Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пернишките дипломи и приватизацията на БАН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пернишките дипломи и приватизацията на БАН

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
    Не е важно колко са университетите - важно е колко студенти се обучават. Аз съм привърженик да има максимално повече университети, да има максимално количество обучавани студенти, но на "изхода" да има строг контрол. Сегашните управляващи водят политика в коренно противоположна посока.

Главно за чужбина. Българското производство го няма. Имай все пак в предвид, че това не значи, че не разработките не са изгодни за държавата ни.
    Важно е да има качествени университети а не такива в които отиваш за да можеш после да кажеш имам висше образование и да не знаеш какво точно си завършил и какво се работи с тая специалност. В днешно време имам чувството че всеки втори е с висше образувание и не повече от 10% от хората работят по специалността си която са завършили в университета или училище. 90% процента от младите и не толкова младите си избират специалност която да учат по това колко престижно и звучи името а не по това ли им се раборти и имат ли и най-малка представа в областа към която са се насочили.
    За БАН- общо взето проблема излиза да е в това че България печели от разрботки които отиват за чужбина а не дава пари на тези които ги правят. Аз това не мога да го повярвам, или няма пазар за разработките или не са качествени и не ни ги искат или просто липсват според мен. Не вярвам да има останали наистина кадърни хора в БАН на малки заплати.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
      Важно е да има качествени университети а не такива в които отиваш за да можеш после да кажеш имам висше образование и да не знаеш какво точно си завършил и какво се работи с тая специалност. В днешно време имам чувството че всеки втори е с висше образувание и не повече от 10% от хората работят по специалността си която са завършили в университета или училище. 90% процента от младите и не толкова младите си избират специалност която да учат по това колко престижно и звучи името а не по това ли им се раборти и имат ли и най-малка представа в областа към която са се насочили.
      Ако има "качествен контрол на изхода", тогава ненаучените студенти няма да взимат диплома. Така, че некачествените университети или ще станат качествени или ще загинат по естествен път!

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
      За БАН- общо взето проблема излиза да е в това че България печели от разрботки които отиват за чужбина а не дава пари на тези които ги правят. Аз това не мога да го повярвам, или няма пазар за разработките или не са качествени и не ни ги искат или просто липсват според мен. Не вярвам да има останали наистина кадърни хора в БАН на малки заплати.
      Повярвай - много маймуни са на клона. Огромна администрация и то не една - и министерската хранят, а тя е огромна. В общи линии на един учен се падат двама бюрократи. В университетите е същата работа, но там си имат "дойна крава", която плаща такси.

А в БАН кадърните хора е ясно как оцеляват с тези ниски заплати - припечелват на частно. И в университетите не е по-различно

Коментар

Ако има "качествен контрол на изхода", тогава ненаучените студенти няма да взимат диплома. Така, че некачествените университети или ще станат качествени или ще загинат по естествен път!

Повярвай - много маймуни са на клона. Огромна администрация и то не една - и министерската хранят, а тя е огромна. В общи линии на един учен се падат двама бюрократи. В университетите е същата работа, но там си имат "дойна крава", която плаща такси.

А в БАН кадърните хора е ясно как оцеляват с тези ниски заплати - припечелват на частно. И в университетите не е по-различно
        Зависи от университета но съм съгласен с теб. Проблем е това че хората не мислят като записват специалност.
        Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
        Телефон - в профила!

Коментар

Според мен Дянков няма да остане толкова дълго, че да успее да съсипе БАН съвсем. Нито пък ББ.

Проблема с оцеляването на БАН обаче се крие на едно друго място. В България липсва едно цяло поколение - хора които сега трябва да са на възраст между 35 и 45 години. Повечето от хората в бизнеса на тази възраст са откровени мутри, а останалите са се адаптирали към тях. Същата липса на продуктивни хора, С ОПИТ е налице и в БАН, само че там, заради кастовата система в българската наука - липсващото поколение е още по-голямо. Хората от 50 до 60 сега ги хващат съкращенията, хората под 30 не щат и да си помислят да започват там, а на малкото останали кадърни хора с проекти - държавата им взима парите ...

Кофти перспектива, честно казано, но в крайна сметка - щом не е успяла да се реформира тази академия, очевидно наука в бъдеще ще се прави основно в университетите... ако се прави ...

Поръчки има, проекти има, няма мотивация. Защо ли? Каквото и да изкараш - потъва в бюджета, а на теб ти дават огризки чрез заплата. Така хората лека полека се обезкуражават и не им се работи... Аз съм в университет - честно казано и на мен не ми се работи въобще по проекти. Пари в тях има и то много, но не и за мен. А моят труд не трябва да е безплатен, нали? Затова работиш точно толкова, за колкото ти плащат!

