Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Две опашати лъжи и един протест

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Две опашати лъжи и един протест

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
    И веднага следва следващия ми тъп въпрос - къде в БАН се четат лекции, т.е. върши се някаква работа?
    Работа не означава само да се четат лекций.

Коментар

Първоначално публикуван от mistral Преглед на мнение
      Работа не означава само да се четат лекций.
      Знам колега. Наясно съм. Имам си своите образования и съм се сблъсквал с научните среди.
      Въпроса е, че след понятието работа следва понятието продукт и след това понятието заплащане. На мене нещо понятието "продукт" ми убягва в последните двайсетина години. Затова се нагледахме за успехи на български учени в чужбина, в повечето случаи бегали с готовия продукт, за който ние като данъкоплатци дълги години сме плащали.
      Въобще не оспорвам дали да има научни работници или не. Ама не мога да се отърва от чувството, че "има нещо гнило..." . Затова казвам, че нещо не ни договарят и БАН-аджии и Правителството. А пък за това как ни го представят журналюгите въобще не ми се говори. Работат е свършена. Парите са платени. Искам да видя продукта на всичките тези учени за последните двайсетина години. Не повече от 5-6% от научните работници или колективи могат да кажат нещо по въпроса.
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Финансовият надзорник, не може да е изборна длъжност, просто защото на повечето места, няма хора с нужната квалификация. Както не може да искаме от един физик да борави с ДНК, така не може да искаме от един биолог да прави разработки върху теорията на струните, а и от двамата не може да очакваме да управляват финанси.

Ето какво сподели един приятел, работещ като млад учен в БАН (наложи се да поредактирам малко някои изрази, недопустими от правилата на форума...):
        50% от парите въобще не се дават за наука, а за представителност и заплата на десетки и стотици безсмислени длъжности, а за длъжност за един научен работник, са назначени трима.
        Сега пенсионираха 500 души, платиха им 4 милиона и почти всичките ги назначиха обратно.
        Така че батака е голям! Даже и в нашия институт дето е топ - има поне още петдесетина души, дето никой няма да забележи, ако ги уволнят!
        Между другото започна да обикаля по интервюта за работа, решил е да се маха, не толкова заради парите (работеше по няколко допълнителни проекта), колкото защото му е писнало да се занимава с вътрешната организация... Между другото не е бил на протеста, защото смята, че тези на него не са прави, което показва, че дори вътрешни хора имат друга гледна точка.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
          ...
          Между другото започна да обикаля по интервюта за работа, решил е да се маха, не толкова заради парите (работеше по няколко допълнителни проекта), колкото защото му е писнало да се занимава с вътрешната организация...
          От няколко месеца имаме колега, който идва от БАН. И на него му беше писнало

А philipp доколкото разбирам няма нищо общо с БАН, което не му пречи пламенно да защитава черната кутия зад тази абревиатура

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            След като г-н Румен Петков вече е Академик на Република България......!
            ..
            Това сериозно ли е или използвате метода на "шокиращия аргумент"?
            Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

http://www.cross-bg.net/balgariya/88...na-bezopasnost

Всъщност не са нашите от БАН, а руските им колеги, за което моля да ме извинят!

А иначе, при отвличанията, храбрия "пикльо" наистина заслужи такава титла, но по скоро заради успеха на собствената си охрана!

Но да не забравяме, че БАН си е структура на КГБ - http://www.vsekiden.com/?p=64996

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                Всъщност не са нашите от БАН, а руските им колеги, за което моля да ме извинят!
                Аха. И понеже темата е за БАН, можем да използваме словното сходство между компютри и компоти. И като знам колко сдружения с нестопанска цел (регистрирани в България) се титулуват "Академия"..за какво беше необходимо да се прескача държавната граница в търсене на унижаващи БАН аргументи?
                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

http://adv.actualno.com/news_282375.html

Вежди Решидов е първият фундаментален учен, който счупи носа на полицай!

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                    И веднага следва следващия ми тъп въпрос - къде в БАН се четат лекции, т.е. върши се някаква работа?
                    В БАН няма "професори" въобще. От тук нататък следва една огромна библиотека с книги по икономика, политология, методика на обучение и какво ли още не, която трябва да се изчете, за да се разберат процесите и в науката и в образованието. Не е тук мястото и времето. С най-добри чувства - Филип...

Коментар

Сега за Тодор и компания:

Браво колеги - открихте, че топлата вода е топла. Аз също отдавна съм открил, че на всеки един преподавател в университет се падат двама души администрация. Да това е жалко, глупаво, гадно, безсмислено... И знаете ли какво - при тази финансова политика е съвсем нормално да бъде така.

Пояснявам - представете си, че сте ректор. Държавата ви отпуска пари за заплати за различни работни длъжности. Който например е кандидатствал за асистент например - знае колко тежка е процедурата. Аз чаках 3 месеца безработен, докато ме назначат при вече спечелен конкурс. Това е държавната машина в момента - МОН контролира всичко и всичко е МОН.

Все още сте ректор. Решавате да съкратите администрацията си, защото тя е безумно голяма. Започвате да съкращавате администрация и... в един момент установявате, че държавата ви съкращава парите за администрация. Три пъти УРА за оптимизацията в организацията. И какво спечели тя? Отговор: нищо, по-скоро загуби.

