научи на изкуствата на мира" :

Последно редактирано от jkd; Вчера, 07:46.

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        jkd, определено пребиваваш в голяма заблуда по отношение на французите.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Последната военна победа на френската армия е по времето на Наполеон . Във Виетнам го изядоха големия преди американците . Поредната разпаднала се империя .

За моя "експириънс" с търсенето "де е България", съм писал и друг път. Енциклопедия на БиБиСи "Светът в снимки и данни", изд. 1992 г., 20 тома... Бре, търся България, гледам Албания има, Гърция-Турция, България - няма я? Открих я в добавка към втория том, посветен на СССР , заедно с Монголия...

Коментар

• jkd
        jkd коментира
        Редактиране на коментар
        А търси ли къде е Велика Тартария в енциклопедия Британика? Там е изненадата .

• jkd
        jkd коментира
        Редактиране на коментар
        Между другото, "The BBC did not publish a 20-volume print encyclopedia in 1992". Съмнителна работа.

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Не знам. Изкуственият ентеуект и при мен не ще да я намери. Твърди, че може би е било друго издателство с лицензирани илюстрации от БиБиСи. Само, че навремето бях все още наивен оптимист и бях силно огорчен от откритието си, няма причина да си го измислям сега.

Ни в клин, ни в ръкав, макар и пак свързано с ТЗВ, внезапно ме връхлетя следният пост в суратя:

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Syrians.png Прегледи:0 Размер:134.0 КБ ID:7047407

По онуй време на охолство, просперитет и културен възход, както вече споменахме, децата не играеха на тъпи компютърни игри (при все, че бяхме водещ производител на компо... компютри, де, в света!). Няколко вида игри се осъществяваха посредством топчета. Особено ценни бяха стъклените такива с шарка вътре като на картинката. Трудно се намираха в продажба, обикновено трябваше да ги "спечелиш" на стрелбище.

Въпросът от картинката е "Как наричате тези на вашия език?". Еми, освен "топчета", тези конкретно наричахме "СИРИЙЦИ".

Някой знае ли защо ги наричахме така?

Коментар

• kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Тези конкретно,при нас бяха-листенца.

• jkd
        jkd коментира
        Редактиране на коментар
        СирийКи, биренки и мискета - шарените, мътните и металните. Играеше се като слагахме монети в пръста изправени да стоят, и трябва да ги сваляш. И си ги печелиш... нещо подобно беше, не помня всички правила.

• gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        Джамини,да играем на джамини.На дупка,малка дупка в земята,или на стотинки,стотинките разположени на върховете на триъгълник,начертан на земята.

sek.1 коментира
      Днес, 09:27
      Последната военна победа на френската армия е по времето на Наполеон . Във Виетнам го изядоха големия преди американците . Поредната разпаднала се империя .
      Е ся вече здравсилите ще заключат темата Като споделя за пореден път друг студентски спомен (миналия път, когато го споделих, ритнàх кошеро и станà една... та я затворѝха бръже-бръже темата )
      Значи, във Франция (да си дойдем пак на думата ) на портала на обши-и-и-и-ирните казарми (градът беше столица на "Военен окръг") имаше помпозна арка със следния надпис: Russie 1812 - Krivolak 1915. На едно негърско парти на студенти от Мартиника-Гваделупа-Гвиана-Майот и т.н. некъв черен младеж, новобранец в отпуска (още имаха наборна служба 10 месеца) поучаваше група слушатели колко "тежко, мале, са живей у французката казарма" и аз го попитах какъв е този надпис. А той гордо отговаря "Ами това са най-славните кампании с най-бляскавите победи на Седми командно-инженерен полк (7e régiment de commandement et de soutien) в който аз служа в момента!" Аз - Като съветски човек бех учѝл, че "недаром Москва спаленная пожаром французу отданà" ©. За погрома, нанесен от Кутузов на злощастните жабари и так далее... А то... А то... То било ОБРАТНОТО, видиш ли? Французите били като маче у дирек руснята при Бородино, буквално изтрепали целата им войска, а други 30 000 руснаци измрели по пътя, след като великия пълководец Кутузов бегайки, ги зарязал...

Та-а-а-а, поинтересувах се и за нашата, велика, бляскава, решителна, безкомпромисна победа при Криволак, за която всички сме учѝли и-и-и-и.... по-добре да не продължавам

Коментар

• Bogoljub Gagic
        Bogoljub Gagic коментира
        Редактиране на коментар
        Щотоу-у-у и затова никак не бехме учѝле в Татова НеРеБея: Сензационно видео от френска окупация на София. https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12110591

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Единя ми дядо имаше всички възможни награди от втората фаза и беше пряк участник в разгрома на Принц Ойген в Унгария . Бил е моторист разузнавач . От 60 човека рота които са заминали живи са се върнали петима .

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение

По-зле. Бъркаха "Бюльгарѝ" с "Бюрюндѝ". България с Бурунди. "Се в гъз" ©️- както поетично се изразява българският народ.
      Изобщо това "България" смътно го локализираха някъде между Буркина Фасо, Бурунди, Тарамбукту - някъде там.
      Ех, ако беше негър от Алабама, и певци песни щяха да пеят, даже ...https://www.youtube.com/watch?v=sAANP4sFUmg , пусти късмет...
      ILLEGITIMI NON CARBORUNDUM

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
      X