Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пернишките дипломи и приватизацията на БАН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
    Много добре казано, точно като от устата на Президента, който е изтъкнат демагог На който не му изнася орязването на бюджета на БАН да си намери друго поприще.
    Много други сфери бяха и са с орязан бюджет, но хората там мъжки понесоха това.Кои стиснаха зъби и останах, кои просто напуснаха но без да мрънкат!!
    Стига смешен плач и дрънканици ала Гоце!
    Една година ще издържите!

П.П.И ако водещото е заплатата а не науката човек си избира по-заплатено поприще!
    1. Полицаите и военните мрънкаха доста (а уж са най-мъжете);

2. В нито една друга сфера няма орязан с 44% бюджет! В нито една друга сфера няма бюджет по-нисък от фонд работна заплата! И забележи - науката и образованието било приоритет;

3. Не е до 1 година. Приватизират ни в момента - който не го е видял, просто не иска или не може да гледа добре;

4. Друго поприще аз отдавна съм намерил - работя "какво ли не" извънредно, за да мога да вържа семейния бюджет (жената я съкратиха, за да спестят и нейната 280 лева заплата в НБПМКК и сега е безработна). Исках и продължавам да искам да се занимавам като асистент и правя всичко възможно да успявам. Не съм имал истински почивен ден от две години и половина. И въпреки усилията които полагам, за да се занимавам с това, което мога - министерството прави всичко възможно да ме прогони.

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
    Това не е съвсем вярно. При всяко нещо има преки и косвени разходи, първите зависят от броя студенти, а вторите са константа независимо дали в университета учат 10 или 10 000 студенти. При равен общ брой студенти, повече университети с по-малко студенти във всеки, ще имат повече разходи, отколкото по-малко университети с повече студенти в тях. Окрупняването обикновено води до намалени разходи, вижда се навсякъде. Ситуацията може да се подобрява както с по-голямо финансиране, така и с оптимизация на текущото състояние.
    И защо тогава Игнатов закрива централното управление на БАН и слага отделна администрация за всеки отделен институт? Защо тогава открива тържествено нови частни университети, та дори ги субсидира с моите и вашите пари (а в същия момент реже бюджета на държавните)?
    Последно редактирано от giorgio; 12-05-10, 13:30.

Коментар

До: Пернишките дипломи и приватизацията на БАН

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
      Критиката за "броя университети" винаги ми е била най-смешния възможен популизъм. Чудя се как толкова много хора са се вързали на нея и я повтарят като папагали.

1. Не е важно колко са университетите - важно е колко са студентите;

2. Винаги трябва да се стремим към по-общодостъпно образование и по-засилен контрол на "изхода му".

Последното перефразирано означава, че няма нищо лошо в това, че "всеки записва да следва висше образование", лошо е това, че всеки го завършва дори без да си е помръднал пръста!

...
      Абре ей юнак , ти си тръгнал по път по който някои хора се връщаме . Какви папагали , какви 5 лева ?!
      Колко ВУЗ-а да има в тази държава ? 100 ? Тъкмо всички хора , които са със средно образование ше се запишат студенти . То това е бройката .
      А ти как ше научиш тогава студент който май е чул че има Питагорова теорема , да решава диференциални и интегрални уравнения ? Или ше го мъчиш до 4-ти курс и накрая ше кажеш : тоя не става ! Ама тогава Аз пък ше кажа : връщай заплатите с 4 години назад , щото от моя джоб са излезли , а ти си длъжен да го научиш! .... и тогава пък ше почнеш да ми мрънкаш че е "калпав материала" . ...
      Е ! Аджеба , защо тогава трябва да си правим експерименти за откриване на топлата вода , или по-точно на поговорката : "От всяко дърво - свирка не става" ?!

Вярно че всеки трябва да има достъп до образование . Ама до средно е задължително . За да продължи нагоре обаче или да си плаща от джоба , или държавата трябва предварително да знае че това не е калпазанин . А не 4 години да троши пари за него - за тоя що духа. И нарая да се разбере че може и без него .

.... и още нещо : В днешно време заниманито с наука е лукс . Ама това е живота - пълно щастие няма ! И човек сам избира .

ПС. ... и докато вчера ректора на СУ четеше от един лист нещо за протест пред портите , аз гледах едно интервю по тв с вашия ректор . Не четеше , но на въпросите отговаряше точно , логично и най-важното имаше доста "земни" и прагматични идеи . На мен не ми е преподавал , но познавам други професори от ТУ също с логична и подредена мисъл , които не говорят глупости , а си гледат работата ... та май има останали кадърни хора . Според мен Апокалипсиса се отлага .
      Последно редактирано от Vlado_Ts; 12-05-10, 13:32.
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp
        И защо тогава Игнатов закрива централното управление на БАН и слага отделна администрация за всеки отделен институт? Защо тогава открива тържествено нови частни университети, та дори ги субсидира с моите и вашите пари (а в същия момент реже бюджета на държавните)?
        Разцентрализирането на БАН определено е неефективно.

Колкото до уневерситетите, от една страна голямата бройка е неефективна, но от друга конкуренцията между тях, би трябвало да води до повишаване на качеството. От гледна точка на държавната субсидия, оптимизация за окрупняване е само тази на косвените разходите. Преките разходи, т.е. субсидията на бройка студент, не е свързана с броя университети. Ако частите си поемат сами косвените разходи, за сметка на допълнителната такса, то това не ощетява държавния бюджет.
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
          Абре ей юнак , ти си тръгнал по път по който някои хора се връщаме . Какви папагали , какви 5 лева ?!
          Колко ВУЗ-а да има в тази държава ? 100 ? Тъкмо всички хора , които са със средно образование ше се запишат студенти . То това е бройката .
          А ти как ше научиш тогава студент който май е чул че има Питагорова теорема , да решава диференциални и интегрални уравнения ? Или ше го мъчиш до 4-ти курс и накрая ше кажеш : тоя не става ! Ама тогава Аз пък ше кажа : връщай заплатите с 4 години назад , щото от моя джоб са излезли , а ти си длъжен да го научиш! .... и тогава пък ше почнеш да ми мрънкаш че е "калпав материала" . ...
          Е ! Аджеба , защо тогава трябва да си правим експерименти за откриване на топлата вода , или по-точно на поговорката : "От всяко дърво - свирка не става" ?!

Вярно че всеки трябва да има достъп до образование . Ама до средно е задължително . За да продължи нагоре обаче или да си плаща от джоба , или държавата трябва предварително да знае че това не е калпазанин . А не 4 години да троши пари за него - за тоя що духа. И нарая да се разбере че може и без него .

.... и още нещо : В днешно време заниманито с наука е лукс . Ама това е живота - пълно щастие няма ! И човек сам избира .
          Изглежда си ходил по пътя, ама нищо не си разбрал от него. Чувал ли си какво означава "външно оценяване"? Ще те светна:

Изобщо акредитацията трябва да се промени из основи. В момента държавата плаща "на бройка ученик" (системата измисли Вълчев, а сега се доразвива от Игнатов). Значи важното в момента е колко студента имаш, а не колко и какво учат те. Затова има 50+ университета. Затова има нови - защото има кандидати, за които всички ние плащаме за издръжка. Затова "всеки е висшист".

А как да се промени акредитацията - то е измислено отдавна, впрочем такава до известна степен беше и преди у нас. Трябва да се плаща не за брой обучавани студенти, а за брой и КАЧЕСТНО на успешно завършили студенти. Но не завършили с бутафорни дипломни работи (както сега), а завършили след тежко външно за университета оценяване. Формулата на парите, които ще се дават, ще зависи от много фактори, но най-важните от тях са "успех" и "брой" на ЗАВЪРШИЛИТЕ студенти.

