Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тъжно, но очаквано

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Тъжно, но очаквано

74% от младите българи обмислят да емигрират ...
    https://telegraph.bg/bulgaria/novini...-godini-449707
    Толкова ли е безнадеждно битието и съзнанието в родината?
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Да.

Коментар

Да. Особено второто. Битието определя съзнанието, ама е вярно и обратното.
      Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Взаимносвързани са...

• TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Да, ама тука преобладава второто. Съзнание на ....айде да не казвам какви. И после реват, че няма оправия. Докато всеки гледа само за себе си и му дреме за всичко останало, така ще е .

Па после младите акъл нямали 😜
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Има го и това, че си мислят: Всичко, което лети, се яде.Имат идеализирана представа за чужбина, а и много ги мързи да работят.Искат всичко веднага, сега, на момента.Въобразяват си, че там ще получават много по-високи заплати,а разходите не ги смятат От тези, които заминат, някои ще успеят, други - не...Също като и останалите тук

Коментар

То аз, който ревностно си харесвах кочината вече бих се махнал.
          Само че е късно за това.
          Не само младите искат
          Враг усраине

Коментар

То само тех ги чакат там, от чалготеката и тикток- та право у райската чужбина, дето всеки става богат...А и баш телеграф и с тия 750 душ дето ги питали...
            0899 шест5313нула
            За всекиго по нещо

Коментар

Ето ви пример: младеж, завършил молекулярна генетика в престижен университет. Идва си в България. Къде може да работи по специалността на съвременно ниво?
              За колко години може със средна заплата да си построи/купи нормално жилище? Кога може да си позволи нова кола? Кога ще направи семейство? На 45?
              И така е почти навсякъде и за почти всичко.

Коментар

• ezhko
                ezhko коментира
                Редактиране на коментар
                Питай съвременните девойки какви са условията

• BENZBOSS
                BENZBOSS коментира
                Редактиране на коментар
                По на съвременните девойки акъла ли да ходят? Така ли ги учиш вече,по акъла на потенциалната?

• ezhko
                ezhko коментира
                Редактиране на коментар
                Има два типа мъже: такива, дето ходят по акъла на жените и такива, дето не щат да си го признаят

Трима души, завършили банково дело в България, и останали тук.Единият е служител в банка на ниско ниво.Другият се изкачва по кариерната стълбица до заместник- директор на дадена банка за цялата страна, и заплатата му е 10 пъти по-голяма, от на първия.Третият, след 7-8 години работа в клон на банка, беше съкратен от работа.После не знам какво е станало...В чужбина, при тези ненормални цени на жилищата, за колко години ще си купи?Това са проблеми, касаещи всички завършващи образование, независимо тук, или "там"

Коментар

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                А колко хора там имат собствено жилище? И пак си живеят. Тука като имаме по три, та сме прокопсали.

• TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                И бих добавил, че ненормални са цените на жилищата тук.

• krassitch
                krassitch коментира
                Редактиране на коментар
                Жилищата са прекалено скъпи навсякъде.Е и под наем става да се живее.Ама като си плати наема и лизинга на колата, май почти нищо не остава...

Да, безнадеждно е... И моите деца вероятно никога няма да се върнат тук.

Коментар

На 43 години тръгнах , сега на 55 г не съм цъфнАл , ама ние родителите и децата живеем по-различно и по-добре от БГ ...... разбира се , че можеше да бъде и по-добре , ако бяхме по-млади като тръгнахме ..... съжеляваме , че нямахме смелост по-рано да тръгнем .
                По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

Не знам какви са тези журналистутки написали тия шеги, за последните 2-3 години има обратен тренд, повече завърнали се от колкото заминали, и преди да сте рипнали в опониране, малко подробности.

Много хора, които са били на вън, особено млади и в час, прихождат и захождат, осъзнават, че в чужбина с цената на мизерии и лишения се спестява, но не се живее по-добре, по-добре се живее у дома, и по-охолно и по-ларш.

Статистиката е обречена да обслужва интереси и поръчки, реалистичен метод за измерване на колко са вън, вътре, и колко влизат/излизат... дори и да има такъв метод, никой луд няма да го използва, а са посмели, а всички избори и машинации са отишли у ряката.

