25 години ще станат от как ме няма,не му мислете много докато сте млади
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Тъжно, но очаквано
Свий
X
-
България е прекалено бедна за да можеш да си купиш наркотици от социалните помощи (дето ги нема), Но в тези градчета и паланки, в които са останали не само призраци, зомбита не липсват. Наскоро планирах да предлагам за немци екскурзия на ужаса до гр.Роман по тъмно. Виж по училищата си има постоянно дилъри на каквато искаш дрога.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
Моля те аргументирай се, изброй с под точки, критерии по които, родината е по-зле от да кажем усреднено Западна Европа, примерно:
1. В България във всеки град има стотици и хиляди бездомни наркомани, просяци и зомбита и по тъмно освет такива няма друго по центъра и по улиците.
Отдавна вече родителите в София не рискуват. Че трансплантационните ферми в Косово са на две крачки.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение2. В България децата ми не могат да играят в парка, да ходят и да се прибират сами от училище, защото има много опасности за тях.
Медицинското ни образование е наистина евтино. И това е единственото му предимство. Переспективите в UK с българска диплома по медицина не са блестящи. Нито пък в България.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение3. Образованието в България не струва нищо, особено медицинското, за това 2/3 от новозавършилите лекари в ЮК са с диплома от БГ.
Вече карам само ендура и джипове от много време. И не само защото обичам офроуда. Не смей да сравняваш английските и българските пътища. Или железници.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение4. Инфраструктурата е зле, нямаме магистрали, до Бургас, Гърция се ходи за 8-10 часа и на всяко ходене смяням окачване, толкова дупки и зле са нещата. Примерно в моя квартал, на главната улица има повече дупки като площ от колкото асвалт, мога да снимам, ако не вярвате, заобикалям да не си троша колата по съседните улици минавам.
В България опашката за читав лекар е 3 месеца. При друг отиваш след застраховка живот и абонамент за погребални услуги.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение5. Здравеопазване, в България се чака с месеци за специалист и за да се чуеш с ДжиПи, не да се видиш, да се чуеш се чака с дни, да се видите минимум 1-2 седмици, зимата минимум 2-3 седмици в ЮК. За 23 години в ЮК още не са ми вземали кръв, няма нужда, така казват.
В България индустриално производство на практика няма. Няма и работа за специалисти с малко по-висока квалификация. Чуждите фирми, които осигуряваха островчета на благоденствието (най-вече в ИТ) си тръгват. Остават държавната администрация, туризмът (прости господи), търговията на дребно и работата на ишлеме. Опазил те господ от такава участ.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение6. В България наем/ипотека са поне 2/3 от заплатата, в ЮК може и да не ти стигнат, в моя град къща под 1500/месец няма, заплатите почват от 1600 на месец, данък смет/сгради месечно моя е почти 600 лева/месечно, вода 200 лева месечно, ток/газ 700-1000 лева месечно, с частното училище имало е месеци моята и на жената заплати да не стигнат да покрием сметките, без глезотии, само важните неотложни неща. Ма вземат се големи заплати в чужбина, вземат се и след заплата ти остават точно толкова колкото на български пенсионер, или дори по-малко, ето това е важното, колко остават чисто СЛЕД РАЗХОДИТЕ, в родината остават много повече, на работещите, тях визирам.
Ако успееш да го създадеш това следващо поколение. Твърде много не успяват. А на другите децата харчат повече от полученото за да заместят ограбените пенсии и здравни осигуровки на родителитеПървоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение7. В България, всичко изкарано с труда си преминавав следващото поколение, това е ужасно, неравноправно, мъка, мъка, защото в ЮК когато погине собственика и данъчния идва и иска 40% от наследниците, и тази къща и кола, още до 40те дни след смърта на собственика трябва да се продадат за да може да си платиш данъците, няма не искам, няма недей!
Давай. Знам, че целия свят отива надолу, но докато Англия е хванала бързия асансьор, България е скочила от 16-ия етаж. А примерно Дания слиза по стълбището.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнениеМога да привеждам още аргументи стига някой да отговори подобаващо със същото.