Ако човек е решил да прави наука, трябва да работи колкото трябва - а с плащането просто да се примири - то винаги ще е колкото ти дадат. Ако иска плащане като хората - търси приложна наука, или друго място където да я прави, или просто излиза от науката и отива в редиците на бизнеса, където между другото, има доста бивши демотивирани и осъзнали се научни деятели. Така е било винаги, така сега е навсякъде по света и ми се струва, че така и ще бъде.
          Последно редактирано от giorgio; 12-05-10, 13:02.

Коментар

Нали разбираш, че недоимъкът в науката не опира до едните заплати (те не могат да са толкоз голямо перо), а е повсеместно-консумативен, инфраструктурен, базов. Да мизерстваш битово вкъщи, но да имаш нормални работни условия е нещо, с което много хора биха се примирили. Но проблемите никога не са само от едната страна на монетата и както по единия параметър работата е изпусната, така е и по втория. Което е напълно закономерно - няма кой да дава пари за скъпа наука, пък да му се свидят заплати, и обратното - за чий ще плащаш много на празните, бездействащи лаборатории ?...
            Отдавна българската наука бидеше проклета и завряна в безпарична миша дупка, та да могат сега да кажат "Що искате пари, като нищо не правите ?... (...и няма как да правите, щото ви спряхме парите" - бел. моя).
            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за академичния състав
              Интересно, дали ще има допълнителни обсъждания или законът ще бъде прегласуван, без промени?
              proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
              NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
              Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Първоначално публикуван от nickbochev Преглед на мнение
                Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за академичния състав
                Интересно, дали ще има допълнителни обсъждания или законът ще бъде прегласуван, без промени?

Ами то беше ясно , че вето ще има . Самия президент се закани за това . Но като се вземе предвид че в правомощията му влиза комай единствено да стреля по едър рогат добитък в забранен сезон , а по отношение на тежестта му при приемане на закони е пълен фигурант , то резултата е ясен от сега .
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Новината е стара. Аз бях един от хората, които се пребориха за иницииране на ветото. После правихме срещи с всички политически партии - БСП, СДС, ГЕРБ... Само Атака не пожелаха дори да ни погледнат.

На всички срещи се демонстрираше разбиране (разбира се от опозицията най-голямо). В крайна сметка обаче комисията по образование не прие нашите доводи. Думите на една жена от ГЕРБ бяха:

- Да, разбираме ви, прави сте... Но няма да наложим промени в закона.

Изумително, нали? А иначе исканията ни към тях бяха доста простички - искахме реформата да се проведе така, както е дефинирана, но просто няколко неясни и съмнителни момента в нея да бъдат изчистени. За повече информация:

http://www.cross-bg.net/komentari/11...ichniya-sastav

Коментар

Новината е стара. Аз бях един от хората, които се пребориха за иницииране на ветото. После правихме срещи с всички политически партии - БСП, СДС, ГЕРБ... Само Атака не пожелаха дори да ни погледнат.

На всички срещи се демонстрираше разбиране (разбира се от опозицията най-голямо). В крайна сметка обаче комисията по образование не прие нашите доводи. Думите на една жена от ГЕРБ бяха:

- Да, разбираме ви, прави сте... Но няма да наложим промени в закона.

Изумително, нали? А иначе исканията ни към тях бяха доста простички - искахме реформата да се проведе така, както е дефинирана, но просто няколко неясни и съмнителни момента в нея да бъдат изчистени. За повече информация:

