Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пернишките дипломи и приватизацията на БАН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пернишките дипломи и приватизацията на БАН

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
    Ако не е тайна за къде ще ни трябват тези инженери след някоя друга година?В невероятно развитата ни промишленост?
    В промишлеността, която трябва тепърва да развием, ако желаем да оцелеем като държава от втория, а не от третия свят.

И защо Каролев да е мекере!?Пича си говори съвсем обосновано и много рядко допуска причинно следствени връзки.
    Защото единствената му теза е "държавата не може, а частната фирма (на Каролев?) може". Аз тази теза не я поддържам - особено казана от човек, който по онова време беше в управлението на държавата. Впрочем казвайки "държавата не може", той дефакто казваше "Каролев не може"... Но кой ли го слушаше, а от слушащите кой ли го разбираше...

то и по времето на моето студенстване имаше глупави асистенти ама сегашните са направо тъпи
    За 400 лева на месец ще съм тъп (за толкова пари на месец явно съм учил и за толкова ми е стигнало). Когато осигурят повече - ще стане конкурентно и ще дойдат по-умни от мен да ме сменят. Дотогава - обществото да търпи такива тъпи като мен.

Коментар

Ти още ли вярваш, че тук може нещо да се промени към по-добро!?
      Вярвам, че ако всички повярват, то ще стане по-добро. Да, ама вие не вярвате, значи дефакто вярвам, че няма да стане. И оглеждайки се това, в което вярвам се потвърждава.

Коментар

Първоначално публикуван от philipp Преглед на мнение
        ....

2. Не можеш да закриеш университетите с гестаповщина. ....

А как бяха открити ?! В резултат от народни протести с лозунги "Искаме 51 ВУЗ-а ! " ???

Както бяха открити , така и ще ги закрият . Никой не говори за гестаповщина . Или за постановления на ДС на НРБ - разбирай "Държавен съвет " .

Всъщност , лично мое мнение е , че ВУЗ-овете трябва да се редуцират до числото , което бяха при социализъма , плюс закриване (за съжаление) на някои регионални такива - поради простата причина че цели райони от страната просто се обезлюдиха . ... не виждам Дания с какво е по-лоша от нас , след като има 8 университета .

ПС Прогнозата ти за дефицит на мноого инженери след 5 години ме кара леко да се усмихвам . Макар иначе да ми е криво .
        Моята мрачна прогноза обаче за след 5 години е , че не само висшето , но и средното образование ще е в колапс . Така че на първото като следствие от второто ще му е още по-зле , независимо от вида на реформите .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

В промишлеността, която трябва тепърва да развием, ако желаем да оцелеем като държава от втория, а не от третия свят.
          ... моят скромен опит ми подсказва, че ние промишленост със собствени средства няма пак да можем да развием.
          Както и не сме я развили сами преди време.
          Това което се моля да стане е тук да дойдат пак хора отвън, които да си я направят тая промишленост (горе долу така сме я развили и предишните два пъти - след 1879 и след 1948 - ама в различен мащаб и с различна цел).

"Преки чуждестранни инвестиции" му викат. Те си имат ноу хау и даже предпочитат да си обучават инженерите сами, наште университети им се струват съмнителни и без това...

Обаче - видиш ли - за да дойдат искали да има пътища, действаща съдебна система, неподкупни полицаи, данъчни облекчения, електрозахранване, водопречистване, прозрачност при обществените поръчки...
          ...ебати тъпаците - ние толкова инженери сме им подготвили в нашите 51 университета, а те не ги искат ...
          ... и научни разработки за внедряване сме подготвили, и кадри за бъдещи такива поддържаме ... няма угодия явно ...

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
            А как бяха открити ?! В резултат от народни протести с лозунги "Искаме 51 ВУЗ-а ! " ???

Както бяха открити , така и ще ги закрият . Никой не говори за гестаповщина . Или за постановления на ДС на НРБ - разбирай "Държавен съвет " .

Всъщност , лично мое мнение е , че ВУЗ-овете трябва да се редуцират до числото , което бяха при социализъма , плюс закриване (за съжаление) на някои регионални такива - поради простата причина че цели райони от страната просто се обезлюдиха . ... не виждам Дания с какво е по-лоша от нас , след като има 8 университета .
            Колега,

Има ли човек, който да се самозаблуждава все още, че в България има качествен университет? Всички, ДО ЕДИН, поеха по пътя накъдето течеше финансовия поток - печатане на дипломи. Дават им се пари, за да печатат дипломи - те го правят. Това е нормалното положение при тези условия.