- 4 likes
Коментар
-
Важното е, че имат избор! Не е като да ги гърмят на границата - и на влизане и на излизане.Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)
- 3 likes
Коментар
-
Когато човек поживее в чужбина, почва да идеализира доста неща в родината си и да забравя нещата, които са го накарали да я напусне.
Като се върне за кратко от чужбина открива неща, които ги е нямало към момента на заминаването му (или не е можел да си ги позволи тогава) и изпада в напълно неоправдана еуфория по отношение на Мамковината.В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
- 8 likes
Коментар
-
Много правилно, точно на 100% го каза, така си е, и ще опиша ей сега защо смятам, че причините, заради , които аз се махнах вече не са валидни, тоест валидни са за да се върна. Аз имах 5-6-7 критерия заради , които напуснах родината, сега по всички освен един в България е по-добре от западна европа:Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеКогато човек поживее в чужбина, почва да идеализира доста неща в родината си и да забравя нещата, които са го накарали да я напусне.
Като се върне за кратко от чужбина открива неща, които ги е нямало към момента на заминаването му (или не е можел да си ги позволи тогава) и изпада в напълно неоправдана еуфория по отношение на Мамковината.
1. Престъпност - краднаха ми катализатора, ограбваха вила, мазе, кола, къща плюс опит за ограбване на улицата, всичко това няколко пъти.
2. Образование - детска градина и училище само с връзки или частни, частните няма места и се чака много, децата ми не бяха щастливи, дори бяха нещастни.
3. Корупция - давах на полицаи на всяка крачка, давах по институции на всяка крачка и пак беше трудно и ужасно.
4. Здравеопазване - ползвах само Токуда, няма ше алтернативи, всичко държавно беше мега зле въпреки, че имах роднини лекари на много места.
5. Инфраструктура - преди 15 години пътищата ни бяха само за джипове.
6. Заплащане - преди 15 години можех да си позволя жилище навсякъде в София, и за 10тина години да го изплатя - ако се лиша от всичко, освен най-важното за децата.
7. Пътна обстановка - шофирането и катастрофите в сравнение с в чужбина, родните шофьори бяха и все още има самоубийци и джигити, особено в провинцията беше страшно.
В родината, хайде признайте си, кой има още да изплаща жилище и кой има по-малко от 1-2-3 имота, аз в чужбина познавам само един човек, който си е изплатил напълно жилището, а познавам хиляди хора, в десетки различни държави, нито един не е успял да го изплати, има хора от над 25 години са навън, на мен ми остават едни 24 години само и около половин милион паунда да плащам, аре почни не остана
Татко ми подари половин декар земя в града, не платихме нищо като пари, дакажем колкото седмица на морето в Албена като всички данъци, такси и т.н. в ЮК ако искам да дам на щерката да кажем 10 бона да си купи кола, ще плята върху тия мои десет бона, върху които , вече съм платил данъци още 40% защото това се води данъчно събитие и данъка е прогресивен.
Образованието в ЮК поне, вече не става и да го сравня с такова в град Кнежа или Тутракан, нито основното а висшото е киреч пълен, те не говорят езика вече местните висшисти завършили в Англия
Здравеопазване, освен спешно и неотложно, всичко останало е ниво Афганистан или ДР Конго.
Престъпност - никой от вас пишещите няма да има смелост да прекара и един час по тъмно в центъра на който и да е голям град в ЮК, ей така разходка като турист да направи.
Заплащане - заплатите паднаха след ковида, а цените са по три или по четири и качеството падна след брекзит, тоест ядем лайна, скъпи и нищо друго няма, парите не стигат за нищо освен оцеляване, забрави спестяване и т.н. това е миналото.
Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
Сънародниците ни живеят в кучешки условия, спестяват всяка стотинка само и единствено с цената на собственото си здраве, живот и мизерия, ето това е отговора валиден за 90% от нашенците в чужбина, ето така успяват да си позволят каквото се вижда от страни.
-
Джордже, не мога да взема отношение за живота в ЮК, не го познавам. Но ако ще се прибираш заради подобрение по изброените критерии.... по-добре проучи още малко. Няма да ги изреждам по отделно, но положението според мен е по-зле от преди 15 год. Държавата е абдикирала от задълженията си и работи единствено в частта събиране. За престъпност не искам и дума да отварям. То на някои актове вече не се гледа като на престъпления. В Северозападна България (сигурен съм, че имаш наблюдения) мангалите се настаняват в къщите, в които няма хора, а вече дори и в присъствието на някои бедни хорица. За обирите и тормоза няма да споменавам. За трафика в София..... нерядко навигацията започна да изписва и над час за определена дестинация. За катастрофи може да следиш във фейса групата Катастрофи в София. Увеличават се пропорционално на трафика и некадърността на част от шофьорите.
Не казвам да не се връщаш, напротив. Но се информирай, за да имаш правилните очаквания....
И като се каза по-горе умни хора, дано се няма предвид хора от изцяло или частично сив сектор, защото върху честно работещите (немързеливи) тежестта става все по-голяма. Увеличаването на пенсионерите и пенсиите, на администрацията, опитите за социални реформи ( в т.ч. помощите за мигрантите, мангалите, безплатните за някои неща) се разпределят върху плащащите. Осигуровките нараснаха в пъти. Винетните такси ще се върнат на предишните цени, въпреки че се събират от тол таксите по 2,5 млн лв/ден, а пътища не се правят/ремонтират. Ако се направи нещо е от "наши"фирми, ниско качствено и се чака да мине гаранционния срок, за да се възложат на същите или подобни фирми нови обществени поръчки, за ремонт и ремонт на ремонта.
Вероятно не е по-добре в ЮК, но... тук е така.
-
Гена, прав си братле, но и не си прав, защото много от критериите зависят от гледната точка.
Трафика в София и големите градове само ще се увеличава и влошава, това е неизбежен тренд навсякъде по света.
Държавата в едни посоки си е зле както и преди време но в други се подобрява.
Корупцията си е тук, но намалява, докато на запад корупцията почва да придобива Български размери.
Престъпност, в родината все още има, но на Запад престъпноста е в размери и видове, непознати за примерно поколението след нас, ние сме гледали филми от 90те и 80те но това от филмите за гетата и нарко-зомбитата, може да се види за момента само в големите градове в чужбина и всички крадци на катализатори от източна Европа явно вече са на Запад, защото тук на запад вече се крадат брони за коли, турбота, фарове, велосипеди и мобилни телефони докато си говориш по тях и всичко това посред бял ден.
За катастрофите си прав за съжаление, това ни е национална особеност.
А за пенсионно и данъчно бъдеще, беше то каквото беше в Европа, следва мизерия, недостиг и ограбване на всеки, който неразумно се е доверил на държавата да управлява неговото лично и семейно богатство и приходи.
-
-
Мазето ми вече си седи без врата. Няма нищо останало за крадене. Провинцията е опоскана от братчедите.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение1. Престъпност - краднаха ми катализатора, ограбваха вила, мазе, кола, къща плюс опит за ограбване на улицата, всичко това няколко пъти.
Сега влизането в частните е с конкурс по четене и алгебра за 3-годишни. И пак се налагат частни уроци.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение2. Образование - детска градина и училище само с връзки или частни, частните няма места и се чака много, децата ми не бяха щастливи, дори бяха нещастни.
Сега да видиш....400 000 държавна администрация.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение3. Корупция - давах на полицаи на всяка крачка, давах по институции на всяка крачка и пак беше трудно и ужасно.
Токуда вече е Аджибадем. Турчетата, завършили медицина тук се учат на български материал.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение4. Здравеопазване - ползвах само Токуда, няма ше алтернативи, всичко държавно беше мега зле въпреки, че имах роднини лекари на много места.
Сега са проблем и за танкове на места. Мога да ти покажа.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение5. Инфраструктура - преди 15 години пътищата ни бяха само за джипове.
Сега ако го продадеш, може и да доживееш 70 с паритеПървоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение6. Заплащане - преди 15 години можех да си позволя жилище навсякъде в София, и за 10тина години да го изплатя - ако се лиша от всичко, освен най-важното за децата.
И става все по-весело. Престанах да се заричам, че съм видял дъното след поредната изцепка.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение7. Пътна обстановка - шофирането и катастрофите в сравнение с в чужбина, родните шофьори бяха и все още има самоубийци и джигити, особено в провинцията беше страшно.
- 1 like
Коментар
-
Аз па ходих и видех... и се прибрах с 200.
И неща и да чувам вече за чужбинско. На туризъм е супер. За живот.. мъка някаква.
Живота ми е един и не много дълъг, та да го прахосвам за роботизирано ежедневие. Работа, вкъщи, работа, вкъщи и 2 седмици отпуска. И мечта как като се пенсионирам един ден , ще започна да живея.. мерси.
За мен живота в България има повече плюсове от минусите. Какво като живеех в Белгия в хубав квартал, хубава къща, добри пътища.. Нито един комшия не ми говори, а се крият като кажеш добър ден.
60% от приходите ми ги прибираше държавата, да издържа арабели и черни. Здравеопазването струваше една шапка пари месечно за да не се бутам в поликлиниката с половин Судан.
В България бедни хора няма, има мързеливи и глупави . Ако искате да видите бедни хора, отидете на "Запад".
- 9 likes
Коментар
-
За тях съм съгласен. Но те и на запад не са цъфнали. Особено ако не са имали частен пенсионен фонд и здравна застраховка.
Между другото в Белгия максималната пенсия беше 1400 евро (до преди 3 години като бях там). С тези пари никакъв шанс да живееш нормално. Тези пенсионери дето ги виждате да пътуват насам натам са обикновено с дебели инвестиционни портфейли , били шефове на банки и т.н. Масовката едвам си плаща тока, водата, отоплението и т.н.
-
Само в клета майка България могат да ти откраднат мазето,в буквален смисъл.Зазидана врата и комшията съборил носеща стена на блока за да свърже двете мазета....без думи,и това съм го виждал с очите си два пъти...едното мазе беше моето,другото по същия начин на братовчед.. решават,че живеем в странство и хоп завземане,платиха мазите като жилищна площ на квадрат и малко отгоре...идиоти Сър
Коментар
-
Тука е гот като общителните комшии ти драскат колата с ключ и ти режат гумите щото си паркирàл на техното мЕстО, денонощно дънят чалга, но викат полиция, ако бебето ти се разплаче или кучето разлае.Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнениеАз па ходих и видех... и се прибрах с 200.
И неща и да чувам вече за чужбинско. На туризъм е супер. За живот.. мъка някаква.
... Нито един комшия не ми говори, а се крият като кажеш добър ден.
....
Всеки сам си прецéнЯ.
В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
- 2 likes
Коментар
-
Па смени гетото..Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
Тука е гот като общителните комшии ти драскат колата с ключ и ти режат гумите щото си паркирàл на техното мЕстО, денонощно дънят чалга, но викат полиция, ако бебето ти се разплаче или кучето разлае.
Всеки сам си прецéнЯ.
Щото в Берлин , Лондон или Брюксел нема такива неща ?
Коментар
-
Ооо, тема за циврене...
Слагам пуканките за да проследя кой какво цивряло е станал, и колко е изфиносал изкуството на мрънкането...
- 3 likes
Коментар
-
Дай адрес на лични,да ти пратя царевица за пуканки-еко еПървоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеОоо, тема за циврене...
Слагам пуканките за да проследя кой какво цивряло е станал, и колко е изфиносал изкуството на мрънкането...
Коментар
-
Някъде в Нет-а прочетох, че от хулигански подбуди в Германия се палят 1000 автомобила на година.Тук ти я драскат с ключ
Каква престъпност имат там, особено след щедрият прием на бежанците?Поне по престъпност ни водят доста...
Коментар
-
Аман от големи специалисти "завършили" Кембрич, Оксфорд дето не могат да си намерят работа. Ако бяха переспективни, щяха да са поканени някъде, вЕрвай ми.Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнениеЕто ви пример: младеж, завършил молекулярна генетика в престижен университет. Идва си в България. Къде може да работи по специалността на съвременно ниво?
За колко години може със средна заплата да си построи/купи нормално жилище? Кога може да си позволи нова кола? Кога ще направи семейство? На 45?
И така е почти навсякъде и за почти всичко.
Аз не съм завършил престижен университет, не съм професор и топ специалист. Кога ме канеха на работа в Европа 90та, отказах заради купона в България.
Работя като прост механик, жичкаджия. Не съм откраднал нищо от евро програми и от общината. И по партийна линия нищо не дадоха, гадовете. И от комсомола ме изключиха.
Получих наследство от мама и тате на стойност 15000 лв и го разделих с брата.
Успях да направя 3 апартамента в София и да си построя къща до Пловдив. Колко пари сме профукали по ресторанти, курорти, лодки, язовири, чужбина, офроуд, нЕма преброяване. Нова кола не съм си купил заради безсмислието. Моята е 3.3тона и 6.2л на Женя 3.5л Не съм слагал газ на ни една. Кучето е 60 кила, двора, 4 декара. Имам 3 деца, отгледани и 2 внучета.
Не ми разправяйте, че в България не става. Става но трябва да се работи. А работа има за целия китайски народ.
Вярно, че трябва да си нацапаш ръцете, да сгънеш колената, да си напънеш малко сивото вещество или там каквото си започнал. Да се постараеш.
Докато бучкаш с пръст у ТикТок, неке да биде.
Това е личен опит.
Тия които си мислят, че в Германия "валят блага и всичко е по мед и масло, да си купуват чепици с грайфери и каска"( Р. Ралин), и да заминават.Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
Вальо. О888 557Ч7Ч
Silverado 1.3 i
- 6 likes
Коментар
-
Работа си намират лесно. Но не в България. Защото тук такава няма. Което е и проблема.
Жичкаджиите също може да се разболеят от рак, а разликата между химиотерапия и генната терапия е сериозна. И като резултат и като цена (непостижима за български жичкаджия)
А купона в България е на път да привърши.Последно редактирано от ezhko; 21-03-25, 18:25.
-
По мои наблюдения "купона в България" се изразява в:Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
... купона в България.
1. Беззаконие - можеш да караш с колкото си искаш, да спазваш пътни знаци само по твое усмотрение, да си пийваш / шмръкваш / пушваш треволяци зад волана, да офроудстваш в резервати и природни паркове, да паркираш в кварталните градинки, да побийваш (фнимателно, щотоу-у-у мое си намериш майстора, нали) който те дразни, да си покрадваш лекинко така, да прекарваш балъците, дето сами си го търсят (така, де) и-и-и-и, ако нещо се комбинират лошо нещата, идваме на т.2 по-долу:
2. Корупция - решава всички бюрократични проблеми и отстранява безсмислените еврогейски спънки пред българския творчески бизнес-размах, жизнерадост и дръзновение;
3. Тарикатщина - българинът цени и уважава тарикатите. Да наречеш някого мошеник през 19-ти век е било повод за дуел, сега е комплимент.
4. ...
Списъкът е дълъг, много дълъг и да, на Запад такива номера не минават. Там са скучни, кисели еврогейове. Не знаят как да живеят, не-не.В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.
- 5 likes
Коментар
-
Не не си прав!
Не е това.
Работя с чужденци които са много дисциплинирани. И по време на работа - аз непрекъснато се шегувам и непрекъснато правя смешки и номера...Отначало бяха много изненадани от моето поведение и първите седмици буквално ме издържаха един вид изтърпяха ми странностите...
На третия четвъртия месец вече - видяха че работата върви и започнаха и те да се бъзикат...
В един момент - работата стана приятна готина с българина(мен) се работи с усмивка и майтапи...
И е приятно...
Да - начин на работа и на живот е...
П.П
И още нещо - прибирам се от работа - поздравявам съседа бъзикаме се със съседката всичко е с усмивка майтапи...
Това нещо - в чужбина го няма...
Ама мисля че и в София го няма - така че едва ли ще ме разбереш...
-
Дали го няма, Мишо?
Целият проблем е че Гай Баньовците се смЕтат за по-тЕрикати от сите и сите ябанджии са бАлъци . Живеят си в затворени чалгарски общества и не се опитват и грам да приемат местния манталитет. Закво им е, кат си имат Булсатком и Пайнер ТВ, рикия, салата и с кой да бистрят политиката, икономиката и колко са балъци тия, дето им дават работа. Аз съм нямал тия проблеми, Живеех си с чужденците и странях от нашенците, И сега имам камара приятели там , с които сме живяли, яли пили и сме си правили услуги. Когато не влагаш грам усилие да се внедриш в едно общество, не ти е виновно обществото. манталитетът ти е виновен. Тва са мойте пет ст'инки. Не става всеки за живеене в чужбина.
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар