Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Две опашати лъжи и един протест

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Две опашати лъжи и един протест

Първоначално публикуван от mistral Преглед на мнение
    Колега lazarlk - имате ли бегла идея колко получава един професор например?

п.п - надявам се коментарът Ви да е бил ироничен.....
    Винаги съм се чудел каква длъжностна характеристика има професията "Професор". В учебните заведения е ясно, но иначе? И не искайки да гледам в канчето на другите (въпреки, че канчето се пълни от нашите данъци) се питам също - колкото и да "получава един професор например" - всъщност за какво ги получава??? Съгласен съм, че има полезни умуве , но колко от тези други умуве се занимават само с "получаване"? И най-вече - ако не дай си Боже нещо "му се получи" - защо не е в ползу роду, а бързо се бяга на запад, за да се узакони под лично име и в лична полза?
    Все ми се струва, че в медиите излизат не повече от 15-20% от обективните обстоятелства по "диалога" между БАН и Правителството и ни манипулират в едната или другата посока?
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
      Докато някои "познават администрацията отвътре" от 3 (напр.) години, аз я зная от 30... Наистина е необходим "ревиЗОРО". А колкото до "изборна длъжност, избрана от хората" - с тази гениално-лицемерна формулировка власт-имащите поддържат властта си успешно още от първобитното общество.
      Прав си напълно. Ама то "ревизоро" тъй или иначе (би трябвало да) си има. Нали министерство на финансите все пак отпуска средствата. То защо не упражнява сега контрол?

Както казах създаването на такава длъжност е "преливане от пусто в празно". Малко вътрешни конфликти и никакъв научен резултат. Поне да не бъде "резИлтат".

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
      Винаги съм се чудел каква длъжностна характеристика има професията "Професор". В учебните заведения е ясно, но иначе?
      "Но иначе" никъде другаде освен в учебните заведения няма "Професор".

И не искайки да гледам в канчето на другите (въпреки, че канчето се пълни от нашите данъци) се питам също - колкото и да "получава един професор например" - всъщност за какво ги получава??? Съгласен съм, че има полезни умуве , но колко от тези други умуве се занимават само с "получаване"?
      Напротив - именно като данъкоплатец ТРЯБВА да гледаш "качето" на БАН и ВУЗ-овете. Проблемът ни в момента е, че обществото масово нехае...

Тези проблеми, които отбеляза, са част от протестите в общността. Ето например от предишния - "законът за развитие на академичния състав" именно обогати "получаващите заплатки" още повече от преди. Засили се т.нар. "феодално владение", срещу което те (ГЕРБ) уж рипаха и скачаха в началото.

И най-вече - ако не дай си Боже нещо "му се получи" - защо не е в ползу роду, а бързо се бяга на запад, за да се узакони под лично име и в лична полза?
      Хей туй е проблема. И най-вече не бягат "професорите" и "научните сътрудници". Бягат младите.

Все ми се струва, че в медиите излизат не повече от 15-20% от обективните обстоятелства по "диалога" между БАН и Правителството и ни манипулират в едната или другата посока?
      Още по-лошо - излизат манипулирани 20%...
      Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 19-05-10, 22:35.

Коментар

Само да напомня, че БАН произведе "пикаещия във фонтани " Румен Петков в академик...

Тежко на фонтаните из страната, защото у нас има много академици...

Коментар

То цялата ни държава е такава. Вижте само на какви хора са раздавани ордени "Стара Планина" (най-престижния)... Та какво да говорим за по-малките титли. И въпреки това системата някак си работи...

Коментар

Да де, ама по-добре с БАН, отколкото без. А ордените са за раздаване. Пък си е и престижно - как ще се отчетеш на някой чуждестранен навлек...
            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

След като г-н Румен Петков вече е Академик на Република България, въпроса с качеството на научния състав е напълно изчерпан и не виждам никакъв смисъл да финансираме подобни учени!

И "научни" институции, които търгуват със звания..

Освен ако някой не каже, каква точно е научната разработка на въпросния плевенски специалист с чернодробни проблеми от много мислене..
              Последно редактирано от Volk; 19-05-10, 23:10.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                След като г-н Румен Петков вече е Академик на Република България, въпроса с качеството на научния състав е напълно изчерпан и не виждам никакъв смисъл да финансираме подобни учени!

И "научни" институции, които търгуват със звания..

Освен ако някой не каже, каква точно е научната разработка на въпросния плевенски специалист с чернодробни проблеми от много мислене..
                И ти като гербер действаш - "еди какво си" не работи добре, значи трябва да го няма. А някой да се е сещал, че може "еди какво си" да се оправи и да заработи?

Я вземи та прочети тази приказка за дойната крава. Ще ти бъде интересна...

Коментар

Винаги съм се чудел каква длъжностна характеристика има професията "Професор". В учебните заведения е ясно, но иначе? И не искайки да гледам в канчето на другите (въпреки, че канчето се пълни от нашите данъци) се питам също - колкото и да "получава един професор например" - всъщност за какво ги получава??? Съгласен съм, че има полезни умуве , но колко от тези други умуве се занимават само с "получаване"? И най-вече - ако не дай си Боже нещо "му се получи" - защо не е в ползу роду, а бързо се бяга на запад, за да се узакони под лично име и в лична полза?
                  За протокола - професор е титла- това не е професия и е плод на години работа. Ако нямаше такива хора сега нямаше да си чатим в нета, а щяхме да седим на свещи и да си пускаме пощенски гълъби.......

А за изтичането на запад съм съгласен.
                  Последно редактирано от mistral; 19-05-10, 23:52.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                    И ти като гербер действаш - "еди какво си" не работи добре, значи трябва да го няма. А някой да се е сещал, че може "еди какво си" да се оправи и да заработи?

Я вземи та прочети тази приказка за дойната крава. Ще ти бъде интересна...
                    Тъй като съм данъкоплатец, нямам време за приказки...

По скоро ще изчакам, да чуя някакво смислено обяснение, за какво ни е тоя БАН с академици, пикаещи във фонтаните, но предупреждавам, че лакърдии не ми се слушат... Науката, ценности и дрън, дрън си ги говорете, докато киснете из кафенетата..

Факти!

Ако не - мен не ме бройте за спонсор..

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                      Тъй като съм данъкоплатец, нямам време за приказки...

По скоро ще изчакам, да чуя някакво смислено обяснение, за какво ни е тоя БАН с академици, пикаещи във фонтаните, но предупреждавам, че лакърдии не ми се слушат... Науката, ценности и дрън, дрън си ги говорете, докато киснете из кафенетата..

Факти!

Ако не - мен не ме бройте за спонсор..
                      Сит търбух - за наука глух!

Радой Ралин

Коментар

За протокола - професор е титла- това не е професия и е плод на години работа. Ако нямаше такива хора сега нямаше да си чатим в нета, а щяхме да седим на свещи и да си пускаме пощенски гълъби.......

За протокола съм наясно, колега. Просто изказването ми беше малко иронично, защото словосъчетанието "заплата на Професор" не ми звучи адекватно. Заплата на научен работник - да, ама на Професор... Знам, че Професор е титла. Всъщност не е титла, а звание. Предпоследното по височина научно звание. Най-ниското (в техническите науки) беше инженер, ако не се лъжа...

Коментар

В доста сфери на науката изследванията са много скъпи и финансирането идва по договори от чужбина, парите така или иначе влизат в България, а резултатите се публикуват в специализирани списания и т.н.
                          Т.е. не може сам човек да направи някакво изследване и после да хукне да продава на Запад. Теоритично става, но практически според мен е абсурдно.

Коментар

За протокола съм наясно, колега. Просто изказването ми беше малко иронично, защото словосъчетанието "заплата на Професор" не ми звучи адекватно. Заплата на научен работник - да, ама на Професор... Знам, че Професор е титла. Всъщност не е титла, а звание. Предпоследното по височина научно звание. Най-ниското (в техническите науки) беше инженер, ако не се лъжа...
                            А според новият закон за развитие на академичния състав, доцент и професор вече са чисто и просто обикновени длъжности... В сферата на образованието вече по-висока научна степен от "доктор" практически няма.

Преди беше длъжност обвързана с научна степен. Тоест професорите получават заплата срещу извършена работа - брой часове изнесени на лекции. Сега свовосъчетанието "заплата на професор" избистри ли се?

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
                              А според новият закон за развитие на академичния състав, доцент и професор вече са чисто и просто обикновени длъжности... В сферата на образованието вече по-висока научна степен от "доктор" практически няма.

Преди беше длъжност обвързана с научна степен. Тоест професорите получават заплата срещу извършена работа - брой часове изнесени на лекции. Сега свовосъчетанието "заплата на професор" избистри ли се?
                              И веднага следва следващия ми тъп въпрос - къде в БАН се четат лекции, т.е. върши се някаква работа?

Коментар

Може и някъде да е така. Не и тук. Като се сетя какви професори ми водиха, титуловани по Татово време... подчинените им асистенти бяха в пъти по - подготвени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X