И добре - закриваме ударно криминалните университети. Това подобрява ли качеството на традиционните и утвърдените? Твърдо не - те продължават да са си абсолютно същите! Още по-лошо - те вече добиват много по-голям контрол над ситуацията и като монополисти в сектора си могат силно да се противопоставят на каквито и да е реформи. Затова положението след закриването на криминалните университети определено ще се влоши!

Не ме разбирай погрешно - аз също не ги искам. Ясно ми е защо съществуват и ми е ясно, че това не е добро за никой. Но нека все пак извлечем полза от тях ако можем! А ние можем!

Нека първо ги вкараме в пряка конкуренция с традиционните университети. Нека традиционните университети се почувстват заплашени от криминалните (сега има хляб за всеки) и в резултат на това "се стегнат". Нека така се изгради строга и работеща система, която направи вътрешен самоконтрол в самите университети... Чак след това да закриваме каквото трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
              ... моят скромен опит ми подсказва, че ние промишленост със собствени средства няма пак да можем да развием.
              Както и не сме я развили сами преди време.
              Това което се моля да стане е тук да дойдат пак хора отвън, които да си я направят тая промишленост (горе долу така сме я развили и предишните два пъти - след 1879 и след 1948 - ама в различен мащаб и с различна цел).

"Преки чуждестранни инвестиции" му викат. Те си имат ноу хау и даже предпочитат да си обучават инженерите сами, наште университети им се струват съмнителни и без това...

Обаче - видиш ли - за да дойдат искали да има пътища, действаща съдебна система, неподкупни полицаи, данъчни облекчения, електрозахранване, водопречистване, прозрачност при обществените поръчки...
              ...ебати тъпаците - ние толкова инженери сме им подготвили в нашите 51 университета, а те не ги искат ...
              ... и научни разработки за внедряване сме подготвили, и кадри за бъдещи такива поддържаме ... няма угодия явно ...
              Ние какво правим в момента с нашите информатици? Ами продаваме труда им в "аутсорсинг компании". Да, ама информатиката е както всяко чудо - за три дни. Тя е почти и без инфраструктура - лесно се катурва. А после? После трябва да имаме новите специалисти в новата сфера-чудо, които да продаваме. Така е с малките държави и това е нормално. Аз смятам, че съвсем скоро тази сфера ще бъде промишлеността. Може и да бъркам.

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                ...

Размя ме !
                ....което ме подсеща , че изглежда аз съм още по-голям тъпак .
                За моята фирма си платих и ел захранване и водоснабдяване , и комуникация ... а за прозрачността на обществените поръчки пък ти е бедна фантазията ! ... и какво излиза ?! Че то Държавата трябвало да ми ги осигури , а аз тъпакът ....с главата - в стената !
                Обаче ше зема и аз да изляза на протест ! Искам и аз държавни субсидии ! И строг контрол на изхода . ... Вход ше си намеря !...още повече че през годините се нагледах на протести от синдикати , художествено-творческа интелигенция - журналисти , певци , художници и какво ли още не ... единствено инженерите като прагматични хора търсят изход ...абе жилаво племе !
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

...
                  Вярно че всеки трябва да има достъп до образование . Ама до средно е задължително . За да продължи нагоре обаче или да си плаща от джоба , или държавата трябва предварително да знае че това не е калпазанин...
                  Ъъъъ поне докато аз учех средно - дори и то не беше задължително.

Друго ми е интересно - как на студент трил банките 4 г. ще кажеш, че няма да му дадеш диплома? Не е било, няма да бъде! И най-лютите доценти по математика на 13-тия път даваха изпита по Математически Анализ 2, просто след 2-ри курс върнат студент няма... Освен ако сам той не се откаже.
                  При нас 1 от трима влезли избутаха до края, ако не и по-малка част. Фунията и сега си я има ми е мисълта. А имаше един доцент се бъзикаше, че не пускат магарета из градинката, че и те почвали да искат дипломи.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение

Друго ми е интересно - как на студент трил банките 4 г. ще кажеш, че няма да му дадеш диплома? Не е било, няма да бъде! И най-лютите доценти по математика на 13-тия път даваха изпита по Математически Анализ 2, просто след 2-ри курс върнат студент няма... Освен ако сам той не се откаже.
                    При нас 1 от трима влезли избутаха до края, ако не и по-малка част. Фунията и сега си я има ми е мисълта. А имаше един доцент се бъзикаше, че не пускат магарета из градинката, че и те почвали да искат дипломи.
                    Лафа в МЕИ-то беше , че и магаре да вържеш отпред - и то ше стане инженер .
                    Иначе аз съм личен свидетел , че и в 3-ти курс прекъсваха... а в 4-ти един колега се молеше на професора си да прекъсне , а онзи му вика : Аааа , не , не !
                    Между другото по мое време от 28 човека група , 26 завършихме в една година , без прекъсване. И вярно че имаше мързеливи , но не и тъпи копелета ...... понастоящем в БГ сме останали 4 . Останалите са по белия свят ....