Само някой, който не е бил поне 2-3 години в чужбина като имигрант (не студент да харчи готови спечелени пари), само той може с умиление да говори колко е цветя и рози живота навън и как в родината всичко е кръв, сополи и мизерия!

И последно ама не по значение, чужбината каквото беше преди ковида, отдавна я няма, европа, особено западна европа стана клоака и поне финансово, в момента, няма западно европейска държава в която да си струва да се емигрира, според мен.

За да не говоря празни приказки, ето в ЮК преди 14-15 години ме взеха на минималната за ролята ми заплата, никой местен дори църен нямаше да помисли да се хване за тия пари, с тия пари тогава аз взех къща, апартамент и строях на три места в България плюс почивките и всичко останало и плюс частно училище на щерката. Сега след 14-15 години, заплатите на същата роля са същите като преди 14 години, но цените са тройни и отгоре, разходите ми без частно училище, без глезотии, без строежи и на три пъти повече приходи... едвам връзваме двата края. Млади хора, без богати родители нямат шанс за жилище в тоя живот, нямат шанс и за повече от едно дете, тоест имат шанс ако са на помощи и живеят в гетата с наркоманите, но нормалния живот в ЮК ако не си висока класа го няма, дори висока средна класа е тегаво.
                  Последно редактирано от BatGeorgeone; 20-03-25, 21:43.
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

• BatGeorgeone
                    BatGeorgeone коментира
                    Редактиране на коментар
                    Венци, точно, само този, който не е видял, преживял, само той не вярва, жена ми има -9 диоптъра на двете очи и чака 14 и повече месеца за планиран преглед при специалист, дъщеря ми има нужда от скоби на зъбите чака се минимум 2 години за ортодонтист, на частно влизаш веднага. В Добрич в 7:30 дадохме кръв, в 9 и нещо на рентген, и до 13:30 жена ми беше прегледана от три специалиста с готовите кръвни и рентгенова снимка, това всичко за под 100 паунда в държавна поликлиника, в ЮК това не можем го постигна за 1-2 години. В София отварям интернет слетобеда, на следващата сутрин в 8 давам кръв, в 9:30 кръвните готови влизам на специалист и в 10 и нещо излизам с диагноза и план за лечение, верно струваше около 450 лв кръвните само 250 лв бяха. В ЮК на жена ми вземаха 500 лири за 15 минутен частен преглед (разговор по телефона, на живо чакаш над месец за частен преглед).

• rosen_lazarof
                    rosen_lazarof коментира
                    Редактиране на коментар
                    Във Варна, няколко случая от последните месеци:
                    1. Майка ми стара жена на 83 години получава сърдечна недостатъчност в 9 вечерта, обаждаме се на 112 в 9:30 идва линейката, в 10 вече беше в болницата. В болницата получи адекватна помощ, лекари имаше достатъчно но сестри не. При изписването поради недостиг на сестри лекаря трябваше да и разнася нещата насам натам, инвалидна количка за изписване и т.н. Абе много тегава работа с много чакане. В болницата ми направи впечетление че повечето лекари са с небългарски имена а повечето пациенти съмнително тъмни
                    2. Получих проблем със стомаха неспешен. Питах Чат ДЖИПИТИ кой са най добрите гастроентеоролози за Варна, даде ми 3 имена, първите 2 се чакаше доста за преглед, третата записах час за следващия ден. Беше преди коледа, след прегледа получих час за гастро и колоноскопия за след Нова Година и само 10 дена чаках. Верно че всичко мина на частно, платих си и после застраховката ми ги върна.

Не знам по другите градове как е, но специално във Варна няма да умреш от липса на лекари.