http://www.cross-bg.net/komentari/11...ichniya-sastav
                    Знаеме бре Филипе , знаеме ,че ти си един от "петте млади учени на среща с президента". И няма как да не знаем - нали пускаш теми наляво и надясно по този повод . ... имаше и коментари надълго и нашироко за исканията ви . ... само дето "простички" станаха след дълги и не достатъчно разбираеми ....хм.... разговори .
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Ами то беше ясно , че вето ще има . Самия президент се закани за това . Но като се вземе предвид че в правомощията му влиза комай единствено да стреля по едър рогат добитък в забранен сезон , а по отношение на тежестта му при приемане на закони е пълен фигурант , то резултата е ясен от сега .
                      И по-добре , че само това са му правомощията, защото кой знае какви безобразия щеше да натвори!!
                      Относно парите за БАН - тежки времена са , а и е истинско чудо, че при такъв "огромен ресурс" и много на брой поръчки БАН не е в цветущо финансово състояние.
                      Относно броя на университетите - не може една държава с има няма 8 милиона населенеие да има висши учебни заведения повече на брой отколкото в една Испания, която ни надминава по население и по промишленост.
                      Не е нужно , напротив даже е вредно за пазара на труда всяка дървена кратуна да се натиска за придобиване на диплома за висше образование.
                      По този параграф сигурно сме първи не в Европа а дори в света.
                      Освен това тази неистова жажда за дипломи за висше образование доведе до огромния брой "вишисти" и до смешен брой кадърни специалисти.Във висшите учебни заведения се учи за ценз , а не за знания и квалификация.
                      Ученето във ВУЗ се явява алтернатива на перспективата да работиш, по-приятна перспектива!
                      Нали е наша, а не германска или испанска поговорката "Учи мама да не работиш!"
                      Така, че подкрепям намаляването на бюджета , на БАН все пак са тежки времена и подкрепям всякакви свивания на разходите и съкращения в бюджетната сфера!
                      За мен лично е по-важно достатъчно ( или поне горе-долу достатъчно) пари да има за здарвеопазване и социални грижи отколкото за БАН.
                      Също така не мога да приема мрънкането на работещите в бюджетния сектор, на който не му изнася заплатата там да напуска и да се пробва в частния сектор, където регулаторните механизми са други и най-често човек не може да разчита на защита от страна на държавата.
                      Разбира се въпреки оплакваниците от ниските заплати и лошите условия на труд никой бюджетен(да не говорим за държавен) служител не е последвал съвета ми.Поне от тези които познавам.
                      С две думи - Не мога да се включа в смешния плач за БАН!!
                      Успех!!

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      Знаеме бре Филипе , знаеме ,че ти си един от "петте млади учени на среща с президента". И няма как да не знаем - нали пускаш теми наляво и надясно по този повод . ... имаше и коментари надълго и нашироко за исканията ви . ... само дето "простички" станаха след дълги и не достатъчно разбираеми ....хм.... разговори .
                      ЯЯЯЯ Филипе, тука прозират и лични интереси, да се надяваме, че не са над обществените !!!

П.П.По въпросът за висшите учебни заведения съм на мнение , че броя им трябва да бъде сведен до нормалния за такава държавица , като България.
                      Най-вече заради пазара на труда, а и да се престане с тази голяма далавера наречена "българско висше образование".Далавера, която охранва разни мастити преподаватели, дето от 15 години не са написали и една свястнa приказка и обикалят знайни и незнайни филиали по паланките из провинцията с наръч архаични лекции!
                      Последно редактирано от giorgio; 12-05-10, 13:29.
                      Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Присъединявам се към последните 2 мнения. Де що имаше ненамерил си друга работа беше събрано за асистенти и нагоре... да ме карат да преписвам учебници за предаване на протоколи от упражнения. Дотам им стигат заложбите... и ме е срам с какви безхаберници се дипломирах... магистри били! Харчила държавата 5 г. да "изучи" някой, дето не може да копира 1 файл под Windows. С магистърска диплома по компютърни науки!

п.с. Казвам това с цялото си уважение към малкото останали кадърни в системата. Жалкото е, че при съкращения първо те го отнасят като неудобни. Но трябва да има филм "презареждане", науката не е политика да се бута с локуми!

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
                          И по-добре , че само това са му правомощията, защото кой знае какви безобразия щеше да натвори!!
                          Относно парите за БАН - тежки времена са , а и е истинско чудо, че при такъв "огромен ресурс" и много на брой поръчки БАН не е в цветущо финансово състояние.
                          Относно броя на университетите - не може една държава с има няма 8 милиона населенеие да има висши учебни заведения повече на брой отколкото в една Испания, която ни надминава по население и по промишленост.
                          Не е нужно , напротив даже е вредно за пазара на труда всяка дървена кратуна да се натиска за придобиване на диплома за висше образование.
                          По този параграф сигурно сме първи не в Европа а дори в света.
                          Освен това тази неистова жажда за дипломи за висше образование доведе до огромния брой "вишисти" и до смешен брой кадърни специалисти.Във висшите учебни заведения се учи за ценз , а не за знания и квалификация.
                          Ученето във ВУЗ се явява алтернатива на перспективата да работиш, по-приятна перспектива!
                          Нали е наша, а не германска или испанска поговорката "Учи мама да не работиш!"
                          Така, че подкрепям намаляването на бюджета , на БАН все пак са тежки времена и подкрепям всякакви свивания на разходите и съкращения в бюджетната сфера!
                          За мен лично е по-важно достатъчно ( или поне горе-долу достатъчно) пари да има за здарвеопазване и социални грижи отколкото за БАН.
                          Също така не мога да приема мрънкането на работещите в бюджетния сектор, на който не му изнася заплатата там да напуска и да се пробва в частния сектор, където регулаторните механизми са други и най-често човек не може да разчита на защита от страна на държавата.
                          Разбира се въпреки оплакваниците от ниските заплати и лошите условия на труд никой бюджетен(да не говорим за държавен) служител не е последвал съвета ми.Поне от тези които познавам.
                          С две думи - Не мога да се включа в смешния плач за БАН!!
                          Успех!!
                          Напълно съм съгласен .
                          Само да добавя , че както обикновено , "има нещо гнило в Дания". Впрочем , в тази държава ( чиято столица няколко години по ред е обявявана за най-доброто място за живеене в Европа - според нормалните разбирания за това) университетите са 8 .
                          ...и ако у нас се редуцират до нормалното (щото ние и 8 милиона нямаме) , то тогава нещата ще си легнат на място : Бюджета за ВУЗ-овете ще е нормален , няма да има учени - трубадури поради сегашния недостиг (?!) на кадри , а пък по този начин ще се повиши и качеството на образованието .
                          ....идеята университетите да "отворят широко врати " , а накрая на образованието си студентите да имат изходящ котрол е глупава .
                          Контрола - поне при нашите условия трябва да е на всяко ниво от учебния процес през годините . И плявата да се отсява навреме .

ПС. ....като гледам в коя тема сме обаче , явно нищо хубаво не чака нашето образование .Ни скоро , ни в перспектива.

Коментар

Критиката за "броя университети" винаги ми е била най-смешния възможен популизъм. Чудя се как толкова много хора са се вързали на нея и я повтарят като папагали.

1. Не е важно колко са университетите - важно е колко са студентите;

2. Винаги трябва да се стремим към по-общодостъпно образование и по-засилен контрол на "изхода му".

Последното перефразирано означава, че няма нищо лошо в това, че "всеки записва да следва висше образование", лошо е това, че всеки го завършва дори без да си е помръднал пръста!

И именно тук реформата за "научните степени и звания" показва, че новото правителство няма ни най-малък стремеж да поправи именно този недостатък. Напротив - още повече "бариерки" за изграждане на "кариера" отпадат. Ако досега "всеки завършва висше", то вече "всеки може да докторантства". Нещата се влошават откъм качествен контрол. И именно за това беше и продължава да е протеста на колегите ми...

Коментар

Критиката за "броя университети" винаги ми е била най-смешния възможен популизъм. Чудя се как толкова много хора са се вързали на нея и я повтарят като папагали.

2. Винаги трябва да се стремим към по-общодостъпно образование и по-засилен контрол на "изхода му".

Последното перефразирано означава, че няма нищо лошо в това, че "всеки записва да следва висше образование", лошо е това, че всеки го завършва дори без да си е помръднал пръста!

И именно тук реформата за "научните степени и звания" показва, че новото правителство няма ни най-малък стремеж да поправи именно този недостатък. Напротив - още повече "бариерки" за изграждане на "кариера" отпадат. Ако досега "всеки завършва висше", то вече "всеки може да докторантства". Нещата се влошават откъм качествен контрол. И именно за това беше и продължава да е протеста на колегите ми...
                              Много добре казано, точно като от устата на Президента, който е изтъкнат демагог На който не му изнася орязването на бюджета на БАН да си намери друго поприще.
                              Много други сфери бяха и са с орязан бюджет, но хората там мъжки понесоха това.Кои стиснаха зъби и останах, кои просто напуснаха но без да мрънкат!!
                              Стига смешен плач и дрънканици ала Гоце!
                              Една година ще издържите!

П.П.И ако водещото е заплатата а не науката човек си избира по-заплатено поприще!
                              Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Това не е съвсем вярно. При всяко нещо има преки и косвени разходи, първите зависят от броя студенти, а вторите са константа независимо дали в университета учат 10 или 10 000 студенти. При равен общ брой студенти, повече университети с по-малко студенти във всеки, ще имат повече разходи, отколкото по-малко университети с повече студенти в тях. Окрупняването обикновено води до намалени разходи, вижда се навсякъде. Ситуацията може да се подобрява както с по-голямо финансиране, така и с оптимизация на текущото състояние.
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X