ПС А 13-ти път по мое време се явяваха само на изпит по Гражданска отбрана . И то в скечовете на Шкумбата ....разпространяваха се на аудио-касети като апокрифна литература Анализа или го взимаш до есенната поправителна , или 8 месеца прекъсваш в УЕЗ-а .

Коментар

Не знам защо трябва да се измислят нови схеми, при положение, че по света отдавна работят изпитани и резултатни такива. Държавата има ясни критерии, кои области се субсидират и кои не, каква е квотата на студенти със стипендия (дори с различни по размер стипендии, в зависимост от покритите критерии) и какви са държавните критерии, за да я получат. Освен това университетите са свободни да обучават още колкото си искат хора, по каквито си искат специалности, стига те да си го плащат от джоба... Това първо ще отсее хората учещи заради едното учене (предполага се, че издържалите критериите за стипендия са ученолюбиви и кадърни), второ ще накара университетите да се стегнат, за да убедят някой да си дава парите на тях, а не на съседния (стипендията си върви със студента). Дипломата трябва да се превърне в нещо ценно, което ти дава чувствително по-висок старт в живота... което няма как да стане, ако над 50% от населението ти е висшисти... чисто статистически няма как да имаш толкова елит в държавата.

Колкото до промишленоста... много е хубаво да се отиде натам, обаче няма как да подготвиш кадрите предварително и те да чакат в позиция нисък старт, докато нещата станат. Ще има качествени студенти в съответните специалност, чак когато въпросната сфера започне своя си подем. Не и преди това, колкото и пари да наливаш, каквито и образователни реформи да правиш.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Лафа в МЕИ-то беше , че и магаре да вържеш отпред - и то ше стане инженер .
                        ....

Това кога? Че моите спомени са доста по-различни.1980 -85 съвсем не беше така.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          Това кога? Че моите спомени са доста по-различни.1980 -85 съвсем не беше така.
                          E баш за тях говоря !....имаше и други поговорки , ама ше оспамим темата

ПС Сега остава да се окаже че сме били и в един факултет .

Коментар

Задължително е да учиш до 16 години. Какво трябва да изкараш - няма критерии все още. Може и 16 години в 1ви клас да си стоиш.

Лесно ще му кажа - като не я заслужава го късам и това е положението. Имам приятел, който шест години не успя да мине в Техническия, защото го късаха по различни изпити. Накрая, изпуснал всички възможни отлагания, го изключиха и му прекъснаха правата. Сега учи в НБУ.

Има хора, които бая пари, че и време са отделили да карат шофьорски курсове. Ама като не може да кара - късат го и се явява пак.

А вицовете са много хубаво нещо. Само, че имат стойност на вицове.

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                            Не знам защо трябва да се измислят нови схеми, при положение, че по света отдавна работят изпитани и резултатни такива. Държавата има ясни критерии, кои области се субсидират и кои не, каква е квотата на студенти със стипендия (дори с различни по размер стипендии, в зависимост от покритите критерии) и какви са държавните критерии, за да я получат. Освен това университетите са свободни да обучават още колкото си искат хора, по каквито си искат специалности, стига те да си го плащат от джоба... Това първо ще отсее хората учещи заради едното учене (предполага се, че издържалите критериите за стипендия са ученолюбиви и кадърни), второ ще накара университетите да се стегнат, за да убедят някой да си дава парите на тях, а не на съседния (стипендията си върви със студента). Дипломата трябва да се превърне в нещо ценно, което ти дава чувствително по-висок старт в живота... което няма как да стане, ако над 50% от населението ти е висшисти... чисто статистически няма как да имаш толкова елит в държавата.
                            Ти предлагаш изцяло платено образование. Аз съм против него, защото ограничава достъпа на определени групи хора. Как смяташ да "интегрираме" ромите например, ако им отрязваме клончето за образование?

Моята мечта е всеки студент да може да следва и учи без да се притеснява за хляба си и без да му се налага да работи. Вашата мечта каква е?