Ето затова и БАН, и ВУЗ-овете, и всички държавни структури преливат от бюрокрация и администрация. Ето например имам отношения с Гражданска Защита. Там е същата работа - всички служители от закритото министерство на Емел Етем ги натресоха в ГЗ. И понеже няма кабинети за тях - по коридорите и в мазетата ги настаниха.

Така, че който казва, че администрацията и бюрокрацията е много е прав. Само, че не е прав, че самите институции са виновни за тях. Точно обратното - този, който раздава парите за баницата е виновен. Не администрацията, която я ръфа...

Коментар

Но, за да не вземете, че да се съгласите с мен и да решите, че държавата е много лоша - ха сега застанете на обратната страна. Представете си, че сте министър на труда и социалната политика. Водил сте преговори с Мони, стигнали сте до консенсус, че трябва да се съкращава администрация. Взимате, че съкращавате тази администрация и... я то безработицата се била повишила... я то държавата станала пред колапс... Как стана тя тая?

Без осигурени работни места за лелките зад бюрото (които 30 години друго не са правили) - няма да стане. Лелките няма да прояват самоинициатива - те са бити карти. За да ги преквалифицираш се иска много - и средства, и политика, и труд. Нито едно от трите не виждам насреща от последните две, та и от това правителство. Затова не се учудвайте, че бюрокрацията си стои и всеки си свирка. Не е толкова лесно да бъде изгонена - стабилността на държавата се крепи до голяма степен и от нея.

Коментар

И как държавата, без да й се даде повече контрол върху структорите, да им реши вътрешните проблеми? Когато над 50% от парите отиват за глупости, явно увеличаването на средствата не е решение, а най-много да задълбочи проблема. Трябва да се започне от другаде... Вариантите са или всеки да си реши първо вътрешните проблеми и след това да иска нещо отвън или да си даде голяма част от независимост на външен контрольор, който да оправи проблемите. Кое избираш? Риторичен въпрос, едва ли второто... Значи остава първия или пълен рестарт.
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                            ....
                            http://bnt.bg/bg/news/view/29100

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              И как държавата, без да й се даде повече контрол върху структорите, да им реши вътрешните проблеми? Когато над 50% от парите отиват за глупости, явно увеличаването на средствата не е решение, а най-много да задълбочи проблема. Трябва да се започне от другаде... Вариантите са или всеки да си реши първо вътрешните проблеми и след това да иска нещо отвън или да си даде голяма част от независимост на външен контрольор, който да оправи проблемите. Кое избираш? Риторичен въпрос, едва ли второто... Значи остава първия или пълен рестарт.
                              Колега поставяш ме пред много грешни варианти за избор. Решението е съвсем другаде.

Ако увеличиш парите, но не и контрола - парите изтичат и това е ясно за всеки.

Ако увеличиш контролът, но не пипаш или по-лошо - намаляваш парите, то просто унищожаваш структурата.

Отговорът на твоя въпрос се корени в елементарната логика. Не "или", а "и".

От едната страна трябва да покажеш, че искаш да помогнеш в сферата, да стимулираш хората в нея да се реорганизират. В днешния меркантилен свят това става с пари. Иначе те просто няма да са съгласни и ще дават яростен отпор, на който която и да е държава не може да устои.

Успоредно с това от другата страна трябва да покажеш на хората как да се реорганизират. И трябва ясно да им покажеш, че държавата не е вече дойната им крава, а тя е шефът!

Коментар

Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                                Виж как ЕС няма "финансов мениджър" в българските фирми, пък успява да контролира сравнително добре изразходваните средства. И честно ви казвам с ръка на сърце - аз лично не виждам с какво "зам. директор по финансовите въпроси" в БАН върши по-лошо работата си от "финансов мениджър" от МОН. И двете са държавни структури, и двете са пълни и прогнили с корупция и бюрокрация. Не писах ли по-рано, че с тази длъжност преливаме от пусто в празно? Май го направих. И продължавам да го твърдя. По-грубо казано - ще се наденем от един х*й на друг.

Проблемът, както казах горе, се корени в начина на финансиране, а не в последващото харчене. Ще говоря за университетите и училищата, защото все пак в тази сфера работя - държавата плаща на калпак ученик/студент и въобще не се интересува какво се случва с него. Хайде за учениците поне докараха матура. За студентите няма и нотка за въвеждане на истински държавен изпит. Напротив - отпаднаха регулаторите и при степен доктор.

И какво се получава? Учители купуват първокласници, в университетите важното е да запишеш повече студенти и да завършат - не е важно колко знаят... и т.н. Всичко се корени не в мен като преподавател - аз съм с вързани от системата ръце. Ако скъсам незнаещите си студенти - спират парите за тях - спира и заплатата за мен. Всичко се корени в начина на финансиране.

Не съм в детайли запознат, но отгоре-отгоре същата е работата и в науката. Затова за мен няма значение дали ще има финансов мениджър, дали университетът ще управлява института или института ще е самостоятелен. Системата и на финансиране, и на акредитация е сбъркана в своя базис.

Градим върху гнили основи. Каквото и да се построи - ще падне.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X