Именно така университетите ще се замислят дали да взимат "куцо, кьораво и сакато" и ще го дондуркат 4 години (след което няма да вземат никакви парички от него и ще са на пълна загуба) или ще направят вътрешен качествен контрол от самото начало. Именно така ще имаме широк прием (университетът ще цели да приеме колкото се може повече студенти) и последващ строг контрол (университетът пресява и изхвърля тези, които нямат потенциал да се изучат добре и ще вредят на финансите). Именно така скапаните университети ще умрат по естествен път, защото няма да бъдат субсидирани въобще.

С други думи на кратко - държавата дава пари, значи държавата трябва да контролира изключително строго какво става с тях. И именно затова в момента ви бърборя колко тежко е положението с новите реформи (а вие ми се присмивате и ме мислите за тъпак), защото държавата в момента ПРАВИ ТОЧНО ОБРАТНОТО! Не само, че няма никакво желание да вкара външно оценяване за бакалавър и магистър, а тя отменя външното оценяване за доктор, доцент и професор. С други думи - пълна абдикация от качествен контрол.

Коментар

2. В нито една друга сфера няма орязан с 44% бюджет! В нито една друга сфера няма бюджет по-нисък от фонд работна заплата!
            ... абе да ти кажа в моя бранш - спада е около 90% ...
            Ти сам прецени дали "бюджета" ни стига за фонд работна заплата ...

не съм запознат с логиката на децентрализацията на БАН, но това ми намирисва като да е начало на ликвидацията и. ... не на институтите на БАН, а на организацията. Самите институти могат после по-лесно да минат под шапката на някой университет например ...
            ( много ужасно ли звучи ... ?)

В крайна сметка може да няма нищо задкулисно - просто се прилага модерен мениджмънт, базиран върху вътрешни центрове, които да са на собствена стопанска сметка (сиреч с ясни приходи и разходи - не че ще трябва да си изкарват парите само пазарно). Това може би е необходимо за да стане ясно къде колко пари отиват, откъде колко пари идват и къде колко пари са нужни. Сега - почти съм сигурен - всичко е един кюп ...

Коментар

Хайде, че стана говорилня, да си формулирам ясно исканията, пък вие ме критикувайте колкото щете после:

1. Искам строг държавен изпит след бакалавър, магистър и доктор (при последните две е допустимо и дипломна работа/дисертация, но задължително защитена пред външна комисия);

2. Искам университетите да получават пари на базата на резултатите на студентите и докторантите от проведения държавен изпит. Така самите университети ще започнат да натискат преподавателите си да водят качествено обучение, а те от своя страна ще натискат студентите си да учат - в противен случай няма да има заплати в близко бъдеще;

3. Искам отпадането на максималния брой студенти за всеки университет. Самия университет трябва да може да реши какъв е оптималния прием спрямо текущия си бюджет. Така ще получим широк достъп до образование и все повече хора ще могат да си позволяват да учат в добрите университети. Крайната фаза ще бъде, че скапаните ВУЗ-чета ще фалират и ще стане точно това, за което уж вие се борите. Да, но освен, че скапаните ВУЗ-ове са фалирали и останалите ще са стегнати и спретнати;

4. След като гореописаната система заработи - нека тогава се "отпусне каиша" и всеки университет да си назначава каквито иска преподаватели на каквито иска позиции. Научните степени и звания са си контролирани централно, но работните позиции си зависят от "фирмата".

В момента мина първата реформа "закон за развитие на академичния състав". Тя направи обратното на това, което искам в точка 1 и в същото време изпълни точка 4, но "сложи каруцата пред коня", защото предишните 3 точки не са изпълнени. Сега чакаме да видим какво ще стане по-нататък с реформата във висшето образование... Нямам дори добри надежди вече...
              Последно редактирано от Filthy@JvruceR; 12-05-10, 13:53. Причина: поправка

Коментар

1. Полицаите и военните мрънкаха доста (а уж са най-мъжете);

.
                Хайде ако обичаш за военните не приказвай, защото едва ли имаш поглед върху това какво се случи с армията и как беше съкратена наполовина с един замах.Никоя друга сфера не понесе толкова големи съкращения и то по команда .... без право на коментар.
                Визирам периода от 2000 г. до днес.
                Тогава съм обикалял гарнизоните на България носейки цялото си имущество с мен, като охлювите - с къщичката на гърба и водейки безработната си жена и невръстно дете.А тя беше безработна защото аха се устроеше някъде и трябваше да се местим.При това за разлика от теб аз като кадрови военен нямах право да работя друга работа или ако намерех нещо с което да изкарам някой лев трябваше да е тайно защото освен разни доносници от колегите ми и военна полиция и ВКР(понеже и те нямат никаква работа) с удоволствие щяха да отработят една червена точка хващайки работещия на второ място военен и обявявайки го за престъпник.
                Гледам там си дал извадки от бюджета ти , към 2006-та преди да напусна армията с около 510(като съм прибавил и квартирните ) лева гледах тричленно семейство.От тези 510 лева 100 ми беше наема значи с останалите 410 съм се справял някак си.Не съм мрънкал, както не са и мрънкали колегите ми с които служих тогава!!
                Сега се размрънкаха защото Цонев им вдигна заплатите и малко му поотпуснаха края, а и никак не им се ще да се върнат там дето бяха преди с парите.
                Много добре си направиха сметката другарчетата на Гоце, пуснаха крана на хазната и увеличиха заплати , пенсии, субсидии и прочие.На хубавото лесно се свиква!Сега, когато се оказа, че няма пари тези социални придобивки да се запазят народа ревна срещу новите управници.Колкото и да ги упреквам за други неща за рестрикциите в бюджета не мога да ги упрекна.
                Всички искат пари, добре а от къде да дойдат!?След като приходите са малко следващата стъпка е ограничаване на разходите.
                На босия цървулите не можеш да вземеш......-правителството е в това положение в момента и няма какво да направи!!
                Инак идва ми на ум една мярка, тя даже е изпробвана и е проработила в Чили по времето на Пиночет, който също заварва опразнена хазна от комунягите на Салиенде.Пиночет прекратява плащането на каквито и да било пенсии за срок от 5 години(един вид скъпи пенсионери, наши майки и бащи пенсионния фонд е празен и пенсии за вас няма) и........оправя финансите, ама дали на пенсионерите и техните деца, които е трябвало да се грижат за тях им е харесало?Едва ли!!
                Така, че в този тежък за страната момент БАН ще кара с по-малко пари в името на оцеляването на съществуващата социална система, която ако седнем и за нея да говорим ще се окаже че не струва ама е по-добре отколкото да я няма!

Специално искам да подчертая, държавата не ти е отнела правото да работиш допълнителна работа, за разлика от военните където си оставен само на това което ти плаща държавата и ако те барнат , че бачкаш нещо друго жална ти майка!Така че успех и бъди сигурен винаги идват по-добри дни......поне това показва личния ми опит.
                Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Пич това, че ти си се "държал мъжки" и си търпял задната прашка, не значи, че ще го правя и аз. А това, че (като гледам обществената подкрепа) задната прашка ще я изтърпя тъй или иначе - това не значи, че ще спра да мрънкам. Защитавам си позицията докрай! Тя е, че без наука и образование държавата няма бъдеще! Изместваме темата.

Коментар

Изглежда си ходил по пътя, ама нищо не си разбрал от него.
                    Един ден младия кубой джони се напил в бара и почнал да стреля по бутилките. след около 5 минути пиещия до него стар каубой хари му казал : Джони, махни си мерника на пистолета ...
                    - Защо бе, Хари, гледай, че с него стрелям и улучвам бутилките ...
                    Хари нищо не казал, но след 5 минути, пак промърморил : Джони, махни си мерника на пистолета ...
                    - Защо бе Хари - не те разбирам...
                    - Ееех, джони, дониии - и аз бях млад каубой като теб, и аз се напих, и аз стрелях по бутилките, обаче дойдоха старите каубои, видяха ме какво правя, пъхнаха ми пистолета в г..а и го въртяха ...
                    В този момент влезли старите каубои ...

Не подценявай гласа на опита.

твоята точка 1, си е чиста проба връщане на ситуацията, когато председателя на Коларовски Район решаваше, кой може да учи в чужбина и кой не...

Сигурно има и нюанси, но като цяло - натам си тръгнал ...

Коментар

...... Трябва да се плаща не за брой обучавани студенти, а за брой и КАЧЕСТНО на успешно завършили студенти. Но не завършили с бутафорни дипломни работи (както сега), а завършили след тежко външно за университета оценяване. Формулата на парите, които ще се дават, ще зависи от много фактори, но най-важните от тях са "успех" и "брой" на ЗАВЪРШИЛИТЕ студенти.

.
                      Ами нали точно тук е разковничето !

ОК , минаваме на външното оценяване . Вриантите са 2 :

1. Познавайки милата родна картинка , този метод се изражда до формалност и в крайна сметка ефекта е нулев .
                      2. Външното оценяване наистина е съвестно , в резултат на което се оказва , че 80 % от обучението е плява .
                      Тъъъй . Само че това второто ние много добре го знаеме още от сега . Защо тогава трябва да чакаме 10 години (в което време бъдещите "отпадащи" университети ще трошат народна парА) , за да докажем (на кой ли ?!) , че тов са кухи и ненужни ВУЗ-ове ?!

.... а някой да е правил статистика колко от завършващите магистъри си работят по специалността ?
                      ....Или българската икономика от колко висшисти има нужда ?
                      ...Или пък прогнози по горното за бъдещите 10-20 години ?!
                      ...или просто ще ковем кадри за западната индустрия ...ама с парите на българския данъкоплатец
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Пич това, че ти си се "държал мъжки" и си търпял задната прашка, не значи, че ще го правя и аз. А това, че (като гледам обществената подкрепа) задната прашка ще я изтърпя тъй или иначе - това не значи, че ще спра да мрънкам. Защитавам си позицията докрай! Тя е, че без наука и образование държавата няма бъдеще! Изместваме темата.
                        Не преминавай границите на добрия тон!За да не си помисля че и ти си с "пернишка" диплома, без значение за какъв учен се имаш или те имат!
                        Мрънкай си колкото искаш, ако искаш даже и ревни със сълзи и глас щом на това му викаш защитаване на позицията.
                        А колкото до задната прашка , когато реших че вече няма да мога да я понасям просто се махнах и си потърсих друго поприще не циврех по форумите колко ми е тежко.....разбира се хората са различни ти сигурно си по-ранима личност
                        Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Ами нали точно тук е разковничето !

ОК , минаваме на външното оценяване . Вриантите са 2 :

1. Познавайки милата родна картинка , този метод се изражда до формалност и в крайна сметка ефекта е нулев .
                          2. Външното оценяване наистина е съвестно , в резултат на което се оказва , че 80 % от обучението е плява .
                          Тъъъй . Само че това второто ние много добре го знаеме още от сега . Защо тогава трябва да чакаме 10 години (в което време бъдещите "отпадащи" университети ще трошат народна парА) , за да докажем (на кой ли ?!) , че тов са кухи и ненужни ВУЗ-ове ?!
                          1. "Милата народна картинка" е такава, защото никой не е натиснал управляващите да я промени. Казваме само "държавно е - не става" и махаме с ръка. Аз желая това да се промени! Вярвам, че ако всички го пожелаят, то ще се промени!

2. Не можеш да закриеш университетите с гестаповщина. Когато казваш, че някой е калпав и не заслужава пари - трябва да го докажеш. Колкото по-бързо - естествено толкова по-добре. Но има и хора, които са инвестирали пари (не всички са крали) - трябва да им се даде шанс. Ако успеят да се нагодят - добре. Ако не - зле (за тях). Полицейщина и гестаповски мерки от типа "тоя живее, а тоя не" - моля, не на мен! И впрочем не са 10 години, а са точно 4... Вече влачим 20 и продължаваме да влачим още.

.... а някой да е правил статистика колко от завършващите магистъри си работят по специалността ?
                          ....Или българската икономика от колко висшисти има нужда ?
                          ...Или пък прогнози по горното за бъдещите 10-20 години ?!
                          ...или просто ще ковем кадри за западната индустрия ...ама с парите на българския данъкоплатец
                          Правеше се в комунизма. После спря да се прави добре. От 2000г. насам въобще не се прави. Мекеретата като Каролев пропищяха, че "пазара трябва сам да реши"... И затова сега университетите бълват хиляди студенти информатици - защото пазара иска такива. А това, че след 5-6 години ще има остър недостиг на инженери и ще трябва да си вкарваме скъпоструващи специалисти от чужбина - това университетите не ги вълнува. И СА ПРАВИ - това не е техен проблем, проблем е на този, който дава парите! Те просто ги взимат!

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
                            Не преминавай границите на добрия тон!За да не си помисля че и ти си с "пернишка" диплома, без значение за какъв учен се имаш или те имат!
                            Мрънкай си колкото искаш, ако искаш даже и ревни със сълзи и глас щом на това му викаш защитаване на позицията.
                            А колкото до задната прашка , когато реших че вече няма да мога да я понасям просто се махнах и си потърсих друго поприще не циврех по форумите колко ми е тежко.....разбира се хората са различни ти сигурно си по-ранима личност
                            Да, така е най-лесно - когато ни е трудно да се отказваме. Трудно се прави качествена реформа за образованието - затова да направим лесна такава. Трудно е да оптимизираш държавните структури - дай да ги приватизираме тогава някой друг да ги мисли. Трудно се прави пенсионна реформа - давай частниците от чуждестранни фондове да ни я направят. Трудно се управлява енергетика - да си докараме EON, CEZ и компания. Хей затова държавата ни е сива, грозна и неработеща - защото все "ни е трудно" и все "се отказваме".

Коментар

Мекеретата като Каролев пропищяха, че "пазара трябва сам да реши"... И затова сега университетите бълват хиляди студенти информатици - защото пазара иска такива. А това, че след 5-6 години ще има остър недостиг на инженери и ще трябва да си вкарваме скъпоструващи специалисти от чужбина - това университетите не ги вълнува. И СА ПРАВИ - това не е техен проблем, проблем е на този, който дава парите! Те просто ги взимат!
                              И защо Каролев да е мекере!?Пича си говори съвсем обосновано и много рядко допуска грешки в причинно следствени връзки.Съжденията му винаги се основават на логика.
                              Ако не е тайна за къде ще ни трябват тези инженери след някоя друга година?В невероятно развитата ни промишленост?Като учители по практика?Или за дознатели в полицията - чувам , че щели да увеличават щата на дознателите?
                              А изказването ти относно Каролев е все едно аз да кажа - ......то и по времето на моето студенстване имаше глупави асистенти ама сегашните са направо тъпи

Коментар

Да, така е най-лесно - когато ни е трудно да се отказваме. Трудно се прави качествена реформа за образованието - затова да направим лесна такава. Трудно е да оптимизираш държавните структури - дай да ги приватизираме тогава някой друг да ги мисли. Трудно се прави пенсионна реформа - давай частниците от чуждестранни фондове да ни я направят. Трудно се управлява енергетика - да си докараме EON, CEZ и компания. Хей затова държавата ни е сива, грозна и неработеща - защото все "ни е трудно" и все "се отказваме".
                                Ти още ли вярваш, че тук може нещо да се промени към по-добро!?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X