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                            Колкото до промишленоста... много е хубаво да се отиде натам, обаче няма как да подготвиш кадрите предварително и те да чакат в позиция нисък старт, докато нещата станат. Ще има качествени студенти в съответните специалност, чак когато въпросната сфера започне своя си подем. Не и преди това, колкото и пари да наливаш, каквито и образователни реформи да правиш.
                            Тук вече ми прилошава от изкривения образ на гледната ти точка. Аз винаги съм смятал, че целта на университетите е да подготвят НЕ работници, а работодатели! Целта винаги е била от купчината инженери да изпъкне поне един, който да осигури работа на останалите чрез развиването на дадена иновация. Затова се учи теория и други "досадни научни работи", които на един бачкатор "не му трябват".

Пример - студентите, които учат информатика при нас масово казват, че "учат глупости" и "къде ще им трябва тая електротехника на пазара на труда?". Да, ако гледаме пазара на труда, като място, в което единствената ти реализация е да бачкаш в чужда фирма и да програмираш на PHP - университета за теб си е тотална загуба на време и нерви. Ако обаче разглеждаш пазара на труда като потенциална сфера, в която ти да "посадиш дръвче", тогава нещата стават съвсем други...

Та... престанете да гледате на студентите като на "бачкатори"! Гледайте на тях като на "потенциални работодатели"! Колко от тях ще станат такива - това зависи от качеството на обучение, малко шанс и късмет... и много политика!

Всеки нов бизнес, всяка нова разработка, всяка иновация започва с "нисък старт". Малко от тях оцеляват и успяват. Малко от малкото стават велики. Но дори един велик човек може да създаде цяла империя!

Коментар

......

Тук вече ми прилошава от изкривения образ на гледната ти точка. Аз винаги съм смятал, че целта на университетите е да подготвят НЕ работници, а работодатели! Целта винаги е била от купчината инженери да изпъкне поне един, който да осигури работа на останалите чрез развиването на дадена иновация. ...

.....Та... престанете да гледате на студентите като на "бачкатори"! Гледайте на тях като на "потенциални работодатели"! Колко от тях ще станат такива - това зависи от качеството на обучение, малко шанс и късмет... и много политика!
                              Е аз пък съвсем се изкривих от твоята . Я приложи тази твоя гледна точка към лекарите например . Като станат началници и работодатели , кой ше лекува ? Фелдшерите . Ше почнеме да ревеме пък за връщане на полувисшето образование .
                              Специалистите с висше образование са в болшинството си висококвалифицирани "занаятчии" . Специално на инженерите им викаха ИТР .
                              А що се отнася до интеграцията на ромите - тук вече отиде с коня у реката ! Ние цял ден говорим за формалното обучение , незаслужени оценки и т.н. Нямам нищо против въпросния етнос (стига да не ми миришат отблизо) , но ще ми е върха на сладоледа да те гледам как учиш циганин да пресмята троен интеграл по затворен контур !
                              Вероятно ще се наложи да приложиш целите си научни умения по методика , за да го оприличиш с колелото на каруцата , или знам ли . Ако пък трябва в името на интеграцията да им създаваме квота , то тогава ше трябва да върнем и квотата за прием на децата на активните борци против капитализма . Щото и те ше ревнат за равнопоставеност .

Коментар

...
                                Пример - студентите, които учат информатика при нас масово казват, че "учат глупости" и "къде ще им трябва тая електротехника на пазара на труда?". Да, ако гледаме пазара на труда, като място, в което единствената ти реализация е да бачкаш в чужда фирма и да програмираш на PHP - университета за теб си е тотална загуба на време и нерви. ...
                                Taka я преподават тая електротехника, че и до днес се чудя ква беше тая тема "поляризиран елипсоид" Излиза доцентът и почва
                                "Пишете нов въпрос еди какъв си", пише 100 формули с интеграли и диференциали и си заминава. После иска на изпита дословно да му изпееш тия формули. И толкоз. Имаше един предмет си беше въплъщение на историята на техниката. Поне беше приятен.
                                И да, програмистите половин семестър учиха C builder, останалото време паскал, че това знаели дъртите даскали. После на прословутия пазар на труда гледат като гръмнати.

Та... престанете да гледате на студентите като на "бачкатори"! Гледайте на тях като на "потенциални работодатели"! Колко от тях ще станат такива - това зависи от качеството на обучение, малко шанс и късмет... и много политика!
                                Има понятие "висококвалифициран служител". В Jobs му викат "експертен персонал без ръководни функции". Плащат хубу за тоя персонал, ама все не достигат хора.

Всеки нов бизнес, всяка нова разработка, всяка иновация започва с "нисък старт". Малко от тях оцеляват и успяват. Малко от малкото стават велики. Но дори един велик човек може да създаде цяла империя!
                                Много вожд, малко индианец.
                                Последно редактирано от Rabin; 12-05-10, 20:45.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X