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                    ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                    Редактиране на коментар
                    Жоро , айде сега приравни разходите направени в България , ама и ходенето по градовете включи , със заплатите в България Ти си дошъл за няколко дни и си похарчил няколко хиляди и се кефиш, че не си стигнал и половината на харчовете там , ама картинката е малко по-различна , и моля , кат окажеш че едва свързваш двата края , кажи какви са те зи краища , щот ода нямаш пари за почивка и нова кола е едно , ама да нямаш пари да си платиш сметките и да си купиш храна е друго

До 18 годишен,не си и помислях за "чужбина" тати носи мама меси,България е моята страна...на 25-6 години за пръв път пробвах това което никога не исках,една година в странство...усладиха ми се парите,чистотата,редът...след година се прибрах в България и когато слязах от самолета целунах бетона на пистата,персонала странно ме изгледа
                  Пробвах отново в България,нищо и половина а имам лява и дясна ръка,които знам как се използват,гърба ми е отзад
                  На 33 вече с жена и дете на годинка зарязах всичко за един ден в България,но този път в друга държава.Моят багаж беше дрехите на гърба ми и една 10 литрова раница.Вече 10 години не съм се прибирал в България.Тук където работя,шефовете се съобразяват с мен,не аз със тях.Мнението ми на работа важи силно макар,че съм чужденец.
                  Произвеждам "сърцата"на CNC машини за световно известни марки,в България работих строителен елтехник,прах къртене...щото друго няма и все те увикват.
                  Това са моите 5 стотинки.
                  Всеки си има глава на раменете.
                  И да,парите не растът по дърветата,трябва да си ги изкараш(заработиш)

Коментар

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
                    Да.
                    Моля те аргументирай се, изброй с под точки, критерии по които, родината е по-зле от да кажем усреднено Западна Европа, примерно:

1. В България във всеки град има стотици и хиляди бездомни наркомани, просяци и зомбита и по тъмно освет такива няма друго по центъра и по улиците.

2. В България децата ми не могат да играят в парка, да ходят и да се прибират сами от училище, защото има много опасности за тях.

3. Образованието в България не струва нищо, особено медицинското, за това 2/3 от новозавършилите лекари в ЮК са с диплома от БГ.

4. Инфраструктурата е зле, нямаме магистрали, до Бургас, Гърция се ходи за 8-10 часа и на всяко ходене смяням окачване, толкова дупки и зле са нещата. Примерно в моя квартал, на главната улица има повече дупки като площ от колкото асвалт, мога да снимам, ако не вярвате, заобикалям да не си троша колата по съседните улици минавам.

5. Здравеопазване, в България се чака с месеци за специалист и за да се чуеш с ДжиПи, не да се видиш, да се чуеш се чака с дни, да се видите минимум 1-2 седмици, зимата минимум 2-3 седмици в ЮК. За 23 години в ЮК още не са ми вземали кръв, няма нужда, така казват.

6. В България наем/ипотека са поне 2/3 от заплатата, в ЮК може и да не ти стигнат, в моя град къща под 1500/месец няма, заплатите почват от 1600 на месец, данък смет/сгради месечно моя е почти 600 лева/месечно, вода 200 лева месечно, ток/газ 700-1000 лева месечно, с частното училище имало е месеци моята и на жената заплати да не стигнат да покрием сметките, без глезотии, само важните неотложни неща. Ма вземат се големи заплати в чужбина, вземат се и след заплата ти остават точно толкова колкото на български пенсионер, или дори по-малко, ето това е важното, колко остават чисто СЛЕД РАЗХОДИТЕ, в родината остават много повече, на работещите, тях визирам.

7. В България, всичко изкарано с труда си преминавав следващото поколение, това е ужасно, неравноправно, мъка, мъка, защото в ЮК когато погине собственика и данъчния идва и иска 40% от наследниците, и тази къща и кола, още до 40те дни след смърта на собственика трябва да се продадат за да може да си платиш данъците, няма не искам, няма недей!

Мога да привеждам още аргументи стига някой да отговори подобаващо със същото.
                    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• sonda
                      sonda коментира
                      Редактиране на коментар
                      Евала за откровеността, Джордже ! Това не всеки ще го сподели. И за тренда си много прав, видно е.
                      Последно редактирано от sonda; 21-03-25, 05:50.

Правото на всеки да мие чинии или да продава сандвичи в МакДоналдс някъде по света е изконно и неотменимо...